Faranjit Nedir Neden Olur?

Faranjit Nedir, Faranjit Neden Oluşur? Faranjit, farinkslerin (yutak) iltihaplanması yüzünden oluşur. Genellikle tahriş olmuş boğazda görülür. Çeşitli mikro organizmalar faranjite sebebiyet verebilir.

Faranjit, burun ve ağız boşluğunun arka tarafı olan ve farinks denilen boğaz kısmının iltihabıdır.

Yeni meydana gelmiş ve ciddi belirtiler, yakınmalara neden oluyorsa buna akut farenjit denilir. Fakat uzun süredir varsa ve fazla şiddetli olmayan şikayetler oluyorsa bu da kronik farenjit olarak adlandırılır.

Akut farenjit çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir parçasıdır ve nedeni genellikle virüslerdir. Bazen bakteriler de faranjite neden olabilirler.

Faranjit çeşitli mikroorganizmalar yüzünden oluşur. Çoğu vakaların sebebi, sıradan grip virüsü de dahil olmak üzere;  virüslerdir, adenovirüsler, mononükleosis  ve diğerleri.

Faranjitin bakteriyel nedenleri A grubu streptokoklar, %15 gibi bir oranda boğaz ağrısına sebep olurlar. Boğaz ağrısı, faranjitin ciddi ve önemli bir sonucudur. Hastalığa neden olan bir diğer daha az rastlanır bakteriler arasında; Corynebakterium, arkanobakterium,  gonokok, ve Chlamydia pneumoniae sayılabilir. Bazı vakalarda, herhangi bir organizma tespit edilmemiştir.

Faranjit Bulaşıcımıdır?

Bulaşıcıdır. Büyük oranda kış mevsiminde görülür. Faranjit hastanın tükürük ve burun salgısından bulaşabilir. Evde faranjit hastası varsa eşyalar ortak olarak kullanılmamalı ve eller sabunla sıkça yıkanmalıdır.

Genellikle viral bir hastalık olduğu için antibiyotik ilaçlarını kullanmak gerekmez. Kendiliğinden 4 ya da 5 gün içerisinde geçer. Ancak ateş 2 günden fazla devam ederse antibiyotik kullanımı sözkonusu olabilir.

Faranjit Belirtileri

• Semptomları; Boğaz ağrısı, ateş, başağrısı, boyunda şişmiş lenf düğümleri. Bademcikler büyür ve üzerinde beyaz-sarı iltihap odakları oluşur.

• Viral faranjitte burun akıntısı ve sonrasında akıntı görülebilir. Bir çok vakada yutma zorluğu, nadir de olsa solumada güçlük söz konusudur. İlave semptomlar, enfeksiyona sebep olan mikroorganizmalara bağlıdır.

• Bazen farenjit aşağı inip bronşite de yol açar.

• Boğazı ağrıyan ateşli çocuklarlardan, her 10 çocuktan biri streptokok bakterisinin yol açtığı faranjite yakalanmıştır. Faranjit kış amevsiminde kapalı, kalabalık yerlerde kolayca bulaşır. 5-15 yaş grubu arasındaki çocuklar faranjite en çok yakalanan gruptur.

• Kronik farenjitte virüslerin rolü olsa da çevresel faktörler daha önemli rol oynar. Sigara, alkol, alerji, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, kuru ve kirli hava, çok sıcak ya da soğuk besin veya sıvı tüketimi, diş ve bademcik iltihapları bunların en önemlileridir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php