Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?

Aft Tedavisi. Aft Nasıl Geçer? Aft Nedir? Dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeyel ülserler olan aft, genellikle tek olarak ortaya çıksa da aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir. Bu yaralar bazen çok büyük ve çok ağrılı olabilir. Minör aft, major aft  ve herpetiform aft olarak üç çeşittir.

Yaraların, çıkacağı bölgede bir iki gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık oluşur. Ardından ortası beyaz, etrafı kırmızı, 2-3 milim çapında hafif çukur bir yara haline gelir ve oldukça çok acı verir. Özellikle yanakların iç bölgelerinde, dil ve dudakların altında oluşan aftlar, ağrıya neden olduğundan yemek yemeyi zorlaştırır.

Aft Bulaşıcı mıdır?

Aft bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Bakteri veya virüsten kaynaklanmadığı için lokal yayılımı ya da başkasına bulaşma gibi bir durum olmaz.

Aft Kaç Günde Geçer?

Stresten ya da ağız içindeki tahrişten kaynaklanan yaralar, bir haftada kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak sık tekrarlayan ve boyutu 1 cm civarında olan aftlar, behçet hastalığının işareti olabilir.

2 hafta içinde geçmeyen ve genellikle hep aynı yerlerde görülen yaraların, ağız içi kanseri olasılığı da göz önünde bulundurularak tıbbi inceleme yapılmasında fayda vardır.

Aft Neden Olur? Aft Neden Çıkar?

• Aftlar, diş etleri, yanaklar ve dudakların iç taraflarında oluşur. Aftöz ülserler olarak da bilinen lezyonlar ağrılıdır ve geçici olarak yeme-içmeye engel oluşturur. Bu yaralar, herpes simpleks virüsü ya da oral uçuklar ile bağlantılı değildir.

• Stres, asitli besinler, yetersiz yapılan ağız ve diş temizliği, sigara kullanımı, tütün çiğneme, inflamatuar bağırsak hastalıkları, folik asit ve b12 vitamin eksikliği afta yol açabilir.

• Diş, yanak, dudak bölgesindeki travmalar ve sert fırçalar afta sebep olabilir.

• Diş macunlarının içeriğinde yer alan sodyum lauryl sülfat adlı madde ağız içinde hücreleri tahriş ederek yaralara neden olabilir.

• ACE inhibitörleri, romatizma ilaçları ve kalsiyum kanal blokerleri afta yol açabilir.

• Bazı Araştırmalar C vitamini içeren besinlerin aft oluşumuna yol açabileceğini göstermiştir.

• Aft oluşumunun bağışıklık sistemi sorunları ile de bağlantısı vardır ve ağızdaki bir yaralanma ya da diş tedavisi sonrası da tetiklenebilir.

• Aftlar bazen Behçet hastalığı gibi sistemik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Behçet hastalığı ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel organlar ve çevresinde yaralar, gözde, damarlarda ve eklemlerde iltihaplanma ve kanda aşırı pıhtılaşma gibi belirtiler gösterir. Ağız yaraları diğer belirtilerden önce tek başına görülebilir. Yaraların ortası kirli beyaz, etrafı kızarık ve ağrılıdır. Tedavisi olmayan behçet hastalığı ilerlediğinde körlük, felç, menenjit, bunama, damar iltihapları ve ölümcül beyin kanamalarına yol açabilir.

• Genetik ve belirli otoimmün durumlar yüzünden, belirli insanların aft geliştirmeye yatkın olduğuna inanılmaktadır. Beslenme eksiklikleri, özellikle B12, çinko, folat ve demir eksikliğinin aftın oluşmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.

Aft Tedavisi – Ağız Yarası Nasıl Geçer?

• Tedavi altta yatan sebebin giderilmesiyle olur. Vitamin eksikliği olan kişilerde vitamin alımı, gıda alerjisinden kaynaklanan aftlarda ise o besinlerden uzak durulması gerekir.

• Yara oluşumundan sonra, daha da büyümesini önlemek için asitli içecekler, çok ekşi ve acı gıdaların tüketiminden kaçınmak önemlidir. Semptomları, tekrarları ve yaraların ağızda kalma süresini azaltmaya yönelik kortizon, antibiyotik, antiseptik veya anestezik içeren gargara, jel ve spreyler kullanılabilir.

• Yara bölgesine su ve karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem sürülebilir. Oksijenli suya batırılmış pamukla da yara temizlenebilir. Yarım bardak suya yarım kaşık tuz eklenerek elde edilen solüsyonla günde üç defa gargara yapılabilir. Aftların açılması durumunda ağızda bulunabilecek bakteriler bu aftların enfekte olmasına neden olabileceği için bu dönemde tuzlu, baharatlı, asitli besinlerden uzak durulması gerekir.

Aft İlacı

2% hydrogen peroxide solusyonuna batırılan pamukla aft bölgesi temizlenebilir. Xylocaine solusyonu yemeklerden önce aft bölgesine sürülebilir. Gly-oxide ve Apthera gibi ağız içi ilaçlar aft üzerine uygulanabilir. Betamethasone syrup ile yapılan gargara aftın büyümesini engeller ve ağrıyı azaltıcı etki gösterir.

İçeriğinde benzokain, amlexanox ve fluocinonide bulunan, reçeteli ve reçetesiz satılan güçlü kremler ağrıyı giderebilir. Bu kremler, eğer aft oluşumunun hemen sonrasında kullanılır ise, iyileşme sürecini de hızlandırırlar. Fluocinonide jeli, ciddi aft vakalarını tedavi etmek için kullanılır. Reçeteli olarak satılan jel, enflamasyonu azaltarak aftın oluşturduğu rahatsızlığı giderir.

Orabase, triamcinolone acetonide (Orabase içerisindeki kenalog), amlexanox (Aphthasol) ve fluocinonide (Lidex) acının azalmasına yardım eder ve aft oluştuğunda hemen uygulanmaya başlanırsa iyileşme sürecini hızlandırır.” Debacterol da, aft sorununda kullanılan bir harici kremdir.

Afta Ne İyi Gelir?

Düşük B vitamini düzeyleri aft oluşumunun çoğalma oranları ile ilgili olduğundan, B6, B12 ve folat içeren B kompleks vitamini takviyeleri, bu ülserlerin oluşumunu azaltabilir.

Belli B vitaminleri eksikliği, ağız yaralarını hızlandırabilir ve ya ağız içi ve kenarlarında cilt tahrişine sebebiyet verebilir. Sürekli tekrarlayan aft sorunu yaşayan bazı kişilerde, kobalamin de denen B12 vitamini eksikliği tespit edilmiştir. “The Journal of the American Board of Family Medicine” bülteninin 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, tekrarlayan aftları önlemekte, günde 1.000 mikrogram B12 vitamini dozu, basit, etkili ve düşük riskli bir tedavidir. Klinik araştırmacılar, sürekli aft sorunu yaşayan insanlara önerilecek tedaviler arasında, B12 takviyelerinin düşük maliyetli bir tedavi stratejisi olduğuna karar vermişlerdir.

Folat da denen folik asit ya da B3 vitamini, yara iyileşmelerinde büyük rol oynadığından, aft tedavisinde önemli bir yer kaplar.

Vücutta lisin eksikliği, aft oluşumunu tetikleyeceğinden, dengeli bir lisin ve arginin diyetini korumak önem taşımaktadır.

Ekinezya bitkisi iltihabı azaltır ve aktif aft oluşumunu engeller. Dr. Linda B White ve Steven Foster, acıyı dindirmek için seyreltilmiş ekinezya tentürü ile gargara yapılmasını önermektedir.

Siyah çayın içeriğinde bulunan tanen, aft yaralarına bağlı acıya yararlı sonuçlar sunabilir. 60 saniye boyunca ıslak çay poşetinin yaraların üzerine uygulanması  olumlu etki sağlayabilir.

Eğer ağızdaki aft, şiddetli bir iltihaplanmaya sebebiyet vererek yanak ve çenede ağrı oluşturduysa, semptomları tedavi etmek için soğuk kompres uygulamak uygundur. Soğuk kompres için bir torbaya buz koyup havluya sararak uygulamaya gidilir.

Kabartma tozunun asidik olmayan içerikleri de aft acısını gidermeye yarar. Bir çay kaşığı kabartma tozunun eritildiği yarım bardak ılık su ile gargara yapmak çok etkilidir. Kabartma tozunu yutmak tavsiye edilmez; kabartma tozunu sindirmek aft tedavisinde yardımcı değildir ve vücudun tuz ve mineral dengesini negatif yönde etkileyebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?” üzerine 221 yorum

  1. Biraz önce Dr.dan geldim 4gündür hergün gidiyorum.
    Ne vitamin eksikliği çıktı ne demir ne de folik asit. Herşey olması gerektiği gibi Behçet bulgusuda yok (çok şükür) peki ya ne bunun sebebiii 6 senedir denemediğim kalmadı yorumlarda sayılan ilaçların hepsi çıkmış aftı oyalamak ağrısını biraz azaltmak için ama içlerinde en iyisi Oral Medic. Bunun kökünü kazıyacak bilim insanı cennetliktir. Umarım bir Türk Müslüman keşfeder. Ben olaya dini açıdan bakmaya başladım bunlar herbir günahıma kefaret oluyorlar. Yani her bir aft acısı bir günahımın temizlenmesine vesile oluyor diye düşünüyorum artık ne de olsa imtihan dünyasındayız artık böylece acı çekerken şükretmeye başladım bari öbür tarafa arınmış gidiyorum maddi çözüm bulamadım ama manevi çözüm buldum tavsiye edilir. Herkese çok geçmiş olsun…

  2. yaşar bükcüoğlu arkadaşım madem yardımcı olacaksınız buradan paylaşsanız olmazmı mahrem birşey mi ? paylaşmak için illa millet size mail mi göndersin ? Teşekkürler

  3. Arkadaşlar ben behçet hastasıyım 2004 de bu hastalığa yakalandım çok kötü günlerim geçti ve şuan ALLAH”a şükür iyiyim ağızda yara yani aft diyince benden daha şiddetli geçiren olmamıştır.denemediğim yöntem ve ilaç kalmadı yani artık onunla yaşamaya çalışıyorsun.Ben çözümü buldum ve çok şükür iyiyim şimdiyse bu hastalıklarla uğraşan çeşitli şeyler deneyip çözüm bulamayan arkadaşlara yardımcı olmak isterim bana mail adresimden ulaşabilirsiniz
    [email protected]
    HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNDE ( GÖZETMEN MEMURUM )

  4. arkadaşlar bende sık sık bu hastalıktan muzdaribim, genelde elimle tutabildiklerimi yoluyorum, yoldukça dahada genişleyerek büyüyorlar. Her sabah kahvaltımda ve akşam sıcak içeceklerle örneğin çay ile o bölgeyi dağlıyorum. Değil konuşmak gözümden yaşlar akıyor… Bir arkadaşım karadut şurubu (ilacı değil ayrıyetten ilacıda oluyomuş) ve polen önerdi temin ettim şurubu su katmadan ileri geri yaparak gargara yapıp tükürüyoruz ardından veya öncesinde 1 tatlı kaşığı poleni ister olduğu gibi öylece isterseniz yoğurt ile karıştırarak alıyorsunuz. ben önce polen sonra şurubu alıyorumki polenin kokusu çok ağır midemi kaldırıyor şurub nispeten kokusunu alıyor ve hemen hemen geçti diyebilirim şurup ve polene 13TL kadar para verdim.

  5. ben bu hastalıkla 15 senedir başbaşayım çok değişik doktorlara gittim fayda yok. kendimce şeylerde denedim artık başedemeyeceğim için kabullendim şuan kocaman bir yara var dudakta. fayda eden bir ilaç var dediler aldım bakalım ne olcak. ismi prialdyn googleye yazın çıkar 6 lira eczanede.

  6. Eczanelerde satılan Protefix adında bir ürün var. Kortizon ve alkol içermiyor. Tamamen bitkisel bir ürün. İki gün düzenli kullanıldığında afttan eser kalmıyor. Ayrıca aftın tekrar çıkma sürecini uzatıyor. Şiddetle tavsiye ederim.

  7. Merhaba arkadaşlar,

    Aft tedavisi ile ilgili size söyleyeceklerimi yapmanız sizin için faydalı olacaktır, ( faydalı olacaktır dememin sebebi herkesin bünyesi farklı arkadaşlar ) ben denedim ve bende geçti.

    İlk önce bu aftı yeneceğinize inanın ve biliyorum ki ağzınız, diliniz kısacası aftınız veya aftlarınız ağzınızın her neresinde ise acı veriyor, sizi rahatsız ediyor ve yaşam kalitenizi düşürerek strese girmenize ve üzüntüye neden oluyor. Biz bu aftı yenebiliriz arkadaşlar. Bende de ufak bir şekilde baslayan bu aft dilimin çoğu bölgesine yayıldı zamanla. Farklı ( kenacort vb.. ) ilaçları kullanmam fayda etmedi.Aft oluştuğu zaman sonrasında benim yaptıklarım ;

    İlk önce diş sağlığı, mutlaka bir diş doktoruna gidin ve diş taşları dahil olmak üzere mutlaka diş temizliği yaptırın, dişteki bakteriler bu aft tetikliyor. Dişlerinizde çarpıklık, keskinlik yani dilinize ve damağınıza zarar verecek noktalar varsa mutlaka diş doktorunuza tedavi ettirin. Birde ben bu süreç içinde diş macunu kullanmadan sadece diş fırçası ile dişlerimi fırçaladım, dilinizide fırçalamayı unutmayın. Diş macununun içindeki bazı etken maddelerin aftı tetiklediği söyleniyor.

    Bu arada asitli yiyeceklerden uzak durun, aftınızı tetikliyor bu tarz yiyecek ve içecekler.

    Daha sonrasında her gün sabah akşam yarım limonu sıkarak bir müddet ağzınızda bekleterek ve gargara yaparak ağzınızı çalkalayın ve sonrasında yutabilirsiniz.Bunu yatmadan önce yapın ve sonra birşey yemeyin ve uyuyun.

    Yine gün içinde 2 veya 3 kez tuzlu su ile gargara yapın. Bu işlem sonrası 10-15 dk birşey yemeyin, içmeyin.

    Yine gün içinde 2 veya 3 kez karbonatlı su ile gargara yapın.Bu işlem sonrası 10-15 dk birşey yemeyin, içmeyin. ( Karbonatı yaparken bardağın dibinde bir miktar tortusu kalsın, en son yudumda ağzınızın içinde bir miktar kalsın. )

    ve son olarak ben b12 vitamini ( ismi Norogrizovim ) 3 gün arayla iğne olarak yaptırıyorum. İğne daha etkiliymiş haptan, doktorum öyle söyledi. Bu iğneyi kulak burun bogaz doktoru veya diş doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz. Bu arada mutlaka bir test yaptırın b ve d vitaminleri eksikliği olabilir.

    Bu yaptıklarımdan sonra şu anda ciddi aşamada iyileştim ve nerdeyse kalmadı, sizde deneyin inşallah faydasını görürsünüz. Yinede geçmedi ise oralmedic diye bir ilaç varmış, geçirdiği söyleniyor, araştırıp kullanabilirsiniz, bu ilaç hakkında da olumlu yorumlar mevcut.

    Allah herkese şifa versin.. Selam ve dua ile..

  8. aynı illete sık sık yakalanan ve çok stresli biriyim çeşitli ilaçlar ve vitamin kullanma’ma rağmen bir türlü baş edemiyorum. En son duyduğum zeytin ağacının yeni filizlenen uç yapraklarını çiğneyip bir dakika yaraların üzerinde tuttuğum’da acının derhal kesildiğini iyileşmenin başladığını gördüm. denemeniz için aynı sıkıntıyı çekenler için paylaşmak istedim. Bilgilerinize ,

  9. Herkese gecmiş olsun. Sizinle önemli bir çözümü paylaşmak isterim. Esim yıllardır bu derdi çekiyor . Bir Dr arkadasımız esime “D” vitamini testi yaptırmasını söyledi. Eger dusukse “Devid-3 ” denen ilacı , ayda bir ampulu kırıp içmesini soyledi. iki ay devam edilecek. Ve “D” vitamini degerleri çok düşük çıktı. Bu ilacı aldı ve problemimiz çözüldü. Şimdi çok nadir çıkıyor ve çıksa da şiddetli değil, çabuk geçiyor. Çok kolay bir test…
    Dr arkadasımız aft çıkan hastalarında “D” vitamini eksikliğine çok sık rastlıyormuş. Bilgilerinize.

  10. 3 aydır geçmio artık 1 çozumu olmalı insanın canı çok aciyor

  11. 20 gundur dilimde aft denen illet war hersey kullandim kenacort gargara nafile gecmiyo sabah dr a gidecegim bu defa kawga etmezsem iyidir biktimmmmmmm bu aft dan :/

  12. Immuzinc ve Benexol kullanın hem olusan yaraların boyutları kuculuyor hemde zamanla seyrekleşiyor. Ama en az 1 hafta kullanım sonrasında sonuc alınıyor.

  13. aftın üzerine sumak koyun yakıyor ama uyu3-5 dakikaya uyuşup acısı kesiliyor 1-1.5 güne de iyileşiyor

  14. Bu hastalıga kesin çöçzüm yok mu ya sürekli olup duruo

  15. kenacortu bende kullanıyorum geçiriyor ama tekrar başlıyor başka tedevisi varmı acaba?

  16. Arkadaşlar aft problemi yaşıyorsanız 5+6 adet okaliptus yaprağını iki fincan suda kısık ateşte ısıtınız 5 dakika kaynadıktan sonra yaprakları alıp sogumaya bırakın sonra bu suyla ağzınızı gargara yapın çok iyi geldigini göreceksiniz özellikle aft yeni çıkarken yaparsanız daha iyi sonuç alırsınız

  17. kenacort kremi bende kullandım yaraya yapıştığı için çok iyi geliyor

  18. arkadaşlarım abilerim ben bu aftla tanısalı en az bi 5 yıl oldu ilk zamanlar önemsemedim dişlerime sürtüğü için dudağımda yara oluyo diye düşündüm sonra sonra yeme bile yiyemez oldum yemekten önce kolonyağı ile bölgeyi dağlamadan ymk bile yiyemiyodum. sonra babakla doktora gittik doktor rüzgar karayelden poyraza estiği için bile çıkr diyodu. bi eczaneden kenacort diye bi ilaç aldım valla yatmadan önce aftın olustuğu bölgeye sürün yapısıyo ztn o bi kaç güne tamamen geçiriyo tavsiye ederim..

Yorum yapın

css.php