Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür?

Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür? Böbrek taşı için bir doğal bir çözüm mü arıyorsunuz ? Eğer öyleyse, bu sayfada tanımlanmış olan bitkiler size yardımcı olabilir. Böbrek taşları modern Batı toplumunda sıklıkla karşılaşılan bir vakadır.

Ne yazık ki ortalama bir diyet ve yaşam tarzı, böbrek taşlarının toplanmasının meydana gelişinde ve böbreklerin kristalleşmesinde etkilidir.

Bazı gıdalar böbrek taşına neden olabilmektedir. Tuzlu besinler, kuruyemiş, çiğ sebzenin çok tüketilmesi, protein alımının fazla olması, çay ve kahvenin fazla içilmesi böbrek taşı riskini artırır.

Sıcak havalarda vücuttaki suyun terleme yoluyla daha çok dışarı atılması idrarı azalttır bu da böbrekte taşın oluşmasını kolaylaştırır.

Suyun az miktarda içilmesi de böbrek taşına zemin hazırlayabilir. Uzmanlar yaz mevsiminde böbrek taşı riskini azaltabilmek için günün büyük bir kısmını  kapalı yerlerde geçiren kişilerin günde 2 litre, güneşli ortamlarda olanların ise 3 ya da 4 litreden fazla su içmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Geceleri sık sık  idrara kalkma, bulantı, kusma ve idrarın hafif kanlı olması gibi durumlar böbrek taşının belirtileri olabilir.

Böbrek Taşı Bitkisel Tedavi

Ardıç Meyveleri (Taneleri): Ardıç taneleri böbrekleri daha fazla harekete geçirir ve böbreklerdeki,idrar kesesindeki ve safra kesesindeki bakterileri yok eder. Böbreklerindeki taşları, kristalleşmeyi ve atıkları bir araya getirerek toplayan herhangi birinde aynı zamanda bakteri ve muhtemelen iltihap bulunur. Ardıç taneleri  böbrek temizleme ve böbrek taşları sorununda katkı sağlayabilecek bir bitkidir.

Mısır Püskülü: Mısır püskülünden yapılan çay  böbrek iltihaplarına ve taş yapıcı idrar yolları rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

Limonata: Araştırmalarda limon suyunun bazı taşların meydana gelmesini engellediği tespit edilmiştir. California Üniversitesince yapılan araştırmaya göre limonatadaki sitrat böbrek taşına karşı etkili olmaktadır. Bu yüzden sıvı gereksiniminin bir bölümü limonata şeklinde alınabilir.

Kalsiyum taşları oluşturan kişilerin  (oksalat ve fosfat) sadece idrar ve böbreklerinde fazla kalsiyum bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda, sitrat düzeyleri de düşük görünüyor. (kalsiyum taş oluşumunu engelleyen bir sitrik asit formu) Sitrat düzeyi suya limon suyu eklenerek yükseltebilir. University of California’daki araştırmacılar, sulandırılmış 120 ml. limon suyu içmenin böbrek taşlarını büyük ölçüde azalttığını bulgulamıştır.

Limon suyu bazı ilaçların emilimini artırabildiği için ilaçlarla aynı anda içilmemeli. İlaç içildikten 2 saat önce yada sonra limonatanın içilmesi öneriliyor.

Ayı Üzümü Bitkisi (Uva Ursi): Ayı üzümü bitkisi böbreklerin zehrini dışarı atmaları ve böbreklerin çalışmalarını hızlandırması için etkili olan bitkilerden biridir. Kullanılan bölümler yapraklardır.

Kara Hindiba Yaprağı: Birçok etkili bitki ile birlikte, karahindiba da dünyanın çoğu ülkesinde yaygın bir yabani ottur. Karahindibanın yaprakları böbrekleri hızlı çalıştırmakta mükemmeldir. Yaprakları olgunlaşmalarının zirvesindeyken kullanılır, çünkü bu, phyto-kimyasalların çoğunun yapraklarda bulunduğu zamandır.

Böbrek kumu bir araya geldiklerinde taş olacak küçük kristallerin geçişidir. Böbrek taşı olanlar ya da böbrek taşı olmayan insanlar da belli oranlarda kristal dökerler. Kristallerin geçişi yoğunsa bazen taş düşürme ağrısına neden olabilirler.

Rafine karbonhidrat ve hayvansal protein açısından zengin ama lif bakımından yetersiz bir beslenmenin kalsiyum oksalat adlı böbrek taşının oluşumunda etkisinin olduğu ifade ediliyor. Yine B vitamini ve magnezyum eksikliği kalsiyum oksalata neden olabilir. Siyah çay, kahve, çikolata, yer fıstığı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler yüksek miktarda oksalat içerirler.

Chanca Piedra

Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında yetişen bir bitki olan Chanca Piedra’nın İspanyolca anlamı “taş kıran”dır. Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde, “quebra-pedra” veya  “arranca-pedras” adlarıyla bilinir. Her ikisi de “taşları kırmak” anlamına gelir. 1960’lı yıllardan itibaren, Chanca Piedra’yla ilgili çok sayıda çalışma yayınlanmıştır.

Brezilya’da yapılan bir çalışmaya göre, chanca piedra’nın terapötik etkisi, taşların biçimini ve dokusunu, daha kırılgan bir hale sokabilme özelliğinden kaynaklanmaktadır. 1999 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, bitkinin kalsiyum oksalat kristalleri üzerindeki engelleyici etkisinin güçlü olduğunu ve mevcut taşların boyutlarını küçültebildiğini onaylamışlardır.

Almanya’da Dr. Wolfram Wiemann, çalışmalarında chanca piedra kullanmıştır. Hastalarındaki safra kesesi taşı ve böbrek taşlarının, bir-iki hafta içerisinde, %94 oranında tümüyle ortadan kalktığını rapor etmiştir. Journal of Urology’de 2006 yılında yayınlanan bir çalışma, şok dalga terapisine katılan 150 böbrek taşı hastasını değerlendirmiştir. Bu tedavinin bitiminden sonra, hastaların yarısına, 30 gün boyunca, her gün 2 gr. chanca piedra verildi. Taşların temizlenmesi, mide röntgeni ve ultrason taraması ile, 30, 60, 90 ve 180 gün sonra analiz edildi. Chanca piedra alan hastalarda, kontrol gruba oranla, %10-23 oranında taş temizlenmesi görülmüştür.

Magnezyum ve B6 Vitamini

Magnezyum takviyeleri, böbrek taşı oluşumunu engelleme yeteneği ile bağlantılıdır. Sağlıklı böbreklere sahip bireylerde, magnezyumun, idrarda kalsiyum oksalat kristallerin formasyonuna engel olacak bir alkalik ortam yaratarak taş oluşumunu azalttığı rapor edilmiştir. Aynı zamanda, çalışmalar da magnezyum eksikliği yaşayan hayvanların, böbreklerinde normalden daha fazla kalsiyum oksalat biriktirdiklerini göstermiştir.

1997 yılında yapılan bir çalışmanın sonuçları, magnezyum takviyelerinin böbrek taşlarından korunma konusunda etkin olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar, böbrek taşından muzdarip hastalara potasyum-magnezyum sitrat vermenin yeni taş oluşumunun önüne geçtiğine tanık olmuşlardır. “Journal of Urology”de rapor edilen çift kör bir çalışmada, 64 hastaya ya plasebo ya da, üç yıl boyunca potasyum-magnezyum sitrat bileşimi verilmiştir. Plasebo alan hastaların %63.62sında yeni böbrek taşları görülmüş, ama potasyum-magnezyum sitrat bileşimi alanların sadece 12.9’unda taşa
rastlanmıştır.

Bir başka çalışmada, tekrarlayan böbrek taşı olan 55 hastaya 4 yıl boyunca magnezyum (magnezyum hidroksit) verilmiştir. İdrar ile magnezyum atılımı derhal artmış, ve tüm çalışma boyunca yüksek düzeylerde seyretmiştir. Ortalama taş oluşumu %90 düşmüş, ve hastaların %85’i taş oluşturmamıştır. (%41 oranında magnezyum kullanmayanlara oranla.)

B6 vitamini de böbrek taşı oluşumunu azaltma becerisi ile ilgilidir. Raporlara göre, oksalat metabolizmasını etkileyerek idrardaki miktarı azaltır. Klinik bir çalışmada, böbrek taşına sahip hastalara 18 ay boyunca 250-500 mg. günlük B6 vitamini verilmiştir. Bu tedavi idrarla oksalik asit atılımını büyük ölçüde azaltmıştır. Çalışmanın sonunda, hastaların %75’inde hiçbir aktif böbrek taşı belirtisi göstermemiştir.

“Journal of Urology”de 1974 yılında yayınlanmış bir çalışma, B6 vitamini ve magnezyumun birlikte kullanımında olumlu sonuçlar ortaya koymuştur. Uzun süreli tekrarlayan idiopatik kalsiyum oksalat ve karışık kalsiyum oksalat/kalsiyum fosfat böbrek taşına sahip 149 hasta, 4.6-6 yıl boyunca günde 3 kez 100 mg. maagnezyum oksit ve günde 1 kez 10 mg. piridoksin aldılar. Her bir hastada, taş oluşumu oranı %92.3 oranında, yıl başına 1.3 taştan 0.10 taşa kadar düşmüştü. Çalışmada kullanılan günlük 300 mg magnezyum oksit, günlük 180 mg. elemental magnezyuma eşittir.

Dr. Gershoff’un çalışmalarında, magnezyum takviyesi alan kişilerin idrarı, almayanlarınkine oranla iki kat daha fazla kalsiyum oksalat muhafaza ediyordu. “Magnezyum, kalsiyum oksalatı kristalize olmasına engel oluyor, nasıl oluyor bilinmiyor daha.” Diyor Dr. Gershoff. “Bir teoriye göre, magnezyum, oksalata bağlanmak için kalsiyumla yarış ediyor ve çözünebilir bir bileşik oluşturarak vücuttan idrarla dışarı atılıyor. Ama daha kanıtlanmış değil..”

Böbrek taşları her zaman ağrıya yol açmazlar. Nadiren de olsa idrar yollarını tıkayıp uzun süre belirti vermeden kalabilirler. Tıkanmış olan kanallar üst sistemin iltihaplanmasına, şişmesine, böbreğin idrar yapamayacak duruma gelmesine yol açabilirler. Böyle bir durum, böbreğin alınmasına sebep olabileceği gibi yaşamı tehdit edebilecek kadar önemli sonuçlara da neden olabilirler.

Böbrek taşlarının ilaçlar kullanılarak eritilmesi sadece sistin ve ürik asit taşlarda kısıtlı oranlarda olabiliyor. Taşların önemli bir çoğunluğu kalsiyum oksalattır. Bu taşlar oral yolla alınacak hiçbir ilaçla eritilemez.  Esas tedaviler vücut dışından taş kırma, kapalı ya da açık taş ameliyatlarıyla gerçekleştirilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür?” üzerine 116 yorum

  1. bunların hepsi hikaye küçkyaştan beri taşla uğraşıyorum denemediğim kalmadı açık amaliyat oldum üç ay sonra yine taşlarla karşılaştım kapalı amaliyat oldum 15 taştan sadece altı tanesini alabildiler 7 taşımla mucadile veriyorum ege dekırdırdım bitmedi şimdi aydın devlet hastanesinde kırdırıyorum ama bitmedi ne iç dedilerse yaptım mısır püskülü maydonoz hepsi hikaye ,izmir torbalıda :(dağtekke köyünde şifalı su var öneririm:).acil şifalar.

  2. Benim böbrek taşım neden düşmüyor.İğne ve ilaç kullanıyorum ama bir türlü düşmüyor.hangi bitkileri kullanırsam düşer.bilgi verirmisiniz.A.Q.

  3. benim 55 mm böbrek taşım var doktor düşüre bilecegimi söyledi düşürmem icin ne yapmam lazım ? cevabını yazarsınız sevinrim

  4. Sevgili arkadaşım ben antalya’da ikamet ediyorum bu güne kadar 12 taş kırdırdım tabiki kolay olmadı ama son kırdırdığım 2 taş ta hiç zorluk çekmedim neden diye sorarsan taş kırmmaya başlamadan önce bir iğne yaptılar 20 dak sonra operasyonu başlattılar inan hiç acı duymadım desem yeridir birde taş kırma merkezlerinde suyun içine yarırarak kırıyorlar aman diyorum sakın bu yolu deneme çok acı veriyor bahsettiğim operasyon eski bir operasyon çeşidi şimdiki teknoloji çok daha iyi ben anadolu hastahanesinde böyle bir operasyon geçirdim fiatı’da taşın büyüklüğüne göre değişiyor yami mm hesabı yapıyorlar geçmiş olsun der sağlıklı günler dilerim.

  5. 1 haftadır böbrek taşı düşürmeye çalışıyrum sürekli ağrılarım oluyor hayatım artık bi felç gibi geçmeye başladı ne yaptıysam fayda alamadım düşmüyor

    bunun kesin çözümü nedir burada herkes böbkor denılen maddeden bahsediyor bu kesin bi çözümmüdür ve bunu nerelerde bulabiliriz

  6. arkadaşlar bu böbkor denilen maddeyi nerden temin edebiliriz yazmamışsınız bilgi verirseniz sevinirim

  7. Bende ırsi böbrek sorunu var hayatım boyunca tam 6 kere kum döktüm ve şu günlerdede sol böbrekde 6mm çapında taş var Taş ve kum çoook farklıdır arkadaşlar Kum dökme işlemi maksimum 2 gün sürmüştür(her ikisininde kriz ağrısı hemen hemen aynıdır) prinol isimli tüm doktorların reçetenize yazacağı bir ilaç var o kumları kolaylıkta dökmenizi sağllıyor…ve aynı ilacı sürekli ısrarla ve doktorunuzun belirttiği şekilde kullanırsanız (ki bu ilaç idrardaki asit oranını yükselterek asidin taşı eritmesine yarıyor) ve hergün bol bol su içerseniz taşdan kurtulma süreniz taşın büyüklüğü ve bünyenizin sağlamlığı ile bağlantılı olarak 15 gün ila 6 ay içerisinde tamamen eriyerek idrar yollarından kum olarak dökülebilir…bu güne kadar hiç doğal yöntemler denemedim… Denemeyi de isterim…

  8. burda millet acı çekiyor bazı satıcılarda para derdinde bunların dini imanı para

  9. 1 cm büyüklüğündeki kanala düşmüş taşınasıl düşürebilirim

  10. hangi siteye girsem bu konuyla ilgili böbrek taşı adlı kulanıcının farklı senaryoarla yazdığı reklamlarla böbkor adlı ürünü tanıttığını okuyorum.enterasan bir pazarlama taktiği…
    özlem hanım maydanoz inş. işe yarar.günde en fazla kaç bardak içilmesi gerekiyor.bilgilendiriseniz sevinirim.

  11. slm ben 4 gündür böbrek sancısı çekiyorum fakat taş düşüremedim ağrısı inanılmaz çok feci ama düşüremedim bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim…

  12. ya özlem hanım< maydonozla düşürmüşsünüz bende taş yok kum var ama agrısı .çok feci hiç bişey yapamıyorum kullandıgım ilaçların da yan etkisi çook fazla iç çamaşıra tutunsun demek isterken ne istedniz anlamadım cewaplarsanız ve agrılarınızı basıl azaltınızı söylerseniz sewinirim. Teşekkürler

  13. bende 4mmtaşvarfilimlerdengörünen kadarıyla tamçıkışta doktorlara göre ameliyat amaben çalışmassam sıkıntıolacak vedeameliyattanda korkuyorum bunun banafaydası olacakmı cevabınızıbekleyecegim mutlu günler

  14. maydanozu kaynat iç hemen taşlar dışarı atılır 2kişi denedik gerçekten süper bana dua edeceksinizbayanlarda iç çamşırına sıcak maydanozu tutunsun atmayın sakın

  15. Bobkor denen icad çok pahalı daha etkili ve yarı fiyatına bitkiseller var ayrıca mısır püskülü ve ardıçı öneririm.Faiş fiyatlalarla mücadele edelim,fakir var zengin var dimi kardeşim.Her zengin bir fakire yardım etse herşey kolay çözülür,böbrek taşlarıda dökülür..Üretici kardeşlerim Fiyat belirlerken makul kar hedefleyin lütfen böylece sürümdende kazanırsınız.Herkese sağlık ve esenlikler dilerim..

  16. hangihastanede kırdırdınız. hasteneyi bildir bende görüşeyim.
    reklam mı yoksa gerçekmi. böbkor reklamı mı yapıyorsunuz.

  17. böbrek taşından türkiyede en çok sıkıntı çekenlerden biri benimdir. 2 kere böbrek taşı kırdırdım fakat artık seanslara gitmedim sürekli böbrek taşı oluşuyor böbreğimde bütün ürünleri kullandım birtek geriboru die bi ürün ağrılarımı azalttı ama taşlarımı düşürmedi en sonunda akrabamın tavsiyesi üzerine böbkor die bir üürn kullandım 4 tane taşımı düşürdü ve tekrar taş oluşmasınıda engelledi şimdi idrarımıda rahatça yapabiliyorum ve ağrılarım yüzünden artık yatmıyorum. böbrek taşı olan herkese bu ürünü tavsiye ederim. herkese geçmiş olsun.

  18. Merhabalar, bende sol ve sağ böbreğimde olmak üzere 2 mm ve 8 mm lik taş vardı. Sürekli de taş dküyordum. Bobkor die bi ürün aldım google da arama yaparsınız ve 10 günde bütün taşlarımı döktü yaklaşık 1 yıl geçti ve daha böbrek taşı oluşmadı. Doktoruma gittim ve böbreğiniz temizlenmiş ne kullandıysanız devam edin dedi. herkese tavsiye edebilirim.

Yorum yapın

css.php