Astım Belirtileri Nelerdir?

Astım Hastalığı ve Astım Hastalığının Belirtileri. Astım belirtileri, kişiden kişiye farklılık göstererek, minörden majore seyreder. Ilımlı belirtiler gösteriyor olabilirsiniz ve krizler de sık olmayabilir.

Krizler arasında normal hisseder, soluma güçlüğü yaşamazsınız.

Astım Nedir? Astım değişik tetikleyici faktörlere maruz kalınması sonrasında akciğerlerdeki hava yollarının kasılarak daralması ve bu hava yollarının içinin yapışkan ve koyu bir balgamla tıkanması neticesinde rahat ve yeterli solunumun engellenmesiyle meydana gelen bir hastalıktır.

Hastalık kendiliğinden ya da tedavi sonucunda düzelerek hastaya nöbetler arasında normal bir yaşam sürmesine olanak tanır. Fakat yineleyen astım atakları, akciğerlerde geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilir. Zaman içerisinde bunlar birikir ve hastanın solunum fonksiyonları ataklar dışındaki dönemlerde de tam olarak normal hale gelmez.

Keskin kokular, sigara dumanı, tozlu ortamlar, ani ısı değişiklikleri ve kirli hava alerjik astım ve alerjik olmayan astımlılarda atağın başlamasına neden olacak ortak faktörler arasındadır.

Astımın tedavisinde hava yollarını genişleten ve krize yol açan biyolojik mekanizmaları düzenleyen ilaçlar kullanılmaktadır.

Astım hastalığı planlanan tedaviyle kontrol altına alındıktan sonra, bazen bilhassa grip, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolları enfeksiyonlarının sıkça görüldüğü aylarda veya alerjik yapısı olan kişilerde alerjenlerle karşılaşıldığında astım şikayetleri aniden başlayabilir, neticede hafif veya şiddetli bir atak meydana gelebilir.

Bu atak saatler içinde kendini gösterebileceği gibi, birkaç gün içerisinde gelişip, giderek şiddetlenebilir. İlaç dozajının artırılması ve yeni ilaçların kullanımı gerekeceği için böyle durumlarda hekimle temas kurulması gerekir.

Astım Krizi Neden Olur – Astımı Ne Tetikler?

• Astım krizi nefes borusunun darlaşması nedeniyle meydana gelir. Kalıtsal faktörler, çevre faktörleri, hava kirliliği, polen ve tozlar astım krizinde etkili olan faktörlerdir.

• Bira, şarap, salamura, turşu, kuruyemişler, mayalı ürünler ve hazır besinler astımı tetikleyen yiyecekler arasındadır.

• Çamaşır suyu ve oda spreyleri astım krizine yol açabileceği için astım hastalarının bu maddelere karşı dikkatli olması gerekir.

• Hipertansiyon tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar, aspirin ve diğer bazı ağrı kesici ilaçlar astım atağını tetikler.

• Ağır stres ve psikiyatrik hastalıklar astım krizini tetikleyebilen bir diğer faktördür.

• Soğuk ve kuru havada yapılan egzersiz astımı daha da artırabilir.

Astım Belirtileri – Astım Nasıl Anlaşılır?

* Nefes darlığı,

* Göğüste sıkışma ya da ağrı,

* Nefes darlığı yüzünden uyuma güçlüğü, nefes verirken duyulabilir nitelikte göğüste hırıltı ya da  öksürük. (Hırıltı çocuklarda astımın klasik belirtisidir),

* Nefes alırken ıslık sesi gibi durumlar,

* Grip ya da soğuk algınlığı solunum yolu virüsü yüzünden kötüleşen öksürük ve hırıltı nöbetleri, büyük olasılıkla astımın kötüleştiğine işarettir,

* Hızlı nefes açıcı taşınabilir aygıt kullanımına  artan ihtiyaç .

Bazı kişiler için astımın belirtileri belli koşullarda çoğalabilir;

• Alerjik astım. Alerjik astım hastalarında da, hastanın duyarlı olduğu ev tozu akarları, evcil hayvanlardan dökülen tüyler, hamam böceği antijenleri, nemli yerlerde olan küfler, çiçek polenleri, değişik yiyecekler gibi  maddelere maruz kalınmasıyla atak başlayabilir.

• Egzersize bağlı astım, genellikle egzersiz sırasında rastlanır. Bir çok kişi için egzersize bağlı astım, soğuk ve kuru havada daha da alevlenir.

• Mesleki astım, genellikle iş yerlerindeki tahriş edici ortamlar yüzünden ortaya çıkar ya da kötüleşir;  kimyasal gaz, koku ya da toz gibi.

• Uzmanlar astım şikayetlerine karşı sadece nefes açıcı ilaçların kullanılmasının zararlı olacağı uyarısında bulunuyorlar. Nefes açıcılar geçici bir rahatlamayı sağlamakla birlikte tedavi edici değildir ve de atak şiddetinin artmasına neden olmaktadır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php