Mide Fıtığı Tedavisi Hakkında Bilgiler

Mide Fıtığı Tedavisi ve Mide Fıtığı Nedir? Anatomik sebeplerden dolayı midenin üst kısmının yemek borusuna doğru sarkması olan mide fıtığı, midenin üst kısmındaki kas gevşekliği sebebiyle oluşur.

50 yaşın üzerindeki insanların  dörtte birinde, 65 in üzerindekilerin de yarısında mide fıtığı görülebilir. Mide fıtığı mutlaka bir rahatsızlıklık vermesi gerekmese de bazı kişilerde reflüye sebeb olabilir.

Reflüsü olanların  yaklaşık olarak yüzde 40 ında mide fıtığı vardır ve reflü, bu bozukluk cerrahi şekilde giderilirse tamamen ortadan kaldırılabilir. Her reflü sorunu olan mide fıtığı olmadığı gibi, her mide fıtığı olan kişininde mutlaka reflü hastası olmadığını unutmamak gerekir.

Mide fıtığı hayat kalitesini bozucu ya da hayatı tehdit eden bir rahatsızlık değildir. Fakat reflünün olması ve de sorun yaratması durumunda ya da fıtığın çok büyük olması sebebiyle mekanik bir engel komplikasyon meydana gelirse mide fıtığına bağlı şikayetlerin tedaviyle kontrol altına alınması ya da fıtığın cerrahi olarak onarılması gerekir.

Göğüs ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasında mevcut olan açıklıktan midenin üst kısmının, yemek borusuna doğru sarkması mide fıtığı olarak adlandırılır. Nedeni bu bölgeyi saran kasın gevşemesidir.

Mide Fıtığının Nedenleri

Karın içi basıncın artmış olması mide fıtığının en yaygın sebebidir. Karın içi basınç kusma, öksürme, aşırı bağırsak hareketleri esnasındaki gerginlik, ağır kaldırma sebebiyle her zamankinden daha çok artabilir. Hamilelik, şişmanlık ve batın içindeki serbest sıvı da mide fıtığına yol açabilir.

Kilo fazlalığı mide fıtığında, sıkışma ataklarını kolaylaştıran sebeplerin başında yer alır. Fazla kilo nedeniyle karın içinde biriken yağlar mideyi iterek fıtıklaşmayı kolaylaştırıcı etki gösterirler.

Mide Fıtığı Çeşitleri

Mide fıtığının en çok görülen şekli  midenin yemek borusuyla birlikte göğüs boşluğuna kaydığı durumlardır. Buna kayma tipinde mide fıtığı denir. Paraösefagal fıtık ise diğer fıtık tipidir. Bu mide fıtığı tipine kadınlarda daha fazla rastlanır. Paraösefagal mide fıtığı daha az görülmekle birlikte yaşamsal risk oluşturabilecek çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Mide Fıtığı Belirtileri

Küçük boydaki fıtıklar herhangi bir yakınmaya neden olmaz. Orta ve büyük çap fıtıklarda ise göğüs kemiğinin altında yanma hissi, ağza birdenbire berrak bir su veya gıda artıklarının gelmesi, boğaza doğru yayılan ağrı, geceleri uykudan uyandıran öksürük, boğazda gıcık oluşması, boğulma hissi, ses kısıklığı en çok rastlanan belirtilerdir.

Paraösefagal tip fıtıklarda yutkunma zorluğu ve yemek yenildikten sonra dolgunluk hissi gibi belirtilere rastlanır. Ayrıca bazı hastalarda mide kanamasına ve kahve telvesi gibi ağızdan kan gelmesine neden olabilir. Bu tip mide fıtığı teşhis edildiğinde ameliyat gündeme gelir.

Mide fıtıkları endoskopiyle kolayca tespit edilebilir.

Mide Fıtığı Ameliyatı

•Mide fıtığında ameliyat seçeneğine fıtıklaşmanın ileri derecede veya diyaframdaki yırtığın çok büyük olduğu durumlarda başvurulur.

•Mide fıtığı birçok insanda hiçbir belirti olmadan bulunabilir ve tedaviye gereksinim olmaz. Bazı kişilerdeyse mide asidinin ve yenilen besinlerin yemek borusuna kaçmasıyla, mide yanması, gaz ve geğirme, boğazda acı bir tat, yemekten sonra göğüste sıkıntı hissedilmesi ve kusma gibi yakınmalar meydana gelebilir.

•Midenin girişini kontrol eden kasın görev yapamadığı tespit edilirse, uzun süreli asit tahrişine bağlı yemek borusunda önemli hasarlar meydana gelmişse, fıtık çok büyük olup hacmi ile proplemler yaratıyor veya boğulma tehlikesi varsa cerrahi müdahale yapılabilir. Ameliyatla, fıtıklaşıp göğüs boşluğuna taşan midenin eski yerine çekilmesi ve yeniden kaçmayı önleyici bariyerlerin oluşturulması amaçlanır.

•Laparoskopik ameliyat, hastanın ameliyat yerinde uzun bir kesi yapmadan yalnızca 0,5-1 cm’lik birkaç delik açarak ameliyatı gerçekleştirmeyi sağlayan bir cerrahi uygulamadır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Mide Fıtığı Tedavisi Hakkında Bilgiler” üzerine 79 yorum

  1. Yazanlara cevap verilmiyor ve yardımcı olunmuyor mu_?
    Hepsinin sorusu var ama cevap ve sonuç hakkında bilgi yok! !
    Sorunumu yazmanın anlamı kalmıyor, saygılar….

  2. Hepinize acil şifalar.Yıllardır gastritle uğraşıyorum.Miğde yanması,dışkının siyahlaşması (dışkı siyahlaşması miğde kanamasının belirtisidir miğdede kanama olur, bu kan yenilen gıdalarla bağırsağa gider ve bağırsaklarda sindirilen kan dışkının rengini siyaha dönüştürür),aç kalınca miğdede kazınma hissi,sürekli miğdede aşırı gaz bu gibi sorunları yaşayan arkadaşlar ilk önceliğiniz miğdenizde helicobacter pylori mikrobu varmı yokmu bunu tespit ettirin.Gastritin büyük çoğunluğu bu bakteriden kaynaklanır ve geç kalınmadığı sürece tedavisi basittir.ismini hatırlamadığım bir antibiyotikle bu bakteri %90 tedavi edilebiliyor.Doktora gitmeyip alternatif tedavi peşinde koşan arkadaşlar büyük yanlış yapıyorsunuz.bildiğim kadarıyla ,miğde asidi gibi kuvvetli bir asite dayanabilen tek bakteridir,miğde asidinde yaşayabilecek şekilde evrilmiştir.zaman kaybettiğiniz sürece miğdenize zarar vermeye devam edecek.ve ömür boyu gastrit veya ülserle yaşamak durumunda kalacaksınız.bu bakteri varsa bunu yok etmeden başka tedavi yöntemlerine baş vurmayın bu durum,deposu delik bir arabaya sürekli benzin doldurmaya benzer.unutmadan helicobacter varlığı tespit edilir ve antibiyotik tedavisine başlanırsa,ilacınızı doktorun söylediği saatte söylediği kadar kullanın buna çok dikkat edin,antibiyotiği düzenli kullanmazsanız bakteri bağışıklık kazanır ozaman başınız büyük ağrır geçmiş olsun

  3. Mide rahatsızlığı olan tüm arkadaşlara önerim süt
    Mideniz ağrımaya başladığı anda iki yudum (yarım çay bardagi) süt için
    Ancak mideniz her ağrımaya başladığında bunu tekrarlayın
    Mide ağrınız yarım saati geçmeden sütü içmeniz gerekiyor
    Uzun dönemli kullanımda ülseri dahi geçiriyor
    Çok büyük bir nimet
    Herkese acil şifalar

  4. Mide fıtığından dolayı uzun süre ağrılar içindeydim. Ne kullansam fayda etmiyordu. Gittiğim cerrah kesinlikle ameliyat önermem, edeni de bulursan ettirme dedi. 1 yıldır aloevera içerikli bir içecek kullanıyorum ve çok rahatım. Ama bu içeceği içmeyince hayatım zindan oluyor resmen. Sürekli ilaç kullanmaktansa bu içecek işime ıyi geldi.

  5. Benim annem ve babamda mide fıtığı ve yara var bende çok korktum kanser okurum die doktora sordum yediklerine dikkat eder ilaçlarını düzenli içilirse düzelmicek bişey değil herkese Allah şifa versin…

  6. Arkadaslar bendede aynisi var surekli gegirmem oluyor yedi senedir bu sikintiyi cekiyorum lutfen bana yardimci olun ne yapmam gerekiyor.

  7. Mide fitigi olanlar ne olursa olsun amaliyat olmayin lutfen babam dun amaliyat oldu dayanamiyodu bisey yemiyodu artik karni sisiyodu agrisi coktu 65 yas ustu babam hala yogun bakimda durumu kritik dun aksam ikinci bir amaliyat dha olmasi gerekti ve hafta sonu yada daha sonra yeniden bir amaliyat daha olucak oda dirumu iyiye giderse. Uyandirmiyolar uyuyo babam ve umut vermiyolar hic durumu cok kotu sakin amaliyat olmayin. ?????

  8. 26 yaşındayım ülserim vardı ilaç la geçti şimdi de mide fıtığım ve reflüm var aşırı sırt ağrısı ve gaz yapıyor her günün berbat geçiyor tek çözüm ameliyat olduğu söyleniyor ameliyat olan var mı gerçekten geçiyor mu…herkese geçmiş olsun

  9. 2011 yılında mide fıtığı ve reflüden dolayı laparoskobik yani kapalı sistem ameliyat oldum 1 gün sonra taburcu oldum ama sonrasını doktorlar söylemiyorlar mesela istifra etme yeteneğin bitiyor gegirme olayı bitiyor yani anlıyacağınız hayatınız bitiyor kusmak ne büyük nimetmiş onu anladım iyi foktora ameliyat olunursa kusma ve gegirme garantisi verirse hemen olun çünkü yanma ve ağıza acı su gelme olayı bitiyor o yönden çok rahatsın her şeyi rahatca yiyebiliyorsun ama zehirlensen bile kusamıyorsun hemen acildesin sürekli gaz sorunu yaşıyorsun çünkü gegiremiyorsun ne demişler gegirmek doktor yarısı her keze acil şifalar

  10. Merhaba. Yasim 18. . 9 senedir mide sikayetim var. Reflu gasrist oldugumu sylediler. İzmirde hastanelere gittim hic bir etkisi olmadiii. Bu arada kendi kendime kusa biliyorum. Artik yemek yiyemiyicek duruma geldim. Su bile midemden disari cikiyor.. Yedigim yemekler ogutulmuyor.. 86 kilodan 64 kiloya dustum.. Hic birsey midemde dumuyor. Napmaliyim ne onerirsiniz ?

  11. babam 66 yaşında mide fıtıgı var.yaşından dolayı ameliyat sakıncalı dediler.suan bakteri oldugunu söyleyip ilaç verdiler.perhiz yapıyor.bunları yaparken hiç bi şikayeti yok.fakat ilaçlar bittikten sonra gene aynı şikayetler olursa ne yapmalıyız.bu yaşta ameliyat olması sakıncalımı.ameliyat olmazsa ileride kanser gibi kötü hastalıklara yol açarmı.

  12. Arkadaslar sizdede oluyormu bi sanci basliyor 15a20 dakika suren bir sanci sora kendinden kayboluyor aklimi cikariyor bu herzaman deyil bazen oluyor bazen sik sik oluyor lutfen bilgilendirin

  13. merhaba ben 21 yasındayım yıllardr ilaç kullanıyorum çok şiddetli agrılarım oluyor dayanamıyorum artık gitmedgim doktor kalmadı son çekilen endoskopide fıtık olduğunu söylediler ne yapmalıyım lütfen bi çözüm artık yasam kalitem 0 :'(

  14. Annem gastro mide fıtığı hastası ilerde kansere neden olabilir mi yada ameliyat olmalı mı

  15. Ben gastro mide fıtığı yım kansere neden olabilir mi yada ameliyat olmam gerekiyor mu

  16. Mrb bendede mide fitigi ve gastirit var fitigim siddetli odemli ilac kullaniyorum ama hic bir faydasi yoknefesde daralma karin ve kalp agrisi hissediyorum bazen ve nefes almamm imkansiz oluyor hshslsizlik gogus kafesimde sanci hissediyorumm cerrahi mudahale gerekiyor mu lutfen bilgi veriniz

  17. mide fıtıgı ameliyatı oldum 7 aydır mide agrısından ölüyorum iyice araştırıp sonra ameliyat olun size tavsiyem ben hergün acildeyim bi sonuca varamıyo doktorlar

  18. mide fıtıgım var 50 yqsındqyım nasıl gecirebilirim

  19. 6 haftalık hamileyim hiatal yetmezliğim var ne yapmalıyım

Yorum yapın

css.php