Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

Baş Dönmesi Nedenleri ve Çeşitleri. Baş dönmesi proplemi görülen hastalarda genetik bir yatkınlıktan sözedilebilir. Proplem iç kulak denge sistemi olarak bilinen vestibüler sistemden kaynaklanır. Vestibüler sistemin herhangi bir noktada etkilenmesi baş dönmesi durumunu meydana getirir.

Sıklıkla karşılaşılan bir sağlık proplemi olan baş dönmesi değişik sebeplerle meydana gelebilir. Çoğu kez önemsiz nedenlerle meydana çıkar ve kısa zamanda kendiliğinden düzelir. Ancak bazen önemli bir nedenden de kaynaklanabilir.

Baş Dönmesi Sebepleri

• Yapılan araştırmalar her 10 kişiden 3’ünün genetik olarak baş dönmesi ve denge bozukluğuna yatkın olduğunu göstermektedir.

• Baş dönmesinin nedenleri arasında en çok görülen sebeb orta-iç kulak bölgesindeki enfeksiyonlardır. İç kulağın virüs enfeksiyonları çok ciddi bir baş dönmesi proplemi meydana getirebiliyor.

• Kan basıncındaki ani düşmelerde beyne yetersiz kan ve oksijen gitmesi sonucu baş dönmesi meydana geliyor.

• Kalp kapakçığı hastalıkları, kalp krizleri, şiddetli hipertansiyon atakları baş dönmesine sebep olan diğer ciddi durumlardır.

• Dolaşım sorunları, yüksek tansiyon ve damar sertliği, baş dönmesine neden olan en ciddi sebeblerdir.

• İçkulakta yer alan denge organının iyi çalışmaması bir diğer sebebtir.

• Bazı ilaçlar, bilhassa nikotin ve kafeinle aşırı tuz tüketilmesi de beyne giden kan akımını azaltarak baş dönmesine sebep oluyor.

• Virüsler ve bakteriyel enfeksiyonlar hem denge hem de işitme fonksiyonlarında propleme neden oluyor.

İyi huylu baş dönmesiyle gerçek baş dönmesinin birbirinden ayırt edilmesi gerekir. Gerçek baş dönmesinde kişi çevresinde eşyaların hareket ettiğini belirtir ve buna bazen bulantı, kusma ve yüzün solması gibi durumlarda eşlik eder.

• İyi huylu baş dönmesi durumunda ise  kişi başının döndüğünü, ama çevresindeki eşyaların dönmediğini ifade eder.

• Denge beyin, beyincik, omurilik, eklem ve kaslar içindeki pozisyon algılayıcıları, gözlerle iç kulaktaki denge merkezinin koordineli çalışmasıyla sağlanır. İçkulak beyne vücudun konumu ile ilgili zıt bilgiler gönderdiğinde baş dönmesi meydana gelir.

Baş dönmesi tipleri Dizziness ve Vertigo olarak ikiye ayrılır.

• Birçok kişide görülebilen vertigoda kişi gözünü açtığında çevresindeki objelerin kaydığını görür. Dizziness tipi baş dönmesi ise çok farklı seyreder. Kişi tam bir dönme hareketi hissetmez, daha çok bir sarhoşluk hissinden, sersemlikten ve buna benzer başka bir rahatsızlık hissinden bahseder.

• Bazı baş dönmelerinde hasta çevresin veya kendisinin hareket ettiğini görürken; duvarlar, eşyalar dairesel olarak döner ya da aşağıdan yukarıya kayar, bazen de çevrenin değil kendisinin hareket etmekte olduğunu hissedebilir. Bu hareket bazen o denli güçlü ve hızlı hissedilirki kişi gözünü açamaz ve ayakta durmakta zorluk çeker.

• Bir baş dönmesi birkaç saniye olabileceği gibi saatlerce, veya hafifleyerek günlerce, aylarca devam edebilir. Bazen de belli aralıklarla tekrarlanır. Hastadan hastaya değişmekle birlikte özellikle şiddetli ve uzun süreli ataklara bulantı ve kusma eşlik edebilir.

• Baş dönmesinin yanında bilinç kaybı oluyorsa, oda ve eşyalar hastanın etrafında dönüyorsa, baş dönmesi günlük aktiviteleri yapmaya engel oluşturuyorsa, göğüs ağrısı ve uyuşukluk gibi belirtiler varsa derhal doktora başvuırmak gerekir.

• Baş dönmesi çoğunklukla içkulaktaki bir proplemden kaynaklandığı için öncelikle bir  kulak-burun-boğaz uzmanına danışmak gerekir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?” üzerine bir yorum

  1. 2 haftadır bas donmesı şıkayetım var bazen basımın on tarafıda agrıyo kulak doktoruna gıtdım bıseyım olmadıgını soyledı norolojı doktoruna gıtdım oda bır hap verdı bır haftadır kullanıyorum degısen bısey yok hala basım donuyo

Yorum yapın

css.php