Sepsis Belirtileri ve Nedenleri

Bakteriyemi, herhangi bir hastalık sırasında mikroorganizmaların geçici olarak kanda bulunması, sepsis ise mikroorganızmaların kanda sürekli bulunması ve bazı organ yetmezlikleri ile beraber görülen klinik tabloya verilen addır. Sepsis ilerledikçe, ölümcül sonuç doğurabilecek septik şoka yol açabilir.

Sepsis Nedir?

Sepsis (kan zehirlenmesi), bir mikrobun kanda ya da dokularda çoğalması sonucunda ortaya çıkan vücuttaki hasar halini ifade eder. Sepsis, hayati risk taşıyan  bir enfeksiyondur ve yoğun bakım ünitelerinde ölümlerin en önemli sebebidir. Kana bakteri veya toksin karışmasıyla oluşan sepsis vakalarının sadece %50’isinde enfeksiyon etkenlerini tespit edilebilmektedir.

Neden Olur?

Sepsis vakaların %40’ı akciğer enfeksiyonuyla başlamakla birlikte idrar yolları enfeksiyonu da önemli bir etkendir. Derideki bir yarada mikrop kapma nedeniyle enfeksiyon meydana gelmesi, apsenin patlaması sebebiyle iltihabın kana karışması, boğaz enfeksiyonu ve bağırsak iltihabı nedeniyle de septisemi oluşabilir. Uzmanlara göre diş iltihabı bile sepsise neden olabilir.

Özellikle ağır ameliyatlar sonrasında veya kemoterapide bağışıklık sisteminin zayıflaması halinde belli bir bölgedeki enfeksiyonun tüm vücuda yayılma olasılığı fazladır. Bakteriler kan dolaşımına girdikten sonra art arda organlara bulaşır ve zincirleme bir reaksiyona yol açarlar. Vücut, bakterilerin yayıldığını anladığında granülositler, monositler, makrofajlar ve bağışıklık hücrelerini harekete geçirir. Bağışıklık hücreleri, yoğun miktarda TNF-Alfa ve IL-1 gibi uyarı maddeleri üreterek reaksiyonu kontrolden çıkarırlar. Akyuvarlar, bakterileri öldürmeye yardımcı olan zehirler (lökosit) salgılar. Fakat bu maddeler vücudun her yerindeki damarlara zarar verir, sıvı dokuya akar ve damarlar genişler. Kalp, düşen kan basıncını yükseltmek için daha fazla çalışır. Nabız yükselir, dolaşım sistemi çöker ve septik şok görülür. Organlara  kan ve oksijen gitmediği için böbrekler, bağırsaklar, karaciğer, akciğerler iflas eder ve hasta yaşamını yitirir.

Bazen vücut, enfeksiyona karşı koyabilmesine rağmen, enfeksiyona yol açan bakterinin salgıladığı toksinin kan dolaşımına girmesini önleyemez. Bu durum, kan zehirlenmesinin diğer bir çeşidi olan toksemiye sebep olur. 2 tür toksin mevcuttur. Biri bakteriler tarafından salınan toksin, diğeri ise  bakterinin  akyuvarlar ve antibiyotik tarafından tahrip edilmesi nedeniyle, bakteri hücrelerinin içinde doğal olarak bulunan toksinin kana karışmasıdır. Toksemi durumunda hasta genellikle antibiyotik kullandıktan sonra ilacın iyi gelmediğini belirtir. Ancak bunun asıl nedeni ilaçtan çok, toksinlerin salınmasıdır.

Sepsis Belirtileri

Ateş, üşüme, vücut ağrıları, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve sersemlik hissi gibi belirtilere neden olur.

Hastalığın; sepsis, ciddi sepsis ve septik şok olmak üzere 3 aşaması vardır. İlk aşamada 38,5 derece üstü ya da 35 derece altı ateş, dakikada 90’dan fazla nabız, dakikada 20’den hızlı solunum sayısı görülür. İkinci aşamada bu belirtilerin yanısıra idrar azalması ciltte lekeler, zihinsel işlevlerde ani değişmeler, solunum güçlüğü ve anormal kalp ritmi ortaya çıkar. Son aşama olan septik şokta ise bunlara ek olarak kan basıncında aşırı düşüş meydana gelir. Yaygın enfeksiyon tüm vücuddaki her ince damarların pıhtılaşarak tıkanmasına neden olur. Küçük pıhtılar oksijenin organlara ulaşmasını engelleyerek organ yetmezliğine ve kangrene sebep olabilir. Sepsis’i olan hastaların % 15’inin, ciddi sepsis ya da septik şok’a girenlerin ise % 50’sinin hayati riski bulunur.

Sepsis’i Kolaylaştıran Etkenler;

•İmmun sistemde eksiklik

•Hastanede uzun süre kalan hastalar

•Diabet, siroz, renal yetmezlik gibi altta yatan hastalıklar

•Sonda, kateter, solunum tüpü, eklem protezi gibi invazif cihaz takılı olan kişiler

•Steroid tedavisi, kemoterapi

•Yaşlılık

İstatistiksel veriler sepsis vakalarının, daha çok ameliyatlardan, ağır kazalardan, ağır yaralanmalardan, organ naklinden sonra veya vücudunda kateter bulunanlarda ve yaşlı kişilerde ortaya çıktığını göstermekte.

Sepsis Tanısı Nasıl Konulur?

Kan değerleri hastalığın önemli bir göstergesidir. Örneğin lökositlerin (akyuvarların) sayısında artma olmaktadır. Hemokültür, kanda hastalığa yol açabilecek mikroorganizmaların bulunduğunu göstermek amacıyla hastadan alınan kan örneğinin uygun besiyerine ekilerek mikroorganizmanın üretilmesi işlemidir. Bakteriyemi ve sepsis vakalarında etken mikroorganizmayi tespit etmek için kan kültürü yapılır.

Ateşli ya da titreme döneminde günde en az 3 defa 10 ml kan, özel besiyeri şişelerine alınarak ve acil olarak laboratuara gönderilir. Kateteri olan bir hasta söz konusu ise hemokültürün biri kateterden alınır ve ilgili laboratuvara bildirilir. C-reaktif protein (CRP) ve kalsitonin sepsis tanısında ve tedavinin izlenmesinde önemli göstergelerdir. Prokalsitonin, CRP’ye göre daha çabuk yükselen ve nisbeten inflamasyon gerilerken daha erken azalan bir parametre’dir. Bir tiroid bezi hormonu olan Procalciton, sepsis hastalarının kanında, hastalığın erken evrelerinde tespit edilmektedir. Sağlıklı insanın kanında ise bu hormon bulunmamaktadır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Klinik ve mikrobiyolojik verilerin hızlı ve dikkatli incelenmesi sonucunda geniş spektrumlu antibiyotik tedavisine başlanır. Tedavi süresi klinik yanıt ve patojene bağlıdır. Hasta şokta ise kan dolaşımı düzenlenmesi, sıvı verilmesi ve yapay solunum gibi yoğun bakım programı uygulanır. Tokseminin tedavisi ise daha zordur. Antibiyotiklerle bakteriler öldürülebilir, fakat toksinlerin antitoksinlerle etkisiz hale getirilmesi gerekir. Hastanın nasıl bir reaksiyon göstereceği bilinemeyeceği için çok dikkatle kullanılmaları gerekir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Sepsis Belirtileri ve Nedenleri” üzerine 22 yorum

  1. Sepsist te aşama aşama olan bir hastalık ilk aşaması hastane enfeksiyonu olan bir hastalik daha sonra kan da zehirlenme ardından vucutta kizarıklik ve yüksek ateş en son aşama ise deride yara oluşumudur lütfen organ yetmezliklerini çok fazla sepsize bağlamayalım sepsizt daha çok deride oluşan yara sebebiyle virüs ve mikrobun kana karışmasıdır kan temizlenmeden yani kan nakli yapılmadan kan temizlenmez ve sepsist gecmez.

  2. Ben 1 9 yaşımdayım bebekliğimde 5 ay hastanede yatmışım sepsistten dolayı şimdi üniversiteye başlayacağım. Çocukluk ve ergenlik döneminde hiçbir sıkıntım olmadı herhangi bir kansızlik ya da lösemi riski yaşamadım çünkü sağlıklı beslenme vetemiz hava ve bol oksijenli bir ortamda büyüdüm. Şimdi çok iyiyim ve daha da iyi olacağım

  3. 22 yaşındayım ve bobrek ameliyatindan sonra sepsis oldum yogum bakimda geçirdiğim günler sanki benim için zulümdü vucudumda istemsiz titreme usume nefes alamama bunların hepsini yaşarken bir yandan ailemi düşünerek yaşamak için icimden dua ettim gozlerimi acamadim ama sesleri duyuyodum sonrasında iyilesmeye agrilarimin hafifledigini hissetim ve hiç birseyerimi hareket ettiremeyen ben o sisen parmaklarimi oynattim sonra susadigimi farkettim ve gözlerimi açtım bir kac gün daha kalip çıktım çok zor bir surecti ama cikmak için hep dua ettim suan çok iyiyim çok sukur Allah kimseye yasatmasin tam anlamiyla ölümden döndüm diyebilirim

  4. Annem 63 yaşında iken ameliyat oldu.sonra ağırlaştı.doktor depresyona girdiğini ve eve götürmenin gerektiğini söyledi.eve getirdik ama daha kötü oldu…tekrar hastaneye gittik…sepsis dediler ve bir hafta içinde vefat etti…tedavisi çok zor…

  5. Babam 66 yaşında sağlam gitti hastaneye sonra birden çöktü yoğun bakıma aldılar 13 gün yattı sepsi teşhisi koydular ve vefat etti kurtulan yok arkadaslar yoğun bakıma düşen çıkamaz kimse kimseyi kandırmasın bu hastalık ölümcül😩😭😩😭

  6. Coğum doğdu ktan sonra klrkgün geçti ve sonra donmaya başladı uçuk çlkarmaya başladl doktor hiç bir teşis konulmadı ve yedi yaşına geıdiğinde üşütmeden doloyı hastaneye yatırdık herşey yollundaydı üçkün sonra ateş titreme veüçgün aralık lı toktor hiç bir teşis koyamadı her şeyi temiz diyordu titremeyle şoka girdi tokdorlar şaşırdl ve 22iki gün yoğun bakımda yatdı mefat eti sepsizmiş

  7. Bu hastalığı yenen birisi olarak söylemek isterim ki yaşım 21 geçen yıl geçirdim. 2 ay hastahanelerde dolaştım. 400 iğne oldum ateş düşürücüler ve ilaçlarla ayakta durmaya uğraştım. Fayda etmez. İlaç bir yere kadar sizi yutar sonrası sizin vücut dayanıklığınıza kalır. Mümkün olduğu kadar anti biyotik etkisi yapıcak şeylerle beslenin. Beni tek ayakta tutan soğanın suyunu içmek oldu. 2 hafta gibi bir sürede kandaki iltihap derecem 119 dan 38 e düştü. Yaş ilerledikçe vücut direnci azalır bunuda unutmayım. Her doktorada itimat etmeyin bu konuda.

  8. Annem 69 yasindan 23 gundur yogun bakimda yatiyor ilk mennjit teshisi kondu onu yendi simdi akcigerlerde zature ve sepsist teshisi kondu doktorlor kesin birsey demiyor bu hastaligi yenen var mi? Yada coklu organ yetmezligine donebilirmis bana bir yol gosterirmisiniz simdiden tsk ederim

  9. Dedem 71 yaşında beyin tümörüne yakalandı tümör iyi huylu çıkar umuduyla amaliyat ettirdik ilk 15 gün iyiydi sonra tansiyonu çıktı çıkış o çıkış durumu iyice kötüye gitmeye başladı zaten ameliyattan sonra yarı felç oldu konuşmaz haraket edemez oldu ondan sonra yoğun bakıma alındı sepsis hastalığının nedenleri zaten yoğun bakımda uygulanan yöntemler dahada çökertti adamı 3 ay sonra yoğun bakımda vefaat etti

  10. böbrek naklinden sonra hastanede uzun suren tedavi sonucu annemi sepsisten kaybettim bu hastalığın bir çok belirtisi var halisyanasyon dan tutun kalpte ritim bozukluğu kabızlık iştahsızlık bu belrtiler septik şoktan iki ay önce belli ediyor burada en önemli olay enfeksiyon dr u çok tecrübeli olmalı bu şoka girdimmi kurtulma şansınız %1 bence.

  11. Ben şuan 14 yaşındayım annem bu hastalığa böbrek taşı yüzünden yakalandı ilk konyaya gittiğinde ilk 20 dkka kalbi durdu ve sonraki günlerde 9 6 defa kalbi durdu en Son 9 defa kalbi durdu doktorlar çok yardım ettiler ama annemi kurtaramadılar inşallah rabbim onu cennetine koyar❤????

  12. 20lik dişimi daha önce özel bır dr.gıderek cektırmek istedim antbıyotık tedavisi verdi cekmedi iltıhaplanma var dıye.aradan bir yıl gectı diş hastanesine gittim dr kontrol ettı cerrahı klınıge yolladı cekıldı ve o gece tıtreme kusma bulantı ates ölüyorum sandım ilaç falanda vermedi acile gittik gece yarısı bulantı ve ates için iğne yaptılar değerli diş dr.larından biri yorum yapabilirmi bu sbh iyi uyandım aksamdan eser yok gece tekrarlarmı veya acil bsy olurmu korkuyorum?

  13. Arkadaşlar, benim babam 71 yaşında sepsis hastalığına yakalandı ön belirtileri olmamıştı 2 saat içinde babamı cökerti. Şu an yoğun bakımda bi ara kalbi durdu kalp masajla tekrar hayata döndü. 13 gündür yoğun bakımda tansiyonu sabit olmadığından doktorlar amaliyat yapmak istemiyorlar. Aceba sizden birileri bu duruma düsüp kurtuldumu? Paylasiminiz için şimdiden tsk ediyorum.

  14. Acaba sepsis işallah olmayız arkadaşlar daha yaşındayım

  15. Arkadaşlar sepsisin tedavisi kaç gün sürüyor genel olarak bilen varsa söylesin 🙁

  16. CRP ve wbc yüksekliği cikiyor sonuçlara bir yol önce bundan dolayi 5 gün hastanede yatrim . dun tekrar rahatsizlandim ve sonuclarim şunlar crp 1.639 wbc 20.0 . doktorlar boğaz dan kaynaklandigini söylediler ve yine iğne gazi deposilin ve pensilin

  17. Sepsis lösemi yaparmış daha 11 yaşındayım

  18. Tedavi sürecinde vancocine adlı bir antibiyotik kullanılmıştı .çok kötü bir dönemdi. Daha sonra hastalık kemiklerimi yıprattığı için bacağım dizimin üstünden kırıldı. 5 ayda kaynadı .

  19. Ben 11 yaşımda bu hastalığı geçirdim çok şükür iyileştim ayağımı yeni aldığım ayakkabı vurmuştu ve oradan mikrop kaptığım söyleniyor hayatıma mal oldu şuanda 25 yalımdayım hastalık sağ kalça kıkırdağımı eritti her adımımda çok acı çekiyorum ama sepsis korkusu doktorlarda sürüyor kimse ameliyat etmek istemiyor… Buna karşın üniversite okudum master yaptım ve gelecek yaz evleniyorum … Ne tavsiye edersiniz…

Yorum yapın

css.php