Akne Tedavisi

Akne İzleri Nasıl Geçer? Akne tedavisi ile öncelikle akne izleri ‘nin oluşumunu önlemek amaçlanır. Çünkü akne sorunları ve akne izlerinin tedavisi akneyi tedavi etmekten daha zordur.

Aknenin ilerde kalıcı iz bırakıp bırakmayacağının tespiti olanaklı olmadığı için akne tedavisine erken dönemde başlamak daha uygun olur. Akne tedavisinde bir diğer amaç akneli olarak geçirilecek süreyi kısaltmaktır.

Aknenin çeşidi ve derecesine göre  değişik akne tedavileri  uygulanır.

Akne İlaçları

1Topikal Akne İlacı : Hafif derecedeki akneler için  harici olarak uygulanan akne kremi, akne jeli, losyon, gibi akne giderici ilaçlar akne tedavisi için kullanılır. Ergenlik döneminde görülen akneler harici akne tedavisine çoğunlukla olumlu yanıt verirler.

Akne kremi jel losyon gibi akne ürünleri yalnızca akneye değil akneli alanın hepsine sürülür. Ancak akne kremleri önerilen doza uygun kullanılmalıdır. Fazla oranda akne kremi kullanımı yan etkilere yol açabilir.

2- Ağızdan alınan Akne İlacı : Akneli ciltler için krem jel gibi uygulamalarla gerekli sonuç alınmadığı takdirde  bu tür ilaçlar verilir. Bunlar harici tedaviyle beraber kullanılabileceği gibi tek olarak da kullanımı uygun görülebilir.

Bu ilaçlar antibiyotik ve hormon tedavisine yönelik ilaçlardır.

3-Retinoid Tedavisi :  Akne tedavisinde kullanılan ilaçlardan beklenen netice alınamazsa ya da skar oluşumu varsa bu tedavi uygulanabilir. Şiddetli akne durumlarında yalnızca dr. gözetiminde kullanılmaktadır. İç organlara yönelik yan etkileri vardır. Hamilelerin kullanması ise yasaktır.

Akne İlaçlarının Yan etkileri Var mı?

Sivilce tedavisinde kullanılan ilaçlar sivilcenin geçmesini kolaylaştırı etki gösterirler. Ancak cildin yapısına da zarar vererek, tahriş, kızarıklık, antibiyotik direnci, ışığa hassasiyet, kaşınma, ciltte aşırı kuruma gibi birçok cilt proplemine de yol açabilmektedirler.

Akne ve sivilce tedavisinde kullanılan ilaçlar hamilelik döneminde ciddi fetus anormalliklerine yol açabilirler.

Akne Lekeleri Nasıl Geçer?

Akne tedavisine erken başlanması sağlıklı bir cilde sahip olmak için  önemli bir adımdır. Bu yüzden akneyi aktif olduğu dönemde tedavi ettirmek gerekir. Akne izleri oluştuktan sonra yapılan akne izlerinin tedavisi  %50-60 oranında fayda sağlar.

Akne izleri için kişinin durumuna göre kimyasal peeling, dermabrazyon, microabrazyon ya da lazer gibi uygulamalardan biri seçilebilir.

Meyve Asitleri (AHA)

Akne tedavisinde meyve asitleri de kullanılmaktadır. Meyve asitleri (AHA) birçok meyve ve besinlerde yeralır. Meyve asitlerinin cildi soyucu ve yenileyici özelliği vardır. Düşük içeriğe sahip olan meyve asiti ürünleri (kozmetik ürünler) kişisel olarak daha çok cilt bakımı için kullanılmakla beraber  yüksek içeriğe sahip olanları ise dr. gözetiminde akne ve akne izi tedavisi için kullanılmaktadır. Meyve asiti içeren kozmetik ürünlerinin kullanımı önerildiği şekilde olmalı ve yanlış kullanımdan kaçınılmalıdır.

Kimyasal Peeling

Cildi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için bazı kimyasal solüsyonların uygulaması yöntemidir. Cilde yüzeyel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına neden olan kimyasal bir asit uygulanır. Kişinin yaşı, cilt tipi ve sorunun derecesine göre kimyasal maddenin konsantrasyonu,süresi ve seans sayısı belirlenir.

Sivilcenin tedavisi için önce sivilceye yol açan siyah- beyaz noktacıklar temizlenir ve ardından solüsyon uygulanır. Tekrarlayan peeling işlemiyle sivilcelerin ve de izlerin tedavisi gerçekleştirilir.

Leke tedavisinde de peeling solüsyonu yüzde birkaç dakika kadar bekletilir ve nötralize edilir. Leke açıcı kremlerle daha pürüzsüz bir cilt sağlanır.

En çok kullanılanlar glikolik asit, Alfa hidroksi asitler (AHA), triklosetik asit (TCA), salisilik asit, jesner solisyonu ve kombinasyonlarıdır. Kimyasal peeling işleminden sonra güneş ışınlarından korunulması gerekir. Kimyasal peeling yaptırmak için en uygun dönem kış mevsimidir.

Microabrazyon

Kuvarstan elde edilen küçük taş parçacıklarını püskürten aletler kullanılarak yüzeyel soyma sağlanır. Daha derin soyma gereken durumlarda ise, zımpara yöntemi ameliyat ile uygulanır.

Dermabrazyon

Özel aletler ile derinin soyuması işlemidir. İyileşme oranı  %40 ila %60 arasında değişiyor. Uygulamayı yapan doktorun tecrübesiyle orantılı olarak cildin belli seviyelerinin soyulup akne izlerinin çevresiyle daha uyumlu seviyeye getirilmesi amaçlanır.

Lazerle Akne Tedavisi

Akne tedavisinde 2 şekilde kullanılır. İlk olarak düşük dozlarda haftalık seanslarla lazer yaparak medikal tedaviye destek  sağlanır. Daha az ilaç kullanılır ve akne daha çabuk iyileşir. İkinci kullanımı da akne izlerine yönelik yapılır.

Thermage Tedavisi (Radyo Frekansı)

Ciltteki kolajeni etkili şekilde artırarak akne izlerinin hafifletilmesine yardım eder.

Photo IPL (Işık Tedavisi)

Photo IPL uygulaması kolajeni arttırır, cildi dolgunlaştırır ve savunma sistemini aktif hale getirir. Sivilceler dışında iz, leke ve çukurların tedavisi içinde kullanılmaktadır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Akne Tedavisi” üzerine 41 yorum

  1. Benim iş arkadaşım elma sirkesi kullanmaya başladı. Yüzü o kadar kötüydü ki hiç bir şekilde öyle yüz görmedim ben. Yüzünün tamamı sivilce ve sivilce izleri ile doluydu. Her akşam yatmadan önce önce yüzünü yıkayıp sonra pamukla bol bol sürüyor. Ve sabah uyandığında. Sadece 1 haftada gözle görülür şekilde tamamı gitti. Şu an iki hafta oldu ve tamamı gitti hiç yok. Yüzü harika oldu. Bende denedim bende ise yaramadı. Bence mutlaka deneyin. Belki sizde işe yarar. Hoşçakalın.

Yorum yapın

css.php