Kulak Tıkanması Nedenleri ve Tedavisi

Kulak Kiri (Buşon) Nedir? Dış kulak yolundaki yağ bezleri tarafından üretilen ve deri döküntülerini de içeren buşon (kulak kiri), sudan ve iltihaptan koruyan, dış ortamdan gelen tozun ve partiküllerin iç kısımlarına gitmesini engelleyen yararlı bir salgıdır. Bu salgı, dış kulak yolu derisinde bulunan kıllar tarafından taşınarak vücut dışına atılır. Buşon (kulak kiri) oluşumu kişiden kişiye değişir. Açık sarı renkten koyu kahverengiye kadar değişen renklerde olabilir. Daha sıvı ya da daha katı kıvamda salgılanabilir.

Dış kulak yolu, kulak kepçesi ile kulak zarı arasında bulunan tünel şeklindeki bölümdür. Bu yolun dış kısmında yeralan derinin içerisinde, kulak akıntısını oluşturan özel salgı bezleri ve tüyler vardır. Bu salgı ve tüyler, dışardan gelen tozu ve yabancı maddeleri tutar ve kulağın içine doğru girmelerini engeller. Bu şekilde  kulağın hassas mekanizması korunmuş olur. Dış kulak yolunda kurumuş birikinti buşon (kulak kiri) olarak adlandırılır. Ancak kulak kiri kulağın kirli olduğu anlamına gelmez. Kulak salgısı, kulak yolunu koruduğu ve geçici bir koruyucu su tabakası meydana getirdiği için yararlıdır. Kulak salgısının yokluğu, kuru ve kaşıntılı bir kulağa  yol açar.

Kulak Tıkanması Nedenleri

Bazı durumlarda kulak salgısı kulakta birikerek tıkanıklığa neden olabilir. Dış kulak yolunda darlık sebebiyle buşonun dışarı atılamaması halinde, kulak salgısı koyu olan kişilerde, tozlu ortamda çalışanlarda, denize girince ya da duş sırasında dış kulak yolundaki az miktardaki salgının şişmesi halinde, kulağı temizlemek amacıyla yabancı cisim sokulması ya da salgının dışarıya atılmasını engelleyen faktörler sebebiyle akıntı birikebilir ve dış kulak yolunun tıkanmasına yol açabilir.

Kulak kirinin kulak pamuklarıyla temizlenmeye çalışılması, kulak yolundaki kiri biraz içeriye doğru iter ve kulak salgısını dışarı atan tüylerin hareketini kısa süreli de olsa bozar. O sırada salgı salgılanmaya devam eder fakat tüyler çalışmadığı için dışarı atılamaz. Bir süre sonra bu tüylerin taşıma kapasitesini aşan şekilde salgı birikir ve dışarı atılamadığı için de birikerek kulak kanalını tümüyle kapatır. Kulak kanalını tamamen doldurana kadar belirti göstermez.

Kulak Tıkanması Belirtileri

• Kulakta ağrı, arasıra kötüleşen işitme kaybı, kulakta çınlama kulakta basınç ve doluluk hissi gibi belirtilere yol açabilir.

• Dış kulak yolunun tam tıkanması halinde %30 oranında işitme kaybı oluşabilir. Bu durum çok yavaş gelişirse farkedilmeyebilir. Fakat denize girdikten ya da banyodan sonra, dış kulak yoluna suyun temasıyla buşon şişer ve şişmesiyle beraber ani bir tıkanıklık hissedilir.

• Kulak deliğinin hemen önünde bulunan çıkıntı şeklindeki kıkırdak, dokunmakla hassas ve ağrılı ise dış kulakta enfeksiyon sözkonusudur. Ayrıca kötü kokulu akıntılar oluşuyorsa doktora gidilmelidir.

Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?

Kulak temizliğinde kulak çöpü yerine nemli bir pamukla, görünen yerdeki kirin alınması yeterlidir.  Çöpler, kulağın girişine fazla sokulmamalıdır. Kulak temizleme çubuklarıyla sürekli kulağı karıştırmak oradaki sinir uçlarını uyararak daha fazla salgı üretilmesine ve kulaklardaki serumenin geriye doğru itilip kulak zarına yapışmasına yol açabilir. Bu da, kulak ağrısı ya da tıkanmaya sebep olabilir. Dış kulak yolununun kaşınması, nörodermatit adı verilen ve sinir uçlarının uyarılmasından kaynaklanan kulak kaşıntısına sebep olabilir. Ayrıca sabun ve şampuan köpüğüyle kulak içimim yıkanması kulağın asit-baz dengesinin bozulmasına yol açar. Derinin koruyucu bariyeri bozulunca dış kulak yolu iltihab oluşur.

Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

• Kulak yıkama işlemi, doktor tarafından önerilmediği sürece yapılmaması gerekir. Kulakları fazla kir üretmeye eğilimli veya işitme cihazı kullanan kişiler 6-12 aylık aralıklarla kulak burun boğaz doktorunun onay vermesi halinde kulak temizliği yaptırabilirler.

• Buşon temizliği sırasında en çok görülen olumsuzluk, kulak zarının delinmesidir. Eğer enfeksiyon oluşmazsa genellikle bu tür kulak zarı delikleri kendiliğinden kapanır.

• Kulak kirleri genellikle doktor tarafından mikroskop eşliğinde görülerek, aspiratör ve özel küçük aletlerle temizlenir. İrrigasyon olarak bilinen suyla yıkama yöntemi de sıklıkla kullanılan diğer bir uygulamadır. Ancak bu yöntem uzman kişi tarafından yapılmıyorsa komplikasyona neden olabilir. İrrigasyon, uygulayıcıya kulak zarını görme imkanı sağlamadığı için kulak zarında delinme riski vardır ya da orta kulak içine döküntülerin kaçmasına yol açabilir. Ayrıca daha önce mevcut deliğin daha da büyümesine neden olabilir. Dış kulak yolu enfeksiyonu, travmatik kemikçik zincir ayrılmasına ve şiddetli işitme kaybına sebep olabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kulak Tıkanması Nedenleri ve Tedavisi” üzerine 9 yorum

  1. ben duyuyorum kulaklarım tıkalı olduğu halde.tıkandığında daha iyi duyuyorum

  2. Kulağınızda tıkanma oluyorsa Kulak Burun Boğaz uzmanına görünün. İlk aşamada kulakta biriken salgının temizleme esnasında acı vermemesi için salgıyı yumuşatan kulak damlaları verir. Bu damlaları 3 ile 7 gün kullanmanız istenir (kulaktaki salgının yoğunluğuna göre). Damlaları doktorun belirttiği sürelerde kullandıktan sonra ikinci kez gidersiniz ve bu sefer aspiratör yardımıyla veya cımbız benzeri medikal bir aletle temizliği yapar. Yeniden doğmuş gibi olursunuz. Yaprakların hışırtısından yerde yürüyen böceği sesine kadar duymadığınız şey kalmaz. 😀 Saçma sapan şeyler yapıp 3-5 ay tıkalı kulakla yaşamayın. Eczaneden alacağınız damla 8 liralık bir şey, tedavi zaten ücretsiz. 8 lira için sağır gibi yaşamayın mk 😀 Adam 5 aydır kulağım tıkalı diye yorum atmış gel de çıldırma 😀

  3. Dolan kulaklarla duyma sorununuz varmi

  4. Benim kulağım tıkalı doktora gittim iyi şeyler söylemedi allah sağırlara yardım etsin diyom

  5. benimde kulağım tıkalı 1 aydır sol kulağım düğünden gelmiş gibi bağırıyor kafayı yicem içindeki pislikten dolayı tıkanıyor kulağım açılmıyor uzun süre sonra açılıyo yine tıkanıyo

  6. ya benim sürekli kkulaklarım tıkanık oluyor 4 saat gectilten sonra acılıyor ama sonra yine tıkanıyor bu sorunun cevabını verebilecek birisi varmı önerisi vb.

  7. benim de kulağım tıkalı.
    çok kötü bir hastalık……

Yorum yapın

css.php