C Vitamini Faydaları

C Vitamini Nedir ve C Vitamini Özellikleri Nelerdir? C vitamini faydaları sağlığımız için birçok açıdan önem taşır. C Vitamini biyolojik işlevlerin çeşitliliğinde hayati bir rol oynayan suda eriyen bir maddedir.

C vitamininin diğer adı askorbik asittir.

Diğer canlılara benzemeyen şekilde, insan vücudu kendi C vitamini ihtiyacını üretemez ve bu nedenle beslenmemizde  günlük C vitamini kullanımı  sağlığımız açısından önemlidir.

Askorbik asit suda eriyen bir vitamin olduğundan vücudumuzun dokularında sadece sınırlı miktarlarda depolanır. Fazla C vitamini miktarları vücuttan idrarla atılabilir ve böylelikle bu vitamin nadiren toksisite ile ilişkilendirilir.

C Vitamini Faydaları

Kolajen Yapıcı

Kolajen yapıcı özelliği C vitamini faydaları arasında yer alan önemli bir işlevdir.

C vitamini hücreleri dokuları oluşturmak için bağlayarak bedeni bir arada tutan birincil madde olan kolajen oluşumunda çok önemli roller oynar. Vücudumuzun her kısmında, kemiklerimiz, cilt, tendonlar, kartilaj, kan damarları ve dişler dâhil mevcuttur.

C vitamininin eksikliğinden doğabilecek olan iskorbüt olarak adlandırılan hastalık kan damarlarının zayıflama ve sızma yapmasına,  kemikler ve bağlayıcı dokuları zayıflamasına ve cildin sarkmasına sebep olan bütün vücudumuzda kolajen dokusunun bozulması ile meydana gelir.

Güçlü bir Antioksidan

C vitamini yararları arasında güçlü bir antioksidan olması sebebiyle  serbest radikallere karşı koruyucu özelliğinin bulunması da vardır .

Bu vitamin hücrelere zarar veren ve bağışıklık sistemini zayıflatan ve yaşlanma ve hastalığın başlıca nedeni olan serbest radikallerden bedenlerimizi koruyan önemli bir antioksidandır.

Askorbik asit DNA’nın ve başka moleküllerin DNA’ya ve diğer moleküllere oksidatif zararlarını asgariye indirmek için E vitamini ile ve enzim glütasyon peroksidaz ile beraber çalışır.

Aynı zamanda kalp krizlerini önlemeye yardımcı olması C vitamininin faydaları arasındadır. Zira LDL olarak adlandırılan kötü kolesterol sadece serbest radikallerden zarar gördüğünde tehlikeli olur.

Bağışıklık sistemini destekler. Antikor oluşumunu hızlandırıcı etkisi vardır.

Dişeti sağlığı ve yaraların iyileşmesi için yararlıdır.

C Vitamininin Diğer Yararları

· Anemi tedavisine yardımcı olur, zira demir emilimine yardımcı olur.

· Katarakt oluşumunu önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur zira araştırmalar düşük C vitamini düzeylerinin artan katarakt riskiyle ilişkili olduğunu göstermektedir.

· Birçok kanser çeşidine karşı korunmaya yardımcı olur.

· Toksik mineral kurşunun birikimini engeller.

· Sıradan soğuk algınlığının önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabilir.

· Uzmanlar, hamilelikte veya emziren annedeki C vitamini eksikliğinin anne karnındaki ve yeni doğan bebeğin zihinsel gelişimini etkilediğini belirtiyorlar. Kopenhag Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen ve sonuçları American Journal of Clinical Nutrition adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırma,  C vitamini eksikliği olan kobayların hipokampüsle ilgili nöronlarının %30 daha az olduğunu ve hafızalarının daha kötü olduğunu göstermiştir.

· California Üniversitesi’nde yapılan ve sonuçları Amerikan Sağlık Birliğinin (JAMA) dergisinde çıkan araştırmaya göre, çok sigara içen kişilerin kanlarında yüksek olduğu saptanan kurşun miktarı, 1000 mg. C vitamini yüklemesiyle düşürülebilir.

· Boston’daki Tufts Üniversitesi araştırmacıları, 10 yıldan fazla C vitamini alan kişilerde, kataraktın ilk belirtisi olan erken göz merceği donukluğu riskinin %77 oranında ortadan kalktığını tespit etmişlerdir.

C Vitamini ve Kanser

• Kansere karşı mücadele eden NK-natural killer adlı hücreler büyük oranda C vitamini olduğunda aktif olabiliyor.

• C vitamini antikanser aktivitesi olan interferon üretimini de canlandırıyor.

• C vitamini, hücreyi serbest radikallere karşı korumaya yardım eden peroksidazları artırıyor.

• Amerikada’ki Ulusal Sağlık Enstitüsünce yapılan ve sonuçları Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi dergisinde yayınlanan araştırmaya göre yüksek dozda C vitamini enjekte edilmesi kanserin ilerlemesini önleyici etki göstermektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde C vitamini enjeksiyonu tümörlerin yarı yarıya küçülmesini sağlamıştır.

• C vitamininin kanser hücresini öldürme etkisinin yalnızca damardan alındığı zaman mümkün olabildiği belirtiliyor.

• Nadirende olsa bazı durumlarda C vitamini kullanımının hızla büyüyen habis tümörleri olan kişilerde tümör nekrozunda ani bir artışa yol açarak ölümcül bir etki yapabileceği belirtiliyor. Bu yüzden bu tür tedavilerin sadece doktor gözetiminde olması gerekiyor.

• Bazı kanser türlerine karşı etkili olabileceği belirtilirken bir çalışmada ise lösemi hastalarında olumsuz etki yaptığı görülmüştür. Bu yüzden daha net bulgular elde edilene kadar lösemi hastalarının bu şekilde C vitamini kullanması tavsiye edilmiyor.

• C vitamininin kanser tedavisinde kullanılabileceğini ifade eden doktorlar olmakla birlikte henüz yeterli kanıt olmadığı için bu tür bir tedaviye karşı çıkan uzmanlarda var. Ayrıca C vitamini gibi antioksidanların kemoterapi ve radyoterapinin etkisini azaltabileceği uyarısında bulunuyorlar. Bu yüzden doktordan habersiz olarak bu tür antioksidanların kullanılmaması gerektiği ifade ediliyor.

C Vitamini Nelerde Bulunur – C Vitamini İçeren Yiyecekler Hangileridir?

C vitamini en çok taze meyve ve sebzelerde bulunur. Kuşburnu, misket  limonu, frenk üzümü, portakal, greyfurt, yeşil biber c vitamini kaynakları arasında olan besinlerdir. Domates, karnabahar, ıspanak, patates gibi besinler de içinde C vitamini bulunan besinler arasındadır.

Günlük C Vitamini İhtiyacı

C vitamini kullanımı : Önerilen C vitamini miktarı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bu vitamin için RDA (Önerilen Günlük Doz) 60mg’dır fakat bilhassa belirli bir sağlık durumu riski ile karşı karşıyaysanız birçok sağlık uzmanı 500 mg lık dozlar önerir. Şayet genel sağlığınızı bir multi vitamin veya besin takviyesi ürünü ile iyileştirmek istiyorsanız, formülde 40 ila 60 mg askorbik asit makul miktar olmalıdır.

C Vitamini Fazlalığı:  Bulantı kusma ve ishale neden olur. Fazla c vitamini alımı böbrektaşı riskini artırabileceği belirtilmektedir.

C Vitamini Eksikliği: C vitamini eksikliğinde skorbüt denilen hastalık ortaya çıkar. Dişeti kanamaları ve çürümeler görülür. Enfeksiyonlara karşı direnç zayıflar.

---------

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Share on:

“C Vitamini Faydaları” üzerine 43 yorum

  1. <3 bana bu siteyi tavsiye ettiği için ESMA Ögretmenime Teşekkürler <3

  2. Ben yurt disinda almanyada 20 yil yasadim vücut gelistirme sporu yaptim. agir diyetler yaptim yag yakmak icin. doktorumdan devamli vitamin takviyesi istedim hic bir zaman bana yazmadi. mecbur kalmadikca kullanmayin diyorum ben su anda zinco C tableti aldim 15mc cinko 30mg c vitamini ilk defa kullaniyorum görecegiz bakalim kas agrilarina kis hastaliklarina faydasi varmi.
    saygilar…..

  3. ben boyum 1.55 yaş 14 kilo 54 boyumla kilom nasıl 14 yaşa göre şuan bademciklerim şişti hangi vitamini kullanmam lazım

  4. bu siteyi çok beğendim bana birçok yararı oldu.

  5. hocam c vitamini tozu vücutta kas kütlesinin artmasında bir etken olurmu…ve bunu alırken yarım yağlı sütle almak bir etki yaratırmı…. iyi çalışmalar..

  6. Arkadaşlar günlük 1 kapsül ACE plus Selenyüm aldınızmı tüm her şeye bedel.Deneyin görüceniz.Selenyümün Çok etkili kanser e karşı faydaları var.Gribi unutursunuz nasıl bir hastalık diye.?

  7. boyum 1 48 ve 14 yaşındayım kilom 39 ya bir çare yok mu bana acaba

  8. ay süper yaaaa allah razı olsunn dersimide yaptım :):)

  9. tamam tamam abartmayın sizde
    yeter offf besleniyoruz

  10. bence bu sitede insan vücuduna ve çeşitli hastalıklara yardımcı olacak bilgiler va teşekkürler

  11. Anlattığınız sorun bende de vardı.Önemsemedim.Bir süre sonra tad alamamaya başladım.Doktora gidip kan tahlili yaptırdığımda B12 eksikliği ve demir depolarının boşaldığı ortaya çıktı.2 aydır tedavi görüyorum ve daha 1 sene demir hapı kullanmam gerektiğini söyledi.Hala tatlı,tuzlu,ekşi ve acıyı algılayamıyorum.Rahatsızlığınızı önemseyip bir dr a gitmenizi öneririm.

  12. arkadaşlar sağlıklı beslenin..sofralarda bir çoğumuzun beğenmediği semiz otunda taze fasülye de ne kadar C vitamini ve diğer vitaminler mevcut biliyor musunuz?
    haftada,,, günde(kahvaltıyı saymıyorum) 2 öğünümüz var haftada 14 öğün yapar bu..siz bu 14 öğünün sadece 4 ünü sebze yemeklerine ayırın geri kalan 10 öğünü ne yerseniz yeyin yeterli..4 öğün 14 öğün içinde bence az bile..yani sebze yemeyerek meyve yemeyerek birçok vitaminden mahrum kalıyoruz bu dediklerim benim içinde geçerli.ben de pek hoşlanmam sebze yemeklerinden…kışınsa günde 1 portakal veya 1 mandalina günlük c vitamini ihtiyacını karşılar..haftada 1 adet soğan tüketimi ve günlük 1 diş sarımsak ile günlük 2 bardak süt bizim için mükemmel sağlıklı besinlerdir..ve yeterlidir..bunları yemiyoruz sonra neden hasta oldum .tahlilde vitamin eksik çıktı başım ağrıyor çok üşüyorum vs. vs.. bunların hepsi sağlıksız beslenmemizden kaynaklanıyor..

Yorum yapın

css.php