Adet Gecikmesinin Sebepleri Nelerdir?

Adet Gecikmesinin Sebepleri. Adet Kanamasının Çok Olması. Adet Döngüsü Nedir? Adet döngüsünün ilk aşamasında rahim iç tabakası östrojen adlı hormonunun etkisiyle kalınlaşır. İkinci aşamasında ise döllenen yumurtanın yerleşip gelişebilmesi için progesteron hormonu, kalın zarın içindeki damarlanma miktarını artırır. Eğer gebelik oluşmamışsa hormonların etkisiyle kalınlaşmış olan rahim içi tabakası kanamayla vücuttan dışarı atılır ve bu duruma adet kanaması denir.

Normal adet döngüsü kadınlarda 21 ila 35 gün arasında değişir. Bir adet döngüsünün 35 günden fazla sürmesi halinde adet gecikmesi sözkonusu olur. Adetlerin 21 günden daha kısa aralıklarla tekrarlaması durumunda ise sık adet görmeden bahsedilir.

Adet Gecikmesi – Seyrek Adet Görme

Normal adet döngüsü bir kadında 21 ile 35 gün arasında değişir. Bir adet döngüsünün 35 günden uzun sürmesi durumuna seyrek adet görme denir. Bunun en önemli nedeni yumurtlama olmaması ya da yumurtlamanın düzensiz olmasıdır. Guatr hormonlarının az salgılanması ve hiperprolaktonemi de seyrek adet görmeye yol açabilir.

Sık Adet Görme

Sık adet görme adetlerin başlangıç günleri arasındaki sürenin 21 günden daha az olmasıdır. Hormonal sebepler, myom, polip gibi durumlar sık adet görmeye yol açabilir.

Adet Kanamasının Az Olması

Adet kanamasını az olmasının nedenleri arasında hormonal sorunlar ilk sırada yer alır. Rahim içerisini etkileyen bazı ameliyatlar rahim içerisinde yapışıklığa ve bunun neticesinde adet miktarında azalmaya yol açabilir.

40 yaş öncesi adetin azalması ya da kesilmesi normal dışı bir durum olduğu için araştırılması gerekir. En ciddi sebeplerden biri tekrarlayan kürtajlar sonrasında görülen rahim içi yapışıklığın olmasıdır.

Adet Kanamasının Uzun Sürmesi – Adet Kanamasının Çok Olması

Aşırı adet kanamasının birçok sebebi olabilir. Hormonal dengesizlik, polipler, myomlar, yumurtalık kistleri, yumurtalıkların iyi çalışmaması, düşük, rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanseri gibi sağlık sorunları aşırı adet kanamasına neden olabilir. Spiral de bazı kadınlarda aşırı kanamaya sebebiyet verebilir. Ayrıca bazı hormonal ilaçlar da regl kanamasının fazla olmasına olmasına yol açabilir.

Hamileyken Adet Görülürmü?

• Hamilelikte adet görülmez. Hamilelik döneminde çeşitli nedenlerden dolayı kanamalar olabilir ancak bunlar adet görme değildir.

• Hamileliğin başlangıcında oluşan implantasyon kanaması, embriyonun rahime yerleşmesiyle ilgilidir.

• Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde düşükle bağlantılı kanamalar da oluşabilir.Ayrıca hamile kadınlarda rahim ağzı iltihapları ve rahim ağzı yaralarından kaynaklanan kanamalar görülebilir.

• Üstüne görmek olarak bilinen kanama, adet kanaması değildir. Kanamanın rengi ve miktarı da normal adetten farklıdır.

• Mol gebelik, erken gebelik döneminde, damla damla şeklinde veya çok şiddetli vajinal kanamaya yol açar. Yirmi yaşının altındaki ve kırk yaşın üzerindeki kadınlarda daha sık görülür.

• Gebeliğin rahim içi yerine, fallop tüpleri, yumurtalıklar, karın içi veya rahim ağzında oluşması olarak bilinen dış gebeliğin ilerleyen evrelerinde de kanama ve karnın alt bölgesinde ağrı görülür.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

Yorum yapın

css.php