Ürtiker Nedir Neden Olur?

Ürtiker Belirtileri ve Tedavisi. Ürtiker Nedir? Ürtiker (kurdeşen)deride hafif kabarık, pembe-kırmızı renkte ve genellikle kaşıntılı lezyonlarla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Vücudun herhangi bir yerinde tek ya da birleşmiş olarak meydana gelebilir.

Ürtiker Çeşitleri

Şikayetlerin 6 haftadan kısa sürmesi durumunda akut ürtiker, 6 haftadan uzun olması halinde ise kronik ürtiker sözkonusudur. Her ikisinde de hastalığın bulguları benzerlik gösterse de hastalığın oluşum sebepleri bakımından önemli farklar bulunur.

Kurdeşenin anjiyo-ödem  adlı kronik bir çeşidi daha vardır. Anjiyo-ödemde ciltteki kızarıklıklar dışında dudak ve gözlerde balon gibi şişlikler meydana gelir. Anjiyo-ödemde derinin alt tabakaları da etkilendiği için şişlik ön plandadır. Anjiyo-ödem yalnızca deride değil, ağız içi, boğaz ve genital bölgede de oluşabilir.

Ürtiker Nedenleri – Ürtiker Neden Olur?

• Hastalık önemli hastaların bir kısmında strese bağlı olarak meydana gelir. Genetik faktörler, aspirin ve penisilin gibi bazı ilaçlar, gıdalarda bulunan katkı maddeleri, kabuklu deniz ürünleri, balık, süt, yumurta, kuru yemişler, kakao mantar, çilek,ve  domates  gibi besinler, diş enfeksiyonu, tonsillit, farenjit gibi enfeksiyonlar, vücudun herhangi bir yerindeki iltihaplanmalar, polen, küf, ev tozları, hayvan tüyleri gibi solunum yoluyla alınan maddeler, bağırsak parazitleri, böcek ısırmaları  kurdeşene yol açabilir.

• Birçok sebebe bağlı oluşabilen kurdeşen, yaz mevsiminde çoğunlukla güneş alerjisi şeklinde kendini gösterir. Bu durum güneş ışınlarına maruz kalındığında gelişir. Kaşıntı ve ardınan kızarıklık ve deride kabarma gibi belirtiler gösterir. Aşırı kaşıntı sebebiyle kaşınan ciltte yaralar oluşabilir.

• Bahar mevsiminde polenler hem akut hem kronik ürtikerin nedeni olabiliyor.

• Kronik ürtike yol açan sebep genellikle anlaşılamaz. Hastaların ancak bir bölümünde sebep bulunabilir. Stres, fiziksel faktörler, ailevi hastalıklar, bazı cilt hastalıkları ya da cilt dışı sistemik hastalıklar bunlardan başlıcalarıdır.

Ürtiker Belirtileri

Ciltte aniden başlayan ve birkaç saat devam eden dayanılmaz kaşıntılarla kendini belli eder. Ciltte küçük, kızarık kabartılar meydana gelir.

Döküntüler kaşıntılı, kabarık, 2 milimetreden 30 santimetreye ulaşabilen farklı boyutlarda ve biçimlerde görülen plaklar halindedir. Bu döküntüler genellikle 15-20 dakika ile birkaç saat arasında devam eder ve iz bırakmadan kaybolur. Sonra başka bir bölgede yeniden çıkar. Citteki kızarık yerler birleşerek büyük, yuvarlak ya da düzensiz biçim alabilirler. Kabarıklıklar çoğunlukla yüzde, kollarda, bacaklarda ve parmaklarda meydana gelir.

Ürtiker Ne Kadar Sürer?

Akut ve kronik ürtikerin tedavileri birbirinden farklıdır. Akut ürtiker atağı birkaç saatle birkaç hafta arasında değişir. Kronik ürtiker ise yıllarca sürebilir.

Ürtiker Hastalığı Bulaşıcımıdır?

Bulaşıcı bir hastalık değildir.

Ürtiker Tedavisi Nasıl Yapılır?

• Tedavide önce  ürtikere yol açan faktörün giderilmesi hedeflenir. Ürtikere sebep olan başka bir sistemik hastalığın mevcudiyetinde önce onun tedavisi yapılır. Ürtikerin neden olduğu şikayetlerin tedavisi için antihistaminik ilaçlar kullanılır. Tek bir ilaç ya da diğer ilaçlarla kombine edilebilir. Antihistaminik ilaçlar ürtikeri önlemede ve ani olarak başladığında baskılamada etkilidirler. Nadiren kortizon kullanılabilir.

• Alerjik kaynaklı ürtikerde alerjenden uzak durulması gerekir. Bu yüzden özellikle mevsimsel olarak ürtikeri ortaya çıkan kişilerde, alerji testleri ile alerjen saptanabilir ve hastaya bu alerjenlerden uzak durması önerilebilir. Ayrıca  alerjene karşı bağışıklama da yapılabilir.

• Nedensiz ve tedavilere yanıt vermeyen hastalık varsa, psikolojik stresle tetiklenen bir ürtiker  sözkonusu olabilir.

• Anjiyo nörotik ödemde bilinçaltı psikomotor faktörlerin araştırılması için pskiyatriste başvurulabilir.

• Akut ürtikerin nedeni genellikle bulunup tedavi edilebiliyor. Kronik ürtikerde ise %70-80 oranında neden tespit edilemiyor.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Ürtiker Nedir Neden Olur?” üzerine 45 yorum

  1. Yaklaşık 4 senedir tedavi göriyorum ataklar nefes darlıgı bagılma vb. Cok seyler yaşandı yolda düşüp kaldıgım gibi durumlarda oldu denemedigim ilaç igne hersey kullanıldı iyi olacagıma git gide kötü olmaya başladım bacagım morarmaya ve artık izler kalmaya başladı piskolojik duruma gelince insan bi süre sonra alısıyor o yuzden sakin olmanız ve elinizden geldigince takmamaya calışın hayatının bi parcası olarak düşünin sinir ve stres daha cok yıpratıyor insanı ve tetikliyor durumu .

  2. Ürtüker denilen o hastalık bendede var 4 yıl oldu kullanmadığım ilaç kalmadı kaşıntı dan geberiyorum gitmediğim hastane kalmadı

  3. Aidin salihin gerçek tıp grubunu takip edin internetten varsa sosyal medyadan ürtikerle ilgili alternatif tıpta çare var birde gümüş solüsyonu deneyin…

  4. Bendede aynı sorun var kaç doktora gittim ama nafile çok zor bir durum

  5. mrb bende 4 ay oldu ürtiker dendi goz dudak şişmeler vucudumdaki leke kabarciklar cok zor gercekten pskolojibozuluyor bir sure sonra

Yorum yapın

css.php