Üzüm Çekirdeği Faydaları

Üzüm Çekirdeğinin Faydaları. Üzüm çekirdeği özü bitkiler tarafından üretilen kimyasallar olan çeşitli fitokimyasallar yönünden oldukça zengindir. Üzüm suyu özünün antioksidan bileşenleri, özellikle serbest radikallerin verdiği hasarın yok edilmesinde rol oynarlar. Serbest radikalleri etkisiz hale getirme gücü bakımından pysnojenol’lerin, E vitamininden 50, C vitamininden ise  20 kat daha kuvvetli olduğu saptanmıştır.

Çam kabuğu ekstresi ve üzüm çekirdeği ekstresi OPC’nin birincil kaynaklarıdır. Üzüm çekirdeği ekstresi daha ucuz olmasının yanı sıra çam kabuğunda bulunmayan bir antioksidan içerir.

Hücre mutasyonunu yavaşlatmaya yardımcı olması ve kolajenin sağlıklı ve esnek kalmasını sağlaması nedeniyle Avrupalı bilim adamları tarafından ‘gençlik besini‘ olarak niteleniyor.

Üzüm çekirdeğinin sağlık yönünden taşıdığı değer 1947 yılında Fransız tıp profesörü ve kimyacı Jack Masquelier tarafından keşfedilmiştir. 1950’de üzüm çekirdeği Resivit adıyla Fransa’da satılan ilk damar koruyucu ilaç olarak 50 yılı aşkın bir süredir Fransız doktorlar tarafından reçete edilmektedir.

Dr. Masquelier üzüm çekirdeğini göz kamaşması, gece körlüğü, maküler dejenerasyon, varis, diş eti kanaması, saman nezlesi gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanmıştır.

Üzüm çekirdeği son derece geniş farmakolojik aktivite gösteren ve serbest radikalleri etkisiz hale getiren oligomeric proanthocyanidin (%92-95) içerir.

Antioksidan Nedir?

Serbest Radikaller ve Antioksidanlar : Antioksidanlar serbest radikalleri etkisizleştirir. İnsan vücudunda serbest radikal (oksidan) denilen maddelerle onların  zarar verici etkisini gideren antioksidanlar bulunur. Otuzlu yaşlara doğru denge antioksidan aleyhine bozulmaya başlar ve bunun sonucunda kanser gibi önemli hastalıklara zemin hazırlanır.

Antioksidanlar vücuttaki oksidasyonu engellerler. Yaşlanma ve kanser gibi olayların temelinde oksidasyon vardır. Üzüm çekirdeği DNA yı oksidatif zararlardan korur, yaşlanmaya ve kanser oluşumuna karşı  mücadele eder.

Serbest radikaller vücudumuzda kimyasal reaksiyonlar sonucu oluştuğu gibi sigara, kirli hava gibi faktörlerle dışardan da  gelebilir.

Araştırmalar 6 hafta süresince kullanılan günlük 100 mg ila 300 mg lık oligomerik proantosiyanidin dozunun oksijen radikal absorbans kapasitesi skorunu (ORAC) ve serum toplam antioksidan kapasitesini önemli oranda geliştirdiğini göstermiştir.

Üzüm Çekirdeği Faydaları Nelerdir ?

•Üzüm Çekirdeğindeki oligomerik proantosiyanidinler anti-inflamatuar, anti-kanserojen, anti-alerjik antiviral, antibakteriyel etki gösterirler.

• Üzüm çekirdeğindeki maddeler damar sertliğine karşı önemli etkilere sahiptir. Arterlerin bütünlüğünü korumaya yardımcı olur ve dolaşımı rahatlatır. Kan ve lenf dolaşımını düzenler. Periferal dolaşımı önemli bir şekilde iyileştirir.

• Araştırmalar, OPC’nin damarları sağlamlaştırarak ve esnekliklerini yeniden kazandırarak, tekrar derinin içine çekilmelerini sağladığını göstermektedir.

• Damar duvarındaki kollajen ve elastin adlı iki protein, damar duvarının elastikliğini ve geçirgenliğini büyük oranda belirler. OPC, bu iki yapı-taşı proteine bağlanarak, onların yıkıcı enzimler tarafından bozulmalarını önler, onların birleşmelerine ve olgunlaşmalarına yardım eder.

•Varise karşı koruyucu özelliği olan üzüm çekirdeği bu işlevini damar cidarı stabilitesi ve damar üzerine yaptığı etkilerle gerçekleştirir. Damar duvar yapısını korurarak varis genişlemelerini engeller.

 

• 1981 yılında 50 varis hastası üzerinde yapılan çift-kör kontrollü bir deneyde, bir ay boyunca alınan günlük 150 miligram OPC’nin, ağrı, yanma, karıncalanma ve atardamarların şişme derecesini azaltmada kullanılan Diosmine adlı ilaçtan daha hızlı ve uzun süreli etkili olduğunu göstermiştir. Fransa’da varis hastası olan 92 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada ise; 4 hafta boyunca günde 300 miligram OPC alımının, ağrıyı, karıncalanmayı, geceleyin ortaya çıkan bacak kramplarını ve şişkinliği %50′ den daha fazla oranda azalttığını göstermiştir.

• Üzüm çekirdeğindeki proantosiyanidinlerin beyin ve karaciğer hasarı üzerinde beta karoten, C vitamini ve E vitamini gibi antioksidanlardan daha güçlü koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır.

• Klinik araştırmalar, üzüm çekirdeğinin toplardamar yetersizliğinin, retina hasarlarının ve bazı cilt hastalıklarının tedavisinde olumlu etkiler sağladığını göstermektedir.

• Üzüm çekirdeği özü, özellikle Fransa ve İtalya’daki doktorlar tarafından beyne ve kalbe giden kan akımını düzenlemek için, varis, diş etlerinde kanama, glokom, hemoroid, fazla adet kanaması ve damar sertliğine yönelik öneriliyor.

• Araştırma bulgularına göre, üzüm çekirdeği özütündeki oligomerik procyanidinler, arterlerin ve kan damarlarının gevşemesini sağlayarak kan basıncının kontrol edilmesine yardımcı oluyor. California-Davis Üniversitesi tarafından 2006 yılında yapılan çalışmada üzüm çekirdeği ekstresinin kan basıncını azaltmada etkili olduğu tespit edilmiştir.

• OPC, kalp krizi ve felç yönünden risk taşıyan kan pıhtılaşmasına karşı da olumlu etkiler göstermektedir. Arizona Üniversitesi’nden  Dr.Ronald Watson, OPC’nin trombosit kümelenmesini normale döndürdüğünü belirtmektedir. Dr.Watson yaptığı deneylerde, sigara içen insanlarda trombosit kümelenmesini tespit etmiş ve bu kişilerin OPC alımından 20 dakika sonra trombositlerinin normale döndüğünü saptamıştır.

• ‘Metabolism’ 2009 Aralık sayısında yer alan klinik çalışmanın sonucuna göre üzüm çekirdeği ekstresi metabolik sendromlu hastalarda yüksek tansiyonun düşürülmesinde plasebo tedavisinden daha etkili olmuştur.

• Üzüm çekirdeği kronik venöz yetmezlik gibi sorunlarda olumlu etkiler sağlayabilir. Yaralanma ya da ameliyat sonrası görülen şişliği azaltabilir.  10 ila 30 gün süresince dolaşım için günlük 150-300 mg, şişlik içinse 200-400mg alımı öneriliyor.

• Avrupa’da yapılan araştırmalar, üzüm çekirdeğinin vücut içerisinde histamin salgısını önlendiğini ve saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlarda etkili olduğunu göstermektedir.

• Fransa’da 100 denek üzerinde yapılan araştırmada 5 hafta süresince günlük 200 miligram üzüm çekirdeği alımının, parlak ışıklara maruz kaldıktan sonra görme keskinliğine yeniden kavuşma hızının arttığı saptanmıştır.

• Üzüm çekirdeğinin yüksek antioksidan aktivitesi, meme, prostat, akciğer, kolon ve mide gibi bazı kanser türlerini önlemeye yardımcı olabilir. Laboratuar çalışmaları üzüm çekirdeği ekstresinin çeşitli kanser hücrelerinin  büyümesini engellediğini göstermektedir.

• 2010 yılında ‘Neoplasia’ adlı dergide yer alan bir çalışmada kolon ve bağırsak kanseri olan farelere  altı hafta boyunca üzüm çekirdeği ekstresi verilmiş ve polip sayısı %40 azalmıştır. Boyutu 2 mm daha büyük poliplerin sayısı %71 azalmıştır.

•Journal of Medicinal Food adlı dergide yayınlanan bir bilimsel çalışmada, kırmızı üzüm çekirdeği ekstresinin deney hayvanlarının cildinde, UV ile oluşturulan oksidatif strese karşı koruyucu etki gösterdiği tespit edilmiştir.

• Alabama Üniversitesi Dermatoloji Bölümünce yaplan ve sonuçları ‘Pharmaceutical Research’ 2010 yılı Haziran sayısında yayınlanan araştırmada, üzüm çekirdeğindeki proantosiyanidin’lerin UV ışınla oluşturulan deri tümörü gelişimine karşı koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır.

• ‘Frontiers in Bioscience’, 2011 Haziran sayısında yayınlanan çalışmaya göre  kombine edilmiş üzüm çekirdeği ekstresi ile resveratrol’un insan kolon kanser hücrelerini öldürmede etkinliğinin olduğu tespit edilmiştir.

•2009 Ocak sayısında Clinical Cancer Research’da bildirilen bir çalışmaya göre, üzüm çekirdeği ektresi, apoptoz yolaklarının enzimlerini aktive etmek yoluyla laboratuarda insan lösemi hücrelerinin programlanmış hücre ölümünü indükler.

•The journal Carcinogenesis’ de bildirilen bir çalışma üzüm çekirdeği özütünün hücre hatlarında ve farelerde baş ve boyun skuamöz hücreli karsinom hücrelerini öldürdüğünü göstermiştir.

•Clinical Cancer Research’de yayımlanan bir çalışmaya göre üzüm çekirdeği özütü ilerlemiş kalın bağırsak kanseri olan farelerde tümör kitlesinde %44 oranında küçülmeye neden olmuştur. Hayvan temelli deneylerde üzüm çekirdeği özütünün kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardan biri olan antrasiklinin sebep olduğu kalp hasarını kontrol edebildiği gösterilmiştir.

• C-reaktif protein düzeyleri, hem kalp hastalıkları hem de diyabet riskiyle ilgili bir iltihaplanma ölçüsüdür. İnflamasyon arttıkça kalp hastalığı riski artar. İngiltere’de yapılan ve sonuçları ‘Diabetes Medicine’ 2009 Mayıs sayısında yayınlanan araştırmaya göre 4 hafta boyunca günlük 600 mg üzüm çekirdeği ekstresi alımı C-reaktif proteininde önemli bir azalma sağlamıştır.

•Journal of Toxicological Sciences’de bildirilen bir çalışma üzüm çekirdeği özütünün antibiyotiklere direnç geliştirdiği için tedavisi güç olan Staphylococcus aureus’a (MRSA) karşı olan etkisini araştırdı. Araştırmacılar, üzüm çekirdeği özütünün bakteri sayısının 43 suşuna karşı etkili olduğunu ve bunun MRSA hastalıklarının tedavisinde önemli bir gelişme olduğunu söylediler.

Üzüm Çekirdeği Nasıl Kullanılır?

Üzüm çekirdeği kullanımı taze olarak tüketimi dışında birkaç şekilde de alınabilir.

Üzum Çekirdeği Tozu

1 tatlı kaşığı üzüm çekirdegi tozu bal ya da yoğurtla karıştırılıp alınabilir. Açıkta satılan öğütülmüş üzüm çekirdeği kullanmaktan kaçınılmalıdır. Havayla temas etmesi üzüm çekirdeği tozunun sterilize özelliğini kaybetmesine neden olabilir. Günde bir avuç kuru üzüm yenilerek de üzüm çekirdeği alınabilir.

Üzüm Çekirdeği Ekstresi

Üzüm çekirdeği özü kapsül, tablet ve sıvı ekstre olarak satılmaktadır. %40 ila %80 proantosiyanidinler ya da %95 OPC içeren ürünler tercih edilmeli.

Genel antioksidan aktivite için günlük 50 mg-200 mg,

Kronik venöz yetmezlik için 150 mg-300 mg,

Ödem için 200 mg-400mg (10 ila 30 gün)

Üzüm çekirdeğinin bu tür kullanımı dışında kozmetik alanında kullanılan şekilleri de vardır. (üzüm çekirdeği kremi, şampuan, sabun gibi.)

Üzüm Çekirdeğinin Zararları Varmıdır?

Bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak herhangi bir rahatsızlık için ilaç tedavisi gören kişilerin doktorlarına danışarak kullanmaları daha doğru olur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Üzüm Çekirdeği Faydaları” üzerine 81 yorum

  1. Selamunaleykum
    Bu yazıdaki üzüm çekirdeği extraktından maksat,üzüm çekirdeği tozu veya yağı değildir. Exrakt deyince üzümçekirdeginin bileşkeleri ayrıştırılıp bu bileşenlerin en yararlı kısımları alınır ve yararlı olmayan kısmı çıkartılır. Alınan kısım “extrakt”tır. Yani aşağı-yukarı 300 kilo üzüm çekirdeğinden ancak 100g. extrakt elde edebilirsiniz.

  2. Üzüm cekirdeginin ostrojen içerdiğini ve kanser hastalarina iyi gelmedigini duydum. Bilen biri dogru mu degil mi yazabilir mi?

  3. A 101 de 1.5 tl yada 3.5 tl olması lazım inş işinizi görür

  4. Türkçe yazsaydınız da rahatça okuyabilseydik. Kimin için yazdınız bunları, meslekdaşlarınız mı yoksa halk için mi? Yazık olmuş güzel Türkçemize!

  5. Elimde 50 Kg.Kadar siyah üzüm çekirdeği var..Kurutulmuş,elenmiş ve yıkanmış haldedir.İlgilenenler 0539 277 67 64 nolu telefondan bana ulaşabilirler..Uygun rakamlarla birilerine yardımcı olmak istiyorum..Kendi üretimimdir…

  6. Selamlar, görüyorum ki bu sayfanın yorumlar bölümünde bir takım kişiler cahilce yazılarıyla insanları yanlış yönlendirmekten çekinmemişler. 1) Başka yorumlarda da yazıldığı gibi, üzüm cekirdeği kilosu 150TL olan bir madde değildir, bu fırsatçılara prim vermeyin. 2) Aktarlarda satılan toz üzüm çekirdeğinin yarar oranı yaklaşık %10-15 civarlarındadır, taze öğütüp tuketmeniz gerekir. 3) Kanser olmak istemiyorsanız doğal ya da organik olsa bile geleneksel kaynakma yöntemiyle uretilenwpekmezlerden uzak durun cunku başta pekmez olmak üzere, bu kaynatma (70 derece üstü) hmf açığa çıkmasına neden olur ve hmf kanserojendir. Marketten alacağınız pekmezler yüksek basınç/düşük ısı altında üretildiği için hmf oluşmaz. 4) Üzüm çekirdeğini tedavi amaçlı kullanacaksanız sıvı eksrakt olarak kullanın, bunları da Türkiye’de ciddi ve güvenilir olarak Immu-nat ve Tabia üretir, veya Solgar, GNC, Now gibi güvenilir firmaların tablet formlarını kullanabilirsiniz.

  7. uzum cekirdegini seker hastaları kullanabilirmi.zararı olurmu

  8. Merhabalar üzüm çekirdeğini beş yıldır kullanıyorum faydası yazmaya bitmez sizlere tavsiyem ben bir tatli kaşığı ile hergün sabah akşam surahinin yanında cam hava almayan kavanozda şu ile yürüyorum en rahat böyle tavsiye ederim memnun kalirsaniz dua edin yeter

  9. 8 yıldır sedef tedavisi görüyorum, 80 türlü ilaç, krem, iğne vs. Kullandım ama tamamen geçmedi. Tavsiye üzerine özel yapılan bir krem ve yanında proanthocyanidin kullandım. 3 aydır hiç sedefim olmadı..

  10. YILLARDAN BERI ÜZÜMÜ COK SEVERIZ VE CEKIRDEGI ILE YERIZ.SON GÜNLERDE ÖZÜM CEKIRDEGI YAGI CIKTI ONUDA KULLANIYORUZ.FAKAT ÜZÜMÜ YEDIKTEN SONRA CÖPÜNÜN DE FAYDASI VAR MI ? ACABA DIYE KENDI KENDIMIZE SORUYORUZ?.O KADAR INTERNETE GIRDIM GOGLEYE YAZDIM ÜZÜM CÖPÜNÜNDEN BAHSEDILIYOR AMA FAYDALARINDAN ES GECILIYOR.BILGILENDRIRSENIZ MEMNUN OLURUZ.TESEKKÜR EDERIZ.

  11. Beimde sol bacagimda varis var aktarci bana uzum cekirdegi tozunu ve corek otu tozunu yogurda karistirip ye dedi yeni basladim fayda edermi

  12. Biri burada kilosunu 150 lirdan satmaya çalışıyor.El insaf be kardeşim.Dara düşmüş insanları böylesine istismar edenlere fırsat vemeyin.İnanmayın aynı kalite ürünü 25-30 a temin edersiniz.Ben aktarım.
    ” Bizi aldatan bizden değildir.

  13. yaşlanmayı geciktirici etki gösterme konusunda üzüm çekirdeği oldukça başarılı nutraxn üzünçekirdeği çayını kullanıyorum 1 yemek kaşığı nutraxin üxüm çekirdeği üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip demliyorum ve günde 3 kere içiyorum

  14. SELAM. İSMAİL BEY VERDİGİNİZ TEL. ARADIM KULLANILMADIGINI SÖYLEDİ AVEA. BENDE YAZMAK İSTEDİM YEGENİM HASTA DURUMU VAHİM HEMOFİLİ HASTASI ONA NASIL YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ. ÜZÜM ÇEKİRDEGİNİN İŞE YARADIGINI OKUMUŞTUM BANA YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK MEMNUN OLURUM.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER. …
    ŞU ANDA KULLANDIGINIZ TEL BANA MEİLİME YOLLARSANIZ SİZİ ARARIM.

  15. bekir“ tıp terimlerini fazla anlayamadım ama müthiş bir şey olduğunu daha önce biliyordum

  16. irtibat için cepten ulaşınız…bu siteyi tesadüfen buldum.bir daha bulup girer miyim bilmiyorum :))

  17. selamünaleyküm. Arkadaşlar dededen toruna pekmez işi ile uğraşıyoruz….her çeşit üzüm yetiştiririz ve çekirdeğinden mevcut..birtakım yer ve kişilere fazla para ödemenize gerek yok..istediğiniz miktarı söyleyin fiyatı siz belirleyin…sağlık sorunu nedeni ile isteyenlere(güzelleşmek,…….büyütmek vb.hariç)ücretsiz gönderirim.sadece kargo ücretini ödemeniz ve ALLAH RAZI OLSUN demeniz yeterli.0 507 515 7307

Yorum yapın

css.php