Antosiyanin Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Antosiyanin Nedir ve Ne İşe Yarar? Kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzelerde bulunan renk verici bir madde olan antosiyanin, içinde bulunduğu meyvede çok güçlü bir antioksidan etki göstermektedir.

Siyah, mavi ve koyu kırmızı renkler içeren meyvelerin antioksidan etkileri daha fazladır.

Antosiyaninler Ne İşe Yarar?

• Antosiyaninler bitkilerdeki suda çözünen pigmentlerin en geniş grubudur. Yürütülen birçok bilimsel araştırma antosiyaninlerin antioksidan ve bazı kanser türlerinde hücre büyümesini engelleyici etkisini göstermiştir.

• Laboratuarda, bir çok in vitro ve hayvan çalışmalarında antosiyaninlarin, kanser hücrelerinde büyümeyi engellediği görülmüştür. Araştırmacılar, aynı zamanda in vitro çalışmalarda, antosiyaninlerin var olan tümörlerin büyümesini de yavaşlattığını görmüşlerdir. Antosiyaninlerin insanlar üzerinde kanseri iyileştirme becerisi ile ilgili herhangi bir klinik deney yapılmamıştır. Yapılan araştırmaların bir çoğu, antosiyaninlerin kanseri iyileştirmesinden çok engellemesi üzerine odaklanmıştır.

• İnsan ve hayvan çalışmalarında; antosiyaninin en yaygın formu olan, cyaniding-3-glukosid (C3G)’in,
doğrudan gen ifadesini etkilediği görülmüştür. C3G, seçici olarak, daha fazla koruma sağlayan genleri yukarı-regüle ederken, pro-enlflamatuar aracıları gibi zarar veren genleri de aşağı-regüle eder. Toplumumuzdaki bir çok insan, fazla serbest radikal oluşumu, düşük anti-oksidan durumu, beslenme eksiklikleri, yetersiz yağ asit dengesi, artmış toksinler, yükselmiş zihinsel stres ve artmış fiziksel ve nörolojik baskı yüzünden kronik anlamda iltihap taşımaktadır. Bu faktörler mevcut olduğunda, vücut, enflamasyon ve doku hasarına neden olan sitokinler gibi daha fazla düzeyde enflamatuar aracısı üretir. Enflamatuar koşulları altında, belirli hücreler, kanserli hücre çoğaltma geni olan onkojenleri tetiklerler. Onkojen oluşum oranı ne kadar hızlıysa, kanserin büyüme oranı da o denli hızlı olur.

• Bir kanser hücresi oluşumunu tamamladığı anda, yerel dokulara yayılma ve diğer bölgelerde metastas yapma potansiyeli yükselir. Vücudun kansere karşı kendi doğal savunması, apostosis denen programlanmış hücre ölümüdür. Antosiyaninler, onkojenleri yaratan iltihaplı durumları baskılarken, kanser hücre apostosisini teşvik eder.

• Enflamasyon sırasında, enzimler, kılcal damarlardaki bağ dokularına zarar vererek, civardaki dokulara kan sızmasına neden olurlar. Oksidanlar serbest kaldıklarından, kan-damar duvarları daha fazla hasar görür. Antosiyaninler birkaç farklı yolla koruma sağlar. İlk olarak, bağ dokularına zarar veren enzimleri nötrize eder. Sonra, antioksidan kapasiteleri, oksidanların bağ dokularına zarar vermelerine engel olur. Son olarak da, kan-damar duvarlarındaki zarar görmüş proteinleri onarırlar. Hayvan deneyleri, antosiyaninli besin  takviyelerinin, etkin bir biçimde enflamasyon ve sonrasındaki kan-damar duvarı hasarlarını önlediğini göstermiştir.

• Michigan Üniversitesince yapılan çalışmalar, antosiyanin’in;  kan şekerinin düşürülmesi ve karaciğerde daha az yağ birikimi konusunda etkin bir rol oynadığını göstermektedir. Michigan Eyalet Üniversitesinin araştırmasına göre antosiyanin aynı zamanda kas ağrılarının hafifletilmesinde olumlu katkılar sağlamaktadır.

• 1999 da Journal of Neuroscience adlı dergide yayınlanan araştırma sonucuna göre antosiyaninler fareler üzerinde yaşa bağlı daha az bellek kaybına neden olmuştur. 2004 yılında Journal of Biomedicine and Biotechnology’de yayınlanan araştırmaya göre antosiyanin kardiyovasküler sistemi oksidatif strese karşı korumaktadır.

• 2003 yılında Tsuda Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre, hipoinsülinemi ve hipoglisemiye sebep olabilen yüksek yağ içeren yiyeceklerin verdiği zararlar, antosiyanin sayesinde dengelenebilir. Diyabetik hastalığının, en ciddi komplikasyonlarından biri, körlükle sonuçlanabilecek retinopatidir. Retinopati; vücudun kan sızıtısı ve hasarlı kılcal damarları onarabilmek adına, anormal proteinleri üretmesi ile oluşur. Antosiyainler sadece kılcal damarların sızıntı yapmalarını önlemekle kalmaz, aynı zamanda, anormal protein çoğalmasına da engel olur. İtalya’da yapılan bir çalışmada, retinopati tanısı konmuş 40 kişiden 30 tanesi, günde 120 mg. antosiyanin ile birkaç hafta sonra olumlu gelişmeler göstermiştir. Kontrol gruptan ise hiç kimsede bir ilerleme kaydedilmemiştir.

Antosiyanin Nelerde Bulunur?

Ahududu, böğürtlen, üzüm, acai çileği, vişne, mürdüm eriği, siyah havuç, kırmızı lahana, pancar, patlıcan, kırmızı turp antosiyanin içeren besinler arasındadır.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“Antosiyanin Nedir ve Faydaları Nelerdir?” üzerine 3 yorum

  1. Bi lokumun icindekiler kisminda okudum merak ettim nekadar faydaliymis meger 🙂

  2. Bu bilgilerin kaynaklarını(referansları) gösterebilir misiniz?

  3. Allah razı olsun🙆çok teşekkür ederim.Başrılarınızın devamı gelsin…amin💖

Yorum yapın

css.php