wordpress counter

Demir Eksikliği Hangi Testle Anlaşılır?

Ferritin Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri. Demir Eksikliği Hangi Testle Anlaşılır? Kandaki demir düzeylerini ölçmek için uygulanan testler, hemoglobin testi, serum demir testi, total demir-bağlanma kapasite testi ve serum ferritin testi olarak adlandırılırlar.

Tam Kan Sayımı Tahlili (Hemogram)

Hemogram olarak da bilinen tam kan sayımı tahlili, genellikle kanınızdaki demir durumunu test etmek isteyen doktorun vereceği ilk tahlildir. Bu test, kanınızdaki hemoglabini, hematokriti ve ortalama eritrosit hacmini ölçer.

Normal bir hemoglobin testi desilitrede; erkeklerde 13.5-17.5 gr; kadınlarda ise, 12.0-15.5 gr./dL ölçer. Hematokrir ise, total kan volümünde, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarların) yüzdesini ölçer; normal aralık, yetişkin kadınlarda %34.9 ile 44.5 arasında, yetişkin erkeklerde ise, %38.8 ile 50 arasındadır. Eritrosit hacmi ise, hücrelerin boyutlarını ölçer. Düşük eritrosit düzeyi, düşük demir düzeylerine işaret eder. Normal düzey, 80-100 femtoliter’dir.

Demir Düzeyi Testi

Demir düzeyi testi, kan serumundaki transferrin adlı proteinin kan plazmasına taşıdığı demir miktarını ölçer. Kandaki demir düzeyini yükselten ilaç ve maddeler arasında kloramfenikol, östrojen preparatları, diyet demir takviyeleri, alkollü içecekler, metildopa ve doğum kontrol hapları vardır. Kandaki demir düzeylerini düşürenler arasında da, ACTH, kolşisin, deferoksamin, metisilin ve testosteron sayılabilir.

Normal serum demir düzeyleri aşağıdaki gibidir:

Yetişkin erkekler: 75-175 mikrogram/dL
Yetişkin kadınlar: 65-165 mikrogram/dL
Çocuklar: 50-120 mikrogram/dL
Bebekler: 100-250 mikrogram/dL

350-500 mikrogram/dL üzerindeki demir düzeyleri toksik olarak adlandırılır, 1000 mikrogram/dLÜzeri ise şiddetli demir zehirlenmesi olduğuna işaret eder. Serum demir düzeyleri, talasemi, hemokromatoz, şiddetli hepatit, karaciğer rahatsızlıkları, kurşun zehirlenmesi, akut lösemi, ve böbrek hastalıklarında yükselir. Ayrıca, çoklu kan tranfüzyonları ve damar içi demir enjeksiyonlarında yükselir. Serum kan düzeyi, demir eksikliği anemisi, kronik kan kaybı, kronik hastalıklar, geç hamilelik, kronik anlamda ağır aybaşı dönemlerinde ve tiroit eksikliğinde de azalma gösterir.

Total Demir Bağlama Kapasitesi

Bu test ise, kanda demirin az mı çok mu olduğunu gösterir. Demir kanda, transferrin adlı proteine bağlanarak taşınır. Bu test, transferrinin kandaki demiri taşıma kapasitesini ölçmek için gereklidir.

Normal Total Demir Bağlama Kapasitesi Kaç Olmalı?

Yetişkin erkekler: 300-400 mikrogram/dL
Yetişkin kadınlar: 300- 450 mikrogram/dL

(Normal değer aralıkları laboratuarlara göre çok az da olsa değişiklik gösterebilir.)

Total Demir Bağlama Kapasitesi Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

Total demir bağlanma kapasitesi, malnutrisyon, şiddetli yanıklar, hemokromatoz, enfeksiyon ve kronik hastalıklar sonucu oluşmuş anemi, karaciğer sirozu ve böbrek hastalıklarında düşüş gösterir. Demir eksikliği anemisi, polisitemi vera, hamilelik, kan kaybı, şiddetli hepatit ve doğum kontrol hapı kullanımı ile birlikte ise yükseliş gösterir.

Ferritin Testi

Kandaki ferritin miktarı (serum ferritin düzeyi), doğrudan, vücutta depo edilen demir miktarı ile ilgilidir.

Ferritin Normal Değeri Kaçtır?

Yetişkin erkekler: 20-300 ng/mL
Yetişkin kadınlar: 20-120 ng/mL

Ferritin Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

Ferritin düzeyleri, karaciğer hastalıkları, hemokromatoz yüzünden demir yüklenmesi, aneminin belirli tipleri, akut lösemi, Hodgkin Hastalığı, göğüs kanseri, talasemi, enfeksiyonlar, iltihaplı hastalıklar ve hemosiderozda yükseliş gösterir. Ferritin düzeyleri, böbrek rahatsızlıkları yaşayan hastalarda normal ya da normalin çok az üstünde seyreder. Kronik demir eksikliği ve şiddetli protein eksikliğinde ise düşüş gösterir.


Yorumlar

  1. hasta dedi ki:

    ferritin değerim 2 çıktı. hemoglobin değerim ise 9.9. ferritin değerim çok mu tehlikelidir? dayımın oğlu akdeniz anemisi. bendede taşıyıcılık veya hastalık söz konusu olabilir mi?

  2. betül hasta dedi ki:

    benim ferritin seviyem 9 ay önce 1.3 tü tedavi gördüm 336 şuan bugün ölçürttüm.eskiden kan seviyem 6.8 di tedaviden sonra 12,75 bugün ki seviyem çok mutluyummm… teşekkür ederim ali bey

  3. özdemir dedi ki:

    ferretin değerim 7.55ng/mL(L) HGB 10.1- HCT 29.7- MCV 72.7-MCH 24.8 Akdeniz anemisi çıkmadı bu değerler en az 7veya 8 senedir hemen hemen böyle düşük arada moltofer kullandım 6 7 ay kullanmama rağmen hiç bir fark olmadı böyle bir durum genetik olabilirmi ayriyeten kendimi iyi hissediyorum.1941 doğumluyum cevabınız için şimdiden teşekkürler.

  4. jale dedi ki:

    Ferritin 13.75 acabane yapmalıyım yaşım 39 normalde kaç olmalı aşırı halsiz ve yorgunum teşekkürler.

  5. Sibel Şen dedi ki:

    Merhaba benim 12 yaşında kızım var bugün tahlil verdik sonucunda ferritin bu yaş grubunda 15-140 çıkarken benim kizimda 613.4 çıktı ve çok Üzgünüm bu ne demektir lütfen bilgilendirirmisiniz.

  6. sabriye hasanusta dedi ki:

    2010 yılında hellp sendromu teşhisiyle erken doğum yaptım verilen fazla kan ve trombosit sonucu ferritin değerim 1OOO lere kadar çıktı,. bir sene önce tekrar bi doğum yaptım bebeğe rağmen düşmedi yaklaşık 3OO lerde gidip geliyo karaciğer enzimlerimde yüksek nasıl başa çıkabilirim

  7. Inci Akkaua dedi ki:

    Dedemin ferritin degeri oldukca yüksek ne yapmam gerekir

  8. Tasoglu dedi ki:

    Ferritin degerim 1532 cikti. Ne yapmam gerekir :(

  9. Fatma dedi ki:

    Ferritin seviyem 8 .3 çıktı LDL 170, HDL 140 Tansiyonum yüksek, Gizli şeker de çıktı. kemik erimem de var Menapoza girmedim. Sizce ben hapı yuttum mu? Galiba işim biraz zor. bu arada yaşım 46. Ne yapmalıyım

  10. gülcan dedi ki:

    merhaba.. benim tahlil sonucu değerlerim .demir serum 29ug/dL (60-180) demir bağlama kapasitesi 359ug/dL (155-355) ferritin5.1(11.0-306.8)bu şekilde çıktı sonuç nedir acaba beni bilgilendirirmisiniz?

  11. ayse besincioglu dedi ki:

    ferritin formonu 1500 üstünde buda sılk kan almaktan kaynaklanıyor doktor ilac verdi iki adet alıp ac karnına içiyoruz düşermi

Paylaş

*

css.php