Adet Sancısı Neden Olur?

Adet Sancısı Neden Olur? Sancılı adet görme, normal adet görme fonksiyonunun önemli bir parçası olan uterus kasılmalarının kadın tarafından ağrı olarak hissedilmesidir. Uterus kasılmalarının amacı, uterus iç tabakasının atılarak yenilenmesi sırasında oluşan kanama miktarını en düşük seviyede tutmaktır.

Kadınların belli bir bölümü adet dönemlerinde az veya çok ağrı hisseder. Ancak % 10’luk bir kesimde adet dönemindeki sancı oldukça şiddetli yaşanır. Adet sancısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilir.

İlkgünden itibaren ağrılı adet görmek bir hastalık belirtisi değil yapısal bir özelliktir. Ancak ağrılar geç yaşta başladıysa bu bir hastalık belirtisi olabilir.

Adet Sancısı Kaç Gün Önceden Başlar?

Adet sancısı genellikle adet görmeden önceki ilk 24 saat içinde başlar, adet sırasında şiddeti kısa süreli olarak artar ve adet döneminin bitimine kadar giderek hafifler.

Adet Sancısı Neden Olur?

• Adet döneminde hissedilen sancının sebebi, adet kanının dışarı atılması için oluşan rahimdeki kasılmalar ve rahimdeki dolaşımın azalmasıdır. Adet dönemlerinde rahim içinden salgılanan prostaglandin adlı maddeler sinir uçlarını uyararak sancıya yol açar. Prostaglandin ağrıyı hissetmeyi sağlayan bir hormondur. Adet dönemi ağrılı geçen kadınların kanında prostoglandin hormonu fazladır. Kanda prostoglandin artışı bağırsak krampları ve ağrıların artmasına neden olur.

• Ancak şiddetli ağrılar bazı hastalıklardan da kaynaklanabilir. Rahmin en iç tabakasının dış tabakalarda ya da dış bölgede de bulunması, rahmin farklı pozisyonlarda olması, rahim ağzında darlık, rahim ve yakın organların iltihabi hastalıkları ve rahim tümörleri de şiddetli sancıya neden olabilir.

• Serviks girişinin kürtaj, enfeksiyon gibi faktörlere bağlı olarak daralmış olması ve bu sebeple adet kanının zorlukla atılması da adet sancısına yol açabilir.

• Endometriozis (rahmin en iç tabakasının dış tabakalarda ya da dış bölgede de bulunması), kronik enfeksiyon, yapışıklıklar, yumurtalık kistleri ve diğer bazı jinekolojik hastalıklar adet sancısına benzer belirtiler gösterebilir. Adet sancıları 28 yaşından sonra başlayıp artıyorsa, bunun nedeni büyük bir olasılıkla endometriozisdir. Adet kanının dışarıya değil batın boşluğuna akıp orada bazı sorunlara yol açması olan endometriozis, adet öncesi ve adet sırasında ağrı, ilişki sırasında ya da sonrasında ağrı ve düzensiz şiddetli adetlerle kendini belli eder.

Adet Ağrısı Nasıl Geçer?

• Jinekolojik muayenede adet sancısına sebep olabilecek bir durum tespit edilmişse öncelikle bu sorunun giderilmesi gerekir. Jinekolojik muayenede adet sancılarını açıklayan organik bir neden saptanmamışsa öncelikli olarak ağrı kesici ilaçlar verilir. Özellikle prostaglandin sentetaz inhibitörleri hastaların büyük bir kısmında etkili olur. Bu ilaçların ağrı kesici etkisinin dışında ağrıya yol açan prostaglandin üretimini de azaltıcı özellikleri vardır. Ağrı kesici ilaçlar henüz adet sancıları başlamadan kullanılırsa prostaglandin adlı maddenin vücuda yayılmasını engeller.

• Ağrı kesici ilaçlardan beklenilen yarar görülmediği takdirde doğum kontrol hapları kullanılabilir. Doğum kontrol hapının gebeliği önleyici değil, rahim içerisindeki prostaglandin yapımını azaltıcı etkisinden faydalanılır. Adet sancısı ile yumurtlama arasında yakın bir ilişki olduğundan, yumurtlamanın doğum kontrol haplarıyla ortadan kaldırılması ağrıların giderilmesini sağlar. Primer dismenoreli hastaların % 90’ından fazlası doğum kontrol haplarından yarar görür.

• Adet ağrılarına karşı akupunktur tedavisinden faydalanılabilir. Çok sayıdaki bilimsel çalışma şiddetli adet sancılarına karşı akupunktur yönteminin etkili olduğunu göstermiştir.

• Tedaviye dirençli vakalarda ise ileri inceleme yapılır. Laparoskopi denilen yöntemle karın boşluğu incelenir ve bu incelemede genellikle tespit edilen sorun endometriyozis’tir. Endometriozis ağrı veya gebe kalmada zorluğa yol açar. Endometriozis hastalığının kalıcı bir tedavisi yoktur. Doğum kontrol hapları, GnRH analogları ve laparoskopik cerrahi uygulamalarla ağrının giderilmesi amaçlanır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Adet Sancısı Neden Olur?” üzerine 22 yorum

  1. Benim de ağrılarım çok oluyor hastaneye gitmedim hiç doğal yolardan aramaya çalıştım ama nafile ne yapmam lazım

  2. Çok kez hastanelik oldum bu agrılardan serum yiyip eve geldım hıc bı bıtkısel ilaç normal ilaç kesmıyor genetik olabılıyor bu durum apranax ve aprowell ilaçı bir tek kesiyor onu da adet olmadan 3 gün önce almaya başlayınca agrım olmuyor tabi bu sürede kesınlıkle ayaklar ve vücut sıcak tutulmalı su torbasıyla terletmek oldukça etkili. Yine ekstra olarak adet olmadan önce 3 gün boyunca dereotu maydonoz detoks suyu yapıp ıcıyorum daha rahat gecıyor ☺️

  3. Kizlar benimde adet doneminde feci sekilde agri oluyor size bir yavsiye ayaklariniza kalun corap ve cok kalin kazak sizi terleyecek sekilde olmali ve bir sandalyeye ayaklariniz kaldaniza degecek sekilde ve karniniz bacaklara degicek vaziyette 10 dakka veya gecene kadar oturun be biseylerle ugrasin ayaklariniz uyusabilir ama oo lanet olsasi agridan kurtulacaksiniz deneyin faudasi var 😊😊

  4. İlk 3 4 ay karnım ağrımıyodu şimdi ölüyorum napıcamm allahım çok kötüü

  5. ilk hasta olunca karnım cok ağırmaya baslıyor 2 saat uyunca ayaklarıma su kesesi koyup uyuyorum geciyo bazen adet sancım oluyor ilk gunde cok kötu oluyorum hiç yemek yiyesim gelmiyor ve hep kusuyorum napabilirim acaba ?

  6. Benimde karnım çok ağrıyor. 4.ve 5. Günüm yatakta geçiyor. Sindirim sisteminde bazi degisiklikler yaşıyorum. Yemeyi sevdiğim şeyler bana tuhaf kokuyor. Resmen hareket edemiyorum. Çok çabuk usutuyorum. Buda çok sancılı oluyor. Ama aşırı kilom var. Doktora gittiğimde bana çok doğal olduğumu ama kilolarımi vermezsem daha da artacağını söyledi. Şimdi yemek listemi düzelttim. Umarım ağrılarım yok olur…..

  7. Nalet olsun bıktım artık ağrıdan nefret ettim ya nefret 😢

  8. Ya, arkadaslar cok kotu karnim agriyo, agri kesicileri ictim yine gecmiyo mide bulantim var, kendimi hic iyi hissetmiyorum ne yapim ? 🙁 🙁 oldumm yaa

  9. Hasta olduktan sonra 2 3 saat çok şiddetli karnım ağrıyor midem bulanıyor kusuyorum bazen bacaklarıma vuruyor hiç halim kalmıyor sonra hafifletmeye başlıyor 2 saat falan uyuyorum uyandığımda geçiyor ama her adet olduğumda bir günüm böle geçiyor bazen okulda oluyor bıktım bu durumdan napabilirim

  10. Bende hastayken çok ama çok agriyo nolur yardim edin olucemmmmm😭😭😭

  11. Benim Karnım önce agrimiyo du son 4 ay dır ilk gün hafif sancı çekiyorum neden acaba ?

  12. ağrı kesici değil de doğal yoldan yani duş almak karnı ayakları sıcak tutmak sıcak şeyler içmek iyi gelir

  13. Benim hemen her turlu ağrı kesiciyi kullandım felaket bi agrim oluo ve agrim 24 saat içinde değil adet olmadan bi iki gün öncede agrilarim baslio adet olduğumda ise özellikle ilk iki günüm oluyorum resmen yataktan cikamiyorim yardım edin napmam lazım ??

  14. Karnın felaket agriyooo matkap sokup sokup cikariyolarmis gibi bisaat bitiyor onbeş dk sonra yeniden olup olup diriliyorum yardım edin

  15. 2 3 saattir Karnim cok agriyor felaket hemsw ne yapa bilirim nasil gecer adet oldum cok agriyor karnim yerinden çıkacak gibi yardım edinnn

  16. karnım çk ağrıyo1saaten belli feaket kaç saaate acıtmamaya başlar

  17. Benim normalde hiç Karnım agrimazdi . Ama simdi ilk defa ağrıyor ne yapmalıyım.

  18. çoktsekkur ederim size yniii butun mrak ettiklerimi soylediniz

  19. Ben daha adet olmadım ama bu gün acile gidilecek kadar karnım ağrıdı anormal bir durum yokmuş doktor hasta (adet) olabilirsin dedi doğrumu ?

  20. benimki cok felaket agriyor agrlar butun vucudumu sariyor nerdeyse ve midem bulaniyor istifar ediyorumbi kac kez.agri kesici 400mg dozunda bi agri kesici kullaniyorum bu benim yumurtaliklarima zarar verirmi yani dogurma vonkciyonlarimi kaybede bilirmiyim.tsk

Yorum yapın

css.php