Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Su Çiçeği Nasıl Geçer? Su Çiçeği Belirtileri. Su Çiçeği Nedir? Su çiçeği varisella-zoster adlı virüsünün yol açtığı, vücutta kaşıntılı, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateşle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Su çiçeği hastalığına yakalanan çocukların yarısında yüksek ateş, şiddetli kaşıntı ve rahatsızlığa sebep olan döküntüler, sıvı kaybı veya baş ağrısı gibi semptomlar görülür. Ülkemizdeki su çiçeği vakalarının %95’i 15 yaşın altındaki kişilerde görülmektedir.

Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın kuluçka dönemi 2 ila 3 hafta sürer ve üçüncü haftadan itibaren belirtiler kendini gösterir. Grip şeklinde başlar, yüksek ateş ve deride sivilceler ortaya çıkar. Sivilceler daha sonra kaşıntı yaratan döküntülere yol açar. Döküntüler kaşıntılı ve farklı boylardadır ve içinde sıvı vardır. 5-6 günlük bir süre içinde kabuklanarak kurur ve bulaştırıcılığını kaybeder. Gözlerde ve ağız içinde de döküntüler oluşabilir.

Su çiçeği vakalarının büyük bir çoğunluğu 15 yaşından küçük kişilerde görülür. Sivilce görünümündeki yaralar su toplama döneminden sonra kabuklanarak iyileşir ve süreç, genellikle bir hafta sürer. Kaşıntı sebebiyle yaraların dağılıp enfekte olması deride kalıcı izlere neden olur.

Su Çiçeği Nasıl Bulaşır?

Son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan bir virüstür. Doğrudan temas ya da enfekte kişinin hapşırması veya öksürmesi sırasında havaya yayılan virüsün diğer kişiler tarafından solunmasıyla bulaşır. Teması izleyen ilk dört gün içerisinde virüs üst solunum yolu lenf bezlerine yerleşerek çoğalmaya başlar. Yedinci günde karaciğer ve dalak başta olmak üzere diğer organlara dağılarak çoğalmaya devam eder. Ondördüncü günde hastada ateş, başağrısı, karın ağrısı, halsizlik gibi genel belirtiler görülür.

Su Çiçeği Bulaşıcılık Süresi

Hasta, ilk döküntülerin görülmesinden 1-2 gün evvelinden başlayarak, vücuttaki tüm içi sıvı dolu döküntüler kabuk bağlayana kadar geçen zaman aralığında hastalığı bulaştırmaya devam eder. (6-8 gün)

Su Çiçeği Kaç Günde Geçer?

Su çiçeği, çocuklarda genellikle 5-10 gün boyunca süren bir hastalıktır.

Su Çiçeği İzi Kalırmı?

Su çiçeği hastalığı iz bırakmadan iyileşir. Yaraların kaşınması sırasında mikrop kapılırsa izler kalabilir.

Su Çiçeği Zararları

Suçiçeği nadiren komplikasyona yol açabilir. Deri, deri altı dokuları, akciğerler, eklem yerleri gibi vücudun değişik bölgelerinde ya da kanda görülen bakteriyel enfeksiyonlar, su çiçeği hastalığına bağlı olarak oluşabilecek komplikasyonlardır.

Hastalık bazı çocuklarda beyine ve iç organlara yayılabilir. Enfeksiyon sırasında ateş ve ağrıyı kesmek için Asprin alınması beyin ve akciğerde tahribata sebep olur ve Reye Sendromu oluşur. Reye Sendromu daha çok grip sebebiyle Aspirin ve diğer salisilat içeren ağrı kesici-ateş düşürücü ilaç kullananlarda görülen bir sorundur. Böyle durumlarda karaciğerde yağ birikir, beyin içi basınçta aşırı yükselme oluşur ve bu da ölüme neden olabilir.

Su Çiçeği Tedavisi Nasıl Olur?

Su çiçeği geçiren çocukların büyük bir bölümüne anti-viral tedavi uygulanması gerekmez. Tedavi, ateşi kontrol altında tutmak ve derideki döküntülerde ikincil bir bakteriyel enfeksiyon ortaya çıkmasını önlemek için uygulanır. Şiddetli kaşıntı durumunda, kalaminli bir losyon veya antihistaminli bir ilaç kullanılabilir. Bazı çocuklarda beyin iltihabına yol açabileceği için kesinlikle aspirin kullanımamalıdır.

Su Çiçeği Tekrarlarmı?

Bu hastalığı geçirmekle yaşam boyu bağışıklık kazanılsa da, virüs uyku halinde bekleyip yetişkinlik döneminde herpes zoster (zona) olarak ortaya çıkabilir.

Su çiçeği geçiren herkesin zona geçirme riski de vardır. Su çiçeği geçirirken alınan virüs, hastalık iyileştikten sonra sinir uçlarına yerleşerek sessiz kalır. İleri yaşlarda, özellikle 50 yaşın üzerinde yeniden aktive olarak ağrılı, tek taraflı döküntü biçiminde ortaya çıkan zonaya yol açabilir.

Önceden suçiçeği geçirmemiş olan bir kişi zona hastalığı olan bir kişiyle yakın temasta bulunursa suçiçeği hastalığına yakalanabilir. Ancak zona hastalığı taşıyan bir kimseden doğrudan zona hastalığı bulaşması mümkün değildir.

Su Çiçeği Aşısı

Su çiçeği aşısı ilk defa, 1974’de Japonya Osaka Üniversitesi – BIKEN Enstitüsü’nde Prof.Dr.Michiaki Takahashi tarafından, bir çocuktaki döküntülerden izole edilerek geliştirilmiş ve uygulanmıştır. 1995’de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ‘den onay alarak genel kullanıma girmiştir.

Su Çiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?

13 aylıktan büyük bebeklere aşı yapılır. Ancak tek doz aşı yeterli olmadığı için, 5-6’lı yaşlarda tekrarlanması gerekir. Yetişkinler bu hastalıkla, çocukluk döneminde karşılaşıp bağışıklık elde ettikleri için yetişkinler arasında salgın görülmez. Bağışıklık sistemi yetersiz olan kişiler, kanser tedavisi görenler ve hamile kadınlar risk altında oldukları için aşı olmaları veya ilaç tedavisi görmeleri gerekebilir.

Su çiçeği aşısının bebeğin gelişimi üzerindeki etkisi bilinmediği için hamile kadınların aşı olmaması gerekir. Hamilelik döneminde su çiçeği geçirme riskini önlemek amacıyla hamile kalmadan önce aşının olunması ve aşıdan sonra en az dört hafta süreyle hamile kalınmaması gerekir.

Su Çiçeği Aşısı Yan Etkileri

Aşılanan çocukların %20’sinde aşı yerinde kızarıklık, sertlik ve ağrı gibi lokal yan etkiler görülmektedir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 255 yorum

  1. arkadaşlar ben 13 yasındayım tam bugün su çiçeği olmamın 7. günü kabuklandı yaralarım artık birine geçer mi yarın bir yere gitmem gerekiyo herkes benden kaçar diye korkuyorum

  2. ben 10 yaşındayım ver suçiçegi geçiriyorumm doktora gittik su çiçegi dedi 5 haziranda veda var geçermi? ve burnumda çıktı nefes zor alıyorum bügürmü?ve banyo yapabilirmiyim?

  3. merhaba benim oğlum 11 aylık su ciceği çıkarıyor asısına10 gün vardı olmadan cıkardı ne zaman gecer ve bebeğime birşey olurmu ne yapmam gerekiyor:?

  4. Merhaba oğlum 14 yaşında şu an su çiçeği çıkarıyor. Kardeşi 3 yaşında ama su çiçeğinin özel aşısı yapılmadı ikisine de oğlum ağır geçiriyor.Şu dönemde kızıma aşı yapılabilir mi? Konuyla ilgili lütfen dönüş yaparmı sınız?

  5. Bn saglik okuyorum yarin stajim var ve kardesim su çicegi oldu sanirim bnada gecti ne yapmam lazim kuck kizariklik oldu kolmda 2 3 tane sizce bu su cicegmi?

  6. Bende dün başladı su çiçeği olan yerlerde önceden sivilce vardı sivilceler su çiçeği oldu kaşımayın yoksa fena iz kalır birde ekşi acı yağlı şeyler yemeyin sütlü tatlılar yiyin pamuklu şeylerden başka hiçbirşey giymeyin banyoyu vücudunuza köpük deymeyecek şekilde sadece şaçınızı yıkayın yanınızdakilere yakın temas yani elinizi sürmeyin ve evden 1 hafta çıkmayın bunu bana uzman bir doktor tarafından söylendi beni yanlış anlamayın siz yinede doktora gidin

  7. mrb 2.5 yaşında oğlum su çiçeği çıkarıyor 24 günlükde bebeğim var ona bulaşmaması için ne yapmalıyım bulaşırsa bebeğime birşey olur mu

  8. SELAM BENİM DE 6YAŞINDA KIZIM SUÇİÇEĞİ OLDU 2 YAŞINDAKİ KIZIMA GEÇER DİYE ENDİŞE EDİYORUM RABBİM ŞAFİ İSMİNİN HURMETİNE ŞİFA VERSİN DUA İLE

  9. Allah yardimcisi olsun herkezin insallah care si olmayan hastalik lar icin genis kapsamli du a kitaplari var birde kitabi deneyin kitapcilardan tehmin edilebilir cami yanin daki kitapci olursa daha.guvenilir oplabilir acil sifalar

  10. bnede oldum ama su çiçeğii olan bölgelere dokunmassanızz bir şey olmaz ama hasar veririseniz izi kalırmış

  11. ben aslında çk araştırdım su çiçeği izi geçmez diolar tam alnımın ortasında çk kötü yaaaa

  12. off bende de su çiçeği izi kaldı nasıl gider çözüm var mı

  13. su çiçeği çıkaranlarda iştahsızlık olur mu ne yapmalı

  14. çok çıkarmış videodaki çcuklar bende geçiriyom

  15. arkadaşlar kardeşimde su çiçeği geçiyor ve baya kötü beslenmesi nasıl olması lazım ne daha iyi gelir bilginiz varsa paylaşırmısınz

  16. Hayir yok fakat su an icin gitmemesi
    Her iki kisi ïçinde daha iyi olur.annenizin
    Kapali bir ortamda oldugunu unutmayin
    Enfeksiona karsi dikatli olmaniz gerekiyor

  17. oğlum suçiçeği çıkarıyor.annem 1.5 yıl önce akciğer ameliyatı oldu.oğlumun yanına gitmesinde bir sakınca varmı.

Yorum yapın

css.php