Kortizon Nedir ve Ne Tür Zararlara Sebep Olur?

Kortizonun bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımı, vücuda çoğu kez yarar değil, zarar verir. Bu yüzden hekimin hastasını çok iyi yönlendirmesi ve hastanın da önerilenlere uyması gerekir.

Kortizon Nedir?

Kortizol, böbreküstü bezlerinde üretilen doğal bir hormondur. Vücut, normal işlevlerini sürdürebilmesi için sürekli belli bir oranda böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, kortizol hormonuna gereksinim duyar. Bu hormonun sentetik şekli olan kortizon ilaçları (kortikosteroid) tıbbın farklı dallarında birçok hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İlaç olarak kullanılan farklı kortizon türleri vardır. Ağızdan ya da damardan verilebilen bir ilaç olarak kortizol, hidrokortizon veya kortizon olarak bilinir. Kullanım süreleri, günlük alım şekli ve azaltma zamanı ya da dozu konusunda doktorun kararlarına mutlaka uyulması gerekir.

Kortizon İlaçları Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Romatizmal hastalıklar, bağ dokusu hastalığı, kan hastalıkları, kan hücrelerinin aşırı çoğalmasına bağlı olarak oluşan lösemi hastalığı, aşırı bir alerjik duyarlılıktan kaynaklanan ve aniden gelişen anafilaktik şoklar, karaciğerin otoimmun hastalıkları, tiroid bezinin aşırı çalıştığı durumlarda görülen krizlerde, sinir köklerinin alerjik, ani ve iltihaplı rahatsızlıklarında, bazı vücut felçlerinde, yüz felçlerinin başlangıç aşamasında, multiple skleroz hastalığında, nefrotik sendromlarda, kalp zarı, kası ve iç tabakasını tutan iltihaplı durumlar ile alerjik durumlar ve bağışıklık sistemiyle ilgili, tıkamaya neden olan tipteki damar hastalıklarında, astım belirtilerinin kontrol altına alınmasında, ciddi astım krizlerinde.

Kortizon Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Tuz ve sodyumlu besinler, konserve, turşu ve salamuralara, tahin, pekmez, çikolata, şekerli meşrubatlar, tuzlu kuruyemiş, kabartma tozu, et suyu tabletleri, kızarmış ağır hamur tatlılar gibi besinlerden kaçınmak gerekir.

Kortizonun Yan Etkileri

• Özellikle çocukluk dönemi ve genç yaşlarda uygulanan kortizon tedavisi gelişme bozukluğuna neden olabilir. Vücudun bazı bölgelerinde şişlikler ve gövdede yağlanma oluşabilir. Adale zayıflığı, kan basıncında yükselme, kemik erimesi, seksüel ve psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Ciltte kıllanma, çizgilenme, regl bozuklukları, tiroid işlevlerinde ve erkeklerde testisler üzerinde olumsuzluklar görülebilir. Uzun süreli kortizon kullanımı çocuklarda büyüme ve gelişme gecikmesine sebep olur.

• Kortizonun kontrolsüz kullanımı diyabet, hipertansiyon gibi sorunlara sebep olabilen Cushing adı verilen hastalığa yol açar. Cushing hastalığında bağışıklık sistemi geriler, tuz tutulması artar ve hipertansiyon oluşur. Yağ sentezi artar, aşırı kilo alımı ve kaslarda gerilme görülür. Hasta şişman, kırmızı yüzlü fakat çok halsizdir. Potasyum yetersizliği ve diyabet sebebiyle halsiz, kasları ince, kemikleri kırılgan ve mikroplu hastalıklara eğilimlidir.

• Kortizon tedavisinin aniden kesilmemesi gerekir. Tedavinin aniden bırakılması organizmada ani reaksiyonlara neden olur. Tedavide doz yavaş yavaş artırılarak başlanır aynı şekilde de kesilir. Kortizon tedavisi böbrek üstü bezi yetersizliği bakımından fiziksel bağımlılık yapar. Kortizon uzun bir kullanımdan sonra aniden kesilirse, böbrek üstü bezleri gerilediği için, hasta şoka girebilir.

• Uzun süreli kortizon tedavisi kaslarda erimeya yol açar. Özellikle kol ve bacakların gövdeye yakın kısımlarındaki kaslarda güçsüzlük görülür.

• Kortizon tedavisi virüs ve mantarlar kaynaklı enfeksiyon gelişimine yatkınlık oluşturur. Tüberküloz mikrobunu yeniden alevlenerek, hastalığın yeniden oluşmasına neden olur.

• Kortizon mide asit salgısını artırır, koruyucu mukus tabakasını ise bozar. Yara etrafında iyileşmeyi sağlayan hücrelerin de aktivitelerini azalttığı için ülsere yol açar.

• Kortizon tedavisi vücutta su ve tuz tutulumuna sebep olduğu için bu durum özellikle böbrek hastalığı, kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon hastalarında önemli soruna neden olabilir.

• Kortizon böbreklerden tuzun geri emilimini artırdığı için kortizon tedavisi sırasında tuz tüketimi azaltılır. Tuz, kanda ve vücut sıvılarında birikerek, o sıvının osmatik basıncını artırır. Kanda tuz ne kadar çoksa, kılcal damarlar osmatik basınç sebebiyle dokulardan o kadar fazla su çeker ve kan basıncı yükselir. Yüksek tansiyon da bu yüzden olur.

• Kortizonun böbrek üzerinde tuz tutma etkisinin yanı sıra potasyum atma etkisi de vardır. Potasyum atılımı kasların güçsüzlüğüne yol açar, birçok hormonun salgılanma işlevinde ve kalbin kasılma fonksiyonlarında olumsuz sonuçlara neden olur.

• Uzun süreli kortizon tedavisi katarakt gelişimine yol açabilir.

• Kortizonlu burun spreyleri, bazı kişilerde burunda kuruma, kabuklanma ve kanamaya sebep olabilir.

• Kortizonun aniden bırakılması addison krizine neden olabilir. Dışarıdan kortizon alındığında  kortizonun üretildiği böbreküstü bezi, artık kortizon üretimini durdurur. Kortizon tedavisi aniden kesildiğinde böbreküstü bezleri de kortizon üretmediği için vücutta ani bir kortizon eksikliği oluşur ve bu da addison krizine sebep olur.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kortizon Nedir ve Ne Tür Zararlara Sebep Olur?” üzerine 65 yorum

  1. Mrb. kısmi yüz felci oldum.kortizon kullandım bir faydası olmadı.diğer ilaçlardan bildiğim kadarı ile kortizonu kestim.şifalı bitkiler ve akupunktur kullanıyorum.sonuç biraz daha iyi. internetten kortizonun yan etkilerini okudum ve gülmekten kendimi alamadım. yüz felcine kurban olayım.

  2. Merhabalar ben 17 yaşındayım 20 gün önce MS tanısı konuldu hastalık ilerlemiş sağ bacağımda refleks kaybı sol gözümde bulanıklık var günde 250 mg dan 4 tane ilac serumun icine katılarak 3 gün boyunca verildi bende iştah açmadı tam tersi kesti her ay düzenli kortizon tedavisi gorecegim tek korktuğum kilo almak. Herkese acil şifalar.

  3. Herkese geçmiş olsun bende baş dönmesi sebebiyle Dr gittim kortizon almaya başladım iyiyim şimdi dozu azaltarak kullanıyorum bu arada yüz felci başladı şükür onuda atlattım birde kendi kendime bazı tedavi ler uyguladım zeytinyağı ile masaj sıcak su torbası ile masaj yüz felci geçiren bunu mutlaka deneyin fayda göreceksiniz herkese acil şifalar

  4. Ya bugun doktordan ciktim ve tiroidim icin bana kortizon verdi 4 mg 3 hafta 1 tane sonra yarim kullan dedi burdaki yorumlari gordukten sonra alip almamak arasinda kaldim mg fazla olmasa da ben 20 yasindayim olumsuz syelerle karsilasmak istemiyorum lutfen bilen cevaplasinnn

  5. Şeyma merhaba kardesin için çörek otu yağını tavsiye ederim. Geçmiş olsun

  6. Rabbim herkese acil şifalar versin öncelikle. 2 yıl önce MS tanısı konuldu. Hastalığım teşhis edilene kadar tam 5 yıl geçti. Çok uğraştık zorluklarda yaşadık kolay değil hemde hiç. Su anda ilaç tedavisi görüyorum ayrıca ayda bir kortizon tedavisi goruyorum. Üst üste atak geçirdim buda uzun sureli kortizon tedavisi görmeme sebep oldu ben de sadece vücudumda aşırı enfeksiyon olmasında dolayı ve bağışıklık sisteminin çok düşük olmasından dolayı vücudumun bazı bölgelerinde aşırı ağrı oluyo bilmem sizlerde de oldu mu? Onun haricinde gorsel olarak ne kilo ne de siskinlik olmadi. Tabii kullanılması yasak olan yiyecekleri kullanmadığınız taktirde yanlız ben tuzdan pek fazla vazgecemiyorum ama mecburen dikkat ediyorum . Kortizon yerinde ve dogru zaman da kullanildigi taktirde cok degerli. ilacın her ne kadar olumsuz yan etkileri olsa da. biz henüz tedavisi olmayan MS hastalari için Su an da sadece koruyucu tedavi var buda hastalığı iyilestirmiyo. Sadece ilerlemesini engelliyo. Rabbim tüm hastalara şifa versin kaldıramayacağı yük vermesin AMINNN….

  7. Öncelikle merhaba, kız kardeşim11 yaşında yaklaşık 6 aydır vücüdunun her yerinde su çiçeği şeklinde kızarıklar ve kabuklar olustu, sedef teşhisi konulan bir rahatsızlık yaşıyor kremleriyle tedavisi devam ediyor. Bizlere kimi doktorlar gözetim altında kortizon tedavisine başlanmalıdır diyor. Daha çok küçük başka bi yolu yok mu sedefin lütfen duyun sesimi bi ümit..

  8. Ben ayda bir 20 senedir kullanıyorum yüzüme silikon siktirsin şişiyor ödem için iğnesini kullanınca geçiyor ama tansiyon görme bozukluğu kas erimesi görüş sıkış ması çarpıntı yapıyor nasılım bilmiyorum

  9. Kortizon gaz sikismasi yapar mi?.diyafram yırtılması yasadim

  10. Ben 19 yaşındayım ve 1.5 yaşımdan beri kordizon kullanıyorum yüksek dozda ve kas ve kas bağlarında romatızmam var fakat kordisonda tuz hiç yemiyorum fakat kilo aldım ve çoçuklukdan beri kuşlandığım için hem kaslarda güçsüzlük hemde kemik erimesi yaşıyorum ve sürekli ağrılarım var bu kordison tamamen engel içeriyor şimdi epilepsi başlangıçı oluştu epikss kullanıyorum ve aşırı yemek yiyorum 2 çeşit kordison birde epilepsi ilaçı kullanıyorum ve yuzumde de lekelerim var bebeklikten beri kullandığım için kordisonu aşırı lekelerim var fakat bana lazer olmaz diyorlar lutfen bana artık yardımcı olun doktor doktor geziyorum tam bir tedavi görmek istiyorum ve çok yoruldum artık

  11. Merhaba ben İGA nefropati hastasıyım 2014 Aralık ayında teşhisim kondu ilk üç gün damardan kortizon verdiler eve çıkınca 16 mg lik prednolden günde üç adet alıyordum (günde 48 mg). İki ay arayla iki kere daha üç günlük sürelerle damardan verdiler sonrasında geçen sene nisan ayından beri azaltarak bitirmeye çalısıyor doktorum bu azaltarak bitirme süresi ne kadar acaba? Şu anda gün aşırı 8 mg alıyorum ve bu şekilde 7-8 aydır kullanıyorum

  12. Merhaba ben 15 gündür kortizon kullanıyorum . göğüsümde sıkışma,kabız, var bunlar yan etkisimi normalmı . benim böbrekler protein kaçırıyor kullanan varsa yardım ede bilirmi ilaç iymi iyi geliyormu

  13. Oğluma atrit teşisi konuldu hastanede kordizonlu ilaç yiyordu eve çıktık sürekli birşeyler yemek istiyor ve sınırlı ve aşırı asabi olmaya başladı sakin bir çocukken sizlerdede oluyomu acaba kullananlarda

  14. Kortizonu kesmeyin sakin kafaniza gore 1 haftadir yatalak yatiorum iskelet kemiklerim yok sanki agrida sizida öluyorum siz yapmayin sakin ?????
    Doktora bile gidecek durumum yok ???

  15. hidro ve oxo kortizon testlerini nerden yaptirabilirim lutfen yardim edebilirmisiniz.Bana mail adresimden ulasabilirmisiniz rica etsem cok acil.
    [email protected]

  16. ben ferdi kumsallık.67 yasındayım.bu yasta atesli bir romatizma gecirmekteydimm..
    bu kortizon denilen ilaç beni hayata bagladı..bunu kullanmasaydım inanıyorumki ya ağrıdan veya buna bağlı kalp krizi geçirerek ölürdüm..
    mersin üniversitesi romatolojiye muraacat ederek bu illetten insallah kurtulacagım.
    BENİM İÇİN KORTİZON İLAHİ BİR İLAÇ..HERŞEYİN FAZLASI ZARAR..MERSİN ÜNİVERSİTESİ ROMATOLOJİ BÖLÜMÜNE HAYATIMI BORÇLUYUM VE MİNNETARIM
    ALLAH HEPİNİZE SAĞLIKLI MUTLU GÜNLER NASİP ETSİN AMİİNNN

  17. Bende yaklaşık 3 aydır kullanıyorum cok zayif tim başladığımda ama şimdi dengesiz bi sekilde kilo aldim 4 tam 3 ceyrek kullaniyordum suan 3 ceyrek içiyorum sadece 2 günde bi defa ama basladigimda bacak bolgemde kesik kesik izler oluştu bunlar kalıcılıcimi merak ediyorum

  18. Gözümdeki arka üveit şüphesiylre kortizona başladın behçet ön tanısı var ama kesin değil. Çünkü ağzımda aft ve vücudumda yara yok. Tanımsız bir hastslık 35 yaşındayım 20 gündür günde 48ng prednol alıyorum 49 kiloydum aynıyım hatta zayıfladım tuz yemiyorum bol su içiyorum psikolojik destek aldım çünkü etkilendi sinirlerim şuan iyiyim alıştım kortizona 1 hafta sonra göz kontrolü sonra ilaca ya devam yada bırakıcam azaltarak

  19. Slm.benim kardesim daginik skleroz hastaligina yakalandi.henuz anlayisimiz yok bu hastalikla.sol goz kapagi kapandi.3 haftadan sonra acildi. Ama diyorlarki yine kapanicaq. Yuzde sismede oluyor. Ne yapacagimizi bilmiyoruz.Allah her kese sifa versin.

Yorum yapın

css.php