Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Bel Ağrısı Nedenleri. Bel ağrıları geçici ve basit sebeplerden ötürü olabileceği gibi omurlar ve disklerin hastalıklarından dolayı da meydana gelebilirler.

Bel ağrılarının %5 gibi çok az bir bölümü birtakım hastalıkların belirtisi olarak kendini göstermektedir. Ağrı, hareket halindeyken hissediliyor fakat dinlenmeyle geçiyorsa bu iyi huylu bir ağrı olarak değerlendirilir. Ancak ağrılar geçmiyorsa, dinlenme sırasında da oluyorsa, gece ağrıları görülüyorsa, sabah tutukluğu ve halsizlik gibi durumlar varsa doktora gidilip ağrının sebeblerinin araştırılması gerekir. Bazı hastalıklar ağrıya yol açabilir;

Bel Ağrısının Nedenleri

Romatizma : Vücudun savunma sisteminin kendi öz hücrelerine reaksiyon göstermesi sonucu gelişir. Omurgadaki normal kemik ve kıkırdak dokularında hasar oluşur. Sabahları hissedilen eklem sertliği ve tutulmalar romatizmal hastalıklarının belirtilerindendir.

Ankilozan Spondilit : İltihaplı bir romatizmal hastalık olan ve sebebi tam olarak anlaşılamayan ankilozan spondilitte dinlenme sırasında ve gece artan ağrı, sabah sertliği, omurga hareketlerinde kısıtlılık,  ateşlenme ve yorgunluk gibi belirtiler görülür.

Osteoporoz:  Osteoporoz tek başına ağrıya yol açmasa da eğer kireçlenme ve omur kırığı varsa bel ağrısına neden olabilir.

Fibromiyalji : Kadınlarda daha çok görülen fibromiyalji boyun, omuzlar ve sırtta daha çok olmak üzere yaygın vücut ağrıları, tutukluk, halsizlik ve uykusuzluk gibi belirtilere yol açabilir.

Bel Fıtığı : Bel fıtığı iki omur arasındaki yastıkçık görevi gören diskin, kendisini sınırlayan ve dışarı çıkmasını önleyen dokuyu itmesi ve kendisini sınırlayan dokunun olduğu yerden çıkarak bacaklara giden sinirlere bası yapmasıdır. Tüm bel ağrılarının %3 ila 5 i bel fıtığı sebebiyledir. Öksürmek, hapşırmak ya da ıkınmak ağrının artmasına neden olur.

Omurga Kanalında Darlanma : Omurilik ve sinirlerinin geçtiği kanalların daralması, sinirleri sıkıştırmasıyla meydana gelir. İleri yaştaki kişilerde özellikle belli bir mesafe yüründüğünde bacaklarda ağrı, uyuşma ve topallama gibi şikayetlerle kendini belli eder.

Omurlarda Kayma ve Şekil Bozuklukları : Bel omurlarının birbirinin üzerinden kaymasıyla kendini gösteren bu proplem de bel ağrısına yol açabilir. Hareket edildiğinde ağrı çoğalır. Yine beldeki eğrilikler, düzleşme, beldeki açıklıklar, fazla ya da eksik bel omuru bel ağrısına sebebiyet verebilir.

Enfeksiyon : Tüberküloz gibi bazı enfeksiyonlarda bel ağrısı görülebilir.

Genetik Faktörler : Araştırmalara göre kronik bel ağrısının oluşumunda genetik nedenler önemli rol oynamaktadır. Kemik ve Eklem Cerrahisi dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre ailesinde bel ağrısı olan birisinin bu rahatsızlığa yakalanma riski 4 kat daha fazladır.

Hamilelik : Hamilelik sürecindeki karnın büyümesi gibi fiziksel değişimler bel ağrısının bir başka nedenidir. Normal doğum sırasında yapılan ıkınma da karın içi basıncını artırarak omurlar arasındaki disklerin zorlanmasına yol açarak bel ağrılarına sebep olabilir.

Sigara : Sigara içilmesi bel bölgesine giden damarlarda tıkanıklıklara neden olur. Omurgadaki disklerde damar bulunmaz. Diskler çevre kemikteki maddelerin damar yapısından sızmasıyla beslenirler. Sigara içimi bu geçiş işlemini bozduğu için dejenere disk hastalığına yol açar.

Yapılan araştırmalara göre sigara içenlerin bel ağrısı çekme olasılığı hiç sigara içmemiş kişilere göre %30 daha fazladır.

Uzun Boylu Olmak : Uzun boylu kişilerde kas yapısının güçsüz olması omurganın mekaniği açısından ağrıya yol açabilir.

Şişmanlık : Omurgaya binen her kilo, omurga, disk ve bağ dokusunun vaktinden önce yıpranmasına sebebiyet verir. Bu yüzden kilo fazlası olanların sadece zayıflamaları yetmez. Zayıflarken bir taraftan da kaslarının hacim ve gücünün artırılması gerekir.

Yatak Seçimi : Çok yumuşak ya da sert yataklar omurganın doğal eğriliklerini uzun süre koruyamaz, doğal eğrilikler artar veya tamamen kaybolur. Bu durum bel omurlarını bir arada tutan bağların fazla şekilde gerilmesine, sinirlerin çıktıkları deliklerin daralmasına ve omurlar arasındaki disk üzerine aşırı yük binmesine neden olur. Bu da  bel ve boyun ağrısına sebebiyet verir.

Uygun yatak doğal eğrilikleri muhafaza eden buna karşılık eğriliklerin artma ve azalmasına neden olmayan yataktır. Yatağın vücudun gömülmesini engelleyecek kadar sert, vücut hatlarını koruyacak kadar rahat olması omurganın doğal eğriliklerini korur; disk, bağ, sinir gibi oluşumları fazla zorlanmaz ve bunlardan kaynaklanan ağrılar da görülmez.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php