Gut Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Ürik Asit ve Gut Hastalığı Nedir? Gut hastalığı vücudun ürettiği ürik asit kristallerinin eklemlerde birikmesi ve bunun neticesinde eklem iltihabının meydana gelmesiyle oluşur.

Hastalık kronikleşirse hareket kısıtlılığına neden olabilir. Ürat kristalleri böbrekte depolanarak veya taş oluşturarak böbrek rahatsızlığına yol açabilir.

Ürik asidin eklemlerde birikmesi akut gut krizlerine, uzun dönemde de ürik asit artiritine neden olur. Akut gut krizinin en önemli belirtisi ayak başparmağında oluşan ve çok şiddetli bir ağrıya sebep olan şişme ve kızarmadır.

Gut Hastalığının Belirtileri

Gut hastalığı eklemlerde ağrı, kızarıklık, duyarlılık, şişlik ve ısı artışıyla ani olarak gelişen, şiddetli ataklarla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Ataklar çoğunlukla her defasında bir eklemi etkiler ve bu eklem genellikle ayak başparmak eklemidir. Ayak başparmak eklemi dışında diz, dirsek ve el bileği de etkilenebiliyor.

Ürik asitin eklemlerde birikmesi eklem iltihabına yol açar. Eklemlerde şekil bozukluğuna, böbrek taşına ve böbreklerin çalışmasında bozukluğa sebebiyet verebilir.

Gut hastalığı erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülmektedir.

Ürik asit birikmesiyle oluşan ataklar genellikle 3-10 gün sürer.

Gut Hastalığı Nedenleri – Gut Hastalığı Neden Olur?

Gut hastalığının nedeni ürik asit miktarının kanda ve dokuda artmasıdır.

Ürik Asit Nedir? Ürik asit, hücrelerde yer alan ve önemli fonksiyonları olan pürin adlı maddelerin yıkımıyla meydana gelen bir maddedir. Kan ürik asit seviyesinin yükselmesi gut riskini artırır. Kanda ürik asit düzeyinin  kadınlarda 6 mg/dl erkeklerde 7 mg/dl‘nin üzerinde olması risklidir.

Ürik Asit Neden Yükselir?

• Ürik asid yapımının fazla olması,

• Böbreklerden atımının az olması,

• Ürik asite dönüşen pürinlerin bazı gıdalarla fazla tüketilmesi,

• Aspirin ve idrar söktürücü gibi bazı ilaçlar,

• Tiroid bezinin az çalışması, böbrek yetersizliği, yüksek tansiyon, kurşun zehirlenmesi,

• Alkol kullanımı

Alkoldeki pürin kolaylıkla ürik aside dönüşür. Alkolün yol açtığı sıvı kaybı kanı yoğunlaştırarak ürik asit düzeyini artırır. Yine alkolun alınmasıyla artan laktik asit böbreklerden ürik asid atılımının yavaşlamasına neden olur. Alkol kullanımı karaciğerde ürik asit yapımını hızlandıran bazı enzimlerin üretimini uyarır.

Kanda ürik asit fazlalığı herkeste gut hastalığına yol açmaz. Guta neden olmamakla birlikte kanda ürik asit yüksekliğiyle koroner kalp hastalığı, diyabet yüksek tansiyon, kan yağlarında yükselme ve inme gibi ciddi sağlık sorunlarının bir arada olma sıklığı yüksektir.

Ürik asit fazlalığı, dolaşım sisteminde, damarlarda, kalpte, böbreklerde ve birçok çok doku ve organda birikerek tahribata neden olabilir. Kanda ürik asit birikimi damar sertliğini hızlandırabilir.

Yalancı Gut Nedir? Ürat dışında, kalsiyum-pirofasfat adlı bir madde de kristal meydana getirebilir. Kalsiyum-pirofasfat’ın dokularda depolanması neticesinde oluşan ve yaşlı kişilerde daha çok görülen iltihaplı eklem hastalığına yalancı gut denmektedir. Bu da ani gelişen eklem iltihaplarına yol açabilir. Kalp krizi, ameliyat ve ekleme darbe gelmesi gibi durumlarda görülebilir. Tedavisi guta benzemekle birlikte ürik asit seviyesini düşüren ilaçlar kullanmaya ihtiyaç duyulmamaktadır.

Gut Hastalığı Yenmemesi Gerekenler

• Kırmızı et ve deniz ürünleri gut artriti riskini artırıcı etki gösterirler.

• Sakatat, hamsi, sardalya gibi küçük balıklar, karides, havyar, midye,

• Bira ve diğer alkollü içecekler,

• Tam yağlı süt ve yoğurt,

• Mayonez, yağlı ve kaymaklı soslar, et suyu ve et suyu özleri,

• Kuşkonmaz, mantar, ıspanak, karnabahar, kuru baklagiller.

Gut Hastalığı Yenmesi Gerekenler

• Gut hastalığına iyi gelen meyveler; kiraz, çilek, ananas, yaban mersini, muz

• Domates, kereviz, lahana ve maydanoz, yeşil yapraklıları da içeren sebzeler

• Üzüm çekirdeği, zencefil

Gut hastalığı ve besinler arasındaki ilişkiden sonra diğer önleyici tedbirler;

Gut hastalığı olan çoğu insan guta yol açan besinlerden uzak durmak zorunda olduklarını bilirler. Nitekim yukarıda belirtilen faydalı gıdaları yemek de önemlidir.

Kilo vermek ve düzenli egzersiz yapmak vücudunuz için iyidir ve gut hastalığınıza yardım edecektir. Buna ilaveten, yüksek kan basıncının idrar ile ilgili (ürik) asitlerin derecelerini arttırdığı bilinir. Bir kan basıncı tedavisinin yararlı gelip gelmeyeceğini anlamak için doktorunuzla görüşmelisiniz.

Bolca su içmek oldukça önemlidir. Günde 6-8- bardak su içmek ürik asitlerin kan dolaşımınızdan dışarı akmasına yardımcı olabilir. Gut diyetinin ayrılmaz bir parçası bol miktarda su içmektir.

Semptomlara mümkün olduğunca çabuk müdahale etmek de önemlidir. Anında tedavi hastalığın ilerlemesine ve semptomların kötüleşmesine izin vermeyecektir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Gut Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir?” üzerine 5 yorum

  1. ürik asit 6.54 yüksek tansiyon ve kolestrolum var ilaç kullanıyorum baş dönmesi mide bulantısı baygınlıkla ilgisi olabilirmi teşekkürler

  2. ğut hastalığı olan birisiyim kolestüröl var kanda yağ var birde idrar sökücü candura hapı kulalnıyorum ataklar uzun süre ğeçmiyor bu hapları almalımıyım ondanmı uzun sürüyor acaba,kollişin kullanıyorum dikloron iğnesi vurulurum,,yardımcı olur iseniz tşk.ler…

  3. Gut hastalığı ciddi ağrılara sebep olan bir hastalıktır. Bu hastaların beslenmelerine özen göstermesi , hayvansal ürünleri az kullanması gerekir. Kırmızı et , yumurta, sakatatlar ,bira şarap gibi alkollü içecekler şekerli gıdalar , tam yağlı peynir gut krizine neden olabilir. Kiraz, vişne gibi meyveler gut krizine iyi gelir,sebzelerden de özellikle kereviz faydalıdır , kereviz tohumu bir çorba kaşığı kadar kaynamış suda demlenip içilir.Ağrı atağında kolşisin dispert saatte bir tane olacak şekilde 4 5 tane alındığında ishalle birlikte ağrı kesilir, Aspirin kesinlikle kullanılmaz, İbuprofen alınabilir , sağlıklı günler dilerim ,Güngör Karagözlü

  4. ben 59 yaşında bır bayanım.ürik asitim 7 çktı.tnsiyon,kolestrol ilacI(I0 LUK VE GÜN AŞIRI)kollestrollerım ve lipidim normal ve aynı zamanda troid bezım alındı ve eutrox 75 lık her gon hafta sonları ı00 lük kullanıyorum.önerilerinriz nedir.dizim ve böbreklerm ağrıyor.cevabınızı beklıyorum

  5. benim tahlilde ürik asit 11,2 çıktı.dizlerimde ayak başparmaklarımda veya başka eklem yerlerinde ağrı yok. doktorum banaÜRİKOLİZ tablet 300 ü kullanmam gerektiğini söyledi ve onu kullanıyorum.tansiyon ve kolesterol ilaçları da kullanıyorum. trgliserit 232 sadece o yüksek. aspirin 100 lük kullanıyorum.bu kadar hoşçakalın.

Yorum yapın

css.php