Prostatit Belirtileri ve Tedavisi

Prostatit Nedir? Prostat erkeklerde idrar çıkışında yeralan ve sperm güçlendirici maddeler salgılayan bir üreme organıdır. Bir salgı bezi organı olan prostat, ergenlik çağından sonra aktif hale gelmeye başlar. Prostatit (prostat iltihabı), prostat bezi aktif hale geçtikten sonra her yaşta oluşabilir. En çok 20-40 yaşları arasında görülür.

Prostatın  prostatit, prostatın iyi huylu büyümesi ve prostat kanseri olmak üzere 3 tip hastalığı vardır.

Prostat İltihabı Nedenleri

• Prostat iltihabı, prostat bezinde enfeksiyon ya da tahriş edici etkenlere bağlı olarak gelişen bir hastalıktır.

Prostatit, meniyi idrar yoluna atan prostat kanalcıklarının tam idrar yoluna açıldığı bölgede başlar. Yanlışlıkla prostat içine giren idrarda mikrop bulunması, bakteriyel prostat iltihabına yol açar. Mikropsuz prostatitte ise idrarın asit etkisi prostat içinde olumsuz reaksiyonlara sebep olur. İdrar tutucu adelenin rahat gevşememesi de oluşan basıncın idrarı prostatın içine tepmesine yol açar.

• Prostat iltihabı bakterilerin çoğunlukla idrar yoluyla, bazen de kan yoluyla prostata ulaşması ile meydana gelmektedir. Genellikle idrar yolu iltihabının oluşumundan sonra gelişir. Eğer prostatın iltihaplanması birkaç gün içinde ortaya çıkıyorsa akut prostatit, iltihap aylarca devam ediyorsa  kronik prostatit olarak sınıflandırılır. Bel soğukluğu, bağışıklık sisteminin zayıflaması, soğuk havada uzun süre kalma, prostat büyümesi ya da herhangi bir sebepten dolayı idrar yapma zorluğu yaşamak prostat iltihaplanmasına yol açabilir. Ayrıca anksiyete ve stres gibi durumlar idrar akımını kontrol eden üriner sfinter kasının kasılmasına yol açar. Kasılmalar, kasların düzenli gevşemelerini önler ve üretradaki idrarın prostata geri dönüp bez dokusunu tahriş etmesine sebebiyet verir.

Prostatit Belirtileri

• Akut prostatit, hastalığın en az görülen ancak en ciddi formudur. Ateş, üşüme, ağrı, sık ve acil idrar yapma ihtiyacı, idrar yaparken ağrı ve yanma, idrar sırasında mesanenin tam boşalmama hissi ve kanlı idrar gibi belirtilere neden olur. Prostatın akut iltihaplanması tedavi edilmezse sepsis denilen bakteri kan yoluyla tüm vücuda yayılır ve ciddi risk taşır. Böyle bir durumda hastanın hastaneye yatırılarak tedavi altına alınması gerekebilir.

• Kronik prostatit, bakteriyel etkenlere bağlı olabileceği gibi genellikle bir bakteriye bağlı olmadan oluşur. Belirtiler akut prostatite nazaran daha yavaş gelişir ve daha az şiddetlidir. Sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı ve yanma, ani ya da zorlu idrar yapma, gece sık idrara kalkma, idrar akımının azalması, sırtın alt kısmı ve genital bölgede ağrı ve tekrarlayan mesane iltihabı gibi yakınmalara yol açar. Kronik prostat iltihabının bakteriye bağlı olmadan oluşması tanı koyulmasını zorlaştırır.

Prostatit Bulaşıcı mıdır?

Prostatit, cinsel ilişkiyle bulaşan bir hastalık değildir.

Prostatit Cinsel İsteksizlik Yapar mı?

Sertleşme zorluğu, cinsel isteksizlik ve boşalmada ağrı gibi durumlar sözkonusu olabilir.

Prostat İltihabı Nasıl Anlaşılır?

Teşhisin konulmasında hastanın yakınmaları, idrar ya da menide beyaz kan hücreleri ve bakteri gibi hususlar gözönünde bulundurulur. Mikropsuz prostatitte, laboratuar bulgusu olarak, prostat sıvısında lökosit tespit edilir ama mikrobik enfeksiyon saptanmaz. Ancak bazı hastalarda üreaplasma ve klamidya gibi cinsel ilişkiyle bulaşan etkenlerin sebep olduğu düşünülmektedir.

Prostatit Tedavisi Nasıl olur?

Enfeksiyona sebep olan bakteri tipi tespit edilene kadar geniş spektrumlu bir antibiyotik ilaçlar verilir. Ayrıca mesane boynu ve prostatı rahatlatıcı etkisi olan alfa-bloker türü ilaçları da doktorunuz önerebilir. Hasta hiç idrar yapamaz duruma gelmişse, hastaya bir tür yumuşak boru olan katater takılabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Prostatit Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 5 yorum

  1. ayrıcada soğuk ayran dondurma ve soğuk içeceklerdende uzak durun

  2. Sayın arkadaşlar size kesin tedaviyi öneriyorum mikropsuz prostat iltihabı prostatit rahatsızlığı tedavi olunuyor fakat bu zamanda yemeği ve içmeyi alışkanlık haline getirdiğimiz bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durararak aynı zamanda rahatsızlığı olan her insana yaramayan nedenlerdir bunlar. ÇAY , KAHVE, ASİTLİ, SİRKELİ, LİMONLU, KARUYUCU MADDELİ, ACILI, KONSERVE YİYECEK VE İÇECEKLER KONSERVE SALÇA, VE ÇORBADIR KONSERVELERDE KARUYUCU MADDE BULUNMAKTADIR BOZULMADAN DAHA UZUN DAYANABİLMESİ AÇISINDAN VE TÜM ÇORBALARDADA HAZIR ÇORBALAR VE LOKANTADA YAPILAN ÇORBALAR DAHİL LİMON SUYU VEYA SİRKE VEYA LİMON TOZU VEYA SİRKE TOZU ATILMAKTADIR PELTELEŞMESİNİ ÖNLEMEK İÇİNDİR AYRICA TÜM TATLILARIN ŞERBETLERİNDE LİMON SUYU KULLANILMAKTADIR KRİSTALLEŞMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN BUNLARI KULLANMAZSANIZ AĞRILARINIZ BIÇAK GİBİ KESİLİR İLİTHABINIDA İLERLEME AĞRILAR KESİLİR VE İYİLEŞME SÜRECİ BAŞLAR BAŞKA TEDAVİSİ YOKTUR

  3. Selam.Yoğurt suyu bu işin ilacıdır.Yoğurt yapan yerlerden temin edebilirsiniz.Günde 3 bardak aç karnına için.Sürekli kullanın Bi zararı yoktur.

  4. Benim daha yeni oldu gariba bende ise idrardan sonra ağrı var ve bitmemiş hissi var.

  5. Bana 6 ay önce prostatti teşhisi koydular.Sorunlarım idrarda yanma, sık idrar,penisin ucunda sızlama var,

    Nasıl bir tedavi önerirsiniz

Yorum yapın

css.php