Glukozamin Sülfat Nedir ve Yararları Nelerdir?

Glukozamin Sülfat Nedir? Glukozaminin faydalarını merak ediyor musunuz? Belki eczanelerdeki ek gıda kapsüllerini gördünüz, belki de insanları konuşurlarken duydunuz. Eklem iltihabı için aldıklarını ve işe yaradığına inandıklarını söylüyorlardı.

Ama, ürün gerçekten söylendiği gibi mi? Anekdotal kanıtlar ve klinik çalışmalar, evet; diyor, işe yarıyor.

Glukozamin Nelerde Bulunur?

Glukosamin yararlarını anlamak için, önce ne olduğunu anlamakta yarar var. Glukozamin sülfat, tavuk kemiği iliği, karides ve ıstakoz gibi hayvanların kabuklarında doğal olarak bulunan bir maddedir.

Temelde, bedenimizin, eklemleri sağlıklı tutmak ve herhangi bir tahribatı iyileştirmek için gereksinim duyduğu bir maddedir. Ama, genelde diyetlerimizde eksik olan bir maddedir ve takviye olarak dışarıdan alınması gerekebilir.

Glukozamin Sülfat Faydaları

• Peki Glukosamin Sulfatın yararları nelerdir? Bedenlerimiz bu maddeye gereksinim duyduğuna göre; eklemlerimiz de söz konusu olduğunda; takviye ürünü kabul edecek mi?

• Glukozamin sülfat osteoartrite yönelik kullanıldığında kıkırdaklardaki bazı özel moleküllerin üretimini artırarak, kıkırdağın kendisini yenilemesine yardımcı olur. Glukosaminin ağızdan alındıktan sonra hızlı bir şekilde bağ dokularına ve eklem kıkırdaklarına ulaştığı; radyoaktif olarak etiketlenen maddelerin izlenmesiyle tespit edilmiştir.

• Glukozamin hasar görmüş eklem kıkırdağını tamir eden süreçleri ve ara madde glikoz-amino-glikanların üretimini artırmaktadır. Kıkırdağın yeniden oluşması için gerekli olan glikozaminoglikanlar adı verilen uzun şeker zincirlerinin üretimini uyarır.

• Glukozamin ve eklem iltihabı oldukça anlaşan iki durumdur.

• Eklem kıkırdağının temel yapı taşlarındanda olan Glukozamin ve Kondroitin Sülfat ile ilgili yapılan araştırmalar osteoartrit kaynaklı eklem ağrılarında yararlı olabileceğini göstermektedir. Glukozamin antienflamatuar etkisiyle hastaların %80’inde ağrının hafiflemesini sağlar. Ağrının azalmasında ibuprofene göre daha etkin olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir.

• İtalya’da Siena Hastanesi’nde yapılan bir klinik çalışmada 30 hastaya 3 ay boyunca günde 1500 miligram glukozamin sülfat preparatı verilmiş ve sonuçta glukozamin sülfat kullanan hastaların ağrılarında belirgin bir azalma ile plasebo gurubuna göre ağrı kesici veya iltihap giderici ilaca olan ihtiyacın da belirgin şekilde azaldığı tespit edilmiştir.

• İtalya’daki Pavia Üniversitesi’nde ve Rota Araştırma Laboratuvarları’nda yapılan bir çalışmada osteoartrit sebebiyle hastaneye yatan 80 hastanın bir kısmına günlük 1500 miligram glukozamin sülfat, diğer bölümüne ise plasebo verilmiştir. 1 ay sonra hastaların kalça ve diz kıkırdaklarından örnekler alınarak elektron mikroskobu altında incelediğinde; glukozamin sülfat kullanan hastaların kıkırdakları,  düzgün bir kıkırdak yüzeyine yakın bir görünüm sergilerken plasebo gurubundaki hastaların kıkırdaklarının ise pürüzlü lifli yüzey şeklinde olduğu görülmüştür.

• Eğer eklem iltihabınızı iyileştirmek istiyorsanız, doktorunuzun da önerisiyle glukosamini deneyebilirsiniz. Eklem ağrısı ve diğer semptomlar için, Glikosamin; özellikle kıkırdaklara iyi geldiğinin görülmesinden sonra; rahatlıkla kullanılabilir. Bazen Glukosamin, kondroitin ve MSM ile birlikte, daha da başarılıdır. Kondroitin sülfat eklem kıkırdağı oluşumunu bloke eden enzimleri azaltan bir maddedir.

•Bir araştırma glucosamine ve chondroitin’in birlikte kullanımının, bu maddelerin kıkırdağı korumaya yönelik etkisinin yanısıra önemli bir anti-inflamatuar özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. “PLoS One”de 26 Şubat 2015 tarihinde çevrimiçi yayınlanan çalışma, bir grup kilolu hastada 4 hafta süresince glucosamine ve chondroitin kombinasyonunun CRP düzeylerine olan etkisi test edilmiştir. Sonuçlar, bu iki maddenin birlikte alımının CRP (inflamasyonun bir işareti olan) seviyelerinin %23 daha düşük olduğunu ve ölçülebilir bir anti-inflamatuar etki sağladığını göstermektedir.

• Glukozamin sülfat takviyelerinin göstereceği yarar ürünün kalitesiylede ilgilidir. Amerika’da yapılan bir araştırmada glukozamin etiketiyle satılan 10 ayrı ürün incelenmiş; bunların bazısında yeteri kadar glukozamin olmadığı, bazısının ise hiç glukozamin içermediği görülmüştür.

Günlük Doz Ne Kadar Olmalı?

Dr. Jason Theodosakis,  ‘Artrit Tedavisi‘ adlı kitabında; kilosu 55’den az olan kişilerin 1000 miligram glukozamin ve 800 miligram kondroitin sülfat; kilosu 55-90 arasında olanların 1500 miligram glukozamin ve 1200 miligram kondroitin sülfat ve kilosu 90’dan fazla olan hastaların ise 2000 miligram glukozamin ve 1600 miligram kondroitin sülfat alımını önermektedir. Sözkonusu miktarların gün içerisinde 2 ila 4 doza bölünerek yemeklerle beraber alınması tavsiye ediliyor.

Glukozaminin Yan Etkileri

•Glukosaminin bazı yan etkileri mevcuttur. Yararlarının yanı sıra, akılda tutulması gerekli yan etkileri de vardır. İlk önce, Glukosamin ve diyabet hastaları iyi geçinmezler. Araştırmalar, Glukosaminin diyabeti ilerlettiğini göstermiştir. Aynı zamanda, deniz hayvanlarının kabuklarına alerjiniz varsa, Glukosaminden uzak durmalısınız. Çünkü Glukozamin, doğal olarak kabuktan üretilir ve bazı allerjik maddeleri barındırması mümkündür.

• İdrar söktürücü ve insülinlerle beraber kullanılmaması gerektiği belirtiliyor. Bu tür ürünleri doktor onayı ile kullanmak daha doğru olur. Bir de dikkat edimesi gereken konu kullanılan ürünün kaliteli olup olmadığıdır. Amerikada yapılan bir araştırmada birçok glukozamin ürününün yetersiz ve kalitesiz olduğu tespit edilmiştir.

• Glukozamin ile ilgili tüm bilgileri okudunuz, ürün, kabuklu deniz hayvanlarından imal edilmektedir. Kondroidin sülfat ise köpekbalığı ve sığır kıkırdağından elde edilir.

• Eğer güvenilir bir Glukosamin kaynağı bulmak istiyorsanız uzağa gitmenize gerek yok. Tavuk kemiğinin iliği, kabuklu deniz ürünü kemikleri gibi, hayvanlardaki bağ dokuları Glukozamin içerir. Tabii bir çoklarımız bu kemikleri yemeyiz.

• Glukosamini diyetlerimize sokmanın en iyi yolu, ilikleri yemektir, ya da bu kemiklerden yapılan bulyonları sıklıkla tüketmektir. Çoğunluğumuz bu ürünleri tüketmediğimizden, diyetimiz eksik kalır. Bu yüzden takviye almak gerekebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Glukozamin Sülfat Nedir ve Yararları Nelerdir?” üzerine 21 yorum

  1. arkadaşlar ben 73 yaşındayım her iki dizimde sıvı kayıbı nedeni ile merdiven çıkarken zorlanıyor jeller kullanıyordum araştırdım bir su bardağı su içerisine bir çay kaşığı ZERDEÇAL :TARCIN:ZENCEFİL ve zerdeçalın aktifleşmesi içi az karabiber koydum bal ile tatlandırdım akşamları yatarken içtim inanınız olsun ilaç kullanmadım ve şimdi çok rahatım sağlık yönünden bu kullandıklarımın zaten inasan vücuduna faydası olan baharatlar denemenizi tavsiye ederim

Yorum yapın

css.php