Kemik Erimesi Tedavisi

Kemik Erimesine Ne İyi Gelir? Kemik Erimesi Nedir? Düşük kemik yoğunluğuna bağlı olarak kemik direncinin azalması ve kırılma riskinin artması olarak tanımlanan kemik erimesi hastalığı (Osteoporoz) günümüzün en çok görülen kemik hastalıklarından biridir. Kemik erimesi tedavisi ‘ne yönelik ilaçlar olmakla birlikte bu tedavilerin bazı olumsuz yönleri de vardır. Bu yüzden bitkisel ve doğal ürünlerin bu hastalığa yönelik kullanımları da artmaktadır.

Çocukluk ve gençlik döneminde sürekli olarak yeni kemik yapımı olur. Otuz yaşına dek en yüksek kemik kitlesine ulaşılır. Otuz beş yaşından sonra insanlar  yıllık olarak kemik kitlelerinin yaklaşık olarak %1 ni kaybederler. Menopozdan sonra kadınlar yaklaşık olarak her yıl kemik kitlelerinin % 2-4 ünü kaybetmeye başlarlar ve on yıl kadar sonra düşüş durmaya başlar.

Osteoporoz ortaya çıktığında, kemikler hassaslaşır ve kırılma olasılığı artar. Başlangıçta sırt ağrısı, bel ağrısı, boyda kısalma, sırtta kamburlaşma olabilir fakat en korkulan sonucu kırıklardır.

Osteoporik kırıklar en çok el bileği, omurga ve kalçada görülür. Osteoporoz, en fazla süngersi bir yapısı olan ve bütün vücudun yükünü taşıyan omurgaları etkiler.

Kemik erimesi hastalığında kadınlar daha fazla risk altındadır. Her üç kadından birinin bu sorunla karşılaşabileceği belirtiliyor.

Kemik Erimesi Belirtileri

Sessiz bir hastalık olan osteoporoz da hastalar çoğunlukla sırt, bel ağrıları gibi şikayetlerle doktora başvururlar. Hatta ilk kırık meydana gelinceye dek herhangi bir bulgu vermeyebilir. İlk omurga kırığından sonra yeni bir kırık olma olasılığı 5 kat artar. Bu sebeden dolayı ilk kırık oluşmadan doktora gitmek çok büyük bir önem taşımaktadır.

Kemik Erimesinin Nedenleri

Kemik erimesinde kalıtsal etkenler yaş, cinsiyet, ırk gibi faktörler değiştirilemeyecek etkenler arasındadır.

Kişinin yaşam şekli, beslenme şekli ve östrojen hormonu eksikliği gibi faktörler ise değiştirilebilecek etkenler arasındadır. Bunlarla ilgili alınacak önlemler kemik erimesinin önlenmesine, ilerleyişinin yavaşlatılmasına ve şikayetlerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Kemik erimesini önlenmeye yardım edebilecek faktörler;

• Düşük kalsiyum, fazla miktarda et yenmesi, düşük oranda sebze ve meyve tüketilmesi, yüksek oranda kafeinli içeceklerin tercih edilmesi kemik erimesine sebep olabiliyor.

• Sigara ve alkolün bırakılması önemlidir. Alkol kalsiyumun emilimini zorlaştırarak kemiklerin zayıf ve kırılgan olmasına neden olur. Sigara içinler içmeyenlerden daha fazla kemik erimesi riski taşırlar.

• Kemik yapısının güçlendirilmesi için düzenli egzersiz yapılması öneriliyor.

• D vitamini kalsiyum emilimini, kemiklerin gelişmelerini ve güçlü kalmalarını sağlayıcı özelliktedir.

• Yeterli oranda D vitamini yoksa yeterli kalsiyum emilemez. D vitamini kalsiyumla beraber verildiğinde kemik kaybını ve kırık riskini düşürür.

• D vitamini balık yağı, yumurta süt ve süt ürünlerinde bulunur. Günde 10- 15 dk güneş ışığı almak D vitamini eksikliğini önlemek için yeterlidir.

• Yetişkinler için günlük D vitamini ihtiyacı 400 IU dur. Günlük 1000 IU nun üzerinde kullanım toksik etki yapabileceği için dr gözetimi altında olmadıkça fazla kullanımdan kaçınılmalıdır.

• Çikolata, tatlılar, gazlı içecekler içerisinde bulunan basit şekerler vücuttan kalsiyum atılımını artırabilir.  Yine doymuş yağlar kalsiyum atılımını artırır.

• Son dönemlerde yapılan bir çalışmada kuru eriğin kemik sağlığının korunması ve kemik erimesinin önlenmesinde önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Menopoz dönemindeki kadınlara 3 ay boyunca kurutulmuş erik verilmiş ve süre sonunda  serum kemik sağlığı göstergesi değerleri, toplam ve kemiğe özgün alkali fosfataz ve insüline benzeri büyüme faktörü-I değerlerinde iyileşmeler tespit edilmiştir.

• Omega-3 yağ asitleri kemiklerin tahribine neden olan sitokinlerin oluşumunu baskılayarak kemik erimesini azaltıcı etki gösterir. Bazı çalışmalar günde 4 gr Omega-3 yağ asitleri alımının  kemik kütlesini koruyucu veya artırıcı etkinin olabileceğini göstermiştir.

• Yapılan araştırmalar K2 vitamininin menopoz sonrası kadınlarda kemik yoğunluğunu artırdığı ve kemik kırıklarında azalma sağladığını göstermektedir. Kemiklerin sağlam olması ve kalsiyumun kemik yapısına bağlanmasından sorumlu protein olan osteokalsinin aktive olması için K2 vitaminine gereksinim vardır. K2 vitamini eksikliği eklem kireçlenmeleri, kemik yoğunluğunda azalma, kemik erimesi ve damarlarda kalsiyum birikmesi gibi sağlık sorunlarına yol açar.

• Araştırmalar isoflavonların kemik kaybının durdurulmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Tofu, soya sütü, soya fasulyesi gibi besinler soya isoflavonların kaynağıdır.

• Soya ürünlerinde bulunan izoflavonlar östrojen hormonu gibi hareket ederler. Klinik çalışmalarda  izoflavonların osteoporoz hastalarında kemik mineral yoğunluğunda belirgin artışa neden olduğu gösterilmiştir.

• Genistein hormon benzeri bir isoflavondur ve esas kaynağı soya fasülyesidir. Çeşitli çalışmalar, genistein’in bitkisel hormon olduğunu ve vücuttaki ostrojen düzeylerinin etkilediği sorunların tedavisinde kullanılabileceğini göstermiştir. 24 ay süren çift kör plasebo kontrollü bir çalışmada; 389 orta derecede kemik kaybına uğramış postmenopozlu kadın günlük doz olarak 54 mg. genistein kullanmış ve plaseboya göre kemik yoğunluklarında büyük oranda gelişmeler tespit edilmiştir.

• Daidzein ve genisitein iki soya izoflavonudur. İzoflavonlar ağızdan alındığında sadece az bir bölümü vücutta doğrudan emilir ve kalın bağırsağa kadar gelir. Daidzein kalın bağırsaktaki mikroorganizmalar tarafından yapısal değişikliğe uğratılarak yüksek östrojenik aktivite gösteren equol maddesine dönüşür. Araştırmalar ekuolün izoflavonlara göre 100 kat daha etkili olduğunu göstermiştir.

• İnsanların bağırsaklarında bulunan mikroorganizmalar çeşitli nedenlerden ötürü kişiden kişiye değişebildiği için bağırsağında bu dönüşümü gerçekleştirecek mikroorganizmalar bulunmayanların izoflavon alımı beklenen etkiyi sağlamaz.

• Deneysel araştırmalar soya proteinlerinin de kemik erimesine karşı etkili olabilceğini göstermektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir deneyde soya proteini kemik mineral yoğunluğunda belirgin artışı sağlamıştır. Soya proteini östrojen hormonu eksikliğinin, kemiklerde sebep olduğu mineral kaybını engelleyerek etki gösteriyor.

•Hayvanlar üzerinde yapılan bir deneyde yüksek kalsiyum içeren diyetin yanında günlük 5 gr üzüm çekirdeği özütünün verilmesi, kemik yoğunluğu ve kemik mineral içeriğinde belirgin bir iyileşme sağlamıştır. Üzüm çekirdeği özütü kemik erimesine neden olan proteolitik enzimleri de azaltıcı etki göstermektedir.

• Nattokinase enzimi, soya fasülyelerinden fermente edilen güçlü bir sistemik enzimdir. Natto’nun üretimi, soya fasülyesindeki özel bir bakterinin varlığı nedeniyle oluşan nattokinase enzimi ile sonuçlanır. Birçok soya ürününde de enzimler olmasına rağmen, yalnızca natto’nun hazırlanması nattokinase içerir ve enzimin adını almasını sağlar. Zengin K2 vitamini içermesi sayesinde bu enzim, osteoporoza yakalanma riskinin yüksek olduğu kişilerde, hastalığın oluşumunu önleyebilir. K2 vitamini eksikliği, kalsiyumun, ait olduğu yerde, kemiklerde depolanamamasına yol açar.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kemik Erimesi Tedavisi” üzerine 20 yorum

  1. günlük 1 avuç fındık ve düzenli haftada en az 1kez balık tüketin bunun yanı sıra süt tüketin hastalık tedavisi budur ilerlemeyi azaltıp normale döner kemik saglıgınız.

  2. 17 yaşındayım bugün kemik erimem olduğunu öğrendim bakmak lazim

  3. Yas 27 erkek kemik erimesi var bel fıtığı ve kayma var yardımcı olacak doktor var mı

  4. Benim de ayağım inceldi. Fosamaks kullanıyorum iki yildir. Kemik erimesi eksi 4.8 . Incelmesi nasıl durur.

  5. kemik erimesi 15 yıl önce benim basımdada geçti bacağı kırıldı Kırıkdan sonra bacağımda kemik erimesi oluşdu bacağım inceldi ve kararmaya başladı sağ olsun doktorun biri fosamak ilaç.çal d vita.kullandırdı bacağım eski haline geldi

  6. Annemin sürekli beli ağırıyo yakın zamanda doktora gitti kemik erimesi olduğunu söylediler.Peki bu hastalık icin evde neler yapmâlıyız bide bu hastalık ciddi rahatsızlıklara yol açar mi….cevap verirseniz cok mutlu olurum

  7. 51 yaşındayım kemik erimem var. Yataktan çıkamıyorum ne yapmalıyım.

  8. Annemde kemik erimesi var kalsiyum d 3 vitamin kullanıyor artı başka ne yedirebilirim teşekkür ederim

  9. Meraba benim ucbucuk yasinda bir kizim var ve bundan uc ay ince bir hafta aralikli olarak el bileginin kelikleri cikti hafif bir oynatinca tekrar yerine oturdu ceketini cikarirken oynarken durdugu yerde bi kac kez el bilegi cikti ve uc ay sora dun aksa oyun oynarken buseferde dirsegi cikti elimle hafifce oynatinca yerine oturdu sizce bu neden oluyordur bunun devam etmesinden korkuyorum bide kemik erimesi olmasindan korkuyorum nolur acilen cevap yazin yalvaririm size nolursunuz

  10. günde yarım saat güneşe çıkmak,calciimaks dkalsiyum takviyesi almak.egzersiz ve uzun soluklu bir tedavi şekli.özellikle evde yapılan yoğurt.hazır yoğurtlardan uzak durmakta fayda var.yeşillik salata

  11. bnim ayak bileqim 2 yerinden kırılmıştı sağ ve sol olarak alçı alındıktan sonra dok. gittim (tabi başka bi doktoro ) kontrol amaçlı dok. kemik erimesi var dedi fiziki tedaviye gdilicek haraket yapılacak dedi sizin bi tavsiyeniz olursa bilgim olsun tşkrlr…

  12. eşim 32 yaşında kemik erimesi var ne yapmak lazım şu anda ap kullanıyor ismi aktonel 35 mg hic bir fayda görmedik

  13. 34 yasındayım sag dız kapagımda kemik erimesi baslangıcı oldugu solendi 5 aydır doktora gidiyorum her hangı bi tedavi onerilmedi ne yapmam lasım bana yardımcı olurmusunuz?

  14. ben 21 yaşındayım ve 6 senedir kemik erimem var sürekli ilaç kullanıyorum lütfen bana yardımcı olun…..

  15. benim anemde kemik erimesi var ve suanda yatiyo cok hasta ne yapmamiz gerekiyo lutfen bana yardimci olun

  16. kemik erimem var 33 yasındayım boynumun agrısındandan duramıyorum nasıL önlEYEBİlİrim .? aciL cewaP istyoRum !!!

  17. selamüaleykümbenim çikayetim 6 ay önce sol el bileğim kırıldı ama 4yrinden kırıldı sonuç kırıklarım kaynadı yanlız ağrılarım var fiziğe gittim gerek yok dedi doktorum yanlız kırık olan kemikler zayıf kaldığından kemik erimesi oluşmuşdedi calsd,3 taplet 6 ay devam edeçekmişim sizin öneriniz nedir zizce ben ne yapmalıyım

  18. hipoparatirioidi hastasıyım günde 6000mg kalsiyum alıyorum ve son zamanlar da kemikağrım oluştu sizce kemik erimesi olabilir mi?

  19. güneşe çıktuğımda kaşıntı vuruyo ve heryerim kıp kırmızı oluyo ve bel sırt ağrım çok direncim düşük yaşım 17 ama böyle bi risk varmıdır sizce

Yorum yapın

css.php