Eklem Ağrılarının Nedenleri Nelerdir?

Eklem Ağrılarının Nedenleri ve Eklem Ağrıları Tedavisi.  Artroz ve artrit eklemleri etkileyen iki hastalık türüdür. Artroz kemiklerin aşınıp yıpranmasıyla meydana gelir ve iltihabi bir rahatsızlık değildir. İltihaplı eklem hastalığı olan artritin ise en çok bilinen türü romatoid artrit hastalığıdır.

Eklem Ağrıları Neden Olur? (Artroz)

Eklemlerdeki kemik uçlarını koruyan kıkırdağın aşınması artroz hastalığına yol açar. Kıkırdakların bütünüyle aşınıp, kemiklerin birbirine sürtünmeye başlaması artrozun ağırlaşmasına neden olur. Bu da eklem hareketlerinde azalmaya ve ağrılara sebebiyet verir. Kıkırdakların yıkımı sonucu iltihap uyarıcı maddeler eklem sıvısına karışmaya başlar ve bu durum, eklem kapsülünde şişmeye ve ağrılı iltihaba neden olur.

Kıkırdak bozulduktan sonra bir daha yeniden düzelmez. Eklem kıkırdağının yenilenme potansiyeli bulunmadığı için kıkırdak dokusunun harap olmasıyla eklem mesafesi daralır ve eklemi oluşturan kemikler birbirlerine yaklaşır.

Doğuştan gelen veya daha sonra oluşan eklem kusurları, kilo fazlalığı, hareket azlığı ve ağırlığın bir tarafa yüklenmesi gibi sebepler artroza yol açan unsurlardır.

Artroz en çok bel, kalça ve diz eklemlerinde ortaya çıkmakla birlikte el, ayak, dirsek ve omuz  eklemlerinde de meydana gelebilir. Artroz yaşlanmayla artar ancak bu rahatsızlık genç insanlarda da görülebilir.

Eklem Ağrıları İçin Ne Yapmalı? Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?

• Aşırı kilolar kıkırdak için zararlıdır. Alınacak her kilo eklemlerin yükünü artırır. Bu yüzden kilo verilmesi bu hastalık için önem taşır.

• Doğru egzersizler artrozun gelişimini geciktirebilir. Eklem kıkırdağına hafif baskının olması, damarları olmayan kıkırdak dokusunun besin almasını gerçekleştirebilir. Hareketlilik eklemin beslenmesini ve metabolizmasını desteklekler. Ancak bunun için yapılacak egzersizlerin doğru seçilmesi gerekir. En uygunu yüzmedir, yürüme ve dans etmekte faydalı olur. Futbol, basktetbol ve tenis gibi sporlar eklem kıkırdağının aşınmasına neden olurlar.

• Eklemlere yüklenmeden yapılan fizik tedavi de eklem etrafındaki kasları güçlendirir ve bunların destek fonksiyonlarını geliştirir.

• Artrozla beraber eklemlerde iltihabi bir durum varsa  Omega 3 ve E vitamini alımı faydalı olabilir.

• Kıkırdak hücrelerinde kolajen oluşumunu destekleyici etkileri olduğu için Glukosamin ve Kondroitin sülfat tabletleri artrozda kullanılabilir.

• Kondroitin sülfat ve Glukozamin adlı maddeler eklem kıkırdağının yapı taşlarını oluşturur. Glukozamin ve Kondroitin sülfatın uzun süreli kullanımı artrozda görülen yakınmaları baskılayıcı etki gösterir.

• Kabuklu deniz hayvanlarının kıkırdaklarından elde edilen Glukozaminin uzun süreli kullanımı kıkırdak harabiyetini azaltıcı ve yeni kıkırdak oluşumunu kolaylaştırıcıdır. Üç aylık kullanım sonrasında ağrılarda ve eklem hareketliliğinde olumlu gelişmeler sağlayabilir.

• Glukozamin ve Kondroidin Sülfatın beraber kullanımı etkiyi daha da artırır. Kondroitin sülfat ve Glukozamin tablet olarak eczanelerde satılmaktadır.

Uyarı! Bu tür ürünlerin kan sulandırıcı ilaçlarla beraber kullanımında dikkatli olunması gerekir. Glukozamin deniz ürünlerine alerjisi olanlarda önemli alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Mide ağrısına, bulantıya, ekşimelere ve yanmaya sebep olabilir. Bu ürünler sadece doktor onayı ile kullanılmalıdır.

• Kollajen Hidrozalat diz eklemi proplemlerinin giderilmesinde etkili olan doğal bir üründür. Amerika ve Almanya’da büyük ilgi gören bu ürün özellikle kilo fazlası olan kişilerde romatizmal ağrıları önlemekte ve eklemi güçlendirmektedir. Oral yolla alındıktan sonra vücutta bir eklem tamircisi gibi görev yaptığı belirtilmektedir.

• Eklem içi Hyalüronik Asit enjeksiyonuyla 6-12 ay süresince rahatlama sağlanabilir. Hyalüronik asit uygulaması eklem kayganlığını artırıcı ve ağrıları azaltıcı etki göstermektedir.

• Ağrıların arttığı durumlarda steroidsiz antiromatizmal ilaçlar ağrı kesici ve iltihabı azaltıcı etki gösterir.

• Bazı durumlarda kortizon direkt olarak sorunlu ekleme şırınga edilir.

• Artroskopi eklem sorunlarının teşhisi ve tedavisinde kullanılan cerrahi bir uygulamadır. Ucu dürbünlü ince bir boruyla proplemli eklem incelenir.

• Artroskopi esnasında kıkırdak hasarı giderilebilir ve sorunlu kıkırdak dokusu alınabilir. Veya eklem boşluğuna kortizon verilebilir.

• Kalçada artroz oluşursa ve hastalık ilerleyip hasta yürüyemez duruma gelirse tek yapılacak şey protez ameliyatıdır.

• Tedavisi imkansız hale gelmiş eklemlerin yapay eklemlerle değiştirilmesinde önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Eklem protezi ameliyatları diz ve kalça eklemlerinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Eklem Ağrılarının Nedenleri Nelerdir?” üzerine 2 yorum

  1. benim özellikle diz ve dirsek eklemlerimde haftalardir ağri var. gece yatarken hangi pozisyonda yatarsam yatayim agri devam ediyor. şişlik kizarma vb yok. örnegin kolumu dirsegim boşa çikacak şekilde koltuğun kenarina koyuyorum 2 dk gecmeden agri artmayabasliyor. hastaligim ne olabilir

  2. gece işten eve gitmek için arkadaşımın motosikletine bindin bir müddet soğukta kaldım gece eve gittikten sonra diğer güne kadar uyuyamadım sabaha kadar ama her yerim eklem bölgelerim ağrıyor yardımcı olurmusunuz? teşekkürler.

Yorum yapın

css.php