Baş Dönmesinin Sebepleri Nelerdir?

Vertigo Hastalığı. Baş Dönmesinin Sebepleri. İnsan vücudunda dengeyi sağlayan sistemler vardır, bunların başında da beyincik, iç kulak ve gözlerin gelir. Tüm bunların dengeli çalışmasıyla denge sağlanır. Bunlardan biri bozulduğunda baş dönmesi meydana gelir.

Baş dönmesi genel olarak vertigo ve dizziness şeklinde ikiye ayrılır. Vertigoda kişi gözünü açtığında  çevresindeki objelerin kaydığını görür. Dizziness tipi başdönmesindeyse kişi kendisini sarhoş gibi hisseder, genel bir sersemlik duygusu, kendini net ve dengeli hissedememe durumu vardır. Vertigoda kişinin kendisinin veya etrafının hareket ettiği biçiminde algılanan bir halüsinasyon vardır. Buna bulantı, kusma ve kulak çınlaması da eşlik edebilir.  Gözler kapatıldığında denge bozukluğu meydana geliyorsa bu bulgu vertigo teşhisi için çok önemlidir.

Baş Dönmesi Sebepleri

• Beyin sapına yakın bir yerde, denge merkezi vardır. Gözlerden, iç kulaktan, kaslardan, eklemlerden ve iç organlardan bu merkeze gelen uyarılara karşılık olarak, buradan vücut kaslarına gönderilen komutlarla vücudun dengesi sağlanır. Fakat bu dengenin sağlanması için karmaşık bir sistemin uyum içinde çalışması gerekir. Denge bozukluğuna neden olan rahatsızlıklar bazen çok şiddetli baş dönmesine yol açarken  bazen de yalnızca bir dengesizlik biçiminde görülürler. Baş dönmesinde çevredeki  eşyalar şiddetle dönerken, aynı zamanda bulantı kusma da görülür. Bu biçimde ifade edilen tablodan daha çok iç kulakla ilgili rahatsızlıklar sorumludur.

• Baş dönmesi proplemiyle doktora giden hastaların üçte birinde iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo rahatsızlığı belirlenmektedir. Bu hastalık, dengeyi sağlayan mekanizmadaki kalsiyum karbonat kristallerinden oluşan taşçıkların yer değiştirmesiyle oluşuyor.

• Bir denge organı olan iç kulağın içinde  küçük kum tanesi gibi kristaller bulunur. İç kulak kristallerinin darbe, uzun süreli yolculuklar, geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonları gibi nedenlerle yerinden oynaması denge sistemini uyarır. İç kulak kristallerinin oynaması tüm baş dönmeleri arasında en çok görülenidir.

• Boyundaki omurların kireçlenmesine bağlı olan boyun kireçlenmeleri de baş dönmesinin sebeplerinden biri olabilir.

• Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, ağrı kesiciler, uyku ilaçları ve tansiyon ilaçları da baş dönmesine neden olabilir.

• Tam sebebi bilinmemekle beraber nedeni aşırı yorgunluk, uzun seyahatler, başa alınan darbeler ve şiddetli sarsıntılar sebebiyle görülebiliyor. Rahatsızlığın belirtisi baş hareketleriyle oluşan baş dönmesi atakları ve sıkça bunlara eşlik eden bulantı, kusma, çarpıntı ve terlemedir.

• Orta-iç kulak bölgesindeki enfeksiyonlar baş dönmesinin en çok görülen sebebidir. İç kulaktan dolayı kaynaklanan baş dönmeleri ani başlar ve çok şiddetlidir. Şiddetli bulantı ve kusma da eşlik eder. Vertigo, iç kulaktaki enfeksiyondan meydana geldiğinde, hasta, kendini ve çevresindeki her şeyin boşlukta döndüğü duygusuna kapılır.

• Baş dönmesi bahar mevsiminde virüs kaynaklı enfeksiyonlar mevsim dönüşümü ve ani hava değişimlerine bağlı olarak daha çok görülür. Vertigo, birçok kişide  görülen bahar sendromuyla birleştiğinde kişiyi yatağa mahkum edebilir. Bahar yorgunluğunda, kişi kendini yorgun, halsiz, bitkin ve mutsuz hisseder ve buna bir de baş dönmesi eklendiği zaman rahatsızlığın şiddeti de bir o kadar daha çok olur.

• Baş dönmesinin belirtileri nedenlerine göre değişir. Kulak hastalıklarından kaynaklanan baş dönmelerinde kulakta çınlama, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı ve kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler görülebilir.

• Nörolojik nedenli baş dönmelerinde ise baş ağrısı, uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormallikler, şiddetli bulantı veya kusma gibi belirtiler oluşabilir.

• İhmal edilen baş dönmesi kronik hale gelebilir ve  kişinin hayat kalitesini düşürebilir.

• Baş dönmesinin kaynağını tespit edebilmek için nörolojik, nöro – otolojik muayene, odyolojik inceleme, iç kulak fonksiyonlarını ölçen ENG ve VNG tetkikleri, MR ve karotis vertebral arter doppleri gibi uygulamalardan yararlanılır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Baş Dönmesinin Sebepleri Nelerdir?” üzerine 2 yorum

  1. eşime vertigo rahatsızlığı tehşisi koydular, eşim bazen sık aralıkylarla, bazen de uzun süreli rahatsızlığı sürekli sıkıntı yaratıyor… bazen gerek duyulduğunda hastanede 2-3 gün gibi sürelerde yatış yapılıyor… benim öğrenmek istediğimi sorum… bu vertigo rahatsızlığını tetikleyen unsurlar nelerdir… yeme, içme, gezme, çalışma ne gibi unsurlar bu rahatsızlığı tetikler… artık huzurumuz kalmadı, eşim özellikle korkarak iş yapmaya veya bir gezme gibi olayda olacak tedirginlik hissediyor…

  2. benim eşim kazadan dolayı denge bozukluluğu var. bu denge bozukluluğu kalıcımı geçicimi bu soruma lütfen cevap yazın. brainport diye bir makine var bunun faydası yüzde kaç. veya bu denge için ne gibi şeyler yapmalıyız. polen balı nasıl bi işe yararmı.lütfen hemen cevap yazarsanız size çok dua ederim

Yorum yapın

css.php