Kreatinin Düşüklüğü ve Yüksekliği Nedenleri

Kreatinin Düşüklüğü ve Yüksekliği Nedenleri. Kreatinin kas kasılması için gerekli olan kreatinden türeyen bir bileşiktir. Kas metabolizmasının önemli bir son ürünü olan bu madde böbreklerden idrarla tamamen ve değişmeden atılır. Böbrek işlevleri bozulmuşsa bu atılım yavaşlar ve kanda kreatinin yükselir. Kreatinin testi genellikle böbrek fonksiyonlarını ve hastalıklarını değerlendirmek içinyapılır. Kas hastalıkları, romatoid artrit, hormonal bozukluklar, enfeksiyon ve kemik kırılmalarında da kreatinin seviyeleri artabilmektedir.

Az proteinli beslenme, protein sentezinin arttığı durumlar ve hamilelikte kreatinin serum düzeyi azalır.

Kreatinin Testleri

Serum kreatinin düzeyi ölçümü, genellikle böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için uygulanır. İdrar kreatinin düzeyleri, böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için bir tarama testi, ya da kreatinin klirensi testinin bir parçası olarak kullanılır.

Kreatinin Kan Testi

Kreatinin; kreatin’in parçalanmış bir ürünüdür ve kasların da önemli bir parçasıdır. Bu test, böbreğin ne kadar iyi çalıştığını görmek için yapılmaktadır. Kreatinin, sadece böbrekler tarafından vücuttan atılır. Eğer böbrek fonksiyonları anormal ise, kandaki kreatinin düzeyleri yüksek çıkacaktır. (çünkü idrar yoluyla daha az kreatinin atılmaktadır) Kreatinin düzeyleri, kişinin boyu ve kas kitlesi ile bağlantılı olarak da değişiklik gösterir.

Normal test sonucu, erkeklerde 0.7-1.3 mg./dL; kadınlarda ise, 0.6-1.1 mg/dL olmalıdır. Sonuçlar çok az da olsa laboratuarlara göre değişiklik gösterebilir.

İdrar Testi

Kreatinin, idrar testi ile de ölçülebilir. Bu test de, böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek üzere bir tarama testi olarak kullanılabilir. Genellikle, idrarda bulunan albumin veya protein gibi diğer kimyasallarla ilgili bilgi edinmek üzere uygulanmaktadır.

Normal Sonuçlar

Erkekler için günlük, beden kitlesinin her kilogramı için, 14-26 mg. Kadınlar için ise, kilogram başına, 11-20 mg.

Kreatinin Klirens Test

Kreatinin Klirens Testi, idrardaki kreatinin düzeyleri ile kandaki kreatinin düzeylerinin karşılaştırabilmek için uygulanmaktadır. Bu test için hem idrar hem de kan örneği gerekmektedir. 24 saat boyunca idrar toplanmalı sonra da kan örneği alınmalıdır. Örnekler laboratuara yollanır. Laboratuar görevlileri idrar ve kandaki kreatinin düzeyleri ölçer ve 24 saat içerisinde ne kadar idrar toplanmış olduğuna bakar. Sonrasında da klirens oranı hesaplanır. Hesaplama, beden ölçüsüne göre ayarlanır.

Normal Sonuçlar

Erkek: 97-137 ml/min
Kadın 88-128 ml/min

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Kreatinin Düşüklüğü ve Yüksekliği Nedenleri” üzerine 52 yorum

  1. Lütfen acil cevap dün akşam bakırdım kreatin0.03 cıktı bu ne anlama geliyor iyimi

  2. merhabalar benim gfr 128 çıktı iyimidir sizce nedeni nedir üre ve kretainin normal düşük yüksek değil

  3. Hocam iyi günler Kreatın : 1,30 Üre : 25 gfr : 67 böbrekte ciddi bir sorun varmı dır? gfr yükselir mi ? teşekkürler.

  4. Kandaki kreatinin 1.25 mg çıktı kolestirpl vekalp ilacları alıyorum cok tesekkürler

  5. Kreatin degeri normal degerler (0.7-1.3) araliginda ise bobrekleriniz cok iyi calisiyor demektir korkacak birsey yok

  6. Kararının 0.54 çıkmış bu ne anlama geliyor yardımcı olursanız sevinirim

  7. Merabalar kızım 9 yaşında kreatin 47 çıktı normalmi?

  8. Kreatininim 0,45 sizce normal mi lütfen cevap yazın (11 yaşındayım)

  9. Kreatinin 0,8 ne yapmam gerekiyor bu sonuç sizce iyimidir lütfen dönüş yapın

Yorum yapın

css.php