Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri. Boyun Fıtığı Nedir? Boyun fıtığı, boyun omurundaki kemiklerin arasındaki disklerin dokusunda yer alan sıvının içeriğini yitirmesi veya dejenere olması sonucu meydana gelir.

Baş, sırt ve kollarda ağrı ve uyuşmayla kendini belli eden boyun fıtığı ileri aşamalarda bacaklarda güçsüzlük ve idrar kaçırma gibi proplemlere neden olabilir.

Boyun fıtığı teşhisi konulan hastaların çoğu yatak istirahatı, ilaç tedavisi ya da fizik tedavi uygulamalarıyla düzelebilmektedir.

Ameliyat son seçenek olarak düşünülür. Kollarda ve parmaklarda ilerleyici güç kaybı olan ve fıtığın kola giden sinir yanında omuriliğe de baskı yapması durumunda ameliyat sözkonusu oluyor.

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?

Ozon Tedavisi: Ozon nükleolizis olarak adlandırılan işlemde, ozon gazı direk olarak fıtıklaşmış diskin içine enjekte edilmektedir. Fıtıklaşmış diskteki genişlemeyi daraltarak ve diskin hacmini azaltarak, sinirlere olan basıyı giderir.

Fıtık, sinir dokusu üzerine taşarak baskı yapar. Bu baskı esnasında bozulan diskin şişmesi ve su tutması bel ve boyunda ağrılara yol açar. Ozon disk içerisine verildiğinde diskin şişmesi ve su tutması engellenmiş olur. Serbest oksijen, oluşumları önleyip diskin mekanik olarak büzüşmesine sebep oluyor ve şişen diskin ağrıya yol açması ortadan kalkıyor.

Ozon doğrudan fıtığa neden olan diskin içerisine verilir. On dakika süren uygulamada fıtık olan bölge ozon bombardımanına tutuluyor. Ameliyat kadar etkili olduğu için ozon diskektomi olarak da adlandırılmaktadır.

MLS Lazer Tedavisi: MLS Lazer terapisiyle uygulama yapılan bölgede ağrı, enflamasyon ve ödem ortadan kaldırılmakta ve derin yapılardaki kas lezyonları, lif zedelenmeleri, kıkırdak dokusu ve bağ dokusu zedelenmeleri onarılmaktadır.

Hastada görülen, his kaybı, refleks kaybı, kaslarda incelme ve güç kaybı gibi nörolojik kusurların da büyük oranda giderildiği ifade edilmektedir. Ameliyatsız ve anestezisiz bir yöntem  olan MLS Lazer terapisi yaklaşık 10 seans sürmektedir.

Vertetrac ve Cervico 2000 Traksiyon Sistemi: Mekanik sistemde çalışan Vertetrac ve Cervico 2000 cihazı Amerika’da yaygın olarak kullanılmaktadır. Boyun fıtığı, bel fıtığı, fıtık ameliyatı sonrasında doku yapışıklığı gibi değişik sorunlarda kullanılmaktadır. Boyun fıtığının tedavisinde 20 dakikalık seanslar halinde toplam 15 seans uygulanır. Başarı oranının %75 olduğu bu yöntemi uygulayan uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Disk Nükleoplasti: Boyundaki diskin içinden dışarıya taşarak sinirlere baskı yapıp fıtığa ve ağrıya yol açan hücreler, boyundan girilen bir iğne ile radyofrekans dalgaları kullanılarak buharlaştırılıp yok edilmektedir. Uygulama yaklaşık 30 dakika sürüyor ve narkoz kullanılmıyor.

DRX- 9000 Spinal Dekompresyon Yöntemi: DRX 9000 Spinal Dekompresyon cihazının bel ve boyun fıtığının tedavisinde ameliyatsız %86 oranında başarı sağladığı bu yöntemi uygulayanlar tarafından ifade edilmektedir. Yöntem 20 seanslık bir tedaviyi kapsamaktadır ve her seans yaklaşık 90 dakika sürmektedir. İlk 10 seansta şikayetlerde %50 azalma olduğu belirtilmektedir. DRX 9000 tedavisinin yanında elektroterapi ve boyun fıtığı tedavisinde ek olarak lazer de uygulanmaktadır.

Manuel Terapi: Bu yöntemle boyun ve bel fıtığı dolasıyla oluşan ağrıların fizik tedaviye göre daha kısa zamanda tedavi edilebildiği belirtiliyor. Omurgalarda, özellikle boyun ve bel bölgesinde oluşan semptomları gidermek ve hastaya aktif bir tedavi sağlayabilmek amacıyla uygulanmaktadır.

Elle yapılan tedavi anlamına gelen manuel terapi yöntemiyle ağrılı bölgedeki kaslar yumuşatılıp söz konusu bölgeye basınç uygulanarak ağrının azalması sağlanmaktadır. Her seans 20 dakika sürüyor ve tedavi 10 gün boyunca uygulanıyor. Tedavi sonrasında hastaların önerilen egzersizleri yapmaları gerekiyor.

Ancak manuel terapi yöntemi bel ve boyun ağrısı olan bütün kişilere uygulanmamaktadır. Kemik erimesi olan kişiler için bu uygulama sakıncalıdır. İleri aşamada ve sadece cerrahi tedaviyle düzelebilecek bel ve boyun fıtığı olan kişilere de bu yöntem uygulanmamaktadır.

Manuel terapiyi sadece bu alanda ciddi eğitim almış kişiler uygulayabilir. Eğitimi olmayan kişilerce uygulanması telafisi çok zor kalıcı proplemlere yol açabilir.

Akupunktur: Boyun fıtığında akupunktur uygulamasının uzun süreli etkili olduğu belirtilmektedir. Akupunkturla vücudda ağrı kesici etkisi olan endorfin harekete geçirilerek hastanın ağrı kesici ilaçlara olan ihtiyacı ortadan kaldırılır. Yine akupunkturla vücudda kas gevşetici etkisi olan Gaba’nın salgılanması artırılarak kas gevşetici ilaçlara gerek kalmadan kas spazmı giderilmiş olur.

Yapay Disk (Protez): Protezin omurgada kullanılmasının amacı, diz ya da kalça protezlerindekiyle aynıdır. Fıtıklaşan disk dokusu temizlendikten sonra iki omurun birbirinin üstüne çökmesi engellenir. Ameliyatta konulan protezle omurgadaki hareketin korunması sağlanarak, ilerleyen dönem içerisinde diğer omurlarda yeni fıtık gelişme olasılığı azalır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?” üzerine 2 yorum

  1. benim boyun fıtığı rahatsızlığım var.Ayakta tedavi oldum. Ama rahatsızlığım geçmedi.2.inci tedaviyi yatıp olarak aldım.Yine boynumda ve sırtımın kürek kemikleri üzerinde uyuşma ve ağrı hergün olmak üzere devam ediyor.Benim bu konuda ne yapmam gerekiyor.Tedavi konusunda bilgilendirmenizi bekliyorum.teşekkür ederim.

  2. benim şikayetim ise, boyun etrafında başlayan hareket azlığı tutulma. ve sağ omuz etrafından sağ kolun bilek kısmına kadar olan büyük ve şiddetli batma ve şideetli ağrı.yatamoyorum , uyuyamıyorum. ağrı kesci ve kas gevşetici 20 gündür kullandım. hala ilk günkü gibi.
    sabah kalktığımda daha derin bir sızı var. ısısndıkça azalıyor. ama hiç bir zaman kaybolmuyor.
    tedavi nedir .
    teşekkürler

Yorum yapın

css.php