Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık Nasıl Giderilir? Kabızlığa Ne İyi Gelir? Reçetesizce ulaşılabilen ürünler çoğu zaman kabızlığa çözüm getirebilir. Bu ürünler doğal olmakla birlikte kabızlıkla ilgili her tedavi kararınca olmalı ve uzmana danışılmadan uygulanmamalıdır.

Kabızlık Nasıl Geçer? Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Psyllium Seed (Plantago Ovata)

Yapısındaki liflerden ötürü kabızlık sorunu olan kişilerde bağırsağı yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır.Bol su ile alımı sisteminden yumuşak ve kolay bir şekilde geçmesini sağlar.Günde 3 kez yemeklerden önce bol su ile kullanılır.

Guava Meyvesi

Guaye meyvesi de kabızlık tedavisinde şifalı bir bitkisel çaredir. Çekirdekleri ile birlikte yendiğinde, fazlasıyla lifli olduğundan barsakların boşalmasında etkili olur. Gün içinde bir iki tane tüketilmesi uygundur.

Sinameki

Sinameki, yüksek düzeyde antrakinon içeren bir bitkidir. Antrakinonlar barsak çalıştırıcı etkisi yüzünden kabızlık tedavisinde kullanılır ve reçeteye tabidir.  Bu yüzden sinameki evde yapılabilen en tipik şifalı ilaçlardan biridir. Çay olarak tüketilmesi en alışılmış şeklidir. 20-30 mg hidroksiantrasen türevleri içeren Standardize preparatlar da kullanılabilir. Ancak sinameki çayı veya preparatları bir haftadan fazla kullanılmamalıdır.

Keten Tohumu

Tane halinde veya öğütülmeden hafifçe ezilmiş tohum günde 3 defa bir yemek kaşığı bir bardak suyla yemek aralarında alınır.

Yulaf

Yulaf betaglukanı suda çözünen bir lifdir. Suyla birleştiğinde jel oluşumu meydana gelir. Sağlık açısından olumlu etkisinin nedeni bu bal kıvamındaki jeldir. Bu etki için yulafdaki betaglukan denilen etken maddeden düzenli olarak günde en az 3 gram alınması gerekir.

Günde 3 gr yulaf betaglukanı alabilmek için 3 porsiyon normal yulaf tüketimi gerekir. Ayrıca eczanelerde betaglukanı hesaplanmış 25 gramlık yulaf paketleri de satılmaktadır.

Magnezyum Oksit

Magnezyum oksit, barsaklardaki su miktarını çoğaltarak çalışan bir laksatiftir. Yan etkilerinden bir tanesi, elektrolitlerde dengesizlik yaratması olduğundan fazla miktarda alınımı tehlike yaratabilir.

Lif li Besinler

Kabızlık tedavisinde lif terapisi istisnasız her uzmanın ortak görüşüdür. Kabızlık sorunu yaşayanlar, ilk iş olarak lif tüketiminin yüksek tutulduğu bir diyetle harekete geçebilir. Lifli besinler, bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Lifli besinler (çiğ sebzeler, meyve, kepek, hububat gibi), dışkının bağırsakta kalış süresini azaltır, bağırsaktaki toksinlerin, maya mantarlarının ve hastalık yapıcı bakterilerin oluşmasını azaltıcı etki gösterir.

Kabızlık proplemini gidermede, lifli besinler kadar yeterli oranda suyu içilmeside önem taşır.  Kalın bağırsağın her gün en az 1.5 litre suya gereksinimi vardır. Yetişkin bir insan günde 1.5-2 litre su içmelidir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php