Ihlamur Özellikleri

Ihlamur Özellikleri ve  Ihlamur Faydaları Nelerdir? Marmara ve karadenizde bölgelerinde yetişen ıhlamurun bir çok türü bulunmaktadır. Büyük yapraklı ıhlamur (Tilia platyhyllos) ve küçük yapraklı ıhlamur (Tilia cordata) diğer türlere göre daha etklidir. Kurutulmuş çiçeği ve bundan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır.

Küçük yapraklı ıhlamur ülkemizde pek bulunmaz. Büyük yapraklı ıhlamur ve gümüşi ıhlamur ise ülkemizde yetişmektedir.

Ihlamur bitkisi temmuz ve ağustos aylarında toplanarak kurutulur. Etkinliği ve kokusunu kaybetmemesi için hava almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.

Kabuk çiçek ve yaprakları ıhlamurun yararlanılan bölümleridir.

Çiçek ıhlamur birinci kalite, yapraklı ıhlamur ise ikinci kalitedir.

Ihlamurun ve Ihlamur Çayının Faydaları

• Grip ve nezlede vücudun direncini artırır, yakalanma riskini azaltır. Ihlamurun faydası soğuk havalarda doğal bir koruyucu işlev görmesidir. Tek içildiği gibi diğer benzer bitkilerle karışım yapılarak da içilebilir.

• Ihlamurdaki  flavonoitler iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterir. Bazı bileşenleri de boğazı yumuşatarak tahrişi önler ve soğuk algınlığı şikâyetlerini hafifletir.

• Terletici ve ateş düşürücü etkisi vardır. Vücut ısısını yükseltir ve enfeksiyonlara karşı savaşmak için vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olur.

• Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu ıhlamur çiçeğinin soğuk algınlığı ve kuru öksürüğe karşı kullanımına onay vermiştir.

• Bronşit içinde kullanılabilir. Öksürük kesici ve  göğüs yumuşatıcıdır.

• Antispasmodic etkisiyle kas kasılmalarını azaltmaya yardımcı olur.

• Stres ve anksiyeteyi azaltmak için ıhlamur çayı denenebilir. Ihlamurdaki farnesol madddesi yatıştırıcı etkiye sahiptir.

Ihlamur Nasıl Demlenir?

Ihlamur Çayı : 1 tatlı kaşığı ince şekilde kıyılmış ıhlamur 1 bardak kaynar suyla haşlandıktan sonra 5-6 dk demlenerek içilir. Gün içinde 2-3 bardak içilebilir. Ihlamur çayı çiçek ve yaprak karışımından yapılır. Her içimde taze olarak hazırlanmalıdır.

Bilinen bir yan etkisi olmamasına rağmen her bitkisel ürün kullanımı gibi aşırı miktarda ve uzun süre kullanımı tavsiye edilmez.

E komisyonuna göre tedavide yalnızca küçük yapraklı ıhlamur ve büyük yapraklı ıhlamura ait ıhlamur çiçeği kullanılmalıdır. Ihlamur yaprağı yeterli etkiye sahip olmadığı için kullanılmamalıdır.

Aktarlarda genellikle satılan gümüşi ıhlamur çiçeği de yeterli etkiye sahip olmadığından tedavide kullanılmamalıdır. Kalite olarak düşüktür.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Ihlamur Özellikleri” üzerine 13 yorum

  1. Soğuk algınlığı başlangıcım olduğu dönemlerde sabah ve akşam olarak ıhlamuru içiyorum. Terlememin artmasına ve öksürüğümün azalarak, balgamı çabul sökmeme çok yardımcı oluyor. Özellikle eczanelerde satılan Nutraxin Ihlamur çayını tercih ediyorum. Demlemesi kolay ve tadını daha iyi alıyorsunuz. Çok kısa sürede de fayda sağlıyor.

  2. gerçekten yaradı bu ılhmur çok sağlıklı gerçkten ve faydalı ….

  3. bende bugün sabah ilk defa 4 yasında glum var ona icirdim.icine bir tanede tarcın attım cok güzel oldu.bir parca limon kabuguda konurmus.aksama bir daha yapacam.insallah ise yarar

  4. şu an öyle hastayım ki bir allah birde ben bilirim öksürükten ölüyorum aşkım ıhlamur ve kestane balı getirdi şimdi demledim bal karışımı ile içeceğim umarım iyi gelir.teşekkürler bitanemmm.:):)

  5. ıhlamur gerçekten çok faydalı astımada iyigeliyor aranfil ile alındığında gögüs yumuşatıcı oluyor ben denedim

  6. ıhlamur gerçektende çok sağlıklı bir bitki türü olmasının yanında bir okadarda lezzetli.

  7. ıhlamur muhteşem bır bitki çayı nezle ve grıpte çok faydalı tavsıye ederım.

  8. Biz de yıllardır kış boyunca sobada sürekli kaynar.Aile boyu bardak bardak içeriz.Kaynadıkça rengi yoğunlaşır.Çok kaynayınca yararı ölür diyorlar umarım öyle değildir.

  9. ıhlamurun doğru içilmesi önemli olan çünküü herşey fazla içtin mi zarar ve az içtin mi zarar o yüzden içtiğin şetyn faydalı olu p olmadığına bakılması ve onu hep aynı saatlerde içilmesidir önemli olan

  10. özellikle kış aylarında günde bir iki bardak ıhlamur çayı içmek hemem hemen bir kış ayı boyunca nezle olmamak için adeta bir reçete gibi herkse tafsiye ederim çok aşırıya gitmemek kaydıyla çok yararlı bir şey olduğundan emin olabilirsiniz

  11. Gercekten de gribe yakalanmis olanlara tavsiye ederim, yatmadan önce bir bardak balla birlikte icildiginde kolay uykuya gecilebilmekte ve rahat uyku sayesinden dinlenme prosedürü daha hizli calismaktadir.

Yorum yapın

css.php