Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun Fıtığı Nedir ve Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir? Boyun omurları arasındaki disklerde oluşan sızmalar sinirlere bası yaparak boyun fıtığına yol açar. Boyun ağrıların sadece %10 ila 20 kadarı boyun fıtığından kaynaklanır.

Eğer ağrı boyundan kola vuruyorsa, kas gücünde kayıplar başlamış, parmaklarda uyuşukluk hissediliyorsa bunun nedeni boyun fıtığıdır. Kasların elastikiyetini yitirmesi sebebiyle boyun fıtığı 30-50 yaşları arasında daha çok görülmektedir.

Boyun Fıtığı Neden Olur?

• Ani hareketlerde bulunmak boyun fıtığının meydana gelmesinde önemli rol oynar. Mesela trafik kazaları sırasında boynun gidip gelmesi durumunda kalıcı ve ciddi proplemler ortaya çıkar.

• Arabanın ani fren yapması, basketbol ve voleybol gibi sporlar, denize balıklama atlanması boyun fıtığına neden olabilir. Koltukta uyuyakalmak gibi sebeplerle boynun bir tarafa kontrolsüz düşmesi neticesinde ise boyun fıtığı yavaş yavaş oluşmaya başlar.

• Yaşın ilerlemesiyle diskler dejenere olduğu için boyun fıtığı olasılığı artar. Çünkü yaşlanmayla beraber omurların arasındaki yastıkçıkların içlerindeki sıvı oranı azalır ve amortisör görevini yapamaz duruma gelir.

• Uzun müddet aynı pozisyonda kalmak, devamlı bilgisayar kullanımı ve hatalı duruşlar boyun fıtığını tetikleyici etki gösterirler.

• Uygun olmayan yatak ve yastık kullanımı boyun fıtığına neden olabilir.

• Uzmanlar kuaförde başın geriye doğru yatırılarak yıkanma biçiminin boyun fıtığına yol açabileceği uyarısında bulunuyorlar.

• Sigara damarlarda daralmaya yol açarak boyun bölgesinde kanlanmanın azalmasına neden olur. Bu da dokulardaki beslenmenin bozulmasına ve boyun fıtığına sebebiyet verir. Bel fıtığı olan erkeklerin  %63 oranında sigara içtiği tespit edilmiştir.

• Hapşırma sırasında karın bölgesi ve kafa içinde basınç artar ve bu durum vücutta daha önceden var olan sorunları ortaya çıkarır. Ağır yük kaldırmayla ya da herhangi bir travmayla meydana gelen bel, boyun fıtıkları hapşırma ve öksürmeyle de oluşabilir.

• Ancak öksürük ya da hapşırık sonrasında fıtık oluşması herkeste görülmez, daha çok omurgayla ilgili sorun yaşayan, bel bölgesinde bağ zayıflığı ve hassasiyeti olan kişilerde bu durum ortaya çıkabilir

Boyun Fıtığı Belirtileri

Ağrı boyun fıtığının en ciddi belirtisidir. Boyun ve sırt ağrısı başlangıç aşamasında ön plandadır. Sorun ilerledikçe dejenere olan diskin sinirlere baskı yapması neticesinde kollarda, parmaklara kadar inen ağrı ve uyuşmalar görülür. Omuzda kürek kemiğinin arkasında ağrı hissedilebilir.

Boyun fıtığının etkileri boyun, sırt ve kollarda görülür. Hastanın elinde sinirdeki basıya bağlı kas gücü kayıpları oluşabilir. Tutma yeteneğinde azalma görülür. Sinirdeki basıya bağlı olarak kolda incelme ortaya çıkabilir.

Uzmanlar boyun fıtığının omurganın ortasına doğru baskı yapmasının tehlikeli olduğu uyarısında bulunuyorlar. Fıtığın omurgaya ortadan baskı yapması halinde hemen ameliyat edilmesi gerektiğini aksi takdirde geriye dönüşü olmayan bozuklukların başlayacağını belirtiyorlar.

Boyun Fıtığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ağrının boyundan kaynaklandığı tespit edilmişse fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, ortopedi-travmatoloji uzmanları, nöroloji ve nöroşirurji uzmanlarına gidilmesi gerekir.

Boyun Fıtığı Tedavisi

• Boyun fıtığında kesin teşhis muayene ve MR incelemesiyle konulur.

• Yatak istirahati, ilaç tedavisi ya da fizik tedavi birçok hasta için yeterli olur. Başlangıç aşamasında şiddetli ağrı varsa istirahat ve ilaç verilir. İlaç tedavisinde ağrı kesiciler, ödem azaltıcı ve kas spazmını çözücü ilaçlar kullanılır.

• Ağrı azaldığında ise fizik tedavi önerilir. Akut dönemdeki boyun zedelenmelerinde kısa süreli olarak  boyunluk kullanılabilir. Ancak boyun kaslarında zayıflamaya yol açacağı için uzun süre boyunluk kullanılması önerilmemektedir.

• Boyun fıtıklarının birçoğunda fizik tedaviyle düzelme sağlanabilir. Yumuşak doku ve sinir kökü baskısından kaynaklanan ağrıları gidermek ve spazm oluşan kasları gevşetmek için kızıl ötesi ışınlar, sıcak uygulamaları, ultrason ve elektriksel uyarı yöntemleri uygulanabilir.

• Cerrahi tedavi boyun fıtığında kesin çözüm sağlayabilmektedir.

• Boyun fıtığı ameliyatıyla omurilik ve sinir dokusuna olan baskıyı ortadan kaldırmak hedeflenir. Bu şekilde ağrı, kolda uyuşma ve güç kaybı ortadan kaldırılır.

Kimlere Ameliyat Uygulanır?

*İlerleyici kas gücü kaybı, duyu kusuru ve refleks kaybı olacak biçimde kol sinirlerine ve omuriliğe baskı yapan boyun fıtıklarında,

*Tedavi uygulanmasına rağmen yakınmaları süren kişilere,

*Omurga kırığı ve omurga kayması olan kişilere,

*Önemli omurilik ve sinir baskısı olanlarda,

Boyun fıtığında ameliyat her 10 hastadan biri için gerekli olmaktadır.

Boyun Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

En ciddi sonuçlarından birisi elin kullanılamaz hale gelmesidir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?” üzerine 12 yorum

  1. Bir kez amaliyat oldum.sol L4 ve L5 den.amaliyat olmamım tek sebebi uzun süren bir tedavi dönemine zamanım olmamasıydı.Allah doktorumdan razı olsun 25 yıldır.problem yaşamadım.İkinci sefer sag tarafta disk problemi yaşadım.15 yıl sonrasıydı.zamanım olduğu için amaliyat olmadım.10 gün 40 ar dakikalık sanslar halinde masaj yatağına yattım.uzun yürüyüşler yaptım.sıcak su ile masaj yaptım.25 yıldır.günaşırı sıcak su ile duş alırım.şu anda boynumda fıtık belirtisi var.bahsettıgım masaj yatağı bulunduğum şehirde yok.Allah nasip ederse 2. elini alıp kullanmayı ve ihtiyacı olanlara ücretsiz kullandırmayı düşünyorum.ALLAH kimseye bel fıtığı ağrısı çektirmesin.

  2. Sevgili kardeşler,herşey insanlar İçin,rahatsızlıklarınıdan dolayı yakınmayın,herkesin bir derdi sıkıntısı var,dünya eskisi gibi değil,bu pis dünyada ancak bu kadar başarabiliyoruz,fıtık sevimsiz bir hastalıktır lakin çözümü olan bir durumdur,Allah hiçbir kuluna ezeli ağrı,acı,hüzün vermez hepsi gelip geçicidir.bu fıtık illetinden 3şekilde kurtulursunuz 1 ne olursa olsun boynunuzu kütletmeyin sağa sola esnetmeyin.2 kilo verin ve spor yapmaya çalışın sert bir lastik bulun pencerenin koluna takın ve sabit durarak sadece kollarınızla lastiği çekin,fırsatınız varsa yüzün,deli gibi yüzün, 3 mutlu olun, beterin beteri var,sakin olun, isyan etmeyin ,sadece şükredin…

  3. arkadaslar eger fitik varsa ilac vs fayda etmiyor bende sag tarafta bel fitigi vardi agri kesci kas gevseticisi verdiler agri belde varsi simdi agri butun vucudu sardi tek care ameliyat allah yardim etsin herkese

  4. arkadaşlar bunun %99 çözümü hacamat.Ameliyat veya ilaçlarla hayatınızı karartmayın.Düzenli olarak 6 ay hacamat yaptırın.Sonrasında hem fıtıktan hemde diğer toksinlerden kurtulun…

  5. Tıbba ya da bilime ağırlık varsek iyi olacak…Hayvanlar bizden daha seviyeli…Günde 16 çeşit ilaç içmekten zehirlenir hâle geldik…Astım, glokom, bel fıtığı vs. vs. İlaçlar hiç fayda vermiyor…Yani herşeyi uzaylılardan mı beklemek gerekecek? İnsanlığımıza çok ayıp.

  6. Boyun Fıtığı var ve sağ ayak üstüüstü sağ elim ve bilegim ve gene sağ yüzüm de uyuşma var aşırı derecede halsizlik ve kuvvet kaybı ne yapmalıyım

  7. Arkadaşlar ben bi sabah kalktıgımda boynumun tutulmuş oldugunu hissettim . Ve sol tarafa başımı yatırıncca az bişey olsada agrı var ama kolumda uyuşma yok boyun fıtıgımıyım ? 🙁

  8. merhabalar benım boynumda sabahları kalktıgımda (ve gun ıcınde bazen) şiddetli ağrı oluyor kurek kemıklerıne kuvvetlı masaj yapıtırınca boyun agrım kesılıyor bunun sebebı nedır boyun fıtıgımıyım merak edıyorum saygılar cevabınız ıcın sımdıden teşekkurler

  9. boynumda sidettli agri var sol kolumda da uyusma oluyor hertürlü tedaviyi denedim baska ne yapmam lazim

  10. eşimde boyunda kıreçleme, düzleşme,fıtık var röntgenler çekıldı hepsı başlangıç aşamasında egzersizleri yapıyor size sorum boyunluk kullansınmı,ne zamanlarda kullansın ve ne tur boyunluk önenirsiniz.teşekkur ederim

  11. boynum aşırı dercede ağrıma ve yanma yapıyor ve sol koluma vuruyor ağrısı kolum uyuşuyor acaba fıtık olabilirmi

Yorum yapın

css.php