Ashwagandha Bitkisi Ne İşe Yarar?

Ayurvedik şifanın en temel bitkilerinden olan ashwagandha, antik dönemlerden beri bir çok farklı durumlarda kullanılmış, ama en çok da güçlendirici  ve canlandırıcı yararları yüzünden ünlenmiştir. Aslında, ‘Hint Ginsengi‘ olarak da anılmasının sebebi, içeriğindeki gençleştirme bileşenleridir. Oysa, botanik anlamda, ginsengle bir bağı yoktur.

Ashwaghandanın aktif biyolojik bileşenleri arasında, alkoloidler, steroidal laktonlar, saponinler ve withanolidler bulunduğu düşünülmektedir. Araştırmalar, siklooksijenaz (cox) inhibisyonunun; bitkinin antiartrik bileşenlerinin mekanizması olduğunu göstermiştir.

Fareler ve diğer küçük deney hayvanları üzerinde, son derece dikkatli laboratuar çalışmaları yürütülmüştür. Ashwagandanın, insanlar üzerinde, kemirgenlerde olduğu gibi aynı şekilde etkileri olduğuna dair bir kanıt yoktur. Ünlü bir çalışmada, bitkinin kök ekstresi; klasik stres testi olarak bilinen bir test ile, farelerin yüzme sürekliliğini, büyük ölçüde arttırmıştır.

Bağışıklık sistemini geliştirmek – 1994 yılında Phytomedicine’de yayınlanan bir çalışma, ashwaganda’nın, lenfosit gibi bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivasyonunu canlandırdığını göstermiştir.

Uzun dönem stresin beden üzerinde yıpratıcı fiziksel, zihinsel ve duygusal etkileri vardır. Ashwagandha bitkisi adaptojen olarak kabul edilmektedir – kişinin, stres ve korunan enerjiyle başetme yeteneğini yükselten bitkisel destek. İsviçre menşeyli  “Molecules” adlı dergide 2009’da yayınlanan ashwaganda değerlendirmesi adlı yazıda, ashwagandhanın adaptojenik etkisinin, sinir sistemi üzerindeki koruyucu etkisinden kaynaklanabileceği ifade edilmiştir.

Bitkinin testesterona benzer etkileri mevcuttur. Fareler üzerinde yapılan  deney, sperm kanalları üzerinde, sperm oluşturucu etkiyi ortaya koymuştur. Bitki ayurveda geleneğinde, sperm sayısı arttırıcı olarak kullanılmaktadır.

Nasıl Kullanılır?

Kapsül – Günde üç kez, 500 mg’lık kapsüllerden bir-iki tane alınır. Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle ilaç tedavisi görenler, hamile ve emziren kadınlar doktor onayı olmadan kullanmamalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php