Sivilce İlaçları

Sivilce Tedavisinde Kullanılan Sivilce İlaçları Nelerdir? Sivilce çözümü için kullanılan ilaçlar topikal sivilce ilacı ve oral sivilce ilacı olarak ikiye ayrılır.

Sivilce sorunu hafif, orta ve şiddetli diye 3 derecede değerlendirilir ve tedavi seçenekleri de buna göre belirlenir. Hafif şiddetteki sivilcelerde antibiyotikli kremler tercih edilir, orta şiddetteki sivilceler ise oral şekilde alınan antibiyotikler ve hormon dengesini düzenleyici etkisi olan doğum kontrol ilaçları doktorun onayı olması halinde kullanılabilir. Sivilce tedavisinde kullanılan antibiyotiklerle Propionibacterium Acnes adlı bakterinin sayısını azaltarak cilt üzerindeki enfeksiyonun engellenmesi amaçlanır.

Şiddetli sivilcelerde ise doktorunuz yüksek doz A vitamini tedavisini önerebilir. Bu tedavi, hamile kalma riski olan kadın hastalarda kullanılmaz.  Tedavi uzman bir dermatolog gözetiminde yapılabilir. Kan testleriyle ilacın dozu belirlenir.

Sivilce ve Tedavisi

A)Topikal Sivilce İlacı ;

Daha çok hafif ve orta şiddetli sivilcelerde kullanılır. Harici olarak kullanılan topikal ilaçlar cilt yüzeyine uygulanan sivilce ilaçlarıdır. Ergenlikte ortaya çıkan sivilcelerin tedavisi için büyük oranda fayda sağlarlar. Ama bırakıldığı takdirde sivilcenin tekrarlama olasılığı vardır. Bu tür sivilce geçirici ilaçlar krem, jel ve losyon şeklindedir. Topikal tedavi yalnızca sivilce çıkan noktalara değil sivilce çıkabilecek bölgelere de uygulanır.

1.Hidroksi asitler:  Tıkanan gözeneklerin açılmasına yönelik etkileri vardır.

2.Benzoil peroksit:  Günde 1-2 kez uygulanan benzoil peroksitin krem jel ve losyon gibi çeşitleri bulunmaktadır.

3.Tretinoin:  Siyah noktaları azaltıcı etkisi vardır. Ağız göz  burun kenarlarına sürülmemesi gerekir. Krem şeklinde günde bir defa ya da iki günde bir kez sürülür.

4. Antibiyotikli sivilce kremi: Bakterinin çoğalmasını engelleyici etkisi vardır. Ancak oral antibiyotiklere nazaran etkinliği daha azdır.

B)Oral Sivilce İlaçları ;

Sivilcelerin yok olması için ağızdan alınarak kullanılan ilaçlar daha şiddetli durumlarda sözkonusu olur. Genellikle topikal ilaçlarla beraber kullanılır. Sivilcelerin gitmesi için kullanılan ilaçlar şunlardır;

1.Sivilce için antibiyotik: Sivilce tedavisi için kullanılan antibiyotikler bakterinin çoğalmasını engelleyerek meydana gelen iltihablanmayı giderici etkilerde bulunurlar.

2.Hormon tedavisi: Sadece bayanlara yönelik bir tedavidir. Doğum kontrol ilaçları kullanılır. Sivilcelerin  meydana gelmesinde etkisi olan hormonların kontrolüne yönelik bir tedavi biçimidir.

3.Retinoitler-(Roacuttane) : Özellikle ciddi durumlarda ve tekrarlayan sivilcelerin görülmesi halinde dr gözetiminde kullanılır. En etkili sivilce ilaçlarıdır. Öbür tedavilerle bir sonuç elde edilememişse bu tedaviye başvurulur. Ancak ilacın kullanımı dr kontrolünde olur. Tedavi sırasında burun kanaması gibi yan etkiler görülebilir. Hamileler ya da hamile kalma ihtimali olanlar kesinlikle kullanmamalıdır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Sivilce İlaçları” üzerine 44 yorum

  1. Gençler doktora gidin aknetrent isimli ilaca baslayın 7 ay içerisinde garanti götürüyor sivilce falan hiç bişi kalmıyo dudaklar çatlıyo az bişi dudak koruyucusu veriyor size zatti ben kullandım suratım sivilce doluydu tam 7 ay sonra tüm sivilceler yok oldu ve bu zamana kadar hiç sivilce çıkmadı 1 tane çıkmıştı oda 3 saat sonra geçmişti

  2. roacuttane bu ilacı doktor kontrolünde kullanın ne krem ne diğer ilaçlar boşa zaman para kaybı kesin çözüm budur benim gitmediğim doktor kullanmadığım krem ilaç kalmadı.

  3. Nazife hnm siz nsl bir hap kullandiniz bendadesivilce problemi var tşk ederim

  4. arkadaşlarrr dinleyin beni 😀 eger çok sivilceniz varsa doktora gidin ve krem flan deil zaten doktor gerekli görürse sivilce hapı vercektir ki çoksa verir. zararları var diye kullanmıyorsunuz ama zararı yok kısırlık falan yapar diye bi duyum var yok öyle bişey olsa zaten doktor vermez .hapı vermeden öncede bi dergi veriyor incelemenz için hapla ilgili kabul ediyosanz ilaç tedavisine başlıyosun . agır bi ilaç imza fln atıcaksınız yan etkileride var tabi dudaklarınız çatlıcak birazda sinirlilik yapıyor . 6 ay boyunca kan tahlilleriyle tedavi görceksinz ve sonunda tertemiz cilt siyah nokta sivilce hç bişey kalmıyor bidahada çıkmıcak sivilcenz falan .ben kullandm ve tadavim btmek üzere milletin dedigi kremler otlar bi işe yaramıyor. siz biran önce doktora gidin ve hap versin .

Yorum yapın

css.php