Zeytinyağının Faydaları

Zeytinyağı ile ilgili yapılan araştırmalar sağlık açısından bu besinin önemini ortaya koymaktadır. Zeytinyağının sıklıkla tüketildiği yerlerde kalp hastalıklarına daha az rastlanmaktadır.

Zeytinyağının Faydaları

• Zeytinyağındaki tekli doymamış yağ asitleri, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etki gösterir.

• Sızma zeytinyağı, iyi kolesterolle kötü kolesterol arasındaki oranı düzeltir. Kalp ve damar hastalıklarına yönelik koruma sağlar. Zeytinyağının kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi, HDL ve LDL arasındaki oranı düzeltmesi ve lipid oksidasyonunu engellemesinden kaynaklanır.

• Barselona’da düzenlenen Dünya Kardiyoloji Kongresine sunulan tebliğe göre, sızma zeytinyağı, yalnızca monosatüre yağ hücreleriyle değil, polifenol dadlı antioksidanlarıyla da kalp-damar hastalıkları riskini azaltmaktadır.

• Amerikan Kalp Vakfı, balıkyağı ve zeytinyağının, kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü koruyarak vücudun dengesini sağladığını belirtmektedir. Amerikan gıda ve ilaç dairesi (FDA), günde 2 yemek kaşığı zeytinyağı tüketiminin koroner kalp hastalığı riskini azaltacağını açıklamıştır.

• Bordeaux Üniversitesi tarafından yapılan ve sonuçları Neurology adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırma sonucuna göre sızma zeytinyağı 65 yaş üstü kişilerde  felç riskini %41 oranında azaltmaktadır.

• Sızma zeytinyağı, içerdiği maddelerle serbest radikalere karşı vücudu korur. Zeytinyağındaki fenolik bileşiklerin serbest radikalleri önleyici etkisinin yanında iltihap kurutucu özelliği de vardır.

• Sızma zeytinyağı vücutta iltihap oluşumuna neden olan genlerin bastırılmasında rol oynayarak kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır. BMC Genomics adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre, zeytinyağında bulunan karbolik asit iltihaba yol açan genleri bastırmada etkili olmaktadır.

• Zeytinyağında bulunan oleik asit, meme kanserini tetikleyen (Her-2/ Neu – ERB B-2) adlı genleri durdurucu etkiye sahiptir. Amerika’daki Northwestern Üniversitesi bilim adamlarınca yapılan deneylerde, oleik asit, meme kanserinde önemli rol oynayan Her-2/ Neu geninin seviyesini % 20 oranında azaltmıştır. Oleik asitin ayrıca kanser tedavisinde kullanılan herceptin  adlı ilacın etkisini artırdığı tespit edilmiştir.

• Alman Kanser Araştırma Merkezi bilimadamları tarafından yapılan değerlendirmeye göre zeytinyağında bulunan fenoller, antioksidan etkileriyle kalın bağırsak ve meme  gibi bazı kanser türlerinin gelişimini engellemektedir.

• Çeşitli araştırmalar sızma zeytinyağında yer alan oleuropein, hidroksitirosol ve tirosol gibi maddelerin düşük konsantrasyonlarının bile kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini göstermiştir.

• Sızma zeytinyağı helikobakter adlı mikrobun çoğalıp yayılmasını engelleyici etki gösterir. Zeytinyağının sıklıkla tüketildiği bölgelerde bölgelerde gastrit, ülser ve mide kanseri gibi hastalıklara daha az rastlanmaktadır.

Melbourne Üniversitesinde yapılan bir araştırma sonucuna göre, zeytinyağının beslenmede yer alması cilt sağlığı için olumlu etkilerde bulunmakta ve cilt kırışıklığı daha az meydana gelmektedir.

• Doymuş yağ oranı bakımından yüksek beslenme şekline sahip olanlara nazaran zeytinyağı ile beslenen kişilerin hafıza testlerinde daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.

Zeytinyağı Çeşitleri

• Zeytinyağı naturel, rafine ve prina yağı şeklinde 3 e ayrılır.

• Naturel zeytinyağıyla rafine edilmiş zeytinyağı tad koku, renk ve kimyasal yapısını oluşturan bazı bileşikler açısından değişiklik gösterirler.

• Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağında besin değerleri kaybolmaz. Sıcak sıkım yönteminde ise kayıplar meydana gelir.

• Zeytin ağacının bulunduğu bölge, zeytinin cinsi, toplama ve sıkma arasında geçen zaman ve sıkma yöntemi gibi unsurlar zeytinyağının tadını etkiler.

En kaliteli zeytinyağı Natürel Sızma Zeytinyağıdır. Soğuk sıkım tekniğiyle elde edilir ve asitlik oranı 1’den daha azdır. Besin değerleri kaybolmaz. Çiğ şekilde yenmesi daha doğru olur. Salata ve soslar için kullanılır.

• Zeytinyağı loş ve serin yerde saklanmalı, güneş ışığından ve sıcaktan uzak tutulmalıdır. Kullandıktan sonra ise ağzının sıkıca kapatatılması gerekir. Aksi takdirde oksidasyona girer ve tadının bozulmasına sebep olur.

 

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Zeytinyağının Faydaları” üzerine 2 yorum

  1. merhaba
    idrar yolları iltihabı için;her sabah aç karına sızmazeytinyağı+medine hurması+çörek otu yağı+kuş burnu çayı içilmesi önerilmektedir.

  2. merhaba
    idrar yolları iltihabı için;her sabah aç karına sızmazeytinyağı+medine hurması+çörek otu yağı+kuş burnu çayı içilmesi önerilmektedir.
    bukürü çevrenizden hiç duydunuzmu?

Yorum yapın

css.php