Papatya Faydaları

Papatya Çayının Faydaları ve Papatya Faydaları Nelerdir? Mayıs haziran aylarında çiçek açan papatya öğlen saatlerinde sapsız olarak toplanır ve saklanır. Gölgede kurutulur. Papatyanın faydası bitkinin toplanması ve kurutulma şartlarına göre değişir.

Yanlış uygulamalar bitkilerin etkinliklerinin azalmasına yol açar. Papatya çiçeği toplanmasından bir yıl geçmişse kullanılmamalıdır. İçten ve dıştan kullanımı vardır.

Gerçek papatyayı bulmak çok da kolay degildir. Genel olarak papatya benzeri bitkiler karıştırılarak satılmaktadır.

Papatyanın ve Papatya Çayının Faydaları

•Mayıs papatyasının mide bağırsak kasılmaları, şişkinlik, gaz şikayetlerini giderici ve sindirime yardımcı etkileri bilimsel olarak da tespit edilmiştir. Bu etkiye sahip maddelerin flavonoitler ve uçucu yağ bileşenleri olduğu tahmin edilmektedir.

•Antispazmodik etkisi vardır. Papatya çayı, irritabl barsak sendromu, kramplar, hazımsızlık, gaz, ishal ve kolik semptomlarını azaltabilir. Uterus üzerinde benzer bir antispazmodik etkisiyle premenstrüel krampları hafifletmeye yardımcı olabilir.

•Dr. Cindy LA Jones The Antibiotic Alternative adlı kitabında papatya’nın antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özellikleriyle mesane enfeksiyonu da dahil idrar yolu enfeksiyonlarında yararlı olacağını belirtmiştir.

•Gastrit ve ülsere karşı kullanılır. İçeriğinde bulunan alfa-bisabolol anti-ülser özelliktedir.

Journal of Agricultural and Food Chemistry’de yayımlanan araştırma sonucu  papatya çayının şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan böbrek hasarı, görme kaybı gibi etkilerin azalmasında yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Papatya bitkisinin bu tür sorunların meydana gelmesinde rol oynayan iki enzimin baskılanmasını sağladığı görülmüştür.

•Japon bilim adamları tarafından yapılan araştırma sonucuna göre papatya çayının günlük olarak içilmesi, kan şekerinin yükselmesini önleyici etki göstermekte ve şeker hastalığı nedeniyle gözde oluşan olumsuzlukları da giderici etkide bulunmaktadır.

•Agricultural and Food Chemistry dergisinin 2008 eylül sayısında yayınlanan çalışmaya göre hayvanlar üzerinde yapılan testlere göre papatya hiperglisemik ve diyabetik komplikasyonların gelişme riskini azaltmaktadır.

•Flavonoitlerin bir başka özelliği de merkezi sinir sistemi üzerinde hafif yatıştırıcı etkisidir.

•Papatyadaki  önemli bir bileşen olan Flavonoid Chrysin maddesi uyku sorunlarına yardımcı olabilir. Yatmadan 30 dakika önce içilecek papatya çayı rahatlatıcı etki sağlar.

•Biological and Pharmaceutical Bulletin mayıs 2005 sayısında yer alan çalışma sonucuna göre papatya anksiyete ve uyku bozuklukları tedavisinde yararlı etkiler gösterebilir.

•Maryland Medical Center Üniversitesine göre, papatya çayı anksiyete ve uyku proplemlerinin hafifletilmesine yardımcı olur.

•2009 yılında Clinical Psychopharmacology’da yayınlanan araştırmaya göre papatya takviyeleri ankisiyetenin azaltılmasında yararlı olabilir.

•Adet düzensizliklerina karşı kullanılabilir. Regl döneminde yaşanan depresiflik için yemekten 30 dk sonra içilecek papatya çayı rahatlatıcıdır. Adet döneminden üç gün önce papatya çayının içilmeye başlanması depresifliğin giderilmesinde etkili olur.

•Papatya flavonoitlerinin ve uçucu bileşenlerinin geniş spektrumlu ödem giderici özelliği olduğu ve de dolayısıyla vücutta ödemi boşaltmaya yardımcı olduğu belirtilmektedir.

•Papatyanın iltihap giderici özelliğinin yanında alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkileri sebebiyle taze hazırlanmış mayıs papatyası çayıyla cildin temizlenmesi sivilce oluşumu, yüzde şişkinlik gibi durumlarda yararlı olabilmektedir.

•Sinüzit tedavisi için papatya buğusundan yararlanılabilir

•Papatya yağı ile yapılan friksiyonlar romatizmal kas ağrılarına iyi gelebilir.

•Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu mayıs papatyası çiçeğinin farenjit, larenjit, bademcik iltihabı, ağız ve boğaz mukozası iltihaplarında gargara olarak, basurda ve ağrılı adet kanamasında oturma banyosu, karın ağrıları, gastrit, mide ülseri ve hazımsızlıkta da oral şekilde kullanımına onay vermiştir.

Papatya saç; Papatya suyu saç bakımı için kullanılabilir. Papatya ile saç parlaklık kazanır. Saç renginin açılması ve saç dersindeki kaşıntılar için papatya etkilidir.

Papatya Çayı Nasıl Yapılır ve Demlenir?

Papatya Çayı : 1 tatlı kaşığı papatya kaynar suyla haşlanır ve 10 dk demlendirilir. Süzüldükten sonra içilir. Günlük 2-3 bardak içilebilir. Etkisini yitirmemesi için kaynatılmadan hazırlanır.

Çaylarla yeterli etken madde konsantrasyonları sağlanamak güç olduğundan dolayı standardize hazır preparatlar kullanmak daha etkili olur.

Papatya Yağı : Çiçekler bir şişenin boğazına kadar gelecek biçimde doldurulur. Çiçeklerin üstüne çıkacak şekilde saf zeytinyağı eklenir ve iki hafta süresince güneşte bekletilir ve her gün çalkalanır. İki hafta sonunda süzülerek kullanıma hazır hale gelir. Buzdolabında saklanır.

Papatya sinüzit sorunu içinde kullanılmaktadır. Sinüzit bitkisel tedavisi için papatya buğusundan yararlanılabilir. İki yemek kaşığı kadar ince kıyılmış papatya yarım litre suda kaynama derecesine kadar ısıtılır. Baş havlu ile örtülür ve 5-10 dk solunur.

Papatya Çayının Zararları Var mı?

Alman papatyası ya da Mayıs papatyası olarak bilinen matricaria recutita yan etki bakımından güvenli bir bitki kabul edilir. Ancak çiçek alerjisi olanlar kişilerde papatya polenlerine karşı meydana gelebilecek yan etki de gözden kaçırılmamalıdır.

Gerçek mayıs papatyası Matricaria recutita olandır. Birçok papatya çeşidi olduğu için hangisinin kullanıldığını bilmek gerekir.

Tedavide yalnızca mayıs papatyası çiçeği kullanılmalı, rumi papatya çiçeği ise kullanılmamalıdır.

Piyasada çiçekleri papatyaya benzeyen ama içeriğinde sakıncalı maddeler olan bazı bitkilerin de papatya olarak satıldığına rastlanmıştır. Bu bitkilerdeki pirazolidin alkaloitleri bebeklerde zehirlenme ve ölümlere neden olabilir.

Bebeklere papatya çayı verilmeden önce hangi papatya çeşidini kullandığınızı bilmelisiniz. Kalitesinden emin olduğunuz firmaların hazır ürünlerini kullanmak daha güvenli olabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Papatya Faydaları” üzerine 22 yorum

  1. Bebeklerin uyku sorunlarına cok iyi gelir. Misil misil yatarlar. Ama kendinizin kurutdugu ola bilir, ya da guvendiginiz bir yerden ala bilirsiniz. Eczaneden almayın

Yorum yapın

css.php