Bronşit Nedir?

Akut ve Kronik Bronşit. Bronşit Nedir? Akciğerlerde bulunan ve akciğerlere hava taşımaya yarayan bronş adlı borucuk sisteminin iç yüzeyinin iltihablanmasıdır. Bronşit genellikle virüs ve daha az ihtimalle bakterilere bağlı olarak meydana gelir.

Bronşit Belirtileri

Burun akıntısı, boğaz ağrısı, titreme, halsizlik, hafif ateş, kas ağrısı, ve kuru öksürük bronşit belirtileri arasındadır.

Bronşit Çeşitleri

Bronşitin akut ve kronik olmak üzere iki çeşidir vardır. Her ikisinde de akciğerlerdeki ana hava tüpleri iltihaplanıp şişer. Akut bronşit soğukalgınlığının ciğerleri de etkilemesiyle meydana gelir. Öksürük sırasında balgam çıkar. Virüs veya bakterilerin yol açtığı akut bronşit, bir kaç günlük  tedaviyle geçer.

Kronik bronşit özellikle yaşlılar için risk oluşturur. Uzun süre geçmeyen öksürük nöbetleri akciğerlerin enfeksiyondan korunma güçlerini kaybetmelerine sebep olur. Yıllarca devamlı kronik bronşit geçiren insanların akciğerlerinde kalıcı hasar meydana gelir. Bu kişiler de zamanla amfizem denilen hastalık oluşur. Amfizem, akciğerlerdeki hava keseciklerinin sayısının azalması sebebiyle solunum kapasitesinin sınırlanması hastalığıdır.

Akciğerlerin kendilerini temizleme sistemi vardır. Ancak akciğerlerin sigara dumanı ve hava kirliliğine maruz kalması halinde bu görevini yerine getiremez. Kirletici maddelerin solunum sisteminde birikmesi sürekli balgam çıkarılmasına neden olur. Gece göğüste biriken balgamı çıkarma ihtiyacı öksürük nöbetlerine dönüşür. Kronik bronşiti olan kişilerin, en küçük soğukalgınlığı sonrasında akut bronşit ataklarına yakalanmaları kolaylaşır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php