Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir?

Uykusuzluğun Tanımı ve Uykusuzluk Nedenleri. Uykusuzluk, kişinin uykuya dalma ve uyuma konusunda güçlük yaşamasıdır. Eğer gece yarısı ya da sabahın erken saatlerinde hala uyumamışsanız, insomniya sorunu yaşıyorsunuz demektir.

Çevrenizdeki ya da hatta kendiniz tarafından çıkarılan ses ve gürtültülerden de kolaylıkla rahatsız oluyorsanız, yine insomniya sorunu sahibi olduğunuz söylenebilir.

Uykusuzluk, kronik veya akut olabilir. Tanı koymak biraz zaman almaktadır. Ancak sağlıklı uyku uyuyamayan kişilerin uyku bozukluğu rahatsızlığı yaşıyor olduğu da söylenemez. Ama, uyku güçlüğü günlerce ve aylarca devam ederse bu konuda doktorunuzu görmek isteyebilirsiniz.

Uykusuzluk Sebepleri

• Bu da iyi haber…  Uyku bozukluklarının birçok türleri arasında, insomnia tedavisi en kolay olanıdır. Eğer soruna en iyi çözümü bulabilirseniz, o artık sizin için bir yük olmaktan çıkacaktır.

• Bununla birlikte, çözüme başlamadan önce şu sorunun yanıtını bulalım. Uykusuzluğa sebep olan nedir? Birçok faktör uykusuzluğa neden olabilir. Bir tanesi  psikolojiktir. Endişe, kaygı, stres ve depresyon, kaliteli uykuyu önleyebilecek çeşitli duygusal faktörlerden sadece birkaçıdır. Örneğin, gece yarısını geçtiği halde kızınız henüz eve gelmedi diye endişeli iseniz, o zaman gerçekten uyumama riskiniz yüksektir. Duygularınız uykunuza baskın gelir.

• Üzgün ya da endişeli olduğunuzda, yine uykuya dalamayabilirsiniz. Gecenizi bu ikilemi düşünerek geçirebilirsiniz.

• Belli başlı olaylar da uykusuzluğa neden olabilir. Örneğin, eğer gece biriyle uyumaya alışık  değilseniz, yine birkaç geceyi ayakta geçirebilirsiniz. Ama alışmak uzun sürmez.

• Seyahat ederken de uykusuzluk sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Zaman dilimlerini değiştirmek sizi geksinim duyduğununuz uykudan uzak tutabilir.

• Eğer kahve gibi kafeinli içecekler tüketiyorsanız, uyumakta güçlük çekebilirsiniz. Ayrıca düzenli bir uyku düzeniniz yoksa da uykusuzluk yaşıyor olabilirsiniz.

• Uykusuzluk aynı zamanda vücut tarafından da oluşturulabilir. Kadınlar, hormonal değişiklikler nedeniyle uykusuzluk yaşayabilirler. Kimileri ise, uykuyu düzenleyen hormon olan melatoninin üretiminin azalmış olması yüzünden uykusuzluk çekebilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php