Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Su Çiçeği Nasıl Geçer? Su Çiçeği Belirtileri. Su Çiçeği Nedir? Su çiçeği varisella-zoster adlı virüsünün yol açtığı, vücutta kaşıntılı, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateşle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Su çiçeği hastalığına yakalanan çocukların yarısında yüksek ateş, şiddetli kaşıntı ve rahatsızlığa sebep olan döküntüler, sıvı kaybı veya baş ağrısı gibi semptomlar görülür. Ülkemizdeki su çiçeği vakalarının %95’i 15 yaşın altındaki kişilerde görülmektedir.

Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın kuluçka dönemi 2 ila 3 hafta sürer ve üçüncü haftadan itibaren belirtiler kendini gösterir. Grip şeklinde başlar, yüksek ateş ve deride sivilceler ortaya çıkar. Sivilceler daha sonra kaşıntı yaratan döküntülere yol açar. Döküntüler kaşıntılı ve farklı boylardadır ve içinde sıvı vardır. 5-6 günlük bir süre içinde kabuklanarak kurur ve bulaştırıcılığını kaybeder. Gözlerde ve ağız içinde de döküntüler oluşabilir.

Su çiçeği vakalarının büyük bir çoğunluğu 15 yaşından küçük kişilerde görülür. Sivilce görünümündeki yaralar su toplama döneminden sonra kabuklanarak iyileşir ve süreç, genellikle bir hafta sürer. Kaşıntı sebebiyle yaraların dağılıp enfekte olması deride kalıcı izlere neden olur.

Su Çiçeği Nasıl Bulaşır?

Son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan bir virüstür. Doğrudan temas ya da enfekte kişinin hapşırması veya öksürmesi sırasında havaya yayılan virüsün diğer kişiler tarafından solunmasıyla bulaşır. Teması izleyen ilk dört gün içerisinde virüs üst solunum yolu lenf bezlerine yerleşerek çoğalmaya başlar. Yedinci günde karaciğer ve dalak başta olmak üzere diğer organlara dağılarak çoğalmaya devam eder. Ondördüncü günde hastada ateş, başağrısı, karın ağrısı, halsizlik gibi genel belirtiler görülür.

Su Çiçeği Bulaşıcılık Süresi

Hasta, ilk döküntülerin görülmesinden 1-2 gün evvelinden başlayarak, vücuttaki tüm içi sıvı dolu döküntüler kabuk bağlayana kadar geçen zaman aralığında hastalığı bulaştırmaya devam eder. (6-8 gün)

Su Çiçeği Kaç Günde Geçer?

Su çiçeği, çocuklarda genellikle 5-10 gün boyunca süren bir hastalıktır.

Su Çiçeği İzi Kalırmı?

Su çiçeği hastalığı iz bırakmadan iyileşir. Yaraların kaşınması sırasında mikrop kapılırsa izler kalabilir.

Su Çiçeği Zararları

Suçiçeği nadiren komplikasyona yol açabilir. Deri, deri altı dokuları, akciğerler, eklem yerleri gibi vücudun değişik bölgelerinde ya da kanda görülen bakteriyel enfeksiyonlar, su çiçeği hastalığına bağlı olarak oluşabilecek komplikasyonlardır.

Hastalık bazı çocuklarda beyine ve iç organlara yayılabilir. Enfeksiyon sırasında ateş ve ağrıyı kesmek için Asprin alınması beyin ve akciğerde tahribata sebep olur ve Reye Sendromu oluşur. Reye Sendromu daha çok grip sebebiyle Aspirin ve diğer salisilat içeren ağrı kesici-ateş düşürücü ilaç kullananlarda görülen bir sorundur. Böyle durumlarda karaciğerde yağ birikir, beyin içi basınçta aşırı yükselme oluşur ve bu da ölüme neden olabilir.

Su Çiçeği Tedavisi Nasıl Olur?

Su çiçeği geçiren çocukların büyük bir bölümüne anti-viral tedavi uygulanması gerekmez. Tedavi, ateşi kontrol altında tutmak ve derideki döküntülerde ikincil bir bakteriyel enfeksiyon ortaya çıkmasını önlemek için uygulanır. Şiddetli kaşıntı durumunda, kalaminli bir losyon veya antihistaminli bir ilaç kullanılabilir. Bazı çocuklarda beyin iltihabına yol açabileceği için kesinlikle aspirin kullanımamalıdır.

Su Çiçeği Tekrarlarmı?

Bu hastalığı geçirmekle yaşam boyu bağışıklık kazanılsa da, virüs uyku halinde bekleyip yetişkinlik döneminde herpes zoster (zona) olarak ortaya çıkabilir.

Su çiçeği geçiren herkesin zona geçirme riski de vardır. Su çiçeği geçirirken alınan virüs, hastalık iyileştikten sonra sinir uçlarına yerleşerek sessiz kalır. İleri yaşlarda, özellikle 50 yaşın üzerinde yeniden aktive olarak ağrılı, tek taraflı döküntü biçiminde ortaya çıkan zonaya yol açabilir.

Önceden suçiçeği geçirmemiş olan bir kişi zona hastalığı olan bir kişiyle yakın temasta bulunursa suçiçeği hastalığına yakalanabilir. Ancak zona hastalığı taşıyan bir kimseden doğrudan zona hastalığı bulaşması mümkün değildir.

Su Çiçeği Aşısı

Su çiçeği aşısı ilk defa, 1974’de Japonya Osaka Üniversitesi – BIKEN Enstitüsü’nde Prof.Dr.Michiaki Takahashi tarafından, bir çocuktaki döküntülerden izole edilerek geliştirilmiş ve uygulanmıştır. 1995’de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ‘den onay alarak genel kullanıma girmiştir.

Su Çiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?

13 aylıktan büyük bebeklere aşı yapılır. Ancak tek doz aşı yeterli olmadığı için, 5-6’lı yaşlarda tekrarlanması gerekir. Yetişkinler bu hastalıkla, çocukluk döneminde karşılaşıp bağışıklık elde ettikleri için yetişkinler arasında salgın görülmez. Bağışıklık sistemi yetersiz olan kişiler, kanser tedavisi görenler ve hamile kadınlar risk altında oldukları için aşı olmaları veya ilaç tedavisi görmeleri gerekebilir.

Su çiçeği aşısının bebeğin gelişimi üzerindeki etkisi bilinmediği için hamile kadınların aşı olmaması gerekir. Hamilelik döneminde su çiçeği geçirme riskini önlemek amacıyla hamile kalmadan önce aşının olunması ve aşıdan sonra en az dört hafta süreyle hamile kalınmaması gerekir.

Su Çiçeği Aşısı Yan Etkileri

Aşılanan çocukların %20’sinde aşı yerinde kızarıklık, sertlik ve ağrı gibi lokal yan etkiler görülmektedir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 255 yorum

  1. Ben 14 yasindayim ve kafamda yaralar cikiyor atesim var bi üsüyorum bi yaniyorum karnimda kücük kücük kirmizi noktalar cikti cok kasiniyor
    Hiç de halim yok iki gündür yataktan cikmiyorum 🙁

  2. Valla bende oldum çok kötü bir hastalık bu yaraların içindeki suyu patlatırsak mı kuruyor yoksa patlatmak tehlikelimi

  3. Şuan bende 11 yaşındayım çok kaşınıyorum gerçektende çok kötü ve bulaşıcı hastalık. Ve her yerimden çıktı ve okula gidemiyorum. İzinliyim ve Allah kimseye yaşatmasın. Herkese Geçmiş Olsun…

  4. Benim oglum şu anda 10 gundur suciceyidir. Qizimin ateşi var. Onada bulasdi. Kesinlikle suyla temasda olmayin. Bende cocukken kecirmemisim. Bana gece bilirmiş. Bu suciceyi 21gun sururmus. 21 gun erzinde basqa adama gece bilirmis. 🙁

  5. Arkadaşlar 14 yaşındayım,sizce kaç güne gecer?.su an çooook kaşınıyorum,

  6. bi arkadas sormus bi insan 50 ve ya 60 yasinda gecire bilirmi diye cevap vermek istiyorum insan yasadigi surece gecirmiyorsa oldugu zaman kabirde geciriyor

  7. Arkadaşlar bide hafta da değil günde 3 kez banyo yapıyom

  8. Ufffff arkadaşlar çok köttü bir hastalık yaaaa bana yaklaşmayın yoksa size de bulaştırırım😷😷😷 yazarken bile kaşınıyorum kaşımıyorum çünkü patlıyor dün okula gittim su çiçeği olduğumu arkadaşlarıma söyledim bir arkadaşım bana da bulaştır ki okuldan kaytarayım dedi 😅😅😅

  9. Merabalar benım de oğlum 10 aylıkken geçirdi yani hala tam iyleşmedi yaraları kabuk tutuyor ve kabuklar kendiliğinden düşüyor ama hala kırmızı leke olarak görünüyor sizce geçer mi bide 15 günü geçtı şimdiden teşekkürler

  10. benim oğlumun su çiçeği dışarıya çıkmadı içerde çıktı ne yapmam gerekiyor ölüm riski var

  11. 10 yaşındayım su çiçeği kafamda ayağımda yüzümde göbeğimde saçımda her yerimde su çiçeği var. 4 gündür başımın başımın belası.

  12. Ben aşı oldum ama su çiçeği geçiriyorum ve çook kaşınıyoooor

  13. 25 yaşındayım yeni yaşıma su çiçeği halimle gireceğim. Öğretmenim okulda çocuklardan bulaştı. Kasimamak için çok caba sarf ediyorum. Fakat hergün ılık suyla duş alıyorum. Doktor arkadaşım tavsiye etti. Suyun daha iyi geleceğini söyledi. Fakat sıcak ortamda çok bulunmamak gerektiğini dile getirdi. Neredeyse 20 link okudum hastalıkla ilgili. Fakat basim çok ağrıyor. Aynı zamanda agzimin içinde kulağımda ve saç derimde dahi sulu kizarikliklar var. Umarım bir haftada biter. Acaba kaşıntı 3 günde geçer mi?

  14. bende su çiçeği oldum 11 yaşındayım çok kaşınıyor inşallah çabuk geçer su çiçeği geçiren herkeze geçmiş olsun

  15. Bende geçiriyorum inşallah en kısa sürede geçer ve sakın kaşınsanız bile kaşımayın bittiğinde iğrenç görünüyor

  16. Şuan şu çiçeği geçiriyorum yorumları okudum İnternetten su çiçeği geçiren kişilerin resimlerine baktım ama benim yüzümde sadece 1 tane var gözümün altında vücudumda yaklaşık 10 tane var bugün daha 3. Gün 3 doktorda su çiçeği dedi çok az kaşınıyor benim hicbirsey im yok

  17. Ya 14 yaşındayım kardeşimden bulaştı 5. Günüm suratım aşırı kötü yani aynaya baktıkca ağlıyorum zaman geçmiyo Allah herkese şifa versin.

  18. Bende şimdi geçiriyorum berbat yaa off inşallah çok uzun sürmez

  19. Ben daha dün su çiçeği geçirdim.Su çiçeği çok kötüymüş bana kuzenimden geçti.

Yorum yapın

css.php