Yüz Felci Belirtileri ve Tedavisi

Yüz Felci (fasial paralizi) Nedir? Yüz kaslarını (dudak, yanak, kaş, göz çevresi kasları) etkileyen ve çok hızlı bir şekilde gelişen bir felç durumudur. Yüz hareketlerini sağlamak amacıyla beyinden gelen komutları kaslara ileten yüz sinirindeki sorunlar yüz felcine yol açmaktadır.

Yüz hareketleri fasial sinir denilen yüz siniri aracılığıyla yapılır. Yüz siniri, beyinden gelen sinir uyarılarını yüz kaslarına ulaştırarak normalde farkına varmadığımız birçok mimik hareketini gerçekleştirir. Yüz felci, bu sinirin iletisi engellenince meydana gelen bir durumdur. Fasial sinirin paralizilerinin en çok rastlanan sebebi Bell’s palsidir.

En çok görülen yüz felci nedeni olan ve Bell paralizisi denilen bu durum, yüz sinirinin iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap ve ödem oluşmasıyla gelişir. Yüz felcine rüzgar dışında ayrıca bazı virüs, bakteriler, akut orta kulak iltihapları, diyabet ve vitamin eksikliği gibi sorunlar da sebep olabilir. Kulak iltihapları, tümörler, sinir yaralanmaları gibi durumlar yüz felcinin nadir görülen nedenler arasındadır

Aşırı soğuk ve rüzgarlı havalar yüz felcini tetikleyici etki gösterir. Yoğun rüzgâra maruz kalmak, yüz felcinden başka akut sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi ciddi üst solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olmaktadır.

Yüz Felci Belirtileri

Yüz sinirinin çalışmamasının en önemli göstergesi yüzün bir yanındaki hareketlerin azalması ya da kaybolmasıdır. Gözyaşı ve tükürük salgısını azalır. Yüz felci geçirenler kaşlarını ve göz kapaklarını hareket ettirmekte zorlanırlar, gülme, yanak şişirme ve dişlerini gösterme gibi yüz hareketlerini zorlukla yapabilirler. Ağız köşesi kıvrımı düzleşir. Dilin ön kısmında tat duyusu bozulur. Göz kırpmanın yapılamaması nedeniyle  gözün üst tabakası kornea dış etkenlere maruz kalabilir ve nadiren de olsa  keratit denilen komplikasyon meydana gelebilir.

Yüz Felci Neden Olur?

Yüz felcinin vücutta sessiz duran herpes virusunun yeniden aktif hale gelmesiyle oluştuğu düşünülüyor. Bu aktifleşme, sinirde enfeksiyon gelişimine, şişmeye, sıkışmaya ve sonunda işlevini yapamamasına sebep olur. Radyasyon, travma, vücutta başka bir enfeksiyonun olması ve soğuk hava, sosyal stresler, kanser, yanık, AIDS, transplantasyon, kemoterapi gibi faktörlerin herpes virüsünü tekrar aktif hale getirdiği belirtiliyor.

Yüz Felci Nasıl Geçer?

Yüz felci hastalarının çoğu kortikosteroidler ve B vitamini ya da fizik tedavi yardımıyla hızla düzelir. Kortizon, sıkışan sinirlerde ödemi azaltarak yararlı olabilir. Göz kurumalarını önlemek için yapay gözyaşı ya da antibiyotikli kremler verilir. Hastaya, yüzün mimik kaslarını hareket ettirmesi için sakız çiğnemesi ve yüz kasları üzerine masaj yapması önerilir. Hastaların küçük bir bölümünde ise yüz felci, cerrahi tedavi gerektirecek kadar ağır seyreder. 2 ay içinde düzelmeyen durumlarda cerrahi tedavi sözkonusu olur.

Yüz Felci Kaç Günde İyileşir?

Yüz felci olan kişilerin %60’ı 1 ay içinde tamamen iyileşir, %35’inin iyileşmesi 1 aydan fazla sürer. % 5 oranında ise yüz felcinde oluşan aksaklıklar kalıcı olabilir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Yüz Felci Belirtileri ve Tedavisi” üzerine bir yorum

  1. ben bir haftadan berli yuz felci gecirdim bu hastaliga ne iyi gelir arkadaslar yardimci olursaniz sevinirim

Yorum yapın

css.php