İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İdrar Yolları İltihabı Belirtileri. İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir? İdrar yolu enfeksiyonları idrar torbasının (mesane) basit iltihaplanması ya da diğer idrar sistemi organlarının (böbrekler) daha ileri seviyede iltihaplanması şeklinde olabilir. Mesane enfeksiyonuna sistit adı verilir. Bakteriler mesaneden daha yukarı çıkarsa pyelonefrit adı verilen böbrek enfeksiyonu meydana gelir. Böbrek enfeksiyonları nadiren oluşmakla birlikte daha ciddi bir sorundur.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanısı

İdrar yolu enfeksiyonu teşhisinde genellikle idrar tahlili ve kültürü yapılır. Eğer taş, tümör gibi diğer ürolojik sorun şüphesi varsa ultrasonografi ve üriner sistem grafisi yapılabilir.

İdrar analiziyle idrarda kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve bakteri varlığı incelenir, idrar kültürüyle de uygun tedavinin yapılmasını sağlayacak olan idrardaki bakterinin tipi tespit edilir.

İdrar tahlilinde 5 ve üzerinde lökosit ya da aynı sayıda eritrosit çıkması iltihabı gösterebilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu aynı idrarda 5’in üzerinde epitel hücresi olmamasıdır. Orta idrar tahlilinde de lökosit artışı ve bakteri tespit edilirse idrar kültürü yapılır ve sonucuna göre de antibiotik ilaçlar verilebilir.

Uzun dönem tedavi gerektiren prostat enfeksiyonları, ağır seyreden, damardan antibiyotik tedavisi gerektiren böbrek enfeksiyonları ve sık sık tekrarlayan enfeksiyonlarda Antibiyogram yapılması gerekir. Kültürde üremeyen mikoplazma, klamidya ve üreoplazma gibi bazı bakterilerin teşhisinde kullanılan başka yöntemler de vardır. İdrar ve kan örneklerinde çalışılabilen bu testler, doğrudan bakterinin tespiti ve hedefe yönelik tedaviyle doğru tedavinin uygulanmasına yardımcı olur.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır? İdrar Yolları Enfeksiyonu Belirtileri

• Karın bölgesi ve kasıklarda ağrı

• Sık sık idrara çıkma

• İdrarda yanma,

• İdrarda kötü koku ve kanama

• Üst idrar yolu enfeksiyonlarında sistit belirtileri yanında ateş, titreme, bulantı ve kusma görülür.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

İdrar yolu iltihaplarının sebebi bakterilerdir. Normal şartlarda idrarda bakteri bulunmaz, ancak dış ortamdaki bakterilerin idrar yollarına ulaşması enfeksiyona yol açar. Bakteri mesaneye, idrarın dışarı atıldığı kanaldan girer. Genellikle üretra ((idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp) girişini tahriş eden etkenler, bakterilerin buradan içeri girmesini kolaylaştırır. Vücut direnci genellikle, bu idrar yollarına ilerlemeye çalışan bakterileri öldürür ancak öldürülmediğinde veya çok sayıda bakteri girdiğinde enfeksiyona yol açar. Enfeksiyonun tedavi edilmemesi durumunda bu bakteriler, yukarıya doğru hareket ederek üreterler aracılığıyla böbrekleri enfekte edebilir. Sistitlerin çoğunda ana sebep normalde bağırsaklarda bulunan Escherichia coli bakterisidir. Tüm idrar yolu enfeksiyonlarının %75’ine koli basili bakterisi sebep olur. Diğer bakteriler arasında ise  Staphylococcus saprophyticus, Klebsiella, P. mirabilis, Citrobacter vardır.

İdrar yolu enfeksiyonları her iki cins ve yaşta görülebilmekle birlikte kadınlarda daha sık görülür. Bunun nedeni üretranın, kadınlarda erkeklere göre daha kısa olması ve mikroorganizmaların yaygın bulunduğu anüs ve vajenin, üretraya yakın olmasıdır. Erkeklerde de prostat bezi enfeksiyonları ciddi sağlık sorunlarına neden olur ve tedavi süreci daha zorlu geçer. Çünkü prostat bezine yerleşen bakterilerin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmaz.

Yaşlı kişiler de sistit gelişimi yönünden yüksek risk altındadırlar. İleri yaşlarda özellikle idrar kesesinin sarkmasına bağlı olarak idrar kesesinin tam boşaltılamaması nedeniyle bu risk artar.

İdrar Yolu Enfeksiyonu İlaçları

İdrar yolu enfeksiyonu genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Genellikle 3-5 günlük tedavi yeterli olmaktadır. Alt idrar yolu enfeksiyonu vakalarının büyük bir çoğunluğu antibiyotik tedavisine yanıt verir. Ağrıyı gidermek için ağrı kesici ilaçlar ve spazm çözücüler kullanılabilir.

Böbrek enfeksiyonlarında bazen hastaneye yatırılarak parenteral tedavi verilmesi gerekmektedir. Üst idrar yolu enfeksiyonlarında damardan antibiyotik tedavisi gerekebilir. Tam olarak tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları genellikle tekrarlamaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan özellikle geniş spekturumlu antibiyotik ilaçlar, vajinadaki asit-baz dengesini bozarak, normalde vajinada olan ve hastalık yapan mikropların girmesini engelleyen mikroorganizmaları da yok eder. Bu durum çeşitli enfeksiyonlara ve de özellikle mantar enfeksiyonlarına sebep olabilir. Bu tür ilaçlar sıkça kullanılmamalı ya da gereğinden fazla alınmamalıdır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Zararları

İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse kronikleşebilir, böbrek hasarı ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.

İdrar yolu enfeksiyonları zamanında tedavi edilmediği takdirde bakteriler kana karışarak sepsis adı verilen genel vücut enfeksiyonuna sebep olabilir ve bu durum hayati risk anlamına gelir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?” üzerine 7 yorum

  1. Mrb ben asli , bir haftaonce üroloji bölümüne gittim idrar tahlili yapıldı lokosit 78, yassi epitel 134, bakteri 54, speistik gravite 1.029 cıktı, tek kullanımlık munorol şase kullandım aradan bi hafta gectiBu sabaha karşı saat 5 te idrara çıktım yanma vardı ve idrarın kanlıydı. Hastaneye gittim idrar tahlili yapildi lokosit 272, eritrosit 493 cikti ilac yazdi daha baslamadim , ilaçları kullandıktan sonra tekrar idrar tahlili vermeli miyim

  2. merhaba hocam ben bahar 27 yaşındayım.dün aksam idrar tahlili yaptırdım.doktor bana akıntın cok fazla sen bunu nasıl farketmezsin dedi.(ama benim hiç akıntım olmuyor ki)senin kadın doğuma gözükmen gerekir dedi.lökosit:17 skuomaz epitel:15 sizce önemli bir durum varmıdır cok merak ediyorum inşaallah hemen cvp verirsiniz.

  3. Benim idear da epitel 36 çıktı bu ne demek çok mu ciddi

  4. ben 3 senedir idrar yollarımla ilgili sorun yaşıyorum alt bölgede ağrı oluyo sürekli ve akıntı geliyo akdeniz ateşi fmf hastasıyım hastalığım yüzündenmi oluyo acaba ne yapmalıyım lütfen yardımcı olurmusunuz teşekkürler

  5. merhaba ben 3 haftadır okulda her tenefus idrar yapma ihtiyacı duyuyorum son gunlerde tuvaletten cikarken bile tuvaletim oldugunu hissediyorum hiç bir zaman rahat degilim ve sabahlari ishal oluyorum ama ogleden sonra geciyor her gun boyle devam ediyor sorunum nedir? ne yapmalıyım?

  6. ben 1,5 ay önce kapalı prostat ameliyatı oldum.şu anda ilk zaman ki gbi çk rahat değlm.idrar tahlili yaptırdım.kültür testi istediler .test sonucunda lökosit yüksek fakat bakteri üremiyor dediler.bunun sebebini ve nasıl bir tedavi uygulanması gerekiyor bunu öğrenmek isiyorum.şimdiden teşekkürler.

  7. ben 18 yasında bı bayanım. bı aylık evlıyım. ıdrar tahlılımde aşırı iltihap ve lökosit cıktı.. doktorum bunun cok fazla oldugunu soyledı.. bı hafta sonra tekrar gıdecegım doktora. endıselenmem gereken bı durum var mı? simdiden tesekkurler.

Yorum yapın

css.php