Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?

Aft Tedavisi. Aft Nasıl Geçer? Aft Nedir? Dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeyel ülserler olan aft, genellikle tek olarak ortaya çıksa da aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir. Bu yaralar bazen çok büyük ve çok ağrılı olabilir. Minör aft, major aft  ve herpetiform aft olarak üç çeşittir.

Yaraların, çıkacağı bölgede bir iki gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık oluşur. Ardından ortası beyaz, etrafı kırmızı, 2-3 milim çapında hafif çukur bir yara haline gelir ve oldukça çok acı verir. Özellikle yanakların iç bölgelerinde, dil ve dudakların altında oluşan aftlar, ağrıya neden olduğundan yemek yemeyi zorlaştırır.

Aft Bulaşıcı mıdır?

Aft bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Bakteri veya virüsten kaynaklanmadığı için lokal yayılımı ya da başkasına bulaşma gibi bir durum olmaz.

Aft Kaç Günde Geçer?

Stresten ya da ağız içindeki tahrişten kaynaklanan yaralar, bir haftada kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak sık tekrarlayan ve boyutu 1 cm civarında olan aftlar, behçet hastalığının işareti olabilir.

2 hafta içinde geçmeyen ve genellikle hep aynı yerlerde görülen yaraların, ağız içi kanseri olasılığı da göz önünde bulundurularak tıbbi inceleme yapılmasında fayda vardır.

Aft Neden Olur? Aft Neden Çıkar?

• Aftlar, diş etleri, yanaklar ve dudakların iç taraflarında oluşur. Aftöz ülserler olarak da bilinen lezyonlar ağrılıdır ve geçici olarak yeme-içmeye engel oluşturur. Bu yaralar, herpes simpleks virüsü ya da oral uçuklar ile bağlantılı değildir.

• Stres, asitli besinler, yetersiz yapılan ağız ve diş temizliği, sigara kullanımı, tütün çiğneme, inflamatuar bağırsak hastalıkları, folik asit ve b12 vitamin eksikliği afta yol açabilir.

• Diş, yanak, dudak bölgesindeki travmalar ve sert fırçalar afta sebep olabilir.

• Diş macunlarının içeriğinde yer alan sodyum lauryl sülfat adlı madde ağız içinde hücreleri tahriş ederek yaralara neden olabilir.

• ACE inhibitörleri, romatizma ilaçları ve kalsiyum kanal blokerleri afta yol açabilir.

• Bazı Araştırmalar C vitamini içeren besinlerin aft oluşumuna yol açabileceğini göstermiştir.

• Aft oluşumunun bağışıklık sistemi sorunları ile de bağlantısı vardır ve ağızdaki bir yaralanma ya da diş tedavisi sonrası da tetiklenebilir.

• Aftlar bazen Behçet hastalığı gibi sistemik bir hastalığın belirtisi de olabilir. Behçet hastalığı ağızda tekrarlayan aftlar, cinsel organlar ve çevresinde yaralar, gözde, damarlarda ve eklemlerde iltihaplanma ve kanda aşırı pıhtılaşma gibi belirtiler gösterir. Ağız yaraları diğer belirtilerden önce tek başına görülebilir. Yaraların ortası kirli beyaz, etrafı kızarık ve ağrılıdır. Tedavisi olmayan behçet hastalığı ilerlediğinde körlük, felç, menenjit, bunama, damar iltihapları ve ölümcül beyin kanamalarına yol açabilir.

• Genetik ve belirli otoimmün durumlar yüzünden, belirli insanların aft geliştirmeye yatkın olduğuna inanılmaktadır. Beslenme eksiklikleri, özellikle B12, çinko, folat ve demir eksikliğinin aftın oluşmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.

Aft Tedavisi – Ağız Yarası Nasıl Geçer?

• Tedavi altta yatan sebebin giderilmesiyle olur. Vitamin eksikliği olan kişilerde vitamin alımı, gıda alerjisinden kaynaklanan aftlarda ise o besinlerden uzak durulması gerekir.

• Yara oluşumundan sonra, daha da büyümesini önlemek için asitli içecekler, çok ekşi ve acı gıdaların tüketiminden kaçınmak önemlidir. Semptomları, tekrarları ve yaraların ağızda kalma süresini azaltmaya yönelik kortizon, antibiyotik, antiseptik veya anestezik içeren gargara, jel ve spreyler kullanılabilir.

• Yara bölgesine su ve karbonat karışımından hazırlanan ince yapılı bir krem sürülebilir. Oksijenli suya batırılmış pamukla da yara temizlenebilir. Yarım bardak suya yarım kaşık tuz eklenerek elde edilen solüsyonla günde üç defa gargara yapılabilir. Aftların açılması durumunda ağızda bulunabilecek bakteriler bu aftların enfekte olmasına neden olabileceği için bu dönemde tuzlu, baharatlı, asitli besinlerden uzak durulması gerekir.

Aft İlacı

2% hydrogen peroxide solusyonuna batırılan pamukla aft bölgesi temizlenebilir. Xylocaine solusyonu yemeklerden önce aft bölgesine sürülebilir. Gly-oxide ve Apthera gibi ağız içi ilaçlar aft üzerine uygulanabilir. Betamethasone syrup ile yapılan gargara aftın büyümesini engeller ve ağrıyı azaltıcı etki gösterir.

İçeriğinde benzokain, amlexanox ve fluocinonide bulunan, reçeteli ve reçetesiz satılan güçlü kremler ağrıyı giderebilir. Bu kremler, eğer aft oluşumunun hemen sonrasında kullanılır ise, iyileşme sürecini de hızlandırırlar. Fluocinonide jeli, ciddi aft vakalarını tedavi etmek için kullanılır. Reçeteli olarak satılan jel, enflamasyonu azaltarak aftın oluşturduğu rahatsızlığı giderir.

Orabase, triamcinolone acetonide (Orabase içerisindeki kenalog), amlexanox (Aphthasol) ve fluocinonide (Lidex) acının azalmasına yardım eder ve aft oluştuğunda hemen uygulanmaya başlanırsa iyileşme sürecini hızlandırır.” Debacterol da, aft sorununda kullanılan bir harici kremdir.

Afta Ne İyi Gelir?

Düşük B vitamini düzeyleri aft oluşumunun çoğalma oranları ile ilgili olduğundan, B6, B12 ve folat içeren B kompleks vitamini takviyeleri, bu ülserlerin oluşumunu azaltabilir.

Belli B vitaminleri eksikliği, ağız yaralarını hızlandırabilir ve ya ağız içi ve kenarlarında cilt tahrişine sebebiyet verebilir. Sürekli tekrarlayan aft sorunu yaşayan bazı kişilerde, kobalamin de denen B12 vitamini eksikliği tespit edilmiştir. “The Journal of the American Board of Family Medicine” bülteninin 2009 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, tekrarlayan aftları önlemekte, günde 1.000 mikrogram B12 vitamini dozu, basit, etkili ve düşük riskli bir tedavidir. Klinik araştırmacılar, sürekli aft sorunu yaşayan insanlara önerilecek tedaviler arasında, B12 takviyelerinin düşük maliyetli bir tedavi stratejisi olduğuna karar vermişlerdir.

Folat da denen folik asit ya da B3 vitamini, yara iyileşmelerinde büyük rol oynadığından, aft tedavisinde önemli bir yer kaplar.

Vücutta lisin eksikliği, aft oluşumunu tetikleyeceğinden, dengeli bir lisin ve arginin diyetini korumak önem taşımaktadır.

Ekinezya bitkisi iltihabı azaltır ve aktif aft oluşumunu engeller. Dr. Linda B White ve Steven Foster, acıyı dindirmek için seyreltilmiş ekinezya tentürü ile gargara yapılmasını önermektedir.

Siyah çayın içeriğinde bulunan tanen, aft yaralarına bağlı acıya yararlı sonuçlar sunabilir. 60 saniye boyunca ıslak çay poşetinin yaraların üzerine uygulanması  olumlu etki sağlayabilir.

Eğer ağızdaki aft, şiddetli bir iltihaplanmaya sebebiyet vererek yanak ve çenede ağrı oluşturduysa, semptomları tedavi etmek için soğuk kompres uygulamak uygundur. Soğuk kompres için bir torbaya buz koyup havluya sararak uygulamaya gidilir.

Kabartma tozunun asidik olmayan içerikleri de aft acısını gidermeye yarar. Bir çay kaşığı kabartma tozunun eritildiği yarım bardak ılık su ile gargara yapmak çok etkilidir. Kabartma tozunu yutmak tavsiye edilmez; kabartma tozunu sindirmek aft tedavisinde yardımcı değildir ve vücudun tuz ve mineral dengesini negatif yönde etkileyebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Aft Nasıl Geçer ve Aft Tedavisi Nasıl Olur?” üzerine 221 yorum

  1. Kenacort diye bir merhem var. Küçükleri 1 sürüşte, Büyükleri 2-3 şürüşte geçiriyor. Eczaneye kenakort verir misiniz derseniz verir

  2. Tuzlu su biraz uyuşturuyor ama sonradan daha da büyüyor yara. ben size kesin çözümü söylüyorum, gece yatarken Kloroben’le gargara yapın, sabah kalktığınızda aft yok olmasa bile sızısı geçiyor, ertesi gün de tamamen yok oluyor. 10 lira bi Kloroben alın ağzınızda aft çıktıkça kullanın.

  3. Benim on disimin tam ustunde cikmis tam olarak ne oldugunu bilmiyorum. Yaklasik 4 aydan beri boyle. Bi sislik var bastirinca bir sivi akiyor. Doktora gitmeye de korkuyorum. 🙁

  4. BU İLACI KESİNLİKLE ALIN BAŞLANGIÇTA KULLANIN İLERLEYİM YARA BÜYÜYNCE ÇOK BÜYÜK ACI VERİYOR VE YEMEK YEMEYE BİLE ENGEL OLUYOR

  5. Herkese merhaba aft yaraları az acılı ama 3 günde bitiren bir spreydir bu ben 4 yıldır bu illetten çekiyorum resiminin yükleyemedim ama bir siteden satış reklamının linkini yazıyorum resmi indirip eczaneden alın, Dikkat günde iki defa sabah akşam 2 kez püskürtüm ağızda çısss diye bir yanma oluyor fakat gerçekten tüm acıyı alıyor.

    spasibovsem.ru/catalog/sprej-dlya-mestnogo-primeneniya-proposol-altajvitaminy-otzyvy/

  6. Benim ağzımda aft var geçmiyor gargarada yapıyorum olmuyor karbonat yakıyo o yüzden sürmüyorum:(

  7. ARKADASLAR
    ANNEMDEN BANADA GECEN KALITSAL BIR SORUN.ÇAĞRI MERKEZINDE ÇALISIYORUM VE BENIM ICIN COK KÖTU OLUYO.BU MERETİN TEK İLACI ECZANELERDE SATILAN ORALMEDİC.BU ILAC BIR MUCIZE DIYEBILIRIM AMA SÜRERKEN ILK 4-5 SANIYE COK SIDDETLI BIR ACI HISSEDIYORSUNUZ VE RESMEN YARAYI BEMBEYAZ YAPIP BÜZÜŞTÜRÜYO DENEYIN

  8. Öncelikle belirtmek isterim ki paradontax dışında (ben onu kullanıyorum isterseniz herhangi bitkisel bir diş macunu da olabilir.) diş macunu kullanmayın. Standart diş macunları ciddi anlamda tahriş ve tahribat yaratıyor. Tedavi olarak ise, aft oluşumunu hissettiğiniz anda oralmedic ve akşam yatarken kenacort kullanmanızı tavsiye ediyorum. Oralmedic yakarak bölgeyi kurutuyor, kenacort ise yaranın üzerini macun gibi kapatıyor tahriş olmasını engelleyerek iyileşmesini hızlandırıyor. Allah acil şifalar versin.

  9. dokdor strese ve sinirli olamaya bağlı diyor. Tahlilrede bir vitamin eksikliği yok. ne zaman bir şeye kafayı taksam bir gün sonra aft kendini gösteriyor. Ağzım azap kutusu oluyor. Hiç çare yok 3-5 mm çapında oluyor 1 haftada kendiliğinden geçiyor. Büyük dert oluyor

  10. genelde yaz aylarında dudak iç bölgesinde bir yada iki adet adet çıkıyor bir hafta devam ediyor, ilaçlar fayda etmiyor. Strese bağlı bir dert. Resmen bir azap halini alıyor. Bir insanın başına gelen en acılı dert.

  11. merhaba arkadaşlar bende aft ın 3. günündeyim çok ağrısı oluyo bir gargara denedim faydası oldu yarayı 5 dakika kadar uyuşuyo limonu limonlu tuzu denemeye çok korkuyorum

  12. arkadaşlar bu aft çok kötü birşey şuan ağızım da aft var tuzlu suyla gargara yapın acısı biraz geçiyor

  13. Arkadaşlar bende piraldyne adlı ilacı kullanıyorum.bende küçüklükten beri bu sorunu yaşıyorum annemdede babamdada var bir sürü ilaç denedim hiç biri işe yaramıyor en iyisi piraldyne geldi .aft geçmiyor fakat bir fırçası var ve yaralı kısıma sürdüğünüzde 10 saniye kavuruyor sonrada uyuşuyor bu sizi idare eder.ben kenekort da denedim fakat hiç işe yaramadı ve kremleri kullanmaktan hoşlanmıyorum.bence herkeste farklı etki gösteriyor ilaçlar çünkü herkesin bünyesi farklı fakat benim bünyeme en çok piraldyne geldi sizinde denemenizi tavsiye ederim ..herkese geçmiş olsun bu arada allah şifa versin benimde ağzımda şimdi 2 tane var

  14. benimde dudağimin iç kısmında aft çıktı şuan hala var .. biraz önce dut reçeli yedim hemen geçirdi tavsiye ederim 🙂

  15. sakın tuzlu suyla gargara yapmayın yarayı uyuşturur fakat açar daha çok çekersiniz ben doktorum 🙂

Yorum yapın

css.php