Kolesterol Belirtileri Nedir?

Kolesterol Belirtileri ve Kolesterol Nedir? Kolesterol, balmumu kıvanımda, bedende karaciğer tarafından yapılan, yağımsı bir  maddedir. Her hücrede bulunur ve bir çok yaşamsal fonksiyona sahiptir.

Kolesterol bütün vücutta yaygın olmakla beraber, özellikle beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğerde bulunur.

Kolesterol, yağımsı bir madde olduğu için suda çözünmez. Kanda taşınabilmesi için suda çözünür maddelerle birleşmesi gerekir ve bu maddeler karaciğerde üretilir.

Kolesterol bu maddelerle birleştiğinde lipoprotein adını alır. Bunlar kandan karaciğere ve karaciğerden diğer organlara kolesterol taşırlar. Karaciğerden kolesterolü alıp diğer organlara  kolesterolün iletimini sağlayan LDL kötü kolesterol olarak adlandırılırken, kandaki kolesterolü karaciğere taşıyan HDL ise iyi huylu kolesterol olarak bilinir.

Kolesterolün Görevleri ve Faydaları

• Sağlıklı hücre duvarlarını besler.

• Hormonları (bedenin kimyasal habercileri) oluşturur.

• D vitamini yapar.

• Yağ sindiriminde gerekli olan safra asidini yapar.

• Bunların yapılabilmesi için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterli olur.

• Kolesterol vücudumuz için gerekli bir yapı taşıdır. Kolesterol eksikliğinde birçok fonksiyon bozukluğu meydana gelir. Kolesterol eksikliği çocuklarda gelişim bozukluğuna ve zekâ geriliği yol açar. Sinir sistemi görevini yerine getiremez. Cinsel fonksiyon bozukluğu oluşur. Sindirim sisteminin bozulmasına neden olur.

En doğrusu sağlıklı bir hayat için kolesterol düzeyinin kabul edilebilir sınırlarda tutulması gerekliliğidir.

Kolesterolün Zararları

Kanda fazla oranda kolesterol bulunması kan damarlarında birikime neden olur. Bu durum kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına sebebiyet verir.

Hangi organın damarında birikme olursa o organa ait sorunlar meydana gelir. Mesela kolesterol birikimi böbrek damarlarında meydana gelirse yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Kolesterolün kalbi besleyen damarlarda birikimesi kalp krizi ve kalp yetmezliğine yol açar.

Kolesterolün Belirtileri – Yüksek Kolesterole Sahip Olduğumu Nasıl Bilebilirim?

Yüksek kolesterole sahip olup olmadığınızı anlamanın tek yolu, kolesterol testidir. Kolesterol testi, kanda lipit ve yağ oranına bakan test biçimidir:

LDL
HDL
Trigliserid
Total Kolesterol

Eğer aile geçmişinizde yüksek kolesterol varsa, ya da kronik kolesterol teşhisine sahipseniz, diyabet ya da kalp rahatsızlıkları gibi, kolesterolünüzün daha sık ölçülmesinde yarar vardır. Bazı vakalarda, rutin check-up sırasında yüksek kolesterole rastlandığı görülmüştür, ve bir çok insan sağlıklı hissetmesine rağmen yüksek kolesterol tanısıyla şaşkınlık yaşamıştır.

Kolesterol Nedenleri

Genetik faktörler, kilo fazlalığı, yenilen besinler ve stres gibi unsurlar kolesterolün yükselmesine yol açabilir.

Kalıtsal yağ metabolizması hastalıkları, diyabet, nefrit, karaciğer rahatsızlıkları ve hipotiroidi gibi hastalıklar kolesterolün artmasına sebebiyet verirler.

Kolesterol İlaçlarının Yan Etkileri Var mı?

Konu kolesterol ilaçları olunca oldukça farklı hatta birbirine zıt görüşleri duymak mümkündür. Bir taraf statinlerin sadece kalp damar hastalıklarına değil birçok hastalığa iyi geldiğini ve daha yaygın bir şekilde kullanılmaları gerektiğini savunurken diğer taraf yüksek kolesterolün ilaç firmalarınca icat edilen bir hastalık olduğunu ve kolesterol düşürücü ilaçların ciddi yan etkilere sahip olduğu görüşünü ileri sürmektedir.

Hakim olan görüşe göre statin grubu kolesterol ilaçları tıp alanında yapılmış en önemli keşiflerden biridir, yaşam kalitesi ve de hayat süresine olumlu etkisi olmaktadır. Kötü kolesterol ne kadar düşerse kalp krizi ve ölüm riskindeki azalma da o denli düşmektedir.

Kolesterolde kullanılan ilaçların yan etkilerinin abartıldığı, her ilaçta olduğu gibi kolesterol ilaçlarında da bazı yan etkilerin görülebileceği belirtiliyor. Bu yan etkiler karaciğerin ve kasların etkilenmesiyle olmakta ama bu etkilerin çok nadir görüldüğü vurgulanıyor.

Karşı Görüş;

• Kolesterolün yüksek olmasının kalp hastalığı için risk olduğu söylenmesine rağmen kalp krizlerinin ve inmelerin yarısı kolesterolü yükselmemiş insanlarda meydana gelmektedir.

• Kalp krizi geçirenlerin %50’den fazlasının kolesterolü normal çıkmaktadır.

• Kolesterol seviyesi yüksek olan yaşlı kişiler daha uzun, kolesterol düzeyi düşük olanlar ise daha erken ölmektedir.

• Bazı araştırma sonuçlarına göre kolesterol düşürücü ilaçlar önemli yan etkilere neden olmaktadır.

• Fransada 216.000  kişi üzerinde yapılan araştırmada kolesterol düşürücü ilaçların  erkeklerde ereksiyon bozukluğuna ve cinsel yetersizliğe neden olduğu sonucunu çıkarmıştır.

Int. Journal of Clinical Practice dergisinde yayınlanan bir çalışmada 6 ay süresince statin tedavisi olan orta yaş üstü erkeklerin %22’sinde sertleşme sorunu başladığı belirtilmiştir.

• Statin kullanan kişilerin %52’sinde ereksiyon fonksiyonu gerilediği ifade ediliyor. İlaç firmaları bu yan etkinin önemsenmeyecek bir düzeyde olduğunu vurgulamasına rağmen bağımsız araştırmaların aynı sonucu vermediği ifade ediliyor.

• Saygın tıp dergilerinden biri olan Lancet‘de yayınlanan bir metaanalizde, kolesterol düşürücü ilaçların kalp hastalığı bulunmayan her yaştaki kadında ve 69 yaşın üzerindeki erkeklerde kullanılmasının faydasını gösteren hiçbir kanıtın olmadığı belirtilmiştir.

• Organik kimya uzmanı Shane Ellison‘un ‘Bir Masalmış Kolesterol adlı kitabında belirttiğine göre yüksek kolesterol ‘icat edilmiş’ bir hastalıktır.

• Yazara göre; kırmızı pirinç mayası adı verilen mantarın, (zehir olarak) ürettiği bir salgının kolesterol düşürücü etkisi saptandıktan sonra ilaç firmaları bunu izole ederek kendileri üretmeye başladılar. Daha sonra da insanları yüksek kolesterolün bir hastalık olduğuna inandırdılar. Önce ilacı üretiler sonra da hastalığı icat ettiler.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kolesterol Belirtileri Nedir?” üzerine 2 yorum

  1. Kolesterolum yüksek çıktı. Bir süredir kilo veriyorum istemeden. Sebebi yüksek kolesterol olabilirmi. Şuanda 47 kiloyum.

  2. Kolostrol nasıl önlenir kısaca açıklarsanız memnun olurum teşekkür ederim.

Yorum yapın

css.php