Demir Eksikliği Hangi Testle Anlaşılır?

Ferritin Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri. Demir Eksikliği Hangi Testle Anlaşılır? Kandaki demir düzeylerini ölçmek için uygulanan testler, hemoglobin testi, serum demir testi, total demir-bağlanma kapasite testi ve serum ferritin testi olarak adlandırılırlar.

Tam Kan Sayımı Tahlili (Hemogram)

Hemogram olarak da bilinen tam kan sayımı tahlili, genellikle kanınızdaki demir durumunu test etmek isteyen doktorun vereceği ilk tahlildir. Bu test, kanınızdaki hemoglabini, hematokriti ve ortalama eritrosit hacmini ölçer.

Normal bir hemoglobin testi desilitrede; erkeklerde 13.5-17.5 gr; kadınlarda ise, 12.0-15.5 gr./dL ölçer. Hematokrir ise, total kan volümünde, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarların) yüzdesini ölçer; normal aralık, yetişkin kadınlarda %34.9 ile 44.5 arasında, yetişkin erkeklerde ise, %38.8 ile 50 arasındadır. Eritrosit hacmi ise, hücrelerin boyutlarını ölçer. Düşük eritrosit düzeyi, düşük demir düzeylerine işaret eder. Normal düzey, 80-100 femtoliter’dir.

Demir Düzeyi Testi

Demir düzeyi testi, kan serumundaki transferrin adlı proteinin kan plazmasına taşıdığı demir miktarını ölçer. Kandaki demir düzeyini yükselten ilaç ve maddeler arasında kloramfenikol, östrojen preparatları, diyet demir takviyeleri, alkollü içecekler, metildopa ve doğum kontrol hapları vardır. Kandaki demir düzeylerini düşürenler arasında da, ACTH, kolşisin, deferoksamin, metisilin ve testosteron sayılabilir.

Normal serum demir düzeyleri aşağıdaki gibidir:

Yetişkin erkekler: 75-175 mikrogram/dL
Yetişkin kadınlar: 65-165 mikrogram/dL
Çocuklar: 50-120 mikrogram/dL
Bebekler: 100-250 mikrogram/dL

350-500 mikrogram/dL üzerindeki demir düzeyleri toksik olarak adlandırılır, 1000 mikrogram/dLÜzeri ise şiddetli demir zehirlenmesi olduğuna işaret eder. Serum demir düzeyleri, talasemi, hemokromatoz, şiddetli hepatit, karaciğer rahatsızlıkları, kurşun zehirlenmesi, akut lösemi, ve böbrek hastalıklarında yükselir. Ayrıca, çoklu kan tranfüzyonları ve damar içi demir enjeksiyonlarında yükselir. Serum kan düzeyi, demir eksikliği anemisi, kronik kan kaybı, kronik hastalıklar, geç hamilelik, kronik anlamda ağır aybaşı dönemlerinde ve tiroit eksikliğinde de azalma gösterir.

Total Demir Bağlama Kapasitesi

Bu test ise, kanda demirin az mı çok mu olduğunu gösterir. Demir kanda, transferrin adlı proteine bağlanarak taşınır. Bu test, transferrinin kandaki demiri taşıma kapasitesini ölçmek için gereklidir.

Normal Total Demir Bağlama Kapasitesi Kaç Olmalı?

Yetişkin erkekler: 300-400 mikrogram/dL
Yetişkin kadınlar: 300- 450 mikrogram/dL

(Normal değer aralıkları laboratuarlara göre çok az da olsa değişiklik gösterebilir.)

Total Demir Bağlama Kapasitesi Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

Total demir bağlanma kapasitesi, malnutrisyon, şiddetli yanıklar, hemokromatoz, enfeksiyon ve kronik hastalıklar sonucu oluşmuş anemi, karaciğer sirozu ve böbrek hastalıklarında düşüş gösterir. Demir eksikliği anemisi, polisitemi vera, hamilelik, kan kaybı, şiddetli hepatit ve doğum kontrol hapı kullanımı ile birlikte ise yükseliş gösterir.

Ferritin Testi

Kandaki ferritin miktarı (serum ferritin düzeyi), doğrudan, vücutta depo edilen demir miktarı ile ilgilidir.

Ferritin Normal Değeri Kaçtır?

Yetişkin erkekler: 20-300 ng/mL
Yetişkin kadınlar: 20-120 ng/mL

Ferritin Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

Ferritin düzeyleri, karaciğer hastalıkları, hemokromatoz yüzünden demir yüklenmesi, aneminin belirli tipleri, akut lösemi, Hodgkin Hastalığı, göğüs kanseri, talasemi, enfeksiyonlar, iltihaplı hastalıklar ve hemosiderozda yükseliş gösterir. Ferritin düzeyleri, böbrek rahatsızlıkları yaşayan hastalarda normal ya da normalin çok az üstünde seyreder. Kronik demir eksikliği ve şiddetli protein eksikliğinde ise düşüş gösterir.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Demir Eksikliği Hangi Testle Anlaşılır?” üzerine 47 yorum

  1. Ben 27 yasindayim demir baglama kapasitem 40 cikti cok dusuk gorunuyor neden olabilir eGFR degerim de 119.68 yuksek gorunuyor

  2. Ferritin degerim 709 cikti yasim 60 erkek ne yapmaliyim simdiden tsk.

  3. bu değerler dr.mun verdiği ilaçlarla düzelirmi?

  4. merhaba.Sağlık ocağımın yaptırdığı kan tahlilimde demir serum 50 ,bağlama kapasitesi 372, ferritin 8.8 sizce bu değerler ilaçla düzelirmi? bu arada gaita ‘m normal çıktı.Teşekkürler.

  5. ferritin değerim 2 fakat hemoglobin ,hemotogrit normal Dr ilaç vermedi normal mi?

  6. Merhaba feritin degeri 3 çıktı, doktor endoskopi de istedi ? Değeri yükseltmek için ne yapmalıyım?

  7. feritin değerim 190 la 250 arasında gidip geliyor nasıl düşüre bilirim 6 ayda bir konturole gidiyorun lütfen bemi bilgilendirirmisiniz

  8. Mrblar.uc ay once farkedıldı ferrıtın degerım 550.600 cıvarı cıkıyor ama cozum bulamadık henuz 3 kez dusuk yaptım ferrıtın yukseklıgının dusuge sebep olma olasılıgı ve ne yapmam gerrktıgı konusunda bılgısı olan varmı!?.

  9. Demirim 7 cikti. İlac tedavisi goruyorum ama bir turlu fayda etmiyo. Ne yapmam gerek.?

  10. Merhaba benim ferritin değerim 424 ng/ml çıktı acaba çok mu tehlikeli 2 ay önce 378 Di. Şikayetim halsizlik ve yemek borusunda aşırı şekilde yanma 10 sene önce reflü ameliyatı da olmuştum midemdeki helikopteri de yüksek çıktı acaba ne olabilir bu arada Norveçde yaşıyorum muayene için Türkiye’ye geleceğim

  11. Merhabalar 2 yaşindaki kızımın ferritin 1700 lerde neden yuksek ne gibi rahatsizlik soz konusu ilginize tesekkurler

  12. Bir diyaliz hastasına venofer verildiginde albümün ü düşer mi

  13. Merhaba ben 24yaşında evli bir bayanım 3yıl önce böbrek nakli oldum bu aralar çok yoruluyorum oturduğum yerde bile merdiven çıkamıyorum elim kolum kesiliyor çarpıntım baş Ağrı’m oluyor kendimi iyi hissetmiyorum adet dönemindeyim ve daha da yorgunluk bitkinlik halsizlik oluyor hemoglobin 8.6 ferritin 22 değerinde sizce Nasıl ne yapılmalı..Teşekkürler..

  14. Benim Feritinim 194 çıktı çok mu yüksek hipotiroitim var acaba ondan olurmu

  15. benim oğlum var 4 ysında ferttn yaptm 660 cıktı birgü n sonra yatım 2000 cıktı hemolotije götörucgm.ama cok halsiz ayaklarım ve karnım agirıyor diyor ne yapmaliym

  16. HGB 9.3 MCV 66.5 MCH 20.2 DEMİR (SERUM) 22 DEMİR BAĞLAMA KAPASİTESİ 478 FERRİTİN 1.3 diğer tahlillerim normal nedir bu sonuçlar açıklarmısınız neden FERRİTİN düşük demir bağlama yüksek yaş 27

  17. 17yaşında oğlum var Demiri 179-total demir bağlama 231-Ferritin 30.ne demektir bu Allah aşkına cevap yazın.

Yorum yapın

css.php