İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

İdrar Yolları İltihabı. İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi Seçenekleri Nelerdir? İdrar yolu enfeksiyonu idrarda bakteri oranının belirli sınırların üstünde olması demektir. İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda erkeklere nazaran çok daha fazla görülür. Bunun nedeni kadınlarda idrar yolunun erkeklere göre daha kısa olması sebebiyle bakterilerin daha kolay bir şekilde mesaneye girebilmesidir. Tedavi amacıyla antibiyotiklerin kullanılması özellikle dirençli bakterilerin gelişmesine neden olmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

İdrar yollarının enfeksiyonları sık idrar yapma, ağrılı idrar yapma, sıkışma hissi, karın alt kısmında ağrı olması ve bazen kanlı idrar gibi belirtilerle kendini gösterir.

Bitkisel idrar yolları dezenfektanları antibiyotikler ve sulfonamidler kadar güçlü değildir. Özellikle orta akım idrarında mikrop sayısı ml’de 1 milyonun üzerinde ise ya da hastanın ateşi varsa, bitkisel idrar yolları dezenfektanları tedavide yeterli olmaz.

İdrar Yolları İltihaplanması İçin Bitkisel Öneriler

Genel Prensip: Bitkisel drogların herhangi bir rahatsızlığa karşı kullanımı tıbbi onay  olması halinde sözkonusu olmalıdır. Bitkisel ürünlerle sentetik ilaçların bir arada kullanımının bazen olumsuz etkileşimlere neden olabileceği gözardı edilmemelidir.

Cranberry

Latince ismi Vaccinium macrocarpon olan Cranberry’nin meyveleri idrar yolları iltihaplanmasında kullanımıyla tanınıyor. Cranberry deki bileşenlerin mesaneyi çevreleyen epitel hücrelerin yüzeyine bakterilerin yapışmasını önlediği düşünülmektedir.

Cranberry ürünleri (Cranberry suyu, tablet) bu rahatsızlığa karşı koruyucu ve tedaviyi destekleyici özelliktedir. İdrardaki asit miktarını artırarak bakterilerin mesanede ürmesini engelleyebilmekte ve de bu şekilde idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisine yardım etmektedir.

Bu bitkiyle ilgili yapılan araştırmalara göre Cranberry meyve suyu kadınlarda daha etkin olmakta yaşlı kişilerde ise etkinliği düşmektedir.

Meyvelerin kırmızı rengini veren proantosiyanidinler koli basilinin idrar kesesi çeperine yerleşmesini önlerken, diğer bileşeni olan meyve şekeriyle beraber bakterileri öldürücü etki gösterir.

İdrar yolu enfeksiyonlarında devamlı olarak antibiyotik kullanılmasının bazı sakıncaları vardır. Antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin gelişmesine sebep olmaktadır.

Bu yüzden öncelikli olarak Cranberry tercih edilmesi ve ağır seyreden durumlarda ise son çare olarak antibiyotik kullanılmasını öneren uzmanlar vardır.

Kranberi meyve suyu ve kapsül şeklinde kullanılmaktadır.

Uva Ursi

Ayı üzümü olarak da bilinen uva ursi bitkisi idrar sistemi enfeksiyonlarına karşı kullanılan bir bitkidir. Bu bitki alınmadan önce idrarın alkalik olması için sodyum bikarbonat alınması gerektiği belirtiliyor.

Ayı üzümü yaprağı, alkali ortamda bakteri üremesini durdurucu olduğundan dolayı idrarı asitleştiren maddelerle beraber alınmaması gerekir.

Uyarı: Uva ursi kısa bir süre için kullanılabilecek bir bitkidir. Bir haftadan fazla kullanılmamalıdır. Fazla ve bilinçsiz kullanım karaciğer ve böbrekleri tahriş edebileceği için doktor gözetiminde kullanılması gerekir. Hamileler, emzirenler ve de böbrek hastalıkları olanlar kullanmamalıdır.

Kızılcık

Kızılcıkta yeralan proantosiyadin, mesane duvarına yapışan zararlı bakterileri durdurucu özelliktedir. Kızılcık şerbeti mesane bölgesinde direnç oluşturarak zararlı bakterilerin üremesini engeller. Eğer idrar enfeksiyonlarına sık yakalanıyorsanız, sık sık kızılcık suyu içmeyi deneyebilirsiniz. Kızılcık, bakterilerin mesaneye tutunmasını güçleştiren bir madde içerdiği için yararlı olabilir.

Latin çiçeği otu

Latin çiçeği otu etkili ve de en geniş etki spektrumlu bakteri üremesini durdurucu özelliğe sahip bitkidir. 4-6 haftadan daha fazla kullanılmamalıdır. Böbrek hastalıkları, mide ve barsak ülseri olanlar kullanmamalıdır. Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu idrar yolları enfeksiyonlarında latin çiçeği otunun kullanımına onay vermiştir.

Altınbaşakotunun idrar yolları iltihabında temizleyici, yıkayıcı olarak kullanımı önerilmektedir.

(Kalp ve böbrek fonksiyon bozukluğuna bağlı ödemlerde kullanımı ödemi artırcağından dolayı bu tür rahatsızlığı bulunanların kullanmaması gerekir.)

Atkuyruğu otu idrar yolları iltihabında yararlı etkisi olan bitkidir.

(Kalp ve böbrek fonksiyon bozukluğuna bağlı ödemlerde kullanılmamalıdır.)

Isırgan otu ve yaprağı da idrar yolu iltihabı tedavisi ‘nde kullanılan bir bitkidir. 2 kahve kaşığı ince kıyılmış bitkinin üzerine 1 bardak kaynar su dökülür ve 10 dakika demlendikten sonra süzülerek günde birkaç defa birer bardak sıcak içilir.

D-Mannoz; D-mannoz idrar yollarını besler ve istenmeyen yabancı mikroorganizmalara karşı koruma sağlar. Huş ve kayın ağaçlarından özütlenerek elde edilen bir glukoz izomeri olan D-Mannoz, bakteriyel lektinlerin, mesane duvarına ve idrar yollarının zarına yapışmasını engelleyerek idrar yolları enfeksiyonlarının önlenmesi ve tedavisinde etkili olur. Enfeksiyonların yaklaşık %80-85’inden E. coli sorumludur. E-coli’nin, mesane ve idrar yollarının duvarlarına yapışan fimbrium olarak bilinen ince kılları vardır. Antibiyotik ilaçlar E-coli’yi öldürürken, mannoz bu bakteriyi bir kapsül içine alarak mesane duvarına yapışmasını engeller ve mannoz ile kaplanmış E-coli, idrarla birlikte dışarı atılır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi” üzerine 74 yorum

  1. Selam arkadaşlar bende 3 aydır sürekli e coli diye bi enfeksiyonla uğraşıyorum sürekli idrar da yanmam var yürüyemiyorum ve hiç bi ilaç ta fayda etmedi sistoskopi oldum ama doktorum tekrar idrar kesesine bakıcam diyo evdede ne kullandıysam fayda etmedi lütfen bu yanmanın nasıl geçtiğini bilen varsa cvp yazabilirmi

  2. idrar yolu enfeksiyonum var sık sık idrara çıkma isteği oluyo bende ve kendimi çok kötü hissediyorum ne öneriyosunuz

  3. Ha kuşburnu her gün icilmiyormus on beş gün ic on beş gün ara tahris yapabilir.

  4. Mrb bende yakalandim.antibiotik kullaniyorum ama dun antibiotik beni kotu yapti hastaneye kaldirdilar.duydugum bi seyi henuz denemedim paykasicam.kendimde deniycem.her gun sarimsak yerseniz iyi gele bilir.sarimsak dogal antibiotik dir

  5. Numarani yanlis yazmissin be arkadasim 😄neyse ben kusburnu cayi yapyom kurallara uyaraktan her gun artikin bi de tarcin karanfil

  6. Geçmeyen ilerleyen idrar yolu enfeksiyonlarında böbrek reflüsünden şüphelenin böbrek eeflüsü woiding testi yapılmadan anlaşılmayan bir hastalık türüdür 1-5 derece arasında teşhis edilir 5 derecede tek çaresi ameliyattır alt derecelerde bitkisel çözümleri varıdr irtibat kurabilesiniz 050653095

  7. İdrar enfeksiyon da mutlaka bol bol su içmek gerekiyor yani günde ,
    1,5litre su içmek gerekiyor.Toiletinis geldin de Toiletinisi tutmayin.Eyer Toiletinisi tutarsanız Bakteriyen daha da cok olacak.Bu yüzden Toiletinis geldin de Toilete gidiniz.Her nekadar kücük Toiletinisi yaparsanız o kadar Bakteriyen urin den cikar ve rahatlarsınız.Ve siyah cay, şeker, sigara ve Alkohl az tüketmek gerek.Çünkü ne kadar cok tüketirseniz daha cok Bakteriyen üretiyor vücut.DİKKAT,eyer şu berite varsa:yanma hıssı,bulantı, kusma,titreme, urin kanama ,,VAKİT KAYIP ETMEDEN DOKTOR GiDİNİZ,,
    Bende sizler gibi idrar enfeksiyon problemler den yaşayan biriyim.

  8. Arkadaşlar ben de idrar yolu yanması sık sık yaşıyordum. Ayaklarınızı üşütmeyin yazın bile çorap giyin. enfeksiyon olduğunuz zaman üst üste 5-6 bardak su için. idrarınızı fazla tutmayın. Çok kötü olursanız KLAMOKS diye bir antibiyotik var çabuk kesiyor. kaşıntı mantar olursa da bölgeye yoğurt sürün kaşıntıyı geçiriyor.

  9. maxdanoz birde sogan kaynat ve icin hemen etkıSİNİ GÖSTERİYO DENEDİM

  10. cranberry çayı ve meyvesi kurusu yani. yedim her ay enfekisyon olurdu baya etkisini gördüm deneyin arkadaşlar ama sahtesine dikkat edin

  11. Merhaba sevda ben yaklaşık 4 senedir idrar yolunda intahap var ve öyle olduki artik yatağıma yapmaya başladım ve 3senedir yapıyorum ve gitmedigim doktor kullanmadım ilaclarda ama hala iyileşmedim ve şuanda nişanlıyim 3 ay sonra dugunum olucak ve ben hala hayata yapıyorum ve hemen iyileşmek istiyorum evlenince sıkıntı vermesinden korkuyorum ve bana yardım edinnnnn lutfennnnnnnnnnnnn

  12. Ben 12 yaşındayım idrarım sürekli yanıyor doktora gittim bacterim diye bir ilaç verdi ve yolladı böbregimde genişleme varmış okula gittiğimde dersleri doğru düzgün dinleyemiyorum acıdan ne olur birşeyler önerin

  13. Yarim demet maydonozu suyla kaynatin icme suyu olsun .ilidiktan sonra surekli icin iki uc bardaktan sonra rahatsizliginiz geçtiğini hissedeceksiniz

  14. Merhaba,

    Ben de idrar enfeksiyonu hatta iltihabi oldum ve arastirma yaptim. Sizinle paylasmak isterim. Antibiyotik kullanimi gerekiyor ama ben istemedim cunku bazi bakterilerin cogalmasina ve mantara neden olabiliyor.
    Bitkisel olarak da kizilcik suyu idrar yolu rahatsizliklarina iyi geldigi Dunya’nin her yerinde biliniyor. Bol bol su icmek gerekiyor, c vitamini alinmasi gerekiyor cunku ortam asidik oldugunda idrarda bakterilerin olmesine neden oluyor. Bunu limon suyunda bulabilirsiniz. Ayrica maydanoz suyu bu da idrara surekli cikmaya neden oldugu icin ve karnibahar suyu icin.karnabahari kaynatip sabah aksam 1bardak icilmesi faydali deniyor.

    Bilginize,

Yorum yapın

css.php