Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Öksürük ve Balgam. Öksürük Nedenleri Nelerdir? Öksürük, solunum yollarındaki sekresyonları ve yabancı cisimleri temizleme görevi gören bir savunma mekanizmasıdır. Fakat öksürük uzun süre devam ederse ciddi bir rahatsızlık haline gelir. Ayrıca öksürük, birçok solunum yolu ve sistemik hastalığın en fazla görülen ilk bulguları arasında yer alır. Birçok hastalıkta görülen bir belirti olması sebebiyle öksürüğün altında yatan nedenleri araştırmak gerekir.

Yalnızca akciğerle ilgili hastalıklarda değil, farklı organların hastalıklarında da öksürük görülebilir. Sözkonusu hastalıklar, ilgili organların basit iltihaplarından, kötü huylu hastalıklarına, astım, kalp yetmezliği gibi kronik rahatsızlıklardan, reflüye kadar değişen farklı durumlardan kaynaklanabilir.

Süreleri bakımından öksürükler akut ve kronik olmak üzere iki grupta incelenebilir. Öksürüğün 3 haftadan daha fazla sürmesi durumunda kronik öksürük sözkonusudur. Ayrıca öksürükle birlikte  balgam çıkarılıp çıkarılmamasına göre de sınıflandırma yapılabilir. Balgamlı öksürük daha çok solunum yollarının iltihaplandığı hastalıklarda oluşur. Kanlı balgam verem, bronşektazi ve akciğer kanserinin belirtisi olabilir.

Öksürük, akciğerleri koruyan bir refleks mekanizması ve fizyolojik bir korunma sistemidir. Bu sayede akciğere yabancı maddelerin girmesi önlenir ve hava yollarında meydana gelen aşırı salgının atılması sağlanır.

Yabancı uyaranlara karşı vücudun geliştirdiği savunma mekanizması olan öksürük bazı hastalıkların belirtisi olarak da görülebilir.

Öksürük yalnızca akciğerlerden değil, kulak zarı, burun, sinüsler akciğer zarı, mide ve diafragmadan da başlayabilir.

Öksürük Nedenleri

• Üç haftadan kısa süren öksürükler akut öksürük olarak ifade edilir. Özellikle virüs kaynaklı solunum yolu enfeksiyonları akut öksürüğün en sık nedenidir. Sinüzit, farenjit, bronşit, zatürre ve saman nezlesi gibi rahattsızlıklarda öksürüğe yol açar.

• Bronşektazi, (bronş genişlemesi) daha çok bebekken olan ve uzun süre belirti vermeyen bir hastalıktır. Öksürük ve balgam bu hastalığın en çok görülen bulgusudur.

• Balgamlı öksürük sıkça oluyorsa ve ateş de varsa zatürreden şüphelenilir.

• Grip sonrası burun akıntısında koyulaşma ve kanlı akıntı görülmesinin nedeni sinüzit olabilir. Kronik öksürükle birlikte balgamda oluşuyorsa bronşit, astım, kalp yetmezliği, verem gibi durumların araştırılması gerekir.

• Balgamsız kronik öksürükler, sinüzit nedenli bronşit, astım, reflü ve tansiyon için kullanılan bazı ilaçlarının yan etkisinden kaynaklanabilir.

• Sigara tiryakileri tarafından normal olarak kabul edilen öksürük, birçok farklı hastalığın işareti olabilir. Havayolları, akciğer zarı, gırtlak, yutak,  sinüsler, burun, dış kulak kanalları, kalp zarı, yemek borusu, mide ve diyaframda öksürük refleksini başlatan reseptörler vardır. Bu organların hastalıkları, öksürüğe yol açabilir.

• Sigara içinlerde önce kuru öksürük görülür ancak zamanla sigaranın bronşlarda yol açtığı hasara bağlı olarak bol sekresyonlu şekle dönüşür.

• Sigara kullanan kişi birbiri ardına iki yıl içerisinde en az 3 ay süreyle öksürüp balgam söküyor ise bunun nedeni Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olabilir. 40 yaş üzeri kişilerde %20’ye varan sıklıkta görülen KOAH’ın en ciddi belirtisisürekli öksürük ve balgam çıkarmaktır.

• Öksürükle birlikte kanlı balgam ve ses kısıklığı oluyorsa bronş kanseri ya da akciğer kanseri olasılığı araştırılmalıdır.

• Sabaha doğru nedensiz ya da kuru bir öksürük yüzünden uykudan uyanma oluyorsa bunun sebebi astım olabilir.

• Öksürüğe eşlik eden mide yanması, mide ekşimesi, kazınma gibi yakınmalar reflü kaynaklı olabilir.

• Reflüsü olan kişilerde geceleyin yatış pozisyonuna bağlı olarak mide asidinin soluk borusuna ve ses telleri üzerine kaçması kolaylaşır ve bu durum kuru ve şiddetli öksürüğe yol açar.

• Öksürük ve pembe renkli köpüklü balgam kalp yetmezliğinin belirtisi olabilir.

• Bazı tansiyon ilaçlarının yan etkisi olarak öksürük görülebilir. Öksürük, ilaca başladıktan sonra haftalar içerisinde olabileceği gibi, bir yıl sonra da  başlayabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Öksürük Nedenleri Nelerdir?” üzerine 2 yorum

  1. Çok teşekkür ederim sayenizde bilgi sahibi oldum artık kendime daha çok dikkat edeceğim. Öksürük için faydalı bulduğum bir site daha var bakmanızı tavsiye ederim. oksuruknasilgecer.com

Yorum yapın

css.php