Farenjit Belirtileri Nelerdir?

Faranjit Nasıl Geçer? Farenjit Belirtileri Nelerdir? Burun ve ağız boşluğunun arka tarafındaki farinks adlı boğaz kısmının iltihabıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonunda virüsler etkin rol oynar. Ayrıca, virüslerin zayıf düşürdüğü bünyelerde, diğer bakterili enfeksiyonlar görülebilir. Nezle, grip, ve sonradan bunların sebep olabileceği sinüzitler, bademcik iltihapları, orta kulak iltihapları, larenjitler, giderek aşağıya doğru yayılabilir.

Faranjit Çeşitleri

Farenjit yeni oluşmuş ve şiddetli belirtiler gösteriyorsa akut farenjit sözkonusudur. Uzun süredir olmasına rağmen hastada çok şiddetli olmayan şikayetlere neden oluyorsa bu durumda da kronik farenjitten bahsedilir.

Farenjit Nedenleri

Akut farenjit genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir parçası olarak görülür ve nedeni çoğunlukla virüslerdir. Bazen bakteriler de farentite sebep olabilir. Bazı kimyasal maddeler ya da tahriş edici maddeler, burun tıkanıklığı, aşırı sıcak ve soğuk besinler, diş ve bademcik iltihapları, geniz eti gibi faktörler de faranjite yol açabilir.

Faranjitin Belirtileri

Yutma zorluğu, ateş, titreme, kırıklık, iştah kaybı, karın ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler oluşur. Boyundaki lenf bezleri şişer, bademcikler irileşir ve üzerinde beyaz-sarı iltihap odakları oluşur.

Faranjit Bulaşıcımıdır?

Farenjit bulaşıcı bir hastalıktır. Hastanın tükürük ve burun salgısından bulaşabilir. Bu yüzden evde hasta biri olduğunda ortak hiçbir eşya kullanılmamalıdır.

Faranjit Nasıl Geçer?

Faranjit tedavisinde kullanılan ilaçlar. Akut farenjite virüslerin sebep oluyorsa antibiyotik kullanılması gerekmez. Ancak virüslerin yol açtığı iltihaba bakteriler de eklenirse bu durumda penisilin türevleri, sefalosporin veya makrolidler gibi antibiyotik ilaçlar kullanılabilir.

Boğaz kültürü veya hızlı strep testiyle doğrulandığında antibiyotik ilaçlara başlanır ve on gün devam edilir. Gerektiği gibi tedavi yapılmaması bademcik absesi, romatizmal ateş ve nefrit gibi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.

Ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ve ağız gargaraları kullanılabilir.

Kronik farenjitin ise tedavisi kolay değildir. Kronik farenjite yol açan başka bir neden varsa önce onun tedavisi edilmesi gerekir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php