Zencefil Kullanımı

Zencefilin Kullanımı ve Zencefilin Zararları. Zencefil kullanımı birçok şekilde olabilir. Taze zencefil, zencefil çayı, zencefil tozu, zencefil tablet gibi farklı kullanım şekilleri tercih edilebilir.

Zencefil Nasıl Kullanılır?

Taze Zencefil: Zencefil taze rendelenmiş olarak yemek pişirmede kullanılabilir. Sulandırılmış misket limonu suyu ile karıştırılan rendelenmiş zencefil kökü sindirim yolunu rahatlatmak ve gazı azaltmak için yardımcı olabilir. Ancak taze zencefili bulmak pek kolay değildir. Genellikle baharatçılarda zencefil kök ve toz halinde bulunmaktadır.

Zencefil Çayı : Zencefil çayı özellikle soğuk algınlığı gibi durumlarda ateşi düşürücü ve terletici etkisi nedeniyle kullanılır. Önerilen miktar günde 1 yada 2 fincan çaydır.

Zencefil Bal : Zencefilin balla karıştırılıp kullanımı da yaygın şekilde kullanılmaktadır. Özellikle soğuk algınlığı ve öksürük gibi durumlarda zencefil zerdeçal ve bal karışımı iyi bir destek olur.

Zencefil Tozu : Kök zencefil kurutulduktan sonra toz haline getirilerek de kullanılır. Yemeklere serpilerek kullanılabilir.

Zencefil Yağı : Yağ haline getirilebilir ve kronik lokal ağrılara masaj için kullanılabilir. Yangıyı azaltmak için özüt şeklinde de alınabilir.

Zencefil Tablet : Aynı zamanda günlük bazda alınabilecek bir takviye olarak da zencefilin kullanımı mümkündür.

Bir zencefil takviyesi seçerken zencefilin keskin kokulu bileşenlerini içerenleri seçmek esastır. Bunlar gingerol’ler ve shogaol’lerdir ve zencefil bitkisinin aktif maddelerindendir.

Hap şeklinde zencefilin kullanımı  için dozaj günde üç kereye kadar 100 ila 200 mg’dır. Zencefil kapsülleri dolu bir bardak su veya sıvıyla alınmalıdır

Taze pudra haline getirilmiş zencefil günde üç kez ½ ila  ¾  çay kaşığı olarak alınmalıdır.

Taze zencefil kökü günde üç kezden fazla olmamak kaydıyla dört saatte bir yenilebilir ve yaklaşık olarak ½ inch(1.5 cm) ve soyulmuş olması gerekir. Şimdi önceden paketlenmiş olarak çıkan zencefil çayı günde birçok kez alınabilir. Kristalize zencefil günde iki kez alınabilir.

Hamilelikte Zencefil : Zencefil hamilelikte görülen bulantı ve kusma gibi durumlara karşı etkilidir. Hamileliğin ilk 2 ayında günde 4 defa 250 mg oranında alınabilir. Ancak zencefilin adet söktürücü etkisi de olduğu için fazla kullanım zararlıdır. Düşük gibi bir soruna yol açabilir. Bu yüzden kullanım miktarı konusunda dikkatli olmak gerekir .

Not: Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E
komisyonu yeterli veri bulunmadığı için zencefilin hamilelikte kullanımına onay vermemiştir.

Bu kadar geniş bir çeşitlilikle mevcut olan zencefil ürünleri ve zencefilin gittikçe artarak keşfedilmekte olan faydaları ile zencefil veya bir zencefil ürünü herkesin evinde bulunması gereken bir şeydir.

Zencefilin Zararları Varmıdır?

• Birçok yararlarına ilaveten bilinen ilaç yan etkileri olmadığını bilmek de önemlidir.  Zencefil başka diğer besinlerle vücutta birbirini karşılıklı olarak etkilemez ve bütün şekilleriyle zencefilin alınması güvenlidir.

• Ancak, önerilen bazı tedbirler mevcuttur.  Bunlar hamileliğin ilk iki ayından sonra zencefil  almamak ve günde dört kez 250 mg dan fazla olmamak kaydıyla alınması ile ilgilidir. Hamilelikte zencefil kullanımı doktor gözetiminde olması daha uygundur.

• Uçucu yağ içerdiği için karaciğer iltihabı, mide iltihabı, mide ve duodenum ülseri olanların kullanmaması gerekir.

• Safra kesesi taşı olan kişiler zencefil kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdırlar zira safra akımını artırdığı bilinmektedir.

• Kan inceltici kimyasal ilaç kullananlar zencefil kullanmamalıdır. Çünkü zencefilinde kan inceltici etkisi vardır.

• Trombokzan sentezini inhibe ettiği için risk altında olan kişilerin hekim onayı ile kullanmaları gerekir.

• Fazla oranda kullanımı mide ekşimesi, midede tahriş,  sinir sistemi depresyonu ve kardiyak aritmi gibi yan etkilere neden olabilir.

• Herhangi bir ameliyat söz konusu ise  ameliyat olmadan önce zencefil kullanımı bırakılmalıdır. Zencefil ameliyatın ertesi günü, ameliyat sonrası bulantısını önlemek için alınabilir fakat trombositleri daha az yapışkan hale getirmeleri ve dolayısıyla kanama riskini artırması nedeniyle ameliyattan en az üç ila dört gün önce alınması durdurulmalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Zencefil Kullanımı” üzerine 62 yorum

  1. annem zençefil çayı içirmişti midem bulancı acaba bu nolmelmi

  2. ben 6 aylik hamileyim ve seker hastasiyim kan sekerini dusurmek icin bir dilim KOK ZENCEFIL KAYNATIP ICINE LIMON SIKIP ICIYORUM bu bebegim icin zararlimi?

  3. Selam ben zencefıl faydaları az cok bılıyorum oun ıcın bazen 3 gün kür ıcın 1 havuc 1 elma 1parca zencefıl sıkıp ıcıyorum bu sıskınlık ıcın ıyı gelıyormus,ama esas orenmek ıstedıgım
    taze zencefıl baska nasıl kulanılır,bıde ben gunde 1tablet kan sulandırıcı ıcıyorum bunun ararı varmı tesekurler
    Julya

  4. selamın aleyküm arkadaşlar polisitemi vera hastasıyım aspirin yerine zencefil alsam olurmu

  5. ben polisitemi veraa hastasıyım aspirin yerine zencefilmi kullansam yardımcı olurmusunuz

  6. kanımda iltihaplanma varmış benim bu yüzdne 4 aydır dr a gidiyorum ama bi sonuç alamadım…zencefil iltihapnamya nasıl geliyor bir bilgisi olan var mı yada hangi bitkiyi öneririsiniz…lütfen cevap bekliyorumm

  7. şimdi bir fincana 2 cay kaşıgı zencefil tozu eklersın sonra bal koyarsın 2 yada 3 cay kaşıgı karıştırsın macun yaparsın

  8. BEN TAM 2 AY ÇEKTİM ÖKSÜRÜĞÜ VE 5 KEZ DOKTORA GİTTİM 4 KUTU ANTİBİYOTİK BİTİRDİM,KULLANMADIĞIM ÖKSÜRÜK İLACI VE ŞURUBU,ALERJİ İLACI,GARGARA,SPREY KALMADI AMA KESİNLİKLE BANAMISIN DEMEDİ HATTA DAHADA TETİKLEDİ VE AKŞAMLARI ÇOK ARTIYOR BOĞULMA DERECESİNE GELİYORDUM ÖKSÜRÜKTEN VE AĞLIYORDUM ARTIK SİNİRİMDEN.BİRGÜN AKTARIMIZ VAR ONA İNİP SÖYLEDİM BANA ÇEKİLMİŞ ZENCEFİL,ZERDEÇAL,VE TAZE ÇEKİLMİŞ ÇÖREKOTU EŞİT MİKTARDA KARIŞTIRIP VERDİ SABAH AKŞAM AÇ KARINA 1 ŞEKER KAŞIĞI KARIŞIMI 1 YEMEK KAŞIĞI BALLA KARIŞTIRIP YEMEMİ SÖYLEDİ ALLAH RAZI OLSUN ONDAN 1 HAFTA SONRA ACAYİP RAHATLADIM 15 GÜN OLDU HALEN KULLANIYORUM ÇOK RAHATIM ÖKSÜRÜĞÜM BİTTİ VE HİÇ BALGAM ATAMIYORDUM KURU BİR ÖKSÜRÜKTÜ BENİ MAHVETMİŞTİ ACAYİP BALGAM SÖKÜYOR KESİNLİKLE TAVSİYE EDERİM AMA SABAH AKŞAM DÜZENLİ KULLANIM ÇOK ÖNEMLİ MÜKEMMEL BİR KARIŞIM OH BE DÜNYA VARMIŞ VALLA.

  9. Bir yeşil ceviz büyüklüğünde taze zencefili rendeleyin, üzerine bir limon ve portakal suyu ilave ederek karıştırın,son olarak bir tek vota ilave ederek iyice çalkalayın…(bir tek votkayı likör badağı ile ölçeklendirebilirsiniz)karışımı 2 saat dinlendirin.sonra tekrar çalkalayarak bir bardağa süzün.zencefil posalarını atmayın yiyin.süzdüğünüz bardağa bol buz ve bir tek votka daha ilave edin.yavaş yavaş için…tercihen tarifi akşam yemekten 4 ila 6 saat sonra için..sabah aç karnına da içebilirsiniz.ancak karışıma içmeden ilave ettiğimiz son tek votkayı ilave etmeyin.yani hazırlanırken ilave ettiğimiz tek votka yeterlidir.gene bol buz ve kalınca bir dilim limon ile için.limonu kabuğu ile sonra yiyin…
    kanda ne mikrop kalır ne virüs…gribe birebir…enfeksiyon rahatsızlıklarında maksimum faydalıdır…
    votka olarak mutlaka absolut yada simirnoff gibi kaliteli votkaları kullanın…
    Şifalar dilerim….

  10. almanyada yasiyorum burda taze zencefil cok bol ve ucuz sayilir, bende tadini cok sevdigimden, dolayisiyla cok bol tüketiyorum. ayni sarmisak gibi yalniz kokusu yok. cacigin icine , salatanin icine, yemeklerin icine, her yere koyarim. yada yemegin yaninda ayni sarmisak yer gibi kütür kütür yerim. normal bildigimiz cay yaparken demligin icine iki üc dilim atarim. bayiliyorum bu bitkiye.

  11. geçmiş olsun. 1 Kg TAZE CEVİZ(tırnak büyüklüğünde)
    2 gr. limon tuzu ve 800 gram toz şeker ile REÇEL yapın ve her sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı cevizi ile birlikte yeyin.ZEHİRLİ ZEHİRSİZ TÜM GUATR’ları YOK EDER. geçmiş olsun.
    tüm HANIMLAR ASLINDA BU REÇELİ HER SENE YAPMALI.

  12. bir aylık hemileyim ve çok kötü öksürügüm var .zencefil içmemde bir mahsuru varmı acaba acele cevap lütfen

  13. 1 çay kaşığı zerdeçal 1.çay kaşığı zencefil sabah aç karın yarım çay bardağı ılık suda karıştır 24 saat bol iştah ve %99 zinde hem çocuklar hemde yetişkimler için tam 2 seneden beridir kullanıyorum tansiyon şeker yorgunluk iştah halsizlik hepisine sıfır çekiyor hele midede ekşime şişme kazıntı gaz kesin çözüm en acılı baharatları alsanızda hiz bilmezsiniz

  14. zencefil bal ile kullanilirken:

    1 cay kasigi zencefil ile bir corba kasigi bal karistirilip macun haline getirilinciye kadar karistirilabilir..
    kendim epeydir kullaniyorum. soguk alginligina bire bir yani…

    bir etkisi daha var, buradaki yazida bahsedilmemis: dogal kuvvet artirici olarak da kullaniliyor. ilgilenenler olabilir diye yazmak istedim..

  15. 4 yasinda bir cocugum var cok istahsiz taze zencefil aldim nasil kullanabilirm tesekkurler

  16. taze zencefil almısım nasıl kulanacam? diyen bey efendiye burdan şu duyuruyu yapmak istiyorum. arama motorundan ( zencefil nasıl kullanılır ) veya taze zencefil nerelerde kulanır diye aratırısa . memnun olurum

  17. toz zencefili bal ve toz tarçınla karıştırıp, ağrıyan boğazınız veya öksürük için kullanın. Ben sıklıkla bu karışımı kullanırım. çok yararlı.

  18. Soğukalgınlığı ve gripal rahatsızlıklarda uzun yıllardostlarıma verdiğim Zencefil Reçetemi sunayım.
    merhum babama.Anneme ve Aramızdan ayrılan abime dua etmeniz niyeiile
    <<<<<<< 1 Çay kaşıüının ucunda toz zencefili Ilık suile yutunuz.
    <<<<<<<< Yüzü koyun yatınız,sırtınızı açınız aileden biri karabiber döker gibi sırtınıza bir tutam zencefili belinize kadar serpiştiriniz.
    Üzerine bir havlu çekip,çamaşırınızı giyinip,Sırtüstü yatınız.
    15 dakka sonra koltuk altından vücudunuzdan atamadığınız toksinleri ter ile atarak rahatlayacaksınız geçmiş olsun

Yorum yapın

css.php