Tetanoz Belirtileri ve Tetanoz Aşısı Yan Etkileri

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri. Tetanoz Belirtileri. Tetanoz Nedir? Tetanoz (Kazıklı Humma), Clostridium Tetani denilen sporlu bakterinin salgıladığı toksine bağlı olarak gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Toprakta, nemli ortamda, gübre içerisinde oksijensiz ortamda yaşayabilen ısıya dayanıklı bir mikrop olan tetanoz mikrobu, salgıladığı toksin ile omuriliğe ve sinir sistemine zarar verir.

Tetanoz mikrobu spor adı verilen forma gelmesiyle kendini dış ortamda canlı tutabilecek özelliğe sahip olur ve yıllarca toprakta canlı kalabilir. Bakterinin oluşturduğu sporlar ısıya ve kimyasal ajanlara karşı oldukça dayanıklıdır ve öldürmesi çok zordur.

Tetanoz Bulaşıcımıdır?

Tetanoz hastalığı insandan insana bulaşmaz.

Tetanoz Nasıl Bulaşır?

Tetanoz mikrobun toprak, toz, hayvan dışkılarıyla bulaşmış yaralanmalar sonrası bulaşır ve oluşturduğu zehiriyle sinir sistemine geçer, kas felçlerine yol açarak  ölümcül sonuçlara neden olur. Hastalık bulaştıktan sonra tedavisi zordur ve ölüm oranı yüksektir.

Ameliyat yaraları, damardan ilaç kullanımı, yaralanmalar, sıyrıklar, açık yaranın etraftan bulaşması, deri yaraları, hayvan ısırıkları, diş enfeksiyonları, piercing ve dövme gibi durumlar bakterinin vücuda girmesine neden olur.

Her çeşit kirli yaralanma durumunda önce temiz sabunlu suyla ardından da oksijenli suyla yıkanmalı. Sonra alkol ve tentürdiyot gibi bir dezenfektanla temizlik yapılmalıdır.

Tetanoz Ne Zaman Belli Olur?

Vücuda giren mikrobu belirti göstermesi için geçen kuluçka süresi 2-14 gündür.

Tetanoz Nasıl Anlaşılır – Tetanoz Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Kuluçka döneminden sonra toksininin merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisiyle belirtiler ortaya çıkar. Çenede, boyunda, omuzlarda ve sırtta kasılmalar oluşur. Daha sonra karın, kol ve bacaklara yayılır. Tetanozun en çok görülen şeklinde ilk belirti çene kitlenmesidir. Çene ve ağızdaki spazmlara bağlı yutma güçlüğü oluşur. Ayrıca ateş, terleme, kan basıncı artışı ve kalp hızında artış görülür.

Tetanoz Öldürür mü?

Salgıladığı zehirle tüm vücutta  felç ve kasılmalara yol açar. Hastanın bilinci kaybolmaz ama solunum sistemi felci gelişirse solunumu bozulur ve solunum yetmezliğinden hayatını kaybeder.

Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Tetanoz aşısı toksoid denilen inaktive toksindir. Difteri – tetanoz – boğmaca (DBT) aşısı, difteri ve tetanozun zararsız hale getirilmiş toksinlerini ve ölü boğmaca mikrobunu içerir. Tam etki sağlaması açısından DBT aşısının çocukluk döneminde 5 defa uyuglanması gerekir. İlk 3 doz 2, 3 ve 4. aylarda, 4. doz 16-24 ay arasında, 5. doz ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmaktadır.

Gebelikte Tetanoz Aşısı

Anne adayına hamileliğinin 20. haftasından itibaren 2 doz tetanoz aşısı yapılır. 15-49 yaş arasındaki kadınların 5 doz tamamlayacak şekilde tetanoz aşısı olması gerekir. Yeni doğan bebeklerde tetanoz sebebiyle ölüm oranı oldukça fazladır. Yeni doğan bebekte emme güçlüğü en çok görülen belirtidir. Yenidoğan tetanozuna yakalanan bebekler doğumdan sonraki 3-28 gün arasında emmeyi bırakır ve  kaslarındaki kasılmalar nedeniyle vücutları kaskatı kesilir.

Yenidoğan tetanozu, aşı olmamış annelerden ve temiz olmayan şartlarda doğan bebeklerin göbek kordonunun steril olmayan aletlerle kesilmesinden dolayı oluşur. Gebelik sırasında aşılanma bebeğin koruyucu miktarda tetanoz antitoksiniyle doğmasını sağlar.

Hamilelikte yapılmaması gereken aşılar canlı virüs aşılarıdır. Canlı virüs aşıları yapılması durumunda 4 hafta gebe kalınmaması gereklidir.

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Hastalığın geçirilmesi bağışıklık sağlamaz. Tetanoza karşı bağışık hale gelmek için en az 3 doz aşının uygulanması gerekir. Aşıdan sonra 10 yıl geçmişse risk vardır. Tetanoz aşısı canlı aşı olmadığı için sağladığı bağışıklık zaman içerisinde azalır. Çocukken ya da erişkin yaşta aşı serisi tam olarak uygulanmışsa ve her 10 yılda bir uygulanıyorsa etkinliği %100’dür.

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri

Tetanoz aşısı sonrası bölgesel ağrı, şişlik, kızarıklık, lenf bezi büyümesi ve ateş oluşabilir. Ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi etkiler 4. ve 5. dozlardan sonra daha fazla görülür. Bazı çocuklarda, aşının uygulandığı kol veya bacak tamamen şişebilir ve birkaç gün sonra kendiliğinden düzelir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Tetanoz Belirtileri ve Tetanoz Aşısı Yan Etkileri” üzerine 129 yorum

  1. ben bugün oldum arkadaşlar.ilk vurduklarında acımıyoyor ama bi saat sonra ağrıdan duramıyosun.uyuşma baş dönmesi aşı vurulan yerde kızarıklık ve şişme gibi belirtileri olacak bnede olduğu gibi.ayrıca kusma ve miğde ağrıları da.ve şu an kolumu hisstemiyorum

  2. tetenoza yakalandıktan sonra vücudun ne hale geleceğini biraz araştırın ”yemişim aşısını nolucak lan” dersiniz birden bi cesaret felan iner üzerenize :-]

  3. valla bence acımıyor diyen arkadaşlar karbonfiberden falan yapılmış olmalı 18 haftalık hamileyim. Dün tetanoz aşısı yaptırdım kolumun ağrısı bi yana yaklaşık 14 saattir şiddetli baş ağrım var ve ağrı kesici falan işe yaramıyor. Doktora gittim doktorrum kişiden kişiye değişiklik gösteren bir durum dedi. O yüzden bence gerçeklerle yüzleşip herşeye hazırlıklı olmak daha mantıklı..

  4. 5 aylik hamileyim ve dun tetanoz asisi oldum igne yaparken o anda biraz yakiyo snra bisey hissetmiyosun zaman sonra agri ve aci xapiyo birazda ates yapiyo ama sonucta saglimiz icin okadar olck

  5. Cocuklar tetanoz olup kudurarak olmek cok daha aci vericidir diye tahmin ediyorum.o yuzden korkmadan yaptirin o asilari.hem olurken acimiyo,farzedinki ertesi gun kolunuzu sivri sinek soktu ve sisti,okadar kendinizi dinlemeyin arkadaslar,asiyi oluyoken igneye bakmayin o ara guzel seyler dusunun hissetmeyeceksiniz:)

  6. gerçekten çok korkuyorum aşıyı gördüğüm zaman aglıyorum zaten ben aşıdan çok korkuyorum of oof 🙁 🙁

  7. arkadaşlar aşı yapılırken sol omuza yapılıyor. iğnesini bile hissetmiyorsunuz. suni yaygara yapıp arkadaşlarımızı üzmeyelim:) ama aşıdan sonra 1 hafta 10 gün sızlama ağrı ve hatta ceviz büyüklüğünde şişme normal. panik yapmayın. AĞRIYAN BÖLGEYE BUZ UYGULAYARAK RAHATLATABİLİRSİNİZ…

  8. bizde bugün olduk bakalım ne olacak birkaç saattir birşey olmadı biraz sızlıyor

  9. Ya ben oldum çoooooook agriyor ölmek uzereyim bide 1gun geçince oluyosuun beni geren herkeste o koluna vuruyor ya offffff

  10. ya bn 8.sınıfa gidiyorum kolum 3,4 gündür şiş kızarık ve aşırı şekilde ağrıyor lütfen bana ne yapabileceğimi söylermisiniz bir de aşı vuruldu vurulalı halsizlik ve bitkinlik var üzerimde :(((((( lütfen bana yardım edin sürekli kolumu açıp açıp bakıyorum acaba geçmezmi die ağlıyorum 🙁

  11. Aşı hiç acıtmıyor , ancak sonradan şişkinlik ateş halsizlik yakanızı bırakmıyor.

  12. yavv arkadaşlar ne acıtması yaa hiç acıtmıyor ama sonradan çok hafif kolun şişiyro ama ağrısını bile hissetmessin o kdar yanii vah acimiş vayy şişimiş vayyy ateş gibi yanimiş bu yaa hiç birşey olmuyo merak etmeyin 😉

  13. ben dün tetanoz aşısı oldum ve hiç acımadı sonra uyudum sabah yani bugün çok fena ağrı girdi ve çok halsizleştiriyor.

  14. Ben oldum da başta pek acımıyor ama sonradan çok kötü şişiyor

  15. Ben de bu çarşamba günü olacağım çok tırsıyorum ben aşı olmak tan çok korkuyorum yhaaaa :'(

  16. ya ben dün vurundum vurunurken pek acımıyor ama sonrasında çok sızlıyor ve o gecede ateş yapıyor

  17. Ben yarın olucam tetanoz aşısı.İnşallah çok acımaz. 🙁

  18. ya 1.sınıfta olmadım tetanoz olmaktan korkuyorum

Yorum yapın

css.php