Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Sistit Tedavisi ve Sistit Belirtileri. Sistit Nedir? İdrar kesesinin iltihaplanması olan sistit tedavi edilmediği takdirde mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabilen bir hastalıktır.

Mesane enfeksiyonu sistit olarak adlandırılır. Bakteriler mesaneden daha yukarı çıkarsa pyelonefrit adı verilen böbrek enfeksiyonu oluşur. Pyelonefrit sistitten daha az görülür ancak  daha ciddi sorunlara neden olur. Genellikle üretra  dışındaki ciltten bakterilerin mesaneye ulaşması ile oluşur.

Ergenlik döneminden 60 yaşına kadar sistit, kadınlarda erkeklere göre 30 kez daha fazla görülür. Bu yaştan sonra erkeklerde oran artar ve ve sıklık kadınlarda erkeklerin iki katı olur.

İdrar yolu enfeksiyonlarının kadınlarda daha sık görülmesinin nedeni üretranın, kadınlarda erkeklere göre daha kısa olması ve mikroorganizmaların yaygın bulunduğu anüs ve vajenin, üretraya yakın olmasıdır.

Üriner sistem enfeksiyonları basit ve komplike olmak üzere ikiye ayrılır. Basit enfeksiyonlarda sadece mikropların ortadan kaldırılması tedavi için yeterli olur. Komplike durumlarda idrar sisteminde taş, darlık, anomali, polip ya da tümör gibi enfeksiyonu tetikleyen etkenler bulunur ve bunların da tedavi edilmesi gerekir.

Sistit Belirtileri Nelerdir?

• Sık sık idrar yapma

• İdrar yaparken yanma

• İdrarın kötü kokulu olması

• Karın bölgesi ve kasıklarda ağrı

• Bazen idrardan kan gelmesi

• Enfeksiyon böbreklere sıçrarsa ateş görülür.

Sistit Nedenleri – Sistit Neden Olur?

Sistitin en sık rastlanılan nedeni Escherichia coli adı verilen mikroorganizmadır. Tüm idrar yolu enfeksiyonlarının %75’ine koli basili bakterisi sebep olur.

Normalde üreme organlarının girişinde yaşayan bakteriler, bazen alt idrar yollarını aşarak mesaneye  gelir. Mesaneye ulaşan bakteriler idrar yoluyla dışarı atılırlar. Ancak mesaneye gelen bakteri sayısı atılandan fazlaysa, mesanede ve daha sonraki aşamada böbreklerde iltihaplanmaya neden olur.

Bakteri mesaneye, idrarın dışarı atıldığı kanaldan girer. Üretra girişini tahriş eden etkenler bakterilerin buradan içeri girmesini  kolaylaştırır.

Sistit Teşhisi

Teşhis için idrar analizi, idrar kültürü, üriner sistem ultrasonografisi, sistoskopi ve damar içi pylogram adı verilen özel bir röntgen çekimini kapsayan tetkikler yapılabilir.

İdrar önce mikroskop altında incelenir. Kesin teşhis idrar kültüründe anlamlı miktarda bakterinin üremesi ile konulur. İdrar kültürüyle idrar yolu enfeksiyonu tespit edildiğinde böbreğin tutulup tutulmadığına bakılır.

Uzun süre tedavi gerektiren prostat enfeksiyonları,damardan antibiyotik tedavisi gerektiren böbrek enfeksiyonları ve sık sık tekrarlayan enfeksiyonlarda Antibiyogram yapılması gerekir.

Sistit Zararları

Enfeksiyonlar hızla ve etkili bir şekilde tedavi edilmezse mikroplar tüm vücuda yayılarak çok ciddi sorunlara yol açabilirler. Sepsis denilen bu durum hayati risk taşır.

Üst üriner sistem enfeksiyonlarından olan akut pyelonefrit idrar yolu enfeksiyonları içinde en ağır ve böbrekte en çok hasara yol açan bir hastalıktır. Özellikle çocuklarda kalıcı hasar oluşma ihtimali daha fazladır.

Sistit Tedavi Yöntemleri

Sistit İlacı; Tedavi hastalığa neden olan bakterinin tipine uygun olarak 3-5 günlük oral antibiyotik ilaçlarla yapılır. Ağrı ve yanma gibi şikayetlerin azaltılması için azo bileşikleri olan ilaçlar kullanılabilir. Yeterli veya uygun olmayan tedavi, bakterinin zaman içerisinde yeniden güçlenerek enfeksiyon tablosu oluşturmasına neden olabilir.

• Mikroplar tüm vücuda yayılmışsa oral ilaçlar yetersiz kalabilir. Bu tür durumlarda damardan ya da kalçadan iğne tedavisi ve serum takılması gerekebilir.

• Deneme aşamasında olan Solco Urovac adlı aşının tekrarlayan üriner enfeksiyonlarında etkili olabileceği belirtiliyor. Yapılan çalışmalarda, 12 ay sonunda üriner enfeksiyonu olan hastaların % 80’nin idrarlarında bakteriye rastlanmamıştır.

• Bazı sistitler mikrop olmadan da gelişebilir. Mikrop olmadan görülebilen iltihabi durumlarda antibiyotik tedavisi sonuç vermeyeceği için mikroplar dışındaki etkenlerin tespit edilip buna göre  tedavi uygulanması gerekir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Sistit Belirtileri ve Tedavisi” üzerine bir yorum

  1. saygılarımla,iki yıldır idrar yoları iltihabı hastalıgı çekiyorum.cubra antibiyotik alıyorum bir ay sonra tekrar oluyor.doktoruma söylüyorüm yine cubraveya munorol antibiyotik kullanma bitince yine tekrar.sistoskopi çok kereler oldum iltahap var deniliyor fakat gecmiyor çok müzdaribim bu hastalıktan.ne gibi yol izlemem gerekiyor.teşekkürler

Yorum yapın

css.php