Tarçının Faydaları

Tarçının Faydaları Nelerdir? Doğu Çin ve Doğu Hint adalarında yetiştirilen tarçın yapraklarını dökmeyen bir ağaç türüdür ve hoş kokusuyla bilinir. Baharatı ağacının kabuklarından elde edilir.

Çin tarçını (Cinnamomum cassia)  kalın kabuk görüntüsünde, Seylan tarçını (Cinnamomum zeylanici) ise sert kıvrılmış ve içiçe geçmiş ince çubuklar halindedir. Seylan tarçınının tadı, Çin tarçınına göre daha az keskindir.

Araştırmalar tarçında bulunan  bir bileşenin glukoz metabolizmasına yardımcı, kan şekerini düzenlenmesinde etkili olduğunu göstermektedir. Kimyasal yapısı, ‘metilhidroksi kalkon polimeri’  olarak adlandırılan bu bileşen, insülinin hücrelere bağlanmasını sağlayan enzimi etkinleştirerek yağ hücrelerini insüline daha hassas hale getiriyor.

Tarçın Yararları – Tarçın Çayının Faydaları Nelerdir?

• Tarçının antioksidan etkisi içeriğindeki uçucu yağ ve fenolik bileşiklerden kaynaklanır. Geleneksel Çin Tıbbı tarçını soğuk algınlığı ve griple mücadele etmek için kullanmıştır.

• Tarçındaki antioksidanlar, kan şekerini dengede tutar. Tarçınla  insülin hormonu alıcıları harekete geçirilir, bu yolla insülinin kan şekerini dengeleme gücü artırılır.

• Diabetes Care 2003 aralık sayısında yer alan çalışmaya göre Tip 2 diyabet hastası olan 60 kişinin günlük 1, 3 ya da 6gr tarçın kullanması sonucu kan şekeri düzeylerinde azalma meydana gelmiştir.

• Amerika’daki Tarım ve Beslenme Araştırma Merkezi’nde görevli bilim adamı Richard Anderson ve ekibi tarafından yapılan araştırmada MHCP (metil hidroksi kalkon polimer) maddesinin laboratuar deneylerinde ensülin gibi etki ederek, hücrelerin glikoz tüketimini artırdığı saptanmıştır.

• Laboratuarda yapılan deneylerden sonra 2. tip şeker hastası 60 kişiye  40 gün süresinde her gün birkaç gram tarçın verilmiş ve  şeker hastalarının kanındaki şeker düzeyinin, kontrol grubuna göre %20 oranında daha düşük olduğu görülmüştür. Araştırmacılar MHCP maddesinin sadece kandaki şeker seviyesini değil, kandaki yağ ve kolesterol miktarını da azalttığını belirtiyorlar.

• 2. tip diyabet hastalığında, vücut ensülin hormonunu yeterli oranda üretiyor, ancak bu hormona tepki vermiyor ve kandaki fazla şeker miktarını almayarak kanda bırakıyor.

• Tarçına aromasını veren ve uçucu yağında bulunan ‘sinnamil aldehit’ adlı bileşenle ilgili 2007 yılında yapılan araştırmada diyabetli farelerde 45 gün boyunca bu madde verilmiş ve süre sonunda kan şekerinde %70’lere varan azalma tespit edilmiştir. Ayrıca kan kolesterol, trigliserit seviyelerinde  belirgin derecede azalmanın yanında, iyi kolesterol seviyesinin arttığı saptanmıştır.

• Tarçında bulunan uçucu yağlar bakteri ve mantarların büyümesine karşı anti-mikrobiyal etkiye sahiptir.

• Çalışmalarda Seylan tarçınından elde edilen uçucu yağın ve temel bileşeni olan sinnamaldehitin bazı zararlı bakteri ve mantarlara karşı antibiyotikler kadar etkili olduğu saptanmıştır. 2007 de yapılan bir çalışmada sinnamaldehitin klindamisin antibiyotiğiyle beraber uygulanması sonucu dirençli bir bakteri türü üzerinde antibiyotiğin etkisini 16 kat daha güçlendirdiği görülmüştür.

• 2008 de Canadian Journal of Microbiology’da yer alan çalışmada anti-mantar ilacı fluconozoleye dirençli mantarların büyümesini durdurduğu belirtilmiştir.

• 2008 yılında Fransız bilim adamlarınca  yürütülen bir araştırmada tarçın yağının, antibiyotiğe bağışıklık geliştirmiş bir dizi bakteriyi yok etmede oldukça etkili olduğu saptanmıştır.

• Son dönemde yapılan bir araştırmada tarçın yağı içerikli bir solüsyonun streptococcus ve Staphylococcus bakterilerini öldürdüğü tespit edilmiştir.

•Thromobis Research’da 2007 yılında yayınlanan ve hayvanlar üzerinde  yapılan deneysel çalışmada tarçındaki cinnamaldehyde adlı bileşik anti-coagulation etki göstermiştir.

• Glasgow Üniversitesinin yaptığı araştırmada tarçında bulunan ‘phenolics’ adlı maddenin kanser, kalp krizi ve felç gibi hastalıklara yönelik etkisinin olabileceği görülmüştür.

Tarçın Çayı Nasıl Yapılır?

1 kahve kaşığı ufalanmış Çin tarçını kabuğunun üzerine bir bardak kaynar su dökülür, üstü kapalı olacak şekilde 10 dakika kadar demlenip süzülür.

Tarçın Ne Kadar Kullanılmalı?

Kan şekeri için kullanılacaksa Çin tarçını kullanılması gerekir.

Çin tarçınında  %85-90 sinnamil aldehit bulunur ve deneysel çalışmalar da Çin tarçınıyla yapılmıştır.

Ülkemizde kullanılan kıvrık çubuklar şeklinde satılan tarçın genellikle Seylan tarçınıdır ve sinnamil aldehit miktarı %65-70 arasıdır.

Günlük olarak 3 ila 6 gram kullanımının tip-2 diyabet hastalarında kan şekeri üzerinde orta derecede bir etkisi olmuştur.

Tarçının Zararları Var mı?

• Bitkisel drogların herhangi bir rahatsızlık için kullanımı tıbbi onay olması halinde sözkonusu olmalıdır.

• Kan inceltici veya şeker hastalığı için ilaç tedavisi gören kişiler doktora danışmadan kullanmamalıdır.

• Hamilelik ve emzirme devresinde kullanılmamalıdır.

• Yüksek dozları karaciğer için olumsuz etki gösterebilir.

• Tarçınlı diş macunu kullanan bazı kişilerde dudaklarda şişme, diş etinde ve dilde kızarıklık ve şişkinlik gibi alerjik reaksiyonlar görülmüştür.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Tarçının Faydaları” üzerine 6 yorum

  1. Kan şekerini dengeleme konusunda tarçın a çok güvenirim. Eczanelerde satılan bir marka var adı Nutraxin. Bu aralar Nutraxin ‘ in tarın çayını ( 1 çay kaşığı tarçın kaynatılmış 1 su bardağı sıcak su içerisinde 15 dk. demleyerek ) içiyorum. tavsiye ederim.

  2. kesinlikle mide kurtlarını dokuyr…bızzat doktumm….
    kullandıgım ıcme suyunun ıcıne 1 kabuklu tarcın atarak sızde deneyebılırsızz.

  3. yanlış okumuşsun gulser!hastalığı karşı direnç gösterir manasında demişler.kullananlar da bu hastalıklar görülür demişler.

  4. glasgow unıversıtenın arastırmasında tarcında
    bulunan phenolıcs maddenın kanser kalp kırızı felc hastalıklarına yonelık olabılecegı gorulmus bence bu hastalıklar ınsan ıcın en kotusu tarcının bence daha zararlı

  5. esim tarcin kuru yapiyordu bir hafta sonra birden karninda siddetli bir agri ve idrarinin rengi koyu kahverengi ve kan geliyordu idrar tahlili sonrasi bobrek tasi yada kum dokme olabilir denildi sonra idrar yollari enfeksiyonu dendi simdi bobrekleri agriyor tarcindaki d vitamini kalsiyum ve magnezyumdan olsa gerek cunku daha once boyle sikayeti yoktu

  6. hayirli gunler…bayildim…tarcini cok seviyorum.faydalarini okudum daha da cok kullanicam.harika bir sey..tarcini ilk kez cay olarak icdigimde midem agridi.sandim cok zarari var.ama okudugumda aksi oldugunu gordum.bundan sonra hic durmadan tarcin cayi kullanicam.size tesekkur ederim.

Yorum yapın

css.php