Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Kalp Yetmezliği Belirtileri. Kalp Yetmezliği Nedir? Kalp yetmezliği kalbin vücudun metabolik gereksinimini karşılayabilecek miktardaki kanı pompalayamamasıdır.

Kalp vücudun ihtiyaç duyduğu oksijeni ve besini taşıyan kanı pompalayarak vücuda dağıtır. Kalp yetmezliğinde kalp çalışmaya devam etmekle birlikte gücündeki azalma sebebiyle gerekli miktarda kanı dokulara ulaştıramaz.

Kalp kasının herhangi bir sebepten ötürü kasılma fonksiyonun azalması halinde kalp boşluklarında basınç artışı ve ardından genişleme başlar. Yeteri kadar enerji ve oksijen alamayan tüm organların fonksiyonları etkilenir. Böbrek kan akımının azalması vücutta tuz ve su tutulumuna yol açar. Bunun neticesinde akciğer, bacaklar, karın boşluğu ve diğer organlarda sıvı birikimi başlar. Bu durum konjestif kalp yetmezliği olarak tanımlanır.

Sistolik kalp yetmezliği, kalbin pompalama gücünün zayıf olmasıdır. Diastolik kalp yetersizliğinde ise kalbin pompalama ve kasılma gücü normaldir ancak esnekliğinde azalma ve gevşemesinde sorun vardır. İkisinde de benzer şikayetler görülmekle birlikte tedavilerinde farklılıklar olduğu için ayırıcı tanılarının yapılması gerekir.

Kalp Yetmezliği Nedenleri

Kalp yetmezliği, kalp kasında harabiyete veya kalp kasının fazla çalışması ve yüklenmesine sebebiyet veren değişik hastalıklara bağlı olarak meydana gelebilir.

Yüksek tansiyon, koroner arter hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, kalp kası hastalıkları, doğumsal kalp bozuklukları ve kronik böbrek hastalıkları, aşırı alkol kullanımı kalp yetmezliğine yol açan hastalıklardır.

Kalp Yetmezliği Belirtileri

Çabuk yorulma ve nefes darlığı, kesik kesik nefes alma, halsizlik, kalp atışlarının hızlı ve düzensiz olması, boyun toplar damarlarında belirginleşme, göğüs ağrıları, ayak bileklerinde şişme kalp yetmezliğinin belirtileri arasındadır.

Kalbin pompalama kuvveti azaldığında kalp akciğerlerden temizlenmiş olarak gelen kanı organlara gerektiği gibi dağıtamaz. Kalbin vücuda gönderemediği kan, akciğerde su şeklinde biriktiği için nefes darlığına neden olur.

Hareket edildiğinde veya egzersiz yaparken kendini gösteren nefes darlığına çabuk yorulma, halsizlik ve bazende öksürük eşlik edebilir. Ayak bileklerinde şişme ve geceleri sık sık idarara çıkma da kalp yetersizliğinin belirtileri olabilir.

Hastalık ilerlediğinde ise nefes darlığı sebebiyle uyanma ve gece yüksek yastıkla yatma isteği görülebilir.

Kimler Risk Altında?

Amerikan Kalp Cemiyetinin verdiği bilgilere göre  40 yaş üzerindeki her beş kişiden birinde hayatlarının herhangi bir döneminde kalp yetmezliği gelişmektedir.

Erkeklerde kalp yetmezliği kadınlara nazaran daha fazla görülmektedir.

Koroner arter hastalığı kalp yetmezliğine yol açan en ciddi ve en çok görülen risk faktörüdür.

Hipertansiyon hem koroner arter hastalığı olasılığını artırır hem de kalp kasında neden olduğu kalınlaşma sebebiyle kalp yetersizliği için risk oluşturur.

Uzun süreli kalp ritim bozuklukları kalp yetersizliğinin gelişmesine yol açabilir.

Diyabet kalp yetmezliği riskini 2 kat artırır.

Sürekli aşırı alkol kullanımı kalp kası üzerine toksik etkiyle Alkolik kardiyomiyopati hastalığına yol açabilir.

Kalp Yetmezliği Dört Evreye Ayrılır;

Birinci evre; risk altında olmasına rağmen herhangi bir belirtinin görülmediği kişileri ifade eder.

İkinci evre; bazı kalp hastalıkları veya koroner arter hastalığı olmasına karşın henüz kalp yetersizliği yoktur.

Üçüncü evre; nefes darlığı gibi kalp yetersizliğinin belirtileri görülmeye başlar.

Dördüncü evre; en ileri düzeyde kalp yetmezliği tablosunu meydana gelir.

Kalp Yetmezliği Tedavisi

Tedavi hastalığın evresine göre yapılır.

Sigarayı bırakma, tuz almının azaltılması, zayıflamak, egzersiz, tansiyonun tedavi edilmesi gibi önlemler alınır.

Damar tıkanıklığı henüz kalp yetmezliğine yol açmamış kişilerde, öncelikli olarak damar tıkanıklığı tedavi edilir. Kolesterol kontrol altına alınır.

İlaç tedavisinin yanında, damar tıkanıklığının giderilmesi için stent takılması veya by-pass ameliyatı düşünülebilir.

İlaçların yetersiz kaldığı ve ileri derecede kapakçık proplemlerinde cerrahi yöntemler uygulanır.

Hastalık çok ilerlemişse kalbe yardımcı pompalar ve kalp nakli gündeme gelebilir.

Kalp Yetmezliği Tedavisinde Kullanılan Diğer Yöntemler

Enhanced External Counter Pulsation (EECP) Yöntemi

By-bass veya balon tedavisi uygulanamayacak kalp hastalarına ve kalp nakli için uygun olmayan hastalarda gerçekleştirilen bu yöntemle kılcal damarlar güçlendirilerek kalp kasının daha iyi beslenmesini sağlanır.

Koroner arter hastalıklarında ve kalp yetmezliğinin tedavisinde kullanılan bir yöntem olan ve  doğal bypass olarak da adlandırılan EECP günde 1 saatten toplam 35 seans uygulanır. Seanslar bittiğinde hastanın göğüs ağrısı ataklarının görülme sıklığında azalma, ilaca daha az ihtiyaç duyma ve yaşam kalitesinde artma görülmektedir.

Bu yöntem bacaklara tansiyon aletinin manşonları gibi hızla hava dolan ve boşalan hava torbalarının sarılarak, kalp ritmi ile senkronize biçimde bu torbaların yüksek basınçlı havayla dolup boşalması temeline dayanır.

By–pass olmuş ya da balon tedavisi uygulanmış fakat yeniden damar tıkanması oluşmuş kişilerde ve tüm ilaçlarını aldığı halde göğüs ağrısı ya da nefes darlığı süren hastalarda uygulanmaktadır.

Ancak EECP tedavisi, kalp yetmezliği teşhisi konulan her hasta için uygulanmamaktadır. Bu yöntemin uygulanacağı kişilerde yüksek tansiyon ve ayak damarlarında tıkanıklığın olmaması ve son dönem kalp yetmezliğinin olmaması gerekiyor.

EECP tedavisi 1995’te Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmıştır. ABD ve Avrupa ülkerinde de yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu yöntem ülkemizde ilk defa Medicana Ankara International Hastanesinde uygulanmaya başlanmıştır.

Kök Hücre Nakli

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi‘nde  kalp yetmezliği olan bir hastaya ilk defa  koroner by-pass yapılmadan kök hücre nakli gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde daha önceden koroner by-pass ile birlikte kök hücrelerin kalbe nakli yapılmıştır ancak kemik iliğinden alınan kök hücrelerin kalbe koroner by-pass yapılmadan nakli ilk defa Akdeniz Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi, Hematoloji ve Anesteziyoloji anabilim dalları işbirliğinde gerçekleştirilmiştir.

Nasıl Yapılıyor?

Önce kök hücre üretimini artırmak amacıyla hastaya ilaç verilir ve daha sonra kemik iliğinden hücreler alınır. Kemik iliğinden alınan hücrelerden kök hücreler ayıklanır ve kalbe verilmek üzere hazır hale getirilir.

Ameliyat sırasında kök hücreler hastanın göğüs kısmında açılan bölgeden kalbin değişik yerlerine ekilir. Daha sonra açılan bölüm kapatılır. Verilen kök hücreler 3 ay içerisinde kalp adalesine dönüşür ve kalbin kasılma gücünü artırır. Bu şekilde kalbin hasta olan bölgesi yenilenmiş olmaktadır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?” üzerine 4 yorum

  1. iyi günler benim abim 47 yaşında 6 yıl önce by pas oldu 3 damar değişti geçen ay kalp krizi geçirdi 3 kere kalbi durdu ve kendiliğinden geri döndü şimdi taburcu oldu ama nefesalmakta zorlanıyor ve çok yoruluyor doktorlarkalp yetmezliği teşisi koydular fakat kalp damarından biri tıkalı çıktı doktorlar by pas oldugu için kapalı damara müdahale edemeyiz dediler tavsiye edebileceğinizbir doktor hastane yada tedavi varmı yardımcı olursanız minnnetar kalırız

  2. iyi günlerrr.hastamızın kalp yetmezliği var.bayan 55 yaşında.kök hücre yapılan hastane var mı türkiyede..çok ihtiyacımız var bu bilgiye.teşekkürler.

  3. iyi günler dilerim. benim ağabeyim 8 mart 2012 de kalp krizi gecirdi 38 yasında kendisi ve yüzde 70 kalbinin hasar gördüğü söylendi kök hücre yöntemi bu durumlarda kullanılan bir yöntemmidir.bilgi verirseniz çok sevinirim.
    şimdiden teşekkürler

  4. sayın yetkili ben şu anda 65 yaşındayım ve malülen emekliyim vücüduma iki sefer aurda y greft takıldı birincisi 1994 te ikincisi 2004 te gatada arkasında by pas oldum iki damar değişti ve amaliyat sonrası kalp yetmezliği başladı derecesi class III acaba banada kök hücre nakli yapılarak sağlığıma kavuşabilirmiyim hocalarım acaba bana mail adresime bilgi verebilirlermi teşekkür ederim

Yorum yapın

css.php